CMS-företag som inte syns i London finns inte

In e-Spirit, Ektron, Ibexa, Nyheter, Optimizely/Episerver, SDL Tridion Sites, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Under tisdagen, onsdagen och torsdagen vecka 17 möttes egentligen samtliga aktiva, proprietära CMS-tillverkare på Earls court 2 i London. Internet World lockar tiotusentals besökare, tredagarsevemenanget kallas för Europas största event för digitala affärer.

Mässan, som är kostnadsfri för besökare, sportar fokusområden som ”content management”, ”social media”, ”cloud and hosting”, ”digital marketing” och ”mobile”. Med sådana termer nämnda valde egentligen vartenda CMS-märke att visa upp sig. Främst på egen hand, men även med några implementationspartners på plats.

Och det är ingen lågkonjuktur som syns när alla merchandise prylar, påkostade sponsorskap och diverse representation bullas upp:

  • Telerik SiteFinity (sponsrade en massa delar samt visade upp en stor egen monter)
  • SiteCore (talade, sponsrade och hade säkert 20 hungriga säljare i alla åldrar på plats)
  • SDL Tridion, som köpt egentligen enda brittiska, internationellt namnkunniga aktören Alterian för ett tag sedan (sponsrade och talade)
  • EPiServer (hela Londonkontoret med 15 anställda, i omgångar, stod redo med partners som Nansen och Netcel och Peter Sunna / Allen Thraen talade om Sociala nätverk-integrationer etc.)
  • eZ (sponsrade och ett gäng på plats)
  • Ektron (med VD Bill Rogers i egen hög person på plats för att dela ut pamphlets alla dagarna)
  • e-Spirit (sponsrade delar av festligheter etc.)
  • Kentico (de enda med en lite enklare monter)
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce eliminerade i årets Gartner DXP Magic Quadrant 2023

Dessutom fanns någon ”mindre global”, därav mer lokal engelsk CMS-aktör på plats. De som inte syntes var Adobe CQ5, de har å andra sidan egna Adobe Digital Marketing Summit EMEA 2012 om några veckor. Samt alla open source aktörer då (utöver eZ).

Trots att slutprodukten, för dessa aktörer då, oftast byggs efter att hanterat komplexa och högst individuella utmaningar ovanpå CMS:et var det standardfrågor som:

  • ”Vad är ett CMS?”
  • ”Hur kopplas e-commerce in?”
  • ”Hur editerar jag text?”
  • ”Hur kontrolleras mail via CMS (!)”

..besökarna på mässan ville ha svar på. En aning ovärdigt med tanke på de vardagliga utmaningarna CMS-företagen och dess implementationspartners vanligtvis faktiskt besvarar och lever upp till.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sitecore vinner Sephora Marketing Automation AI-uppdrag

Och nog säljs inga £200 000 lösningar över disk på Internet World. Detta handlade snarare om att visa styrka inför konkurrenter och markand generellt.

Vid seminarierna, där en animg mer insatta beställare faktiskt närvarade, kom en aning mer relevanta och aktuella frågor från åhörare:

  • ”Hur styr jag samtidigt mina Facebook och Twitter-kanaler från CMS?”

Ett område som MKSE.com behandlat sedan ’11 och som flera CMS-tillverkare faktiskt byggt lösningar för i de senasteuppdateringarna/plugin’sen.

Men inom förfrågningar som dessa, och inom många andra trender just nu, handlar det om ett extremt tätt race mellan alla CMS-aktörer.

Det är svårt för faktiska CMS-köpare att se skilladen på ett CMS och ett annat. Några extremt avgörande, listade fördelar har inte ovan nämnda .NET-tillverkare i sina nuvarande versioner. Det handlar snarare om att säga och visa på rätt sak och USP i rätt tillfälle.

Kommentarer

  1. Missade du SapientNitros session om The future of retail…? ;)

Leave a Comment