TYPO3 Neos visar content strategy fokuserat UX, open source forks vanligare

In CXM, Headless / Decoupled CMS, Responsive Design / Mobilwebb, TYPO3 by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

Mattias Nilsson rapporterar för MKSE.com om vad som avslöjades på TYPO3 T3CON13DE konferensen i Stuttgart i slutet av förra veckan.
typo3 neos content strategy
Den största nyheten var den nya grenen av open source CMS:et TYPO3, Neos. Den väntas släppas som version 1.0 den 10:e december i år och har ett stort fokus på modern UX. Det nya har tagits fram tillsammans med danske designen Rasmus Skjoldan (som till vardags återfinns på en extern byrå).

Och Neos UX kan presentera några intressanta uppdateringar som sticker ut sett till klassiska open source CMS gränssnitt (som historiskt legat efter proprietärs CMS):

  • UX’et har ett content strategy fokuserat gränssnitt med flera valmöjligheter där content strategy intresserade redaktörer kan skapa/fyllas i formulär med olika typ av content för olika användningsområden. För olik copy/content för desktop, tablet, mobile, print, PDF, event etc. De kan även skapa egna tooltips som skriver vilket fält som ska användas var.
  • De har dessutom skapat olika personas vyer i realtid, om än enklare, tankemässigt inte helt olikt den variant som Adobe AEM presenterade tidigt i våras (se bild).
    Integration with Adobe Digital Marketing Suite
  • Mobile versioner av sidor finns direkt åtkomliga från toppen av sidan.
  • Det ska även vara ett större fokus på CMS UX som styr social media integration, content skapande baserat på real-time analytics (något som blir populärt även i svenska projekt på sistone)
  • Det finns även det klassiska open source CMS stödet att vill CMS-ägaren går det att skapa egna content management system egenskaper baserat på TYPO3 Neos framework.

Bland annat så tycker EPiServer bekantingen Deane Barker och Karen McGrane på Bond art + science (som designat för NY Times) i beställda videointervjuat att det nya gränssnittet ”sätter ribban för open source gränssnitt framöver”.

Just grenar av open source CMS verkar bli mer och mer vanligt. Nyligen var det den mycket omtalade Drupal fork’en Backdrop som dramatiskt splittrade Drupal-världen i två läger. Drupal-upphovsmännen gillade inte uppdateringarna i Drupal 8 och bestämde sig för att framöver parallellt porta Drupal 8 tillägg men på en Drupal 7-kärna. Även danska Umbraco hade stora problem då användare föredrog version 4 så pass mycket att hela årsgamla utveckligen av version 5 officiellt lades ned. Det är nu historia då version 6 släppts och idag även version 7 RC kunde presenteras.

Kommentarer

  1. Backdrop för redan en tynande närvaro. Projektet är feltänkt från första början. Man gör en fork då man vill tillföra nya saker. Inte lägga tillbaka gamla. Det är mycket bakåtsträvande över hela tanken. Senaste committen var 20 oktober (https://github.com/backdrop/backdrop/commits/1.x). Och sedan lanseringen är det nästan bara en programmerare som har bidragit. Kan jämföras med den mängd av människor som bidragit sista månaden till Drupal 8 (https://drupal.org/node/3060/commits). Backdrop är redan historia. Jag ser dock gärna nya forkar framöver, men då måste man tänka framåt. Inte bakåt.

Leave a Comment