Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Oracle WebCenter Sites’ kategorin

CXM portfolio lockar inte kunder till fler produktköp

Skrivet av Martin Edenström On 21 augusti 2014

Förvärvshystierin bland de större aktörerna är uppe på sanslösa nivåer. MKSE.com räknade ut att hela 24,6 miljarder dollar kan ha spenderats de senaste åren på att bygga sina egna CXM- och marketing cloud portfolios.

Drakar som Adobe, Oracle, SalesForce, eBay, OpenText och IBM har köpt upp och förfogar över omkring 15 olika produkter vardera. Produkter de alla säger har ”integrerats” i en portfolio.

Hur ställer sig då de förvärvade kunderna till att även köpa fler system från samma leverantör? Enligt Gene Alvarez, vice president & information technology analyst på Gartner Inc. fungerar det inte alls.

cxm portfolio adobe oracle ibm bestofbreed

Lösningar blir inte bättre över en natt för att 15 olika tekniker ska kokas samman. För det mesta går det inte ens att sammanfoga den mängden system med det tekniska arv som även lever kvar. En sådan strategi fungerar bara i en Powerpoint.

Det enda sättet att få ett fungerande förvärv att byggas in i samma bugghantering, support och centrala releasehantering vore antagligen att helt bygga om produkten enligt en annan produkts bas.

För en e-handlare blir ingenting enklare eller bättre med en större produktportfolioägare. Äger de en licens av en förvärvad produkt blir snarare både licenspriset, supporten och produkten själv sämre för ägaren över tid. Tidigare intervjuer Internetretailer låtit göra visar att det inte är troligt att kunderna skulle köpa in en annan portfolioprodukt av sin nya produktportfolioägare.

Snarare tycker Gene Alvarez att kunder till förvärvade CMS-, sökmotor, analys eller e-handelssystem borde oroa sig då de får en ny, större huvudägare.

Även Gartners största konkurrent Forrester, som myntade begreppet CXM 2011, omvärderade sina huvudrekommendationer vid en sammanställning 2012-2013 och uttryckte att best-of-breed CXM (bäst produkt från olika tillverkare för olika syften, samverkande via API:er etc.) var att föredra gentemot att köpa in samtliga produkter från en och samma tillverkares portfolio.

Bäst på Marketing Automation enligt Gartner

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Mitt i sommaren har amerikanska Gartner presenterat sin nya Magic Quadrant for CRM Lead Management. Den kvadrant som även innefattar hypade området Marketing Automation, MA.

Vilka anser då Gartner ligga bäst till inom MA i världen efter andra kvartalet 2014?

Det är Oracle med Eloqua som placerar sig överst som ledare tillsammans med noterade Marketo.

Främsta utmanarna är i fallande ordning Salesforce. IBM och först på en ”femteplats” kommer utmanaren som troligtvis bränt mest pengar inom området, Adobe med t ex miljardförvärv som Neolane.

Nischspelare är SugarCRM, Microsoft, EPiServers partner Silverpop, Callidus Software och långt nere i tabellen återfinns till slut Zoho.

Så många miljarder spenderar Oracle och Adobe på CXM

Skrivet av Martin Edenström On 20 maj 2014

Det började med ett e-handelsförvärv samt övertagandet av en CMS-aktör och ett analysföretag. Oracle och Adobes förvärvshysteri för att nå fram till sina egna sviter av CXM programvara har inga gränser.

Racet för att köpa ”rätt aktörer”, som erbjuder delarna inom Forresters cirkel, kommer gå till historien.

Det handlar om i runda svängar 24,6 miljarder dollar som totalt spenderats på att skapa CXM-erbjudanden.

Även befintliga produkter har så klart adderats under åren, men följande är några av de bolag som Oracle tagit över som delar av sitt CXM-erbjudande de senaste fyra åren:

 • Nov 2010 Art Technology Group Ecommerce software vendor
 • Jun 2011 FatWire CMS Software
 • Okt 18, 2011 Endeca
 • Okt 24, 2011 RightNow Technologies
 • Maj 23, 2012 Vitrue
 • Jul 10, 2012 Involver
 • Dec 20, 2012 Eloqua
 • Okt 17, 2013 Compendium Cloud-based content marketing provider
 • Feb 24, 2014 BlueKai

Bara de kända förvärvsbeloppen uppgår tillsammans till totalt strax under 5 miljarder dollar. Till det kommer en radda med mindre kända förvärv, men där t ex bara BlueKai, med 149 anställda, sägs kostas upp till 400 miljoner dollar. Siebel, som är en del av erbjudandet, kostade Oracle ytterligare 5,8 miljarder dollar. Vad Fatwire, med 200 anställda, eller Involvers produkt, patent och personal kostade framgår inte. Men tillsammans är det inte orimligt att gissa att samtliga CXM-relaterade övriga förvärv kostat mellan 4 till 6 miljarder dollar – ytterligare.

Oracle är kända för att inte lägga ned de bolag de tar över, de satsar snarare på R&D och sälj gällande sina förvärv.

Adobe i sin tur har heller inte snålat när de racar mot ett ”Marketing cloud” inom CXM. Deras förvärv rör:

 • Maj 31, 2007 Scene7 Multimedia software
 • Sep 15, 2009 Omniture Web Analytics
 • Jul 28, 2010 Day Software WCM
 • Jan 18, 2011 Demdex
 • Nov 30, 2011 Efficient Frontier Technology
 • Jul 23, 2013 Neolane Cross-Channel Campaign Management
 • Jul 31, 2013 Satellite

Här finns kända förvärvsbelopp på totalt 2,4 miljarder dollar. Dessutom används så klart delar av gamla 3,4 miljardersförvärvet Macromedia. Därtill kommer t ex högprofilförvärv som PhoneGap och TypeKit. Bara Day Software (CQ5) och Scene7 hade tillsammans 200 anställda. Det är inte orimligt att räkna till ännu 1-2 miljarder dollar för resterande förvärv.

Totalt tittar vi alltså på CXM-relaterade förvärv värda omkring 24,6 miljarder dollar de två aktörerna emellan.

Hur ska pengarna hämtas hem då? För de intresserade av CXM-relaterade sviter används väl tilltagna prislappar. I Sverige offererar aktörerna produkterna för upp till 100 Mkr. Då gäller det inte fullt kombinerade tjänster, utan snarare kompatibla delar (webbhantering, e-handel och digital markandsföring) av sviterna (!).

IBM är sena till festen, men med ett redan starkt WebSphere e-handelserbjudande har de på sistone utökat sin egna svit med Coremetrics, Unica samt nu nyligen Silverpop Marketing Automation. Mångmiljardförvärv även här, med andra ord.

Inte heller Salesforce har snålat för att rita sin cirkel, deras omtalade förvärv av ExactTarget gick loss på 2,5 miljarder dollar.

Och de som inte har råd tar till egna grepp. I dagarna svarade områdeskonkurrenten Marketo på förvärvshysterin genom att återupprepa uppgifter från Forresters uppdaterade rapport 2012 om att best-of-breed CXM lösningar i flera fall är att föredra framför sviter.

Oracle köper upp Jive Social Business Software?

Skrivet av Martin Edenström On 12 mars 2014

Sociala forumsjätten, javabaserade Jive återfinns på Nasdaq sedan lite mer än ett år tillbaka. En inte helt bekväm resa med toppar på 27 dollar och numera en aktiekurs på 8 dollar, det lägsta någonsin. Bolaget, med ett marknadsvärde om 598.67 miljoner dollar, ska nu säljas av de nuvarande riskkapitalisterna som är ägare.

Förhoppningen är att Oracle gör vad Oracle gör och stiger in och tar över hela bolaget.

Alternativa övertagare ska vara SAP, som liksom MKSE tidigare nämna siktar in sig på segmentet, och Workday.

Jive har både haft lokala satsningar och har en del svenska kunder, men det händer så lite med plattformen i Norden att Jive förflyttades till ‘inaktiva’ listan för några år sedan. Nuvarande kunder hittar ni här.

ICA släpper ny e-handel senare i år

Skrivet av Martin Edenström On 16 januari 2014

Det har snart gått två år sedan ICA berättade att de skulle storsatsa på e-handel, då genom ägarna Ahold och deras Bol.com förvärv. Ahold är sedan 2013 inte kvar i ICA men e-handelssatsningen ska äntligen ta form.

Rapporter har sagt att en ny satsning ska komma upp så snart som om en månad. Anders Svensson, VD ICA Sverige, bekräftade nyligen att
planer finns för en större lansering av en helt ny e-handel. Det gäller då andra halvåret 2014.

Även koncernchef Per Strömberg sade redan 2012 att ICA e-handel var en storsatsning. Men sedan hände inte så mycket.

Testmarknad för 2014-satsniningen ska bli de större ICA Maxi-butikerna.

Jetshop med Jetshop Solutions designade för inte så länge sedan icamaxihemochfritid.se för ICA Maxi på egna Jetshop-plattformen. Men den temporära satsningen länkar numera till icahemma.se.

ICA Sverige AB i Solna äger även icamaxi.se där det idag enbart finns en Google Maps karta med kontaktinfo och en utgången siddesign.

På ICA.se länkas e-handeln in via den här listan. ICA är stor EPiServer-kund, men har även uttryckt ett intresse för Oracle Webcenter sites 11 samt 2010 installerades en Commerce Server från Avensia (numera SiteCore). Då skulle det bli plattformen för e-handel.

2011 års förvärv av inkClubs och det bolagets erfarenhet från e-handeln blir så klart även en stor del av vad ICA väljer framöver. inkClub är hybris e-commerce användare.

ICA är en av Connectas största kunder inom e-handel.

Eloqua-relaterade förvärv, samarbeten och anpassad Facebook från Oracle

Skrivet av Martin Edenström On 25 oktober 2013

Liksom på många CMS- och e-handelsansvarigas bord har det varit mycket marketing automation och digital marknadsföring de senaste månaderna. Så även hos CXM-jätten Oracle, i deras senaste oktobermaterial berättar de att deras jätteförvärv av Eloqua nu fått en del höstuppdatingar.

Bland annat Custom Audiences Targeting för deras Facebook OpenGraph API anpassade delar. Det är senaste Facebook annonseringsutrullningen Facebook Custom Audiences, ett nytt verktyg som kan identifiera och rikta sig mot individer med bestämda egenskaper eller beteenden, som vävts in i Oracle Eloqua.

Oracle BigMachines
Oracle har även skrivit ett nytt partnerskap med Bizo för att kunna erbjuda Eloqua-stödda ”Multi-Channel Campaigns” (med både t ex social ads och display ads).

I övrigt har ännu ett förvärv slutsförts nu i slutet av veckan. Oracle ska för så mycket som 2,7 mdr köpt Chicago-baserade BigMachines. BigMachines jobbar inom området “Configure, Price and Quote (CPQ)”, alltså molnbaserat, automatiserat end-to-end försäljningsstöd

Marketing automation/CXM aktörerna köper upp egna nyhetskanaler

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2013

Marketing automation, digital marknadsföring och CXM-aktörerna har insett att ju mer digitalt material och innehåll de förser sina marknadschefer med ju mer lär de sig om dessa och kan därmed utöka inflytande och makt. Oavsett om de är nuvarande kunder eller potentiella.

Cmo.com

Det har aldrig funnits så mycket bra marknadsföringsmaterial tillgängligt helt gratis som nu.

Det har gått så långt att IT-bjässar som har pengar, som Adobe, Salesforce, Marketo och Oracle, har investerat i helt egna, delvis förtäckta nyhetskanaler. Alltså fler än Amazons Jeff Bezoz som kommit på att det är en god idé att äga sin egen kanal (i hans fall nyförvärvade Washington Post).

 • CMO.com, som riktar sig till just CMO:er, är en aktiv, gratis nyhetskanal helt kontrollerad av ägarna Adobe
 • Marketos resurskatalog innehåller allt från guider, ”fusklappar”, webinars, boklubbar, sponsrade evenemang, nyhetsbrev och artiklar om Email Marketing, Lead Management, Event Marketing, Landing Pages, Email Deliverability, Demand Generation, Lead Generation, Lead Nurturing, Lead Scoring, Marketing ROI, Social marketing, Content Marketing, Inbound Marketing, Revenue Disruption, Sales Effectiveness och Marketing Operations.
 • Salesforce har en omfattande bloggportal och bjuder på marketing automation whitepapers
 • Silverpop har egna Digital Marketing University
 • Oracle har mängder med egna bloggar och sponsrar olika typer av ”CMO Awards”.

Även CMS-relaterade CXM-aktörer som SDL Tridion, Sitecore och Acquia Drupal har markant ökat takten med gratis whitepapers och rapporter de släpper. Även om det ivägsända materialet inte är lika tätt kontrollerat och kan följas upp på samma sätt som de aktörer som till 100% jobbar med marketing automation.

Oracle släpper WebCenter Sites 11g R1

Skrivet av Martin Edenström On 22 augusti 2013

Oracle har under sommaren släppt Oracle WebCenter 11g Release 1 (11.1.1.8).

WebCenter logo

Som ögongodis för lanseringen har den här versionen uppdaterade redaktionella funktioner för att hantera videos och ett bättre konfigurationsstöd för sök. Det ska även vara en ny WSIWYG editor och bättre mobilt stöd.

Det är däremot ungefär samma CMS-relaterade delar och utseende inom Fatwire CMS som tidigare för att hantera rudimentära saker som sidträd, användare, behörigheter och olika publiceringsfunktionaliteter.

Oracle WebCenter är sammantaget de fyra produkterna WebCenter Sites, Content, Portal och Oracle Social Network. Alla ska ha uppdaterats i 11g R1. Men lanseringen utgör fortfarande även en mindre del i Oracles fortfarande mycket komplexa svit av främst nyligen uppköpta, CXM-relaterade programvaror.

WordPress, Drupal och EPiServer i Gartner Magic Quadrant 2013

Skrivet av Martin Edenström On 7 augusti 2013

I årets Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2013 hittar vi en del större förändringar. Utslag och placeringar som, liksom alltid, kommer bli avgörande i större CMS/CXM utvärderingar under 2013 och 2014.

Magic Quadrant for Web Content Management q3 2013

Gartners Magic Quadrant är den troligtvis mest citerade och benchmarkade rapporten för att bekräfta och stödja olika upptäckter i CMS-upphandlingar.

Rapporten och grafens syfte är enligt författarna att ”utvärdera tillverkare baserat på ”förmåga att genomföra” och ”förtydligande av tillverkarens övergripande vision”. Det ger bland annat titlarna ledare, visionär, utmanare och nischaktör.

Gartner ser gärna att ledare driver marknadsförändringar, finns globalt, dominerar inom en eller flera teknologier samtidigt som de underhåller ett fungerande ekosystem av av partners och konsulter runt sig.

Sedan tidigare års listning presenterades i september 2012 har bland annat följande hänt:

 

Ledande CMS i England, Tyskland, Österrike och Schweiz 2013

Skrivet av Martin Edenström On 11 april 2013

Inför sin Philadelphia 2013 konferens har eminenta Janus Boye presenterat nya siffror om CMS favoritvalen ute i Europa.

De engelska siffrorna kom nyss och dessförinnan 2013-siffrorna från Tyskland, Österrike och Schweiz.

top cms 2013

Listorna ska hjälpa aktörer till en första shortlist och är tyvärr alfabetiskt sorterade. Urvalskriterierna är inte helt akademiska. De baseras främst på tidigare erfarenhet samt input från egna gruppen av CMS-medlemmar (där MKSE har ingått).

I England ser det ut som följer:

Noterbart med svenska ögon är en hel del där:

 • Contensis – Lokal .NET CMS med fördelaktig URL (contentmanagement.co.uk) och 25 anställda i Ludlow. Jobbar med Riba, Guys and St Thomas, ARM, LSE och Pearson.
 • GOSS iCM – En lokal .NET (med Java deploy redo) aktör i Plymouth med BS EN ISO 9001: 2008 stöd och därmed 70 engelska myndigheter som kund. I privat sektor även Met Office, Brittany Ferries, BBC, Berkeley Group och Virgin Trains som kunder. Erbjuder även e-handel. Mycket lokalt val.
 • Plone – Amerikanskt CMS. Stödet i Sverige utraderades för flera år sedan. Numera här helt ersatt av WordPress, Drupal och mindre open source CMS i Sverige. Främst myndigheter i UK samt University of Oxford är kund.
 • Oracle – Har knappt någon CMS representation i Sverige. Men samtidigt har vi inte heller lika många globala aktörer som styr sin enterprise web setup från Sverige. Något som ofta sker i UK.
 • Squiz – Australiensiskt open source CMS-val som tydligen fått fäste i UK genom ett London-kontor. Jobbar med National park, Westminister abbey, Oxford University Library (igen), V&M Museum, Brunel University m fl.
 • Terminalfour – Irländskt CMS-val som finns i Slough. Specsavers, University of Manchester och Oxford University (igen!!) är några kunder. Verkar lika fokuserade på Kanada och just Irland som UK.

Tyskland, Österrike och Schweiz har en sammanslagen lista över toppvalen. De ser ut så här:

En lista mer lik en svensk. Liksom i UK några lokala val i e-Spirit, Magnolia commercial open source, OpenCMS/Alkacon och CoreMedia. Dock har vi i Skandinavien tidigare iaf sett Magnolia och CoreMedia.

Precis som i UK-fallet med Plone är OpenCMS ett val som nästan helt utraderats i Sverige för att ge plats till andra, mer globlalt aktiva open source val.

Noterbart i båda fallen är avsaknaden av SharePoint, WordPress och SDL Tridion.

En motsvarighet med främsta CMS-val för Sverige, Norge och Danmark hittar ni bäst i MKSE.com ständigt uppdaterade toppmenyer. Även de alfabetiskt sorterade:

Finland är en lite speciell historia med mer snabbrörlighet mellan plattformsvalen. Men där har vi på MKSE god hjälp från kollegor i öst som håller koll. Se bl a dessa sammanställningar från senaste åren.

Stora Drupal och CXM evenemang i mars

Skrivet av Martin Edenström On 18 februari 2013

En update om vad som händer på evenemangsfronten senare i vår. Det är dags för årets första Stockholm Drupal Camp den 8/3 2013. Där arrangerar Stormfors, Happiness, Wunderkraut, Kollegorna, SthlmConnection och platinumsponsorn Awave en Drupal-träff med:

 • Live voting av årets Drupal Awards vinnare
 • Drupal 8 plugins
 • GIT plugin genomgång samt en
 • WordPress och Drupal jämförelse tillsammans med Thord ”TDH” Daniel Hedengren. EPiServer ska även varit inbjudna men tackat nej.

http://www.oracleimg.com/us/dm/ers-banner-webcenter-1885469.jpg

Veckan efter är hela Friends arena inhyrd för ett Oracle Customer Experience event tillsammans med LBi den 14:e mars 2013.

Där fokuseras det på att visa hur en kundupplevelse online levereras för varumärkesvärde, kundlojalitet och ROI.

LBi, som även säljer SiteCore CXM, SDL CXM och EPiServer Engage produkter ska ge internationella exempel på digital strategi och marknadsföringslösningar. Bara de håller sig till Oracle projekt.

WebCenter Sites kunden Carlson Rezidor Hotel Group ska även demonstrera sin miljö.

Statoil tror på Oracle WebCenter Sites och SharePoint

Skrivet av Martin Edenström On 22 januari 2013

Har ni undrat över vilka CMS Norges stolthet valt att satsa på? I så fall kommer delar av svaret här.

http://www.microsoft.com/casestudies/resources/Logos/200933.jpg

Statoils enhet Statoil Fuel & Retail använder sedan ett kort tag tillbaka Oracle WebCenter Sites CXM-fokuserade java-lösning för att styra och administrera delar av sina nydesignade webbsidor och mobila kanaler.

Men officiella sajten StatoilFuelRetail.com ligger fortfarande på en SharePoint 2010 sedan år 2010. Samma system ska även användas för oljebolagets intranät.

Även Statoil.com ligger på en .NET-baserad CMS-lösning. Statoil.se ligger däremot på en väldigt gammal IBM WebSphere Frontlet lösning.

Men nu har Oracle alltså roffat åt sig mer inom externwebb. Ett mål med det nya Oracle-projektet ska vara att få ett konsistent utseende och konsistenta webbflöden.

Statoil och just Fuel & Retail har delar av en Oracle svit sedan tidigare. De är JD Edwards ERP användare sedan 2011 samt köpte samtidigt in Fusion och Oracle Exadata hårdvara. Beställare är Cecilie Wendt, Web Manager Statoil Fuel & Retail.

IKEA satsar på Oracle Web Suite CMS

Skrivet av Martin Edenström On 17 januari 2013

Den senaste kunden som valt att satsa på Oracle WebCenter Suite (tidigare Fatwire) ska enligt uppgift vara ständigt CMS-upphandlingsaktuella IKEA. IKEA har använt Oracles lösningar inom både databaser och som middleware sedan tidigare men nu ska de även vara en ny kund till svenska Oracle på webbfronten.

http://www.campus.se/stored-images-se/e8/e82962d9-6f33-42b3-8e43-b27d374ae27d.jpg

Oracles nyligen sammansatta CXM-erbjudande inför 2013 innebär i mångt och mycket att de säljer CMS tillsammans med Endeca (inom sök, förvärvade i slutet av 2011), Siebel (eller annan) CRM, egna e-handelsplattformen ATG (förvärvade i slutet av 2010) samt andra produkter i en öppen kombination.

Målet är att analysera, stödja och följa kunden över både handel och content och därmed t ex kunna erbjuda en varukorg som flödar över fler enheter hos användaren. Något som är svårare för aktörer utan egen e-handelsprodukt.

Som synes på förvärvsdatumen pågår integrationerna för fullt samt fler förvärv kan bli aktuella som delar av CXM-sviten. Som bara veckogamla förvärvet av Eloqua (verksamma inom marketing automation).

IKEA mappar nu sina tidigare produkter mot delar av Oracles CXM-vision.

IKEA ska sent under 2012 även satsat på EPiServer som CMS/Commerce-ersättare till sin mångåriga och mindre supporterade HP Autonomy Interwoven Teamsite lösning.

CXM är en trend MKSE.com skrivit om sedan 2010. Alla våra artiklar om CXM hittar ni här.

Redbull.se live på Oracle WebCenter Sites CXM

Skrivet av Martin Edenström On 15 januari 2013

Redbull.se har just släppts på en koncerngemensamt framtagen java CXM-lösning via ett projekt från Österrike.

CMS/CXM-lösningen som handlats upp av energidrycksföretaget är en Oracle WebCenter Sites (tidigare Fatwire/Endeca etc. som inte haft någon representation i Sverige).

Det är en ”satellitsajt” som till 90% bygger på mallförlagor av relativt nya Redbull.com.

redbull oracle

Sajten satsar på en interaktiv carousel med grafiska previews, en ”mest klickade idag”-lista, sök och en renodlad webb-TV sektion. Löpet innehåller en facebook share, kommentarer (utan registreringskrav, enbart CAPTCHA) och tillhörande videoklipp (via en Brightcove) till varje artikel.

Med dagens mått har det gjorts minst sagt enkelt att interagera snabbt och anonymt (registreringsfritt) med den nya sajten.

Destå mer pinsamt då, speciellt för ett omtyckt företag som Red bull, är att besöksinteraktiviteten några veckor efter lansering är noll, vilket den nya sajten rent av skriker ut då obefintliga kommentarer och shares synts utåt.

Här måste Red Bull och Oracle jobba hårdare.

CMS/CXM spåkula inför 2013, del 1

Skrivet av Martin Edenström On 10 december 2012

http://www.idg.se/polopoly_fs/1.211889.1234531537!imageUploader/1953450855.jpg

CMS Wire och Real story group har släppt sina förutsägelser för 2013.

De lyder som följer, CMS Wire är först ut:

PC:n är den nya mobila enheten
Windows 8 och touch driver på sammanslagningen av mobilt och desktop. Gränser suddas ut    plattformsmässigt. Detta gör att element som ej är kontrollerbara med fingerrörelser måste designas om och bättre stödjas av CMS. En ” universell design” måste till för att styra detta. Dessutom krävs det att CMS fungerar att styra över alla typer av enheter.

Den primära kanalen för CXM är webben
Digitala marknadsaktiviteter förflyttas från nyhetsbrevsutskick och specialsidor till hela webben. CMS 2013 måste kunna sikta in sig på olika målgrupper och leverera smart innehåll baserat på en kundupplevelse.

”CMS är det nya sociala CRM”
CMS tar över kundvårdsdelarna i de allt mer ”sociala CRM:en”, CMS med kundupplevelsefokus och goda möjligheter att identifiera och spara ned kunddata ersätter dessa.

”För stor för att lyckas”
”Drakarna” är illa ute. Att en kombination, en svit av produkter fungerar lika bra blir tydligt. IBM, Oracle, HP m fl väntas tappa ytterligare mark och tvingas till fler nedskrivningar.

”Tjänstebaserade CMS ökar”
Molnet fungerar, SalesForce ifrågasätts inte längre och det kommer inte heller kundenegagemangsfokuserade CMS att göra.

?>