Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘CMS’ kategorin

Faktorer som påverkar ditt CMS-system

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2014

MKSE infomercial

Att använda ett content management-system (CMS) är ett logiskt sätt att lagra, organisera och underhålla ditt företag eller din organisations ständigt ökande volymer av innehåll. Oavsett om du använder ett open-source-verktyg som WordPress, eller en entrerprise-plattform som Sitecore, så finns det vissa ofrånkomliga faktorer som kan hämma din CMS-prestanda.

apica_22_9-1

1. Din volym av data, bilder och filmer kommer aldrig att sluta växa
Oavsett vilken bransch du befinner dig i, så är det ett som är säkert: Ditt innehåll kommer att fortsätta växa. All typ av innehåll för din marknadsföring, data mining, frågor om samtycke och nya affärsinitiativ. Allt detta leder till ständigt ny information som publiceras.

Undersökningsföretaget IDC uppskattar att all data växer med 50 procent om året. Eller som Googles styrelseordförande Eric Schmidt förklarat: Fram till 2003, fanns det cirka fem exabytes information. Idag skapar vi fem exabytes varannan dag. Oavsett hur du väljer att se på det, så finns det inte någon som kan förvänta sig annat än en exponentiell innehållstillväxt.

2. Affärer blir allt oftare en film
Du behöver inte söka länge för att hitta webbplatser som erbjuder streamade filmer. I USA räknar man med att det finns 89 miljoner människor som förbrukar 1,2 miljarder online-filmer om dagen. Cisco uppskattar att antalet filmtittare kommer att fördubblas till 1,5 miljarder år 2016.

Med en film kan man erbjuda ett enkelt och lättfattligt sätt att tillgodogöra sig ett innehåll och samtidigt nå tittaren på ett känslomässigt sätt som det skrivna ordet inte riktigt förmår. Men samtidigt som du och din organisation gärna tar emot feedback på ert producerade material, så bidrar samma tittare till att förbruka din bandbredd. Och eftersom en film oftast väger mer än motsvarande textmassa, så gör det här att ditt CMS utsätts för ännu mer belastning. Många länkar idag mot tredjepartstjänster som Youtube, mf. För att få en smidig distribution istället för att påverka egen bandbredd.

3. Optimera innehållet för att inte slöa ner ditt system
Liksom med de flesta tekniska system så påverkas även CMS prestanda beroende på hur det används. Optimerar dina innehållsleverantörer stora PDF-filer innan du laddar upp dem?
Är dina webbsidor full av främmande kod?
Har du optimerat din leverans av film och stora filer.
Har du hela sektioner av föråldrat innehåll som sitter på ditt CMS, men som kan lagras någon annanstans?
Alla dessa ineffektivitetsproppar utgör bara toppen av isberget när det gäller optimering.

apica_22_9-2

Partner med branschledare CMS verktyg

Apica är prestandapartner med ledande verktyg som EpiServer, SiteCore, Atex Polopoly, m.fl.
Apica System kan belastningstesta ditt CMS motsvarande förväntade säsongstoppar som kampanjer, julhandel, mm. för att sedan ta fram rapporter med rekommendationer för hur du optimerar ditt system. Kontakta oss idag för att se hur vi har hjälpt hundratals kunder att förse dem med precis information om hur de har maximerat sin CMS-funktionalitet och prestanda.

Läs mer och kontakta oss

Läs om de långsammaste orsakerna för en seg webb.

Läs om tre faktorer som påverkar din webbplatshastighet och dina affärer

MKSE infomercial

Westander tar hjälp av Noc för ny WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 18 september 2014

Att byråer gillar WordPress var känt sedan tidigare. Det går väl med deras egna ambitioner att få ut synpunkter och data i bloggform.

Den större PR-Byrån Westander tog hjälp av Linköpingsbaserade Noc för att bygga en ny egen WordPress.

Den engelskspråkiga sajtens syfte är att nå ut till en större publik för att i första hand marknadsföra en PR-handbok.

Reklambyrån Syre var med i projektet.

Noc har på sistone annars släppt ifrån sig olika Drupal-lösningar.

Landskronahem live på ny WordPress CMS

Skrivet av Martin Edenström On 18 september 2014

Fast2 är klara med en nylansering på WordPress CMS. Det kommunala bolaget AB Landskronahem har skaffat en ny webbplats med responsive design.

Funktionaliteten ska i stort vara intakt med tidigare sajt, men Landskronahem hoppas den nya webben ska skapar bättre förutsättningar att arbeta med webben som en primär kanal för sina affärs och kundrelationer.

På sajten finns registrering för boende och egna sidor.

Fast2 med Henrik Smidskog berättar även för MKSE.com att fler WordPress-sajter är att vänta inom kort. Fast2 har på sistone fått ut flera WordPress open soruce lösningar till offentlig sektor.

Kicks satsar på omnikanal via egen ljusmätare

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2014

Kicks firade i veckan senaste omnikanalreleasen tillsammans med Star Republic. Kosmetikkedjan har hittat en handburen modul av X-Rite som via ljus läser av butiksbesökares hudton för att sedan locka till klubbmedlemskap, e-postindrivning och löpande förslag kring e-handelsprodukter. Allt helt personligt för just denna kunds hudton. Det hela heter ”Kicks Colour ID”.

Produkten kan även användas för att titta på och hitta rätt typ av byggmaterial, textiler, målarfärg, plast och hemelektronikmaterial.

kicks color id

Det ska även finnas en iPad i butiken om inte kunden orkar vänta på att bli kontaktad av Kicks.

Tydligen har Kicks haft problem att sälja rätt foundation online sedan tidigare.

Det är nästan exakt fyra år sedan Kicks första e-handel öppnade. Även då framtagen tillsammans med Star Republic.

Det gäller att hitta ”sin” hårdvarukoppling i till e-handel. Microsoft Surface-bord, större touchskärmar på vägg, iPad-stands och läsplattor hos butikssäljare är vad som främst redan är gjort i Sverige.

Omnikanal börjar därmed likna 2009-2010 års app-hets hos olika tillverkare som med byråer jagade coolt native stöd från smartphones sandbox’ar (använda gyro och skaka telefonen på sinnrika sätt, använda kameran för textavläsning, etc.) som skulle paketeras med egen logga och sedan laddas hem av användarna.

kicks color id test

Unipeg Golf live på EPiServer Commerce med Klarna Checkout

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2014

Vinter har just släppt en ny golfportal baserad på EPiServer Commerce 7.5 tillsammans med det antingen ovanligare kassavalet Klarna Checkout.

Vinter har även tagit fram identiteten för den nya golfkoncernen Unipeg, med stark bas i Stockholmsområdet men med kunder över hela Sverige.

Besökarens surfbeteende ska nu efter lansering löpande analyseras för att låta EPiServers personaliseringsfunktioner anpassa budskapen individuellt för varje besökare. Apsis lösningar används för för e-postmarknadsföring.

Inför nästa säsong hoppas Unipeg även moderniserat hela bokningssystemet och gjort det mer mobilanpassat.

Sveriges Kommuner och Landsting SKL.se live på ny SiteVision

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2014

Petter Knutsson från SiteVision tipsar MKSE.com om att Sveriges Kommuner och Landsting nylanserat sin webbplats skl.se i SiteVision.

”- Vi har fått väldigt lite återkoppling från våra besökare och det är ju det bästa betyg man kan få.”

Säger Tomas Johansson Haavik, webbstrateg på SKL.

SKL:s projekt av Limepark ska inneburit flera nya grepp när det gäller både informationsstruktur och mobildesign.

Tillsammans med webbstrategen Per Axbom skapades en ämnesindelad webbplats där luftiga sidor, rena från irrelevant information, och en högerställd meny skulle ge mer fokus på innehåll. Tydliga riktlinjer för redaktörerna har satts kring hur en webbsida görs (som max antal tecken).

SKL har utgått från tre principer:

 • Du ska inte behöva veta hur SKL är organiserat för att hitta på webbplatsen
 • Det som är mest viktigt för de flesta ska vara enklast att hitta och göra
 • Alla ska kunna använda webbplatsen med eller utan hjälpmedel

Fler funktioner är:

 • Återkopplingsfunktion för besökaren att ge feedback på en sida
 • Mobilmeny med möjlighet att direkt öppna sidor djupt ner i strukturen
 • Evenemangskalender med specialanpassningar
 • Nyhetslistning för ämnestaggar
 • Prenumerationer på ämnen
 • Ikon-typsnitt för flexibel användning
 • Stilregler för utskrift
 • Proxyintegration med Siteseeker
 • Proxyintegration med Apsis Nyhetsbrev

Elite Hotels släpper ny mobilanpassad e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2014

Star Republic har släppt en beta av sin senaste e-handelslösning åt hotellkedjan Elite Hotels. Lösningen tas fram tillsammans med Apegroup.

En förstudie genomfördes under sommaren och det gemensamma projektet ska nu närma sig slutet. Så här kommer den slutgiltiga sajten att se ut.

elite hotels

Den responsiva bokningstjänsten har direkt fokus med stora dropdowns för hotell, antal gäster och datum. Det finns sedan en kontroll över tillgänglighet utan omladdning och därefter en one-page checkout som helt rätt pushar för inloggning samt uppmanar till att berätta sitt medlemnummer.

Sajten driver in feedback från Usabilla och spårar allt i en Google Tag Manager.

Tidigare hade ”RSS-mobilwebbaktören” Fourstream hotellkedjan som mobilwebbskund.

Vellinge kommun bygger SharePoint intranät

Skrivet av Martin Edenström On 15 september 2014

Bool by Sigma ska leverera ett intranät till Vellinge kommun baserat på SharePoint 2013 och Bools portalplattform BoolCore.

Vellinge kommun har ett behov av en gemensam plattform för att sprida information genom kommunen, dela och utbyta kunskap, samarbeta i arbetsgrupper samt hantera och publicera styrande dokument och processer. Projektet ska starta med en effektkartläggning för att hitta vilka behov de användarna har med det nya intranätet samt vad för åtgärder, funktioner och design som behövs för att lösa dessa behov och uppnå rätt effekter.

Med BoolCore vill vi Bool by Sigma göra SharePoint enklare via en best practice paketering. Vellinge blir även användare av Bools supporttjänst BoolCare, speciellt framtagen för SharePointportaler.

För två år sedan gick kommunen upp på en EPiServer CMS 6 för externwebben. Ett rätt blek release man fortfarande ligger kvar på.

Den 16:e oktober kommer Anna Söderblom, ansvarig Intranät och Sociala Medier, Svensk Fastighetsförmedling berätta om sitt RIM Bästa Intranät vinnande nya intranät på konferensen Smarta Intranät.

Anna-Soderblom-svensk-fast-intranet

MKSE fick en pratstund med Anna om vad som behövs för att skapa och driva ”Sveriges bästa intranät” 2014:

Vad tror du ledde till titeln?

Ett fokus på vilka faktiska behov medarbetarna har samt en smart användning av tävlingsinstinkten hos målgruppen, mäklare. På intranätet kan mäklare jämföra sig med varandra och grafiskt ta del av de närmsta kollegornas motsvarande siffror. Det skapar en samhörighet och alla triggas positivt att visa upp sina framgångar. Samtidigt är intranätet, modernt, nytt och snyggt. Tyvärr går det däremot inte att se exakt hur mycket intranätets redovisning verkligen påverkade den faktiska försäljningen. Men spelmomentet fungerar verkligen. En dröm för framtiden vore att ge de olika kontoren möjligheten att utmana varandra via intranätet. Det skulle nog skapa engagemang och verkligen ge resultat.

När släpptes nuvarande intranät?

Det är enbart 11 månader gammalt. Men vi släpper nya releaser tillsammans med byrån Valtech varannan vecka. Kontinuerligt får vi ut allt vi önskar.

Hur skiljer sig det nya intranätet från det tidigare?

Det var en mycket gammal EPiServer 4 som ersattes med en responsiv lansering på EPiServer 7 med SiteSeeker sökmotor. En tidigare ”stuprörsstrukterad” historia försvann till förmån för ett intranät anpassat efter medarbetarnas vanligaste behov. Tidigare aldrig utnyttjade PDF-dokument har blivit flöden som verkligen används och viktiga instruktioner kommer snabbare ut till kontoren. IT-relaterade dokument kunde försvinna under en ”Teknisk” navigeringsflik, trots att det dokumentet kanske bara var en del på vägen till den anställdes verkliga behov.

Vi gjorde ingen avsevärd benchmark av konkurrenter när intranätet byggdes. Plockade ihop allt vi önskade. Den responsiva intranätdesignen gör att vi har en lugnt och skön upplevelse till skillnad från många som försöker tränga in för mycket innehåll på startsidan.

Det är även kul att andra intranätteam varit över och besökt oss. Vi visar gärna upp vårt intranät och blir uppmuntrade av att se andras intranätsatsningar.

Vilka sociala egenskaper finns i nya intranätet?

Medarbetare kan gilla och kommentera innehåll, men även skapa egna grupper. Att fördefiniera grupper inför lansering var ett bra grepp för att starta upp. Även om aktiviteten kunde varit högre. Men behovet av att prata finns. Speciellt hos mäklarssistenter som kan behöva gå igenom material som ska beställas till en mässa. Däremot får inte intranätet ”bli ett Facebook” sett till utökade kommunikationsmöjligheter. Det är inte värt att försöka konkurrera mot en så pass väl fungerande kanal.

Vilka arbetar bakom kulisserna hos Svensk Fastighetsförmedling?

Det är utöver mig även informationschefen samt vi har 25 personer på huvudkontoret som alla har redaktörsrättighet. Ett tillräckligt team och vi behövde inte göra några organisatoriska förändringar för att modernisera arbetssätten på det nya intranätet.

Följer ni upp användningen av intranätet?

Ja, analys sker löpande. Vi vet att 10% använder nätet via tablet och mobiltelefon. Kunde varit fler. Kan vara att det upplevs som ett problem att logga in via mobilen. Vi följer även upp vad de anställda söker efter och tittar noga på alla enkäter vi kör.

Vad händer framöver?

I höst ska det säljmotiverande stödet utvecklas ytterligare och det planeras mer med film och innehållsarbete för att ytterligare synliggöra medarbetarna och lyfta framgångsexempel ute i kedjan.

Eventuellt ska Svensk Fastighetsförmedling integreras med Fastighetsbyrån senare i år, men får Anna bestämma hoppas hon det inte påverkar intranätet.

Honda öppnar svensk E37 e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 12 september 2014

E37 har tagit en ny svensk prestigekund. Det är svenska Honda som just öppnat upp sin nya ehandel.

Lanseringen Honda Merchandise består av Hondas hela merchandise kollektion, en bred serie av produkter som avspeglar varumärket Honda. I kollektionen finns bl a sportväskor till kläder, golf accessoarer och klockor.

honda

Den ickresponsiva lanseringen är en klassisk ehandel med nyhetslistor, kategorinavigering och privat/företags uppdelningar.

Honda.se ligger på det mycket speciella CMS-valet Synkron Via från Danmark. UnderstandIT står för teknik och annars Drupal-fokuserade Spiro som står bakom designen där.

Centerpartiet kastar ut EPiServer för WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2014

Inför valrörelsen bestämde Centerpartiet.se sig för att lämna EPiServer 7 på huvuddomänen och istället gå över på en responsiv WordPress CMS.

EPiServer installationen framtagen av Sublime överlevde därmed enbart ett halvår.

centerpartiet.se

Den nya sajten har nyhetsticker, valtest, startsidefilmer med play-knappar som istället är länkar, Disqus kommentarer till inlägg och en omfattande footer med kampanjlänkar och Allians-yta. Standardpluggar som Yoast, Fluid och Total Cache används. Centerpartiet jobbar sedan ett tag tillbaka med byrån OhMy! i Piteå, Stockholm, Halmstad och Malmö. De har även tagit fram nya storproduktionen Viasatsport.se på WordPress.

De har även tidigare nosat på open source plattformen genom satsningar som Centerpartiets ungdomsförbund 2012.

Även Allianskollegan Moderaterna.se eller Moderat.se har i sommar övergett sitt huvud-CMS Drupal för en WordPress. Det gällde under årets båda val, men med skillnaden att Moderaterna har fortfarande kvar sin huvuddomän på den gamla publiceringsplattformen.

SEO resultat för Centern blir en aning otydliga då den gamla EPiServer-webben fortfarande ligger kvar indexerbar på http://www3.centerpartiet.se/.

LRF köper in EPiServer för Mjölk.se

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2014

För kunden LRF har KnowIT Reaktor Stockholm släppt nya sajten Mjölk.se.

Målet var att skapa en matnyttig blandning av kunskap och kuriosa som ska locka besökare att dela informationen vidare. Fokus var ett ”modernt gränssnitt i den senaste tekniken”.

Det vart en boxad ensideslösning. LRF använder EPiServer som centralt CMS sedan några år tillbaka. Så även här, med ImageVault som DAM.

Mjölk.se ligger däremot helt nere under torsdagen. När sajten är uppe ska den fungera som en anslagstavla där LRF Mjölk berättar om mejeriprodukter och mjölkproduktion och svarar på de vanligaste frågorna.

Polisen.se uppgraderar till responsiv EPiServer 7

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2014

I ett större EPiServer 7 projekt uppdaterar just nu svenska Polisen sina EPiServer 5 och 6 installationer. Först ut är intranätet, IntraPolis.

Den responsiva EPiServer 7 installationen ska förses med forum och nya funktioner inom socialt stöd. En del av det beskrevs i en effektkartläggning för något år sedan.

intrapolis polisen.se

KnowIT som vann uppdraget 2007 och har kvar sitt ramavtal fick inte förnyat förtroende. Istället ska andra konsulter vara inne och sköta webbutvecklingen. Vid tilldelningsbeskedet om IT-konsulttjänster inom systemutveckling våren 2011 tilldelades Arctic group, Kentor, Consid och Altran ramavtal med Rikspolisstyrelsen.

Polisens intranät designades och levererades i sin nuvarande form redan 2007.

Inköpt CXM används inte, CMS-företagen pushar ut experthjälp

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2014

De teoretiska fördelarna med att logga, skapa och bearbeta en upplevelse, ”experience” webb är lätt att ta till sig. Så pass att försäljningen faktiskt går rätt bra av olika portfolioprodukter från bjässarna SDL, Sitecore, Adobe och Oracle.

Liksom med kombinerade e-handelsprodukter för några år sedan köps CXM-produkterna och modulerna nämligen ofta in ”för säkerhets skull”. De kostar betydligt mindre när andra CMS-licenser ändå ska förvärvas och många större kunder är säkra på att de kommer att användas så fort ansvariga har utsetts och implementationsprojekten dragit igång.

Men det händer inte. Kundföretagen har förtvivlat svårt att utse nya ansvariga roller och hitta tid att starta upp den här typen av projekt i sin befintliga organisation.

Nu agerar Sitecore, och flera andra produktleverantörer, på detta. I Sitecores fall genom Sitecore’s Sitecore Business Optimization Services (SBOS). En ny enhet som fokuserar på att hjälpa kunder att anpassa sin hela organisation efter de nyinköpta CXM-produkterna. De bygger mycket av sina råd på best practice från kunder som faktiskt förändrat sina marknads- IT- online marketing och supportenheter för att arbeta på ett modernare sätt. De har även ”Customer Experience Board Game”, en instruktionsbok och en ”Maturity Model”.

cxm advisor expert service

En tillbakagång till CMS-företagens idag sällan marknadsförda ”Expert services” som var mer efterfrågade då produkterna var råare och mer komplexa att finjustera. Men idag är tjänsterna istället analys av ett företags organisation, ansvarsfördelning, rollsättning, checklistor och andra sätt som ska få företaget att faktiskt använda CXM-produkten.

Adobe var inte helt fel ute då de redan förra hösten sade ”We only speak to top management” till prospekt som TeliaSonera. Något som syftade till att AEM-produkten inte gör någon skillnad i sig. Hela företaget måste förändras från grunden om något ska hända.

CXM Model maturnity

Ett av de mer visuella sätten att starta igång CXM projekt var CX rooms, som MKSE skrev om innan sommaren.

Så ska Sitecore 8 tackla modern online marketing

Skrivet av Martin Edenström On 10 september 2014

Under Sitecores stora årliga Symposium 2014 i Las Vegas presenterades kommande Sitecore 8.

sitecore8

Den nya danska plattformen har som fokus att samla alla behov och verktyg som en modern marknadsförare behöver på en och samma plats. Det innebär en tight integrerad plattform som erbjuder främst:

 • Personaliserande,
 • Cross-channel marketing stöd med
 • Automatiserad testning

I Sitecore 8 sköts detta genom initiativ och delprodukter som Sitecore® Experience Profile™, Sitecore AIDA, Sitecore Experience Management, Sitecore Experience Channels, Sitecore Experience Database och Connectors. Phiew. 

Någon som fortfarande undrar vilket modeordet inom webbhantering är?

Sitecores VD tyckte att mängden verktyg idag blivit för stor och snarare hämmar marknadsförare än hjälper dem. Idag marknadsför sig alla aktörer som att de har en integrerad svit, men i själva verket ligger den visionen ytterligare 4-5 år bort, enligt VD Michael Seifert. Till CMSWire säger Michael Seifert vidare att Sitecores mål är att bli nummer tre efter bjässarna Adobe och Oracle i detta race.

Sitecore 8 släpps senare under 2014.

?>