SiteVision starkt kommunval, senast i Luleå

In Offentlig sektor, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

Limepark är klara med aprilprojektet Luleå kommun. Den nya sajten är live på Sitevision version 3.1.1. Webbplatsen är byggd med responsive design och den grafiska formen ska ha tagits fram internt på Luleå kommun.

Vidare finns det manuell carousel, ”Hitta direkt” genvägar, en luftigare design och rätt långa löp. Samt tickern ”Antal Luleåbor just nu…”.

Sitevision fortsätter vara ett starkt val bland allsköns svenska kommuner. Klart CMS-aktörens fortsatt viktigaste målgrupp. I mars lanserade även Hallsbergs kommun sin nya webbplats på SiteVision. Månaden innan dess vad det Gislaveds kommun.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Hälften av Sitevision Awards 2022-finalisterna jobbar med Consid

Här finns en klassisk EPiServer / Sitevision kommunjämförelse det vore kul att mäta om idag.

Luleå kommun

Kommentarer

  1. Luleå gör mobilnavigeringen lättare (än tex Trelleborg Kommun) genom att på landingssidan för ”Utbildning & förskola”(http://www.lulea.se/utbildning–forskola.html) ha tydliga understrukna länkar (jag skulle dock gjort dem blåa) till underavdelningarna, förskola, grundskola, gymnasium osv. Dem har också övriga menyvalen inom samma ”ben” i slutet av sidan.

    Det som Trelleborg Kommun missat i mobilen, då de inte har några länkar/ingångar till underkategorier på landningssidan och ej heller någon menystruktur synlig för avdelningen/benet ”Trelleborgs förskolor och skolor” (http://trelleborg.se/sv/utbildning-barnomsorg/). Besökaren är helt hänvisad till att upptäcka (efter att scrollat igenom hela sidan med text) att man kan klicka på meny-knappen igen för att nu få se undersidorna.

    Vidare hos Luleå så får man på nästa sida (http://www.lulea.se/utbildning–forskola/forskola-och-fritidshem.html) visserligen scrolla ned lite väl lång innan man hittar länkarna till sidorna för ”Kommunala förskolor” respektive ”Fristående förskolor”, men länkarna finns där iaf.

    En överlag fin sajt!

  2. Med statistik kan man visa vad som, men ett enkelt hack, och jag checkade alla kommuners pubilka sait. Detta gav mig följande siffror:

    Sitevision
    104

    EPiServer V6
    59

    .NET something
    38

    N/A
    24

    EPiserver V4
    16

    EPiServer V5
    14

    EPiServer V7
    6

    PHP Something
    6

    ez publish
    4

    Notes
    3

    ImCMS
    2

    typo3 4.7 cms
    1

    webdoc cms 7.0″
    1

    firstmagic 1.3.2
    1

    i.web 6.0 cms
    1

    Drupal
    1

    Dvs total 95 EPiServer

  3. Vi har specialflagga på alla kommuner i CMSCrawler. Jag kan köra ut en aktuell lista därifrån. Men är på resande fot idag. Finns några som använder t ex Drupal och Joomla har jag för mig.

  4. Så här säger CMSCrawlers databas

    SiteVision, 110
    EPiServer, 74
    Okänt, 60
    Artologik Webpublish, 6
    Content Studio, 6
    eZ Publish, 5
    Joomla!, 5
    Drupal, 4
    Lotus Domino, 4
    Sharepoint, 4
    Umbraco, 4
    WebDoc CMS, 4
    TYPO3, 2
    WebManager, 1
    Lemoon, 1

    Det här är på resp kommuns huvudsajt. Det finns många andra sajter också, varav vi har koll på de som ligger på samma huvuddomän men vi klarar inte av att hålla koll på t ex vilka sajter som innehas av kommunala bolag. Så frågan ”Vilket system är vanligast bland kommuner” har säkert många olika svar beroende på hur man mäter och vad man avser. Både SiteVision och EPiServer har väl licensmodeller som gör det rejält attraktivt för en kommun att standardisera på ett publiceringsverktyg för alla verksamheter och kommunala bolag men konsolideringen verkar inte vara total. Ska kolla lite på de okända om det ä något mer vi kan snappa upp kring dem.

  5. Spännande, du hitta 21 mindre EPiserver saiter än min lilla snurra. Som envis bessewisser *smile* skickar jag min lista till dig få du se. Undar om folk tycker vi har för lite göra. :)

  6. Hej,

    Det finns också en snabblänk till undermenyn i toppmenyn i mobila läget så besökaren enkelt kan hoppa över artikeln.

    Det är viktigt att poängtera dock att navigation i mobilen är svårt, speciellt på breda webbplatser som en kommuns där det tenderar finnas en hel del undersidor. Viktigt med balans och samspel desktop/mobile när det gäller responsive, får titta en hel del vad en viss implementeringsteknik gör med laddningstider, användbarhet etc.

    Jag tror att, och hoppas, att tekniken för responsiva webbplatser kommer fram till en bättre standard inom kort som löser en del av navigationsbiten (och hur man hanterar bilder också för den delen).

    Kul att du gillar den och att vi ser själva att vi kommit en bra bit på vägen framåt.

    /Andreas Johansson, Projektledare för nya webben, Luleå kommun

Leave a Comment