Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘EPiServer 7’ kategorin

Sundsvall kommun kastar ut EPiServer och SiteVision för WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 1 september 2014

Sundsvall kommun väljer avveckla både EPiServer, Content Studio och Sitevision CMS för en ny WordPress installation. Att det fanns hela tre parallella verktyg hade med historik och arv att göra, enligt kommunen.

En genomförd förstudie under 2014, där MKSE.com bidrog med historik och branschdata, rekommenderade ett införande av den WordPress och en långsiktig avveckling av befintliga verktyg.

Organisationen tillför dessutom inhouse utvecklingskompetens inom WordPress. Fördelarna med WordPress kommunen hoppas på är en effektivare utvecklingsprocess med egen kompetens, ett bättre iterativt arbetssätt och snabbare leveranser, större kompetenstillgång och effektivare förvaltning och samverkan.

WordPress ska införas under andra halvåret 2014. Kommunen använder sedan tidigare ramverket OpenHierarchy och e-tjänsteplattformen Open ePlatform vid utveckling av e-tjänster och webbapplikationer. Allt som utvecklas är i öppen källkod.

För alla enheter

Rejlers uppdaterar med EPiServer 7 och WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 27 augusti 2014

Fröjd, Berntzon Bylund och United står bakom Rejlers relativt nya, responsiva EPiServer CMS 7 webbplatser. SiteSeeker används för en optimerad sökfunktionalitet. På sajten integreras flera andra datakällor för att undvika inaktuell och dubbellagrad information. Jobbannonser hämtas från tjänsten ReachMee, Cision Sync förser sajten med pressmeddelanden och rapporter och bloggar feedas in i från WordPress.

Webbplatserna ska ge en tydlig bild av Rejlers erbjudande, aktuella projekt och nyheter. Det har även tagits fram en översiktlig IR-sida med kurser, koncerninformation och pressmaterial.

Fröjd står även bakom delar av nya webben Klarna.com på Drupal, 2014-releasen Sensus.se på EPiServer samt Interfloras mobilwebb.

KW Digital blir Comprend, växer med 20 personer

Skrivet av Martin Edenström On 27 augusti 2014

Helena Wennergren, Head of Marketing Comprend, hälsar MKSE.com att Hallvarsson & Halvarsson bolaget KW Digital byter namn till Comprend.

Detta efter att byrån köptes tillbaka från de tidigare ägarna King Worldwide. Systerbyråer är fortfarande Springtime och Hallvarsson & Halvarsson. Den affärsdrivande årliga undersökningen av företagskommunikation får nu namnet Webranking by Comprend.

” – Efter att ha lämnat King Worldwide-koncernen i våras behövde vi byta namn och gå ifrån ”KW”. Vi ville också passa på att profilera oss tydligare mot våra kunder och mot den bakgrunden skapar vi nu Comprend”,

säger Staffan Lindgren, Managing Partner Comprend. Kunderna är fortfarande främst IR-relaterade, noterade företag som SEB, Swedish Match, Vattenfall, Tele2 och PostNord.

Byrån ska sedan 2012 vuxit från 40 till 60 medarbetare med kontor i Stockholm och London. Byrån har under sommaren rekryterat bl a Richard Iohnson från Circuit och Jaan Orvet. Gänget får se till att även uppdatera sina andra inlänkade digitala kanaler som inte har slugs.

Region Skåne skaffar EPiServer Find och EPiServer Commerce

Skrivet av Martin Edenström On 25 augusti 2014

Region Skåne ska vara nära en större release av den uppdaterade reseportal med EPiServer CMS 7 och EPiServer Commerce intregrationer som byggts.

Lösningen ska tas fram av CGIs lokala kontor med visst stöd från off-shore EPiServer utvecklingsresurser.

Utöver en ny e-handel, som även den återfinns på EPiServers portfolioprodukt, ska en Google GSA-motor för sök avvecklats och nu används istället EPiServer Find.  i stället. Den implementeras i beta-versionen av nya skane.se.

Det fulla projektet har tagit sin modiga tid. Redan i början av 2013 påbörjades arbetet.

Den externa webben från slutet av 2013 togs fram av leverantörerna InUseSogeti och AddPro.

 

 


Arlanda Express bygger mobilt och socialt intranät på EPiServer 7

Skrivet av Martin Edenström On 25 augusti 2014

A-Train har köpt in ett nytt intranät från Softronic baserat på EPiServer CMS, närmare bestämt en ”EPi Social CMS 7 med EPiServer Find”. Detta efter en slutförd förstudie där Softronic även arbetade fram koncept, användarupplevelse och grafisk design.

A-Train äger och driver snabbtåget Arlanda Express vilken trafikerar sträckan mellan Stockholm City och Arlanda Flygplats. A-Train har även projekterat och byggt Arlandabanan.

Över 50 miljoner resenärer har rest Arlanda Express från starten 1999. Arlanda Express har cirka 180 medarbetare.

”- Vår personal är i ständig rörelse och i stort behov av dagliga uppdateringar av intern information. Därför är det viktigt att vårt nya intranät är utvecklat enligt ”Mobile First” och har användaren i fokus. I tuff konkurrens valde vi Softronic för att utveckla vårt nya intranät.

säger Matts Bergmark, IT-chef hos A-Train AB.

Arlandaexpress.se ligger däremot på ett annat .NET-baserat CMS.

 

 


Circuit slås samman med Cloud Nine, tar den senares namn

Skrivet av Martin Edenström On 22 augusti 2014

Cloud Nine har tvingats se en stor del av sin tekniska kompetens lämna för NetRelations och andra byråer det senaste året. Nu löser man det då bolaget slås samman med EPiServer-fokuserade grannbyrån Circuit. VD för den sammanslagna verksamheten blir Carl-Fredrik Risbecker, idag VD för Circuit. Cloud Nines tidigare VD, Carl Tottie, utses till bolagets vVD samt försäljnings- och marknadschef.

Ägarna av Cloud Nine respektive Circuit står bakom beslutet. Byråerna blir en från den 1 september 2014 med totalt ett 50-tal medarbetare.

 

 


EPiServer växte enbart med 3%, åtgärder att vänta

Skrivet av Martin Edenström On 22 augusti 2014

EPiServers årsredovisning för det senaste verksamhetsåret är ute, släppt en aning sent. Och EPiServers tillväxt lämnar lite att önska. Bolaget ökar enbart 3 % från 281 Mkr 2012 till 290 Mkr 2013. EPiServer har själva skrivit att marknaden generellt växer med 20 % årligen och att marknaden för e-handel växer ännu mer.

coop nansen episerver

Vidare är det många ”ägg i den svenska korgen”, Sverige står fortfarande för mer än 50 % av omsättningen och visar just nu upp en negativ tillväxt med 5 %. Resten av Europa växer med 5 % (men står bara för 21 % av den totala omsättningen) och övriga världen växer med drygt 20 %. EPiServer har idag 30 anställda i USA och tillväxten borde vara högre med tanke på den låga omsättningen.

Vinsten minskar med 28 %, från 42,6 till 30,6 MKR vilket innebär att nettomarginalen (EBIT) nu bara är 10 % jämfört med 27 % så sent som 2010.

Och nu bekräftades siffran vad Euroling SiteSeeker kostade. Bolaget förvärvades för 36,7 Mkr och bidrog med runt 22 Mkr i omsättning vilket gjorde att man 2013 bröt 300 Mkr-vallen i omsättning. Lägger man till det bolaget landar totala tillväxen på runt 9 %.

En inte helt otänkbar gissning är att EPiServers styrelse och ägare IK vill se en mer marknadsmässig tillväxt igen.

 

 


Jula.se öppnar upp ny EPiServer e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 21 augusti 2014

Det skulle inte bli någon e-handel, men Jula verkar ångrat sig. Nya jula.se har gått live på en EPiServer upprättning framtagen av EPAM.

jula_episerver

Det finns dessutom en installation av EPiServers främsta ”e-handelsvapen” dessa dagar, egna sökmotorn EPiFind/Siteseeker. Men det är ingen äkta kassa, det är en inköpslista som genereras i den nylanserade lösningen. Vidare är det responsiv commerce, en ”Svar direkt-flik”, en ny jämförelsefunktion, mer information om de olika varuhusen och deras varuhusspecifika information samt JulaClub-medlemmar funktioner.

Jula.se använder sin cookiesacceptans på ett bra sätt. Sajten passar i samma yta på att driva in information om besökarens närmaste varuhus, så slås två flugor i en smäll.

I ett omdiskuterat beslut valde Jula att fimpa sin litium e-handel 2011.

Tipstack till Sven Sommer.

Scandic Hotels väljer EPiServer 7, tittar efter Marketing Automation

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2014

Scandic Hotels ska ha bestämt sig för att satsa vidare på sin EPiServer upprättning några år till. Det blir en uppgraderad EPiServer 7 för flera av koncernens så viktiga digitala e-handels-, boknings- och uppföljningskanaler.

Tidigare har både Adobe AEM och andra system varit på tapeten och fått pitcha på hotellkedjan genom CXM-demonstrationer och produktgenomgångar.

Marketing cloud delarna inom Scandic ska framöver troligtvis skötas via ett Marketing Automation system, där Scandic Hotels ännu inte bestämt sig om de ska satsa på en extern produkt eller sin EPiServer 7 CMS installation.

Scandic Hotels har SapientNitro som leverantör av mobila projekt. Till MKSE.com berättade de vid releasen av den nya mobilwebben att listade EPiServer-partnern Sogeti inte skulle jobbat med kunden på många år.

Akademiska Hus valde EPiServer 7.7 av HiQ

Skrivet av Martin Edenström On 18 augusti 2014

HiQ vann uppdraget att hjälpa Akademiska Hus med kommunikation, tjänster och ny varumärkesbyggnad. Arbetet följde en intern CMS-utvärdering som landade på en EPiServer 7.7.

episerver hiq akademiska

Den nya webbplatsen ska bli en viktig del i kontakten med Akademiska Hus kunder och intressenter, samt de drygt 300 000 personer som varje dag forskar, studerar eller arbetar i Akademiska Hus byggnader vid landets lärosäten.

Hiq tar ett digitalt helhetsansvar enligt Jerker Lindstén, VD på HiQ Göteborg. Även Lars Stugemo, koncernchef HiQ är glad att hans kollegor fått förmedla sin kunskap.

Henrik Mortensen, PR- och onlineansvarig på Akademiska Hus handlade upp och ledde CMS-utvärdering.

Akademiska Hus är ett av landets största fastighetsbolag och med fokus på universitet och högskolor.

EPiServers Best Performing Market satsar på e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 18 augusti 2014

EPiServers landschef Lars Lytton Kejser har skördat ännu en framgång. Danmark utses till EPiServers nya ”Best Performing market” globalt sett.

episerver danmark lars keijser

Lars partnerstrategi ledde han även till utmärkelsen bästa landschef 2012. Strategin bygger på det klassiska partnerstödjande säljet snarare än att närma sig kunderna allena.

I stark konkurrens från lokala Sitecore, Umbraco och Dynamicweb har han fått över kunderna Telia, Arla, Coloplast, Totalkredit, Kommunernes Landsforening, AO Johansen och SAS på den svenska .NET-plattformen.

Nu ligger fokus på att även få in det danska B2B-segmentet på e-handel.

Den 2:a oktober är det dags för EPiServer Update 2014 med bl a Tim Walters från Digital Clarity Group.

EPiServer kompletteras med Drupal hos Scandi Standard

Skrivet av Martin Edenström On 18 augusti 2014

Nyligen noterade Scandi Standard har kort efter att den nya EPiServer webben släppts valt att även satsa på en Drupal 7 CMS för egna corporate och IR-sajten.

Det blev Drupal-fokuserade Alert Investor Relations som vann den upphandlingen och fick utföra det uppdraget. Den nya Drupal lösningen investors.scandistandard.com ska täcka de krav som ställs på ett börsnoterat bolag. Uppdraget bestod av projektledning, rådgivning, framtagning och implementering av Alert IRs finansiella kommunikationstjänster.

Projektet ska tagit hela fem månader att genomföra.

EPiServer-lösningen för Scandi Standard tog CGI fram innan sommaren med viss möda, de hade missat en inställningen och blockade alla sökresultat till sidan vid bolagets börsintroduktion och sajtens lansering.

EPiServer kallas monster, Expressen.se flyttar ut för tablet satsning

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2014

Expressens CIO Peter Frey har kontaktat MKSE.com och berättar om allt som händer på tidningen just nu. Förra veckans mobilrekord om 3 miljoner unika har föregåtts av ett arbete med ett helt nytt API och en ny sajtsatsning för surfplattor.

För att bygga den nya Expressen Tablet-sajten används fortfarande EPiServer för inmatning men all ny frontend är numera istället byggt på API:et. Den nya sajten och API:et är byggda med bland annat ElasticSearch, Node.js och RabbitMQ.

På sikt kommer Expressen att flytta över fler och fler av egna tjänsterna till det nya API:et och låta EPiServer istället bli ett renodlat ”inmatningsverktyg”.

Peter Frey tycker det är en strategi som fler mediasajter borde anamma:

”- Istället för att fortsätta bygga sajter på de monolitiska monster vi idag kallar publiceringssystem.”

Anmärkningsvärt är att Expressens CTO numera är Joel Abrahamsson, en av EPiServers tidigare största evangelister och förespråkare.

Läkartidningen satsar på EPiServer Find

Skrivet av Martin Edenström On 7 augusti 2014

Xlent fortsätter skapa EPiServer-webbar, nu hos Läkartidningen.

Läkartidningen ligger på en Dynamics och EPiServer upprättning skapad 2012-2014.

Nu har den även försedd med en söklösning på EPiServer Find/Elastic Search. Det var den sista delen i övergången till ett nytt integrerat publiceringssystem för papperstidning och webb. Ett nytt arkiv för vetenskapliga artiklar.

I projektet har över 40 000 artiklar flyttats från äldre miljöer. Utmaningen var att få fram en lösning som man förstår snabbt vid första besöket, men som också ger den mer vane användaren ett kraftfullt sökverktyg. Målsättningen har varit att skapa ett arkiv som fungerar såväl för läsare som redaktörer på Läkartidningen.

Team Xlent: Georg Sandholm, Sofia Lindvall, Rishie Sharma och Henric Fröberg.

LKB rullar över på EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 31 juli 2014

Lättklinkerbetong med egna sajten lkb.se har efter många år på DreamWeaver bytt till sin första EPiServer CMS.

Sommarens release innehåller PDF-sektion, ny referenssektion och lite mer.

Lättklinkerbetong grundades 1937 som en cementfabrik i Magra några mil öster om Sollebrunn. Sedan 2008 ingår Lättklinkerbetong AB som ett dotterbolag i Peab-koncernen.

?>