DAM eller PIM?

In DAM, Nyheter, PIM by MKSE.com Redaktion5 Comments

Denna krönika är ett gästinlägg från en utvald, branschinsatt partner.

I vår bransch pågår en ständig debatt – ska man ha ett Digital Asset Management-system (DAM) eller ett Product Informations Management-system (PIM). Vissa hävdar att ett PIM ersätter ett DAM och vice versa,  medan andra hävdar att man inte behöver båda systemen i en organisation. Argument som dessa har vi för avsikt att slå hål på.

Ett PIM är, per definition, ett system som hanterar information och data nödvändig för att marknadsföra och sälja en produkt via valda distributionskanaler. Ett PIM hanterar tillgångar relaterade till en produkt; bilder, data, filmer, kampanjmaterial etc. Via systemet sker distributionen av rätt information till multipla kanaler såsom webbsidor, katalogtryck, ERP-system eller återförsäljare.

Men övriga digitala tillgångar inom en organisation då – var hanteras dessa?

Effektiv kommunikation i hela organisationen = DAM
Ett DAM fokuserar på alla digitala tillgångar inom en organisation, inte bara de som är relaterade till produktutbudet. Ett DAM tar den digitala hanteringen ett steg längre – ett PIM ryms i ett DAM.

Vilka digitala tillgångar är det vi pratar om? Såhär kanske era digitala tillgångar ser ut;

  • Bilder, produktbilder
  • Logotyper, ikoner och teckensnitt
  • Dokument och presentationsmallar
  • Trycksaker, broschyrer och roll-ups
  • Banners och annonser
  • Videos och reklamfilmer
  • Informations- och träningsfilmer
  • Historiska och arkiverade tillgångar
  • Eventbilder och personalbilder
  • Bolagskommunikation
  • Pressmaterial
  • Grafiska riktlinjer
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Frontify köper bolag, skapar "ny era för DAM-plattformar"

Listan kan förmodligen göras mycket längre och det är lätt att se att det rör mer än bara produktdata. För att ett PIM ska kunna ersätta ett DAM, måste det kunna hantera alla ovan nämnda tillgångar – vilket ett PIM inte gör. Det är just helheten som gör en DAM-lösning unik.

Det faktum att ett DAM är direkt kopplat till varumärkets samtliga delar innebär att det kan användas av hela organisationen inklusive partners som kommunikations-, pr eller reklambyrå, återförsäljare etc. Ett DAM samlar och hanterar inte bara organisationens digitala tillgångar utan leder också till en ökad kommunikation och möjligheten att minska antalet kommunikationsrelaterade system, detta genom smarta integrationer.

dam eller pim

Integrationer

För att få ut mesta möjliga effekt ur ett DAM är det viktigt att utnyttja dess integrationsfunktioner fullt ut. Att integrera ditt DAM med ditt CMS, InDesign, PowerPoint eller Intranät underlättar ditt vardagliga arbete och spara i sin tur både tid och pengar. Att sköta publicering i sociala medier via samma system där du hanterar din varumärkesportal, bildbank och mallbibliotek underlättar avsevärt. Att samtidigt kunna dela materialet både internt och externt men ändå ha full kontroll över användar- och bildrättigheter.

Mät effekten av dina tillgångar

Vad vore ett DAM utan analys- och statistikmöjligheter, troligtvis ingenting. Statistik är A och O i vårt allt tuffare kommunikationssamhälle och är ett väldigt effektivt sätt att mäta ROI. Ett sofistikerat DAM håller koll på statistiken och följer vad varje tillgång används till och av vem. Att kunna se tendenser och trender kan vara avgörande för effektiv kommunikation. Genom smart metadatahantering blir statistiken din bästa vän.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så blir InRiver PIMs nya integrerade ChatGTP stöd

Slutligen, är det verkligen bara produkthantering du är i behov av eller skulle er organisation ha nytta av ett mer heltäckande system. Fundera också på hur ni kommer att jobba med bilder och film  i framtiden, sannolikt kommer det bli än viktigare och då är ett framtidssäkrat DAM en bra lösning. Det skulle rent av kunna förbättra all er kommunikation.

På QBank vet vi att ett PIM aldrig kan ersätta ett DAM. Men, vi kan varmt rekommendera en DAM med integrerad PIM. Se tex vårt Case om Coop och deras DAM + PIM.

Vill du lära dig mer om Digital Asset Management – besök QBank på DAM DAY i Göteborg den 19 maj. Våra kunder; Electrolux, Stena och CEVT står på scen och berättar hur de arbetar med sina DAM-lösningar. Vi får även en föreläsning om Digital Transformation från vår partner Mogul.

Anmäl dig

 

Denna krönika är ett gästinlägg från en utvald, branschinsatt partner.

Kommentarer

  1. I min värld står PIM och DAM för olika funktionalitet som kan överlappa mer eller mindre beroende på produkt.

    I ett DAM står generellt skapande och leverans av ett företags digitala material i centrum och det finns ofta bra stöd för processerna kring detta.

    I ett PIM står företagets produkter i centrum och fokus ligger mer på de ska presenteras för att uppmuntra köpprocessen i olika kanalen samt stöd för hur detta ska åstadkommas.

    För mindre organisationer kan det ofta räcka med antingen ett PIM eller ett DAM bereoende på komplexitet i produktflora, processer kring skapande av digitalt material etc.
    DAM-system har i vanliga fall rudimentärt ”PIM”-stöd och PIM-system har normalt någon form av enklare ”DAM”-funktionalitet.

    Många av punkterna i listan ovan skulle inte passa att jobba med i ett PIM och skulle bli både omständigt och krystat.
    På samma sätt är det oftast omständigt att i ett DAM jobba med avancerade produktstrukturer, kategoristyrning, sortimentsstyrning per kanal/land/språk, komplicerad statushantering för produkter, etc.

    Jag anser att PIM definitivt _inte_ är en del av DAM som bilden antyder, utan de är två distinkta områden som delvis kan överlappa varandra.

  2. Bra tankar, vi delar många synpunkter helt klart. Diskussionen betr respektive positionering kommer sannolikt fortsätta i takt med den digitala omställningen.

Leave a Comment