Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘SDL Tridion’ kategorin

Bäst på Digital Experience enligt Forrester. Fyra sticker ut

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Update: Forrester har även de presenterat en av årets ”waves”, återkommande genomgångar av CXM-aktörernas nuläge och framtidsutsikter.

På ett och annat sätt är den första rapporten av sitt slag rena döden för klassiska CMS-aktörer.

I premiärutgåvan av Forrester Wave for Digital Experience Delivery Platforms andra kvartalet 2014 återfinns däremot ingen namngiven ledare. Det är nämnvärt att ingen spelare alls anses kommit tillräckligt långt inom CXM-förvärv, integrationer och samarbeten för att hamna i den delen av översikten, enligt Forrester.

De som bedömdes var Acquia, Adobe, Demandware, Digital River, HP Autonomy, SAP hybris, IBM, Intershop, OpenText, Oracle, Salesforce.com, SDL och Sitecore.

De som ligger bäst till inom Digital Experience är Adobe och SAP hybris. De rankas som pionjärer som kan erbjuda det mest kompletta lösningserbjudandet. De följs av aktörerna IBM och Sitecore som inte ligger så många steg efter, enligt Forrester.

Anledningen till att ingen är en ledare är att ingen av lösningarna är att anse som att de fungerar fullt ut och idag kan erbjuda en komplett kedja. Följande är andra åsikter från rapporten om de fyra som sticker ut.

 1. Adobe anses erbjuda WCM, DAM, targeting och social i sitt ”marketing cloud” med analys, media optimization och campaign management. Att det saknas e-handel anses som ett avbräck. Ett välkänt sådant för Adobe som ”partnat” hårt inom området och säkert inte skrattade ihjäl sig den dag de förlorade (?) budstriden om hybris.
 2. SAP hybris är stora inom e-handel och anses även kunna erbjuda WCM, product information management, analys, test och optimisering (gör de?). SAP hybris saknar social och DAM.
 3. Sitecore är stora inom WCM och digital marketing samt erbjuder email och campaign hantering, personalisering, test, optimisering och sociala egenskaper. På ett integrerat sätt. Måste bättre integrera förvärvet CommerceServer.net. Forrester tycker Sitecore behöver bli bättre på att ta in tredjepartsdata.
 4. IBM har på kort tid stärkt  sitt erbjudande genom förvärv som Coremetrics, Sterling Commerce och Unica. Samt Silverpop (som lustigt nog inte nämns). IBM har ett portal erbjudande som innehåller analys och vissa marketing tools. IBM behöver skärpa sig inom gemensamma gränssnitt, innehållshantering, presentation och personalisering samt optimisering.

Skrämmande för svenska EPiServer att de inte ens rankade till undersökningen och skrämmande generellt för alla CMS-aktörer att e-handelsleverantörerna (Intershop, hybris, Demandware, IBM Websphere etc.) i ett nafs anses vara tillräckligt starka inom innehållshanteringsbitarna á la CMS för att kunna ranka högt i denna typ av rapport.

Det kommer bli mycket svårt för CMS-aktörer att sälja licenser parallellt med skiftande eller befintliga e-handelslicenser då analysinstitut som Forrester ser på totalerbjudandet på detta sätt.

Det närmsta en liknande lista som presenterats tidigare var Info-Tech Research Group Lead Management Evaluation lista. Den toppades däremot inte av Forresters ”vinnare”, utan i fallande ordning SilverpopSalesforce Pardot/ExactTarget och Marketo.

Telenor släpper ny app av Milou och Mobb

Skrivet av Martin Edenström On 23 juli 2014

Lagom till sommaren blir det färre webbreleaser och fler app-släpp, vad MKSE.com kan tyda.

Så även från en av Sveriges få SDL Tridion CXM-användare, Telenor har i samband med mer omfattande TV- och billboardreklamköp valt att satsa på en ny app som är signerad

iOS och Android-appen ska hålla koll på hela familjens mobiltelefoni och speciellt mobilabonnemangen ”Familjeflex” och Change.

Milou har tagit in mobilutvecklarna på Mobb som hjälp för att slutföra projektet. Mobb har tidigare även tagit fram Mitt Telenor/Djuice till Telenor i Norge samt Telenor First och Live The Brand till Telenor Sverige.

Patrik Algotsson, med titeln Small Screen Manager på Telenor Sverige handlade upp.

SDL tar fokus på SharePoint 2013

Skrivet av Martin Edenström On 1 november 2013

Microsoft .NET baserade SDL Tridion inser värdet av att associeras med SharePoint. Något som främst gäller i USA, men som även kan tillämpas i Sverige som USP.

SDL vill kalla sig för en WCM-plattform som kan hjälpa till med en personlig upplevelse oavsett kanal, språk eller enhet. SDLs SharePoint-kompatibilitet ska öka företagets produktivitet med personanpassade kampanjer där innehållsägare slipper kopiera, klistra in, dra och släppa mellan olika miljöer och program.

Andra egenskaper i den nya förberedda SDL – SharePoint integrationen ”Connector for SharePoint” ska vara snabbt globaliserad och lokaliserat innehåll, interageringsmöjlighet med kund och snabbare time-to-market.

KLM berättar om resor baserat på Trip Advisor, Yelp, Google, Facebook API:er

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2013

Britny har fått förtroendet av flygbolagskunden KLM att bygga nya, omfattande tjänsten Dream Catcher berättar deras kontorschef Maria Bomberg för MKSE. Den väntas släppas senare idag torsdag.

AF KL 2

Tjänsten ska stötta resenärer före och under resan till alla KLMs destinationer världen över.

Tjänsten tillhandahåller inspiration och information baserat på data och rekommendationer från en mängd olika APIer (Trip Advisor, Yelp.com, Google, Facebook etc.).

Marker ett antal val och så får man en personlig karta med resultatet. Kartan går att föra över till telefonen, skriva ut eller dela till kompisar. Lionel Lassalle, Social Media & CoBranding AIR FRANCE KLM North Europe handlade upp.

KLM har för övrigt en intressant syn på webbhantering. De och Air france har sin egen interna jättewebbenhet på 100 anställda kallad The Competence Center Web Development inom IT som utvecklar och sköter AM av advancede eeb applikationer inom B2C, B2B och B2E domänen. De satsar på java och bygger på SDL Tridion, Liferay, och lite Joomla! (PHP).

Team:
Ola Wallin/Iyob Mesfin – Projektledare
Lisen Lindberg – Produktionsledare
Daniel Stridsberg och Mattis Forsman – Art Director
Simon Granath och Erik Gollne – Creative
Davide Truffo och Per Arnborg – Front-End
Martin McCarthy och Jonas Rogert – Back-End

WordPress, Drupal och EPiServer i Gartner Magic Quadrant 2013

Skrivet av Martin Edenström On 7 augusti 2013

I årets Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2013 hittar vi en del större förändringar. Utslag och placeringar som, liksom alltid, kommer bli avgörande i större CMS/CXM utvärderingar under 2013 och 2014.

Magic Quadrant for Web Content Management q3 2013

Gartners Magic Quadrant är den troligtvis mest citerade och benchmarkade rapporten för att bekräfta och stödja olika upptäckter i CMS-upphandlingar.

Rapporten och grafens syfte är enligt författarna att ”utvärdera tillverkare baserat på ”förmåga att genomföra” och ”förtydligande av tillverkarens övergripande vision”. Det ger bland annat titlarna ledare, visionär, utmanare och nischaktör.

Gartner ser gärna att ledare driver marknadsförändringar, finns globalt, dominerar inom en eller flera teknologier samtidigt som de underhåller ett fungerande ekosystem av av partners och konsulter runt sig.

Sedan tidigare års listning presenterades i september 2012 har bland annat följande hänt:

 

Telenor handlar upp ny byrå

Skrivet av Martin Edenström On 25 juni 2013

Some Guys har fått ett nytt digitalt förtroende från norska Telenor (vanligtvis på SDL tridion) att skapa webbtjänster under 2013.

Utöver det så går en del av gängets design- och utvecklingskraft åt att skapa en ny webbtjänst för Nelly.com‘s mångmiljonär Jarno Vanhatapio.

Some Guys har med kunduppdrag som Blåkläder och Responstryck nyligen valt att öppna sitt andra kontor, i Borås. Där håller man öppet två dagar i veckan.

Nyheterna i SDL Tridion 2013

Skrivet av Martin Edenström On 9 april 2013

SDL Tridion har släppt senaste SDL Tridion 2013. Den nya versionen ska fokusera än mer på att gå från CMS och Content till en fullödad CXM och Customer Experience upplevelse.

En huvudsaklig ny feature är möjligheten att skapa ”bundles” som blir en grupp av content items som kan relateras till en kampanj, en kanal, en webbsida eller en produkt som sedan kan styras, godkännas och publiceras på samma gång.

Andra förändringar är ett nytt user interface, en redesignad workflow motor (med MS Outlook stöd), integrationer med externa bildbibliotek, och bättre compliance management.

Numer stöjs Windows Server 2012, Windows 8, MS SQL Server 2012 och Internet Explorer 10 egenskaper.

HintTech tillhör de svenska leverantörer som skickat iväg konsulter på SDL Tridion 2013 vidareutbildning.

KONE fimpar SharePoint för att bygga CXM på SDL Tridion

Skrivet av Martin Edenström On 22 mars 2013

Enligt uppgift till MKSE ska hisstillverkaren KONE bygga en ny customer expierence lösning på SDL Tridion.

http://www.kone.com/Style%20Library/Images/logo.gif

Holländska bolaget HintTech www.hinttech.com , med ett nystartat Stockholmskontor, kommer att implementera den globala lösningen som omfattar 50-talet webbplatser. De första webbplatserna kommer att lanseras under andra kvartalet 2013.

Den finska hisstillverkaren har idag en äldre SharePoint lösning för externwebben.

HintTech med Sverigerepresentation i Borlänge, Stockholm och Göteborg säger sig sysselsätta flest certifierade utvecklare i världen på SDL Tridion men jobbar även med Adobe CQ5, Sitecore och DAM/mobila plattformar som ADAM Software, Celum och Netbuscuit och Service2 Media.

SDL shoppar inom mobilanpassning

Skrivet av Martin Edenström On 7 mars 2013

SDL tridion gör som storkonkurrenten Adobe AEM och tar över Bemoko, en leverantör av mobila webblösningar som optimiserar användarupplevelser över olika typer av mobila enheter.

http://blog.bemoko.com/wp-content/uploads/2013/02/SDL_bemoko_logo_200.png

Adobe köpte Scene 7 och PhoneGap 2009 respektive 2011 och har sedan dess lanserat t ex ett multi channel media delivery paket för sin AEM svit.

SDL ser vi annars denna vecka som en talare/sponsor på Webbdagarna 2013.

Nordea.se väljer SDL Tridion som nytt CMS

Skrivet av Martin Edenström On 8 januari 2013

SDL Tridion har tagit sin största svenska referens sedan, kanske någonsin. De har börjat jobba med Nordea som CMS med CXM egenskaper.

nordea cms

Projektet ska ha prioriterats upp på sistone tack vare Nordeas enorma problem med uppetid för onlinebanken (något de försökt avhjälpa med att maximera CDN:et cdnnordea.com) samt omfattande övriga problem.

SDL är på gång inom bankindustrin. De jobbar även med svenska Handelsbanken som kund sedan något år tillbaka. Annars är SDL främst kända för att sedan tidigare jobba med Telenor, Scania, Thomas Cook och svenska Unilever.

Senast MKSE skrev om banken var 2010 då mobilsidor och iOS-app släpptes. Idag har Nordea skräddarsydda .NET lösningar först framtagna från Finland.

Mer SDL hos Alfa Laval samt nya stora bankaffärer

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2012

I senaste delårsrapporterna avslöjas CXM-aktiva SDL:s senaste svenska framsteg.

sdl

Kunden Alfa Laval, som jobbat med SDL Tridion-produkter sedan 2011, ska utökat sin SDL produktportfölj.

Alfa Laval kombinerar SDL med hybris e-handel, en koppling även Adobe CXM gör och som flera javaaktörer kommit att föredra.

externwebben har Alfa Laval en SharePoint 2007-lösning.

Än mer intressant om SDL är att bolag nyligen även ska ha slutit svenska avtal med hela Nordea och Handelsbanken. Mer om detta inom kort.

LBi satsar på Stockholm, säljer Adobe CQ5

Skrivet av Martin Edenström On 12 december 2012

LBi, som ibland Johan Staël von Holstein fortfarande tar åt sig ära för, samlar sina varumärken Bigmouthmedia, Syrup och LBi Stockholm under den sistnämndas namn.

http://siteinspire.com/images/sized/screengrabs/570x325/29f164edd24e2ed74b9be29b7b3f1a1e.png

Den europeiska webbyrån omsätter omkring 250 miljoner dollar samt har 2200 anställda (egen information i november) i 17 länder.  I Sverige har man strax över 150 medarbetare.

CMS-expertisen ligger främst på EPiServer .NET och SharePoint (för t ex Volvo). Men LBi har på senare år, främst genom Londonverksamheten, även satsar på javakonsultation på Adobe CQ5. Det finns även kvar några svenska kunder på 2009 års fokusprodukt SDL Tridion.

Är ert CMS en Complex, Mid-Range eller Simpler produkt?

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2012

Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts

Skrivet av Martin Edenström On 17 september 2012

Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts. I en tid av revolutioner som CXM är det förvånansvärt få förändringar. Men så brukar det se ut när kvadranten kommer:

Drupals intressebolag Acquia har letat sig in bland Visionaies och både eZ och EPiServer har flyttats någon centimenter uppåt horisontellt i nivån ”ability to execute”. Adobe, SDL och OpenText ligger på precis samma plats som året innan.

Ektron har lämnat EPiServer bakom sig i Visionaries för att bli en Leader och HP är ny leader (genom Autonomy förvärvet). Atex och Dynamicweb behöll sina positioner. I Sverige osynliga aktörer som CoreMedia, GX, Limelight och Squiz ligger kvar i Magic Quadranten. Percussion och Alterian (genom SDL förvärvet) är de som fått lämna.

Agile Contents
Agility
Alkacon Software
Automattic (WordPress)
Bricolage
Bridgeline Digital
Concrete CMS
Conet Technologies
Contao
Content Management
contentXXL
CrownPeak
deltatre
dotCMS
DotNetNuke
EidosMedia
Elcom Technology
Element Fusion
Enonic
Hannon Hill
Hippo
Idea Futura
Imperia
Infopark
Ingeniux
Jadu
Jahia
Jalios
Joomla
Kentico Software
Liferay
Litium
Magnolia International
Mambo Foundation
MarkLogic
NetReach
OmniUpdate
Orchard
PaperThin
Percussion
Plone Foundation
pTools
Roxen Internet Software
RSI Content Solutions
salesforce.com
SAP
Seneca
Silverpeas
site-supply
Systems Alliance
Telerik
Terminalfour
Typo3 Association
VDD IQware
Vizrt
Vyre
Zope

..hamnade alla utanför magic quadrant i år igen.

 

Här kan ni jämföra de olika resultaten 2009-2012:

http://www.mkse.com/wp-content/uploads/Magic-Quadrant-for-Web-Content-Management.jpghttp://www.mkse.com/wp-content/uploads/magic-quadrant-for-web-cont.jpg

CMS-företag som inte syns i London finns inte

Skrivet av Martin Edenström On 27 april 2012

Under tisdagen, onsdagen och torsdagen vecka 17 möttes egentligen samtliga aktiva, proprietära CMS-tillverkare på Earls court 2 i London. Internet World lockar tiotusentals besökare, tredagarsevemenanget kallas för Europas största event för digitala affärer.

Mässan, som är kostnadsfri för besökare, sportar fokusområden som ”content management”, ”social media”, ”cloud and hosting”, ”digital marketing” och ”mobile”. Med sådana termer nämnda valde egentligen vartenda CMS-märke att visa upp sig. Främst på egen hand, men även med några implementationspartners på plats.

Och det är ingen lågkonjuktur som syns när alla merchandise prylar, påkostade sponsorskap och diverse representation bullas upp:

 • Telerik SiteFinity (sponsrade en massa delar samt visade upp en stor egen monter)
 • SiteCore (talade, sponsrade och hade säkert 20 hungriga säljare i alla åldrar på plats)
 • SDL Tridion, som köpt egentligen enda brittiska, internationellt namnkunniga aktören Alterian för ett tag sedan (sponsrade och talade)
 • EPiServer (hela Londonkontoret med 15 anställda, i omgångar, stod redo med partners som Nansen och Netcel och Peter Sunna / Allen Thraen talade om Sociala nätverk-integrationer etc.)
 • eZ (sponsrade och ett gäng på plats)
 • Ektron (med VD Bill Rogers i egen hög person på plats för att dela ut pamphlets alla dagarna)
 • e-Spirit (sponsrade delar av festligheter etc.)
 • Kentico (de enda med en lite enklare monter)

Dessutom fanns någon ”mindre global”, därav mer lokal engelsk CMS-aktör på plats. De som inte syntes var Adobe CQ5, de har å andra sidan egna Adobe Digital Marketing Summit EMEA 2012 om några veckor. Samt alla open source aktörer då (utöver eZ).

Trots att slutprodukten, för dessa aktörer då, oftast byggs efter att hanterat komplexa och högst individuella utmaningar ovanpå CMS:et var det standardfrågor som:

 • ”Vad är ett CMS?”
 • ”Hur kopplas e-commerce in?”
 • ”Hur editerar jag text?”
 • ”Hur kontrolleras mail via CMS (!)”

..besökarna på mässan ville ha svar på. En aning ovärdigt med tanke på de vardagliga utmaningarna CMS-företagen och dess implementationspartners vanligtvis faktiskt besvarar och lever upp till.

Och nog säljs inga £200 000 lösningar över disk på Internet World. Detta handlade snarare om att visa styrka inför konkurrenter och markand generellt.

Vid seminarierna, där en animg mer insatta beställare faktiskt närvarade, kom en aning mer relevanta och aktuella frågor från åhörare:

 • ”Hur styr jag samtidigt mina Facebook och Twitter-kanaler från CMS?”

Ett område som MKSE.com behandlat sedan ’11 och som flera CMS-tillverkare faktiskt byggt lösningar för i de senasteuppdateringarna/plugin’sen.

Men inom förfrågningar som dessa, och inom många andra trender just nu, handlar det om ett extremt tätt race mellan alla CMS-aktörer.

Det är svårt för faktiska CMS-köpare att se skilladen på ett CMS och ett annat. Några extremt avgörande, listade fördelar har inte ovan nämnda .NET-tillverkare i sina nuvarande versioner. Det handlar snarare om att säga och visa på rätt sak och USP i rätt tillfälle.

?>