Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘TYPO3’ kategorin

Meda presenterar ny TYPO3-sajt och iPad-app av Cloud Nine

Skrivet av Martin Edenström On 10 januari 2014

Den första externa lanseringen för Cloud Nines nya kund Meda har sett dagens ljus, det blev engelska, responsiva dymista.co.uk. Den återfinns på en TYPO3 CMS.

Dymista

Sajten presenterar ett  nytt läkemedel mot allergiska besvär. Sajten är vidare avsedd för den brittiska sjukvårdsprofessionen säger Paul Friberg, Head of Digital Marketing Management på Meda Pharma. Det finns även en tillhörande säljstödjande iPad-app.

Läkemedelsföretaget Meda har runt 1700 anställda och ligger även de idag på en TYPO3 CMS. Detta borde vara premiär för Cloud Nine på plattformen.

TYPO3 Neos visar content strategy fokuserat UX, open source forks vanligare

Skrivet av Martin Edenström On 5 november 2013
Mattias Nilsson rapporterar för MKSE.com om vad som avslöjades på TYPO3 T3CON13DE konferensen i Stuttgart i slutet av förra veckan.
typo3 neos content strategy
Den största nyheten var den nya grenen av open source CMS:et TYPO3, Neos. Den väntas släppas som version 1.0 den 10:e december i år och har ett stort fokus på modern UX. Det nya har tagits fram tillsammans med danske designen Rasmus Skjoldan (som till vardags återfinns på en extern byrå).

Och Neos UX kan presentera några intressanta uppdateringar som sticker ut sett till klassiska open source CMS gränssnitt (som historiskt legat efter proprietärs CMS):

 • UX’et har ett content strategy fokuserat gränssnitt med flera valmöjligheter där content strategy intresserade redaktörer kan skapa/fyllas i formulär med olika typ av content för olika användningsområden. För olik copy/content för desktop, tablet, mobile, print, PDF, event etc. De kan även skapa egna tooltips som skriver vilket fält som ska användas var.
 • De har dessutom skapat olika personas vyer i realtid, om än enklare, tankemässigt inte helt olikt den variant som Adobe AEM presenterade tidigt i våras (se bild).
  Integration with Adobe Digital Marketing Suite
 • Mobile versioner av sidor finns direkt åtkomliga från toppen av sidan.
 • Det ska även vara ett större fokus på CMS UX som styr social media integration, content skapande baserat på real-time analytics (något som blir populärt även i svenska projekt på sistone)
 • Det finns även det klassiska open source CMS stödet att vill CMS-ägaren går det att skapa egna content management system egenskaper baserat på TYPO3 Neos framework.

Bland annat så tycker EPiServer bekantingen Deane Barker och Karen McGrane på Bond art + science (som designat för NY Times) i beställda videointervjuat att det nya gränssnittet ”sätter ribban för open source gränssnitt framöver”.

Just grenar av open source CMS verkar bli mer och mer vanligt. Nyligen var det den mycket omtalade Drupal fork’en Backdrop som dramatiskt splittrade Drupal-världen i två läger. Drupal-upphovsmännen gillade inte uppdateringarna i Drupal 8 och bestämde sig för att framöver parallellt porta Drupal 8 tillägg men på en Drupal 7-kärna. Även danska Umbraco hade stora problem då användare föredrog version 4 så pass mycket att hela årsgamla utveckligen av version 5 officiellt lades ned. Det är nu historia då version 6 släppts och idag även version 7 RC kunde presenteras.

WordPress och Drupal populäraste CMS i Danmark

Skrivet av Martin Edenström On 30 oktober 2013

Danskarnas favorit-CMS uppmärksammas i en ny rapport. Det är lokala, 36 man stora webbyrån Adapt som skickat ut en sökrobot på 1 245 143 danska domäner för att ta reda på resultatet. Adapt är däremot förtegna med att berätta att de själva främst är en Drupalkonsult.

http://www.adapt.dk/sites/default/files/styles/newslist/public/excellent-customer-service.jpg?itok=cYZnKZTJ

WordPress vann för andra året i rad, de ökar med 31 procent fler danska användare på ett år. Drupal kommer på andra plats med 11 407 danska webbplatser, en ökning med 24 procent. Men sedan vill Adapt påpeka att WordPress inte är ett ”professionellt val”.

Joomla! har fler ännu fler installationer, men populariteten har minskat på ett år. Samma sak gäller TYPO3 som minskar med 18 procent till 449 danska användare.

Hos Version2 sades det först att att danska Umbraco CMS skulle minskat med 21 procent i popularitet, men i diskussion med Umbracos upphovsman Niels Hartvig visade det sig att byrån mätt fel.

Drupal-byrån Wunderkraut tvingades i konkurs i Danmark, vilket ska skapat en öppnare marknad och ”huggsexa” kring de arbetslösa Drupal-konsulterna.

För omkring ett år sedan visade det sig även att EPiServer omsatte blott 400 000 DKK i senaste officiella siffrorna och går back med en miljon DKK.

Ledande CMS i England, Tyskland, Österrike och Schweiz 2013

Skrivet av Martin Edenström On 11 april 2013

Inför sin Philadelphia 2013 konferens har eminenta Janus Boye presenterat nya siffror om CMS favoritvalen ute i Europa.

De engelska siffrorna kom nyss och dessförinnan 2013-siffrorna från Tyskland, Österrike och Schweiz.

top cms 2013

Listorna ska hjälpa aktörer till en första shortlist och är tyvärr alfabetiskt sorterade. Urvalskriterierna är inte helt akademiska. De baseras främst på tidigare erfarenhet samt input från egna gruppen av CMS-medlemmar (där MKSE har ingått).

I England ser det ut som följer:

Noterbart med svenska ögon är en hel del där:

 • Contensis – Lokal .NET CMS med fördelaktig URL (contentmanagement.co.uk) och 25 anställda i Ludlow. Jobbar med Riba, Guys and St Thomas, ARM, LSE och Pearson.
 • GOSS iCM – En lokal .NET (med Java deploy redo) aktör i Plymouth med BS EN ISO 9001: 2008 stöd och därmed 70 engelska myndigheter som kund. I privat sektor även Met Office, Brittany Ferries, BBC, Berkeley Group och Virgin Trains som kunder. Erbjuder även e-handel. Mycket lokalt val.
 • Plone – Amerikanskt CMS. Stödet i Sverige utraderades för flera år sedan. Numera här helt ersatt av WordPress, Drupal och mindre open source CMS i Sverige. Främst myndigheter i UK samt University of Oxford är kund.
 • Oracle – Har knappt någon CMS representation i Sverige. Men samtidigt har vi inte heller lika många globala aktörer som styr sin enterprise web setup från Sverige. Något som ofta sker i UK.
 • Squiz – Australiensiskt open source CMS-val som tydligen fått fäste i UK genom ett London-kontor. Jobbar med National park, Westminister abbey, Oxford University Library (igen), V&M Museum, Brunel University m fl.
 • Terminalfour – Irländskt CMS-val som finns i Slough. Specsavers, University of Manchester och Oxford University (igen!!) är några kunder. Verkar lika fokuserade på Kanada och just Irland som UK.

Tyskland, Österrike och Schweiz har en sammanslagen lista över toppvalen. De ser ut så här:

En lista mer lik en svensk. Liksom i UK några lokala val i e-Spirit, Magnolia commercial open source, OpenCMS/Alkacon och CoreMedia. Dock har vi i Skandinavien tidigare iaf sett Magnolia och CoreMedia.

Precis som i UK-fallet med Plone är OpenCMS ett val som nästan helt utraderats i Sverige för att ge plats till andra, mer globlalt aktiva open source val.

Noterbart i båda fallen är avsaknaden av SharePoint, WordPress och SDL Tridion.

En motsvarighet med främsta CMS-val för Sverige, Norge och Danmark hittar ni bäst i MKSE.com ständigt uppdaterade toppmenyer. Även de alfabetiskt sorterade:

Finland är en lite speciell historia med mer snabbrörlighet mellan plattformsvalen. Men där har vi på MKSE god hjälp från kollegor i öst som håller koll. Se bl a dessa sammanställningar från senaste åren.

51% färre svenska CMS-jobb på bara två år

Skrivet av Martin Edenström On 7 mars 2013

Dags att ta en titt på vart de CMS/CXM-relaterade jobben finns i mars 2013.

cms jobb

Har konjunkturen hunnit ikapp webbsverige? MKSE ser en rejäl nedgång av arbetstillfällen inom alla produktfronter jämfört med för 24 månader sedan.

Trots att vissa Öresundsjobb även inkluderats i resultaten nedan är det enbart WordPress som ökar med fler arbetstillfällen än senaste mätningen våren 2011:

Drupal jobb: 38 lediga jobb mot 43 i mars 2011.                                      -5 arbetstillfällen
EPiServer jobb: 75 lediga jobb mot 194 i mars 2011.                             -119 arbetstillfällen
Escenic
jobb: 0 lediga mot tre i mars 2011.                                                -3 arbetstillfällen
Joomla!: 11 lediga jobb mot 21 i mars 2011.                                               -10 arbetstillfällen
Atex Polopoly
jobb: 8 lediga mot 19 i mars 2011.                                    -11 arbetstillfällen
Sharepoint 2010 jobb: 209 lediga  mot 463 i mars 2011.                     -254 arbetstillfällen
Sitevision jobb: 6 lediga jobb mot 10 i mars 2011.                                  -4 arbetstillfällen
WordPress jobb: 49 lediga  mot 48 i mars 2011.                                       +1 arbetstillfälle
Umbraco jobb: 49 jobb finns per idag. Mättes inte tidigare.
TYPO3 jobb: 8 jobb finns per idag. Mättes inte tidigare.

Data kommer, liksom i tidigare mätningar, från de större samlingssajterna.

Svensk bakom senaste TYPO3 Neos

Skrivet av Martin Edenström On 24 januari 2013

Mattias Nilsson berättar för MKSE.com att han är svensken som är inblandad i senaste utvecklingen av TYPO3 CMS version 5.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/TYPO3_Backend.png/280px-TYPO3_Backend.png

TYPO3 kommer under 2013 nämligen med ett helt nytt CMS som går under namnet Neos. Neos blir en helt omskriven variant av CMS:et. Den baseras i sin tur på senaste TYPO3 PHP Flow enterprise application framework (Object Lifecycle Management, Package Management, Resource Management och Security), som ligger bakom allt som har med TYPO3 att göra framöver.

Neos ska ersätta mycket av det tio år gamla tänk som försvårade för TYPO3 att gå från version 4. Det beskrivs som ett arbete som:

”I dagsläget är uppdelat i det ”gamla” CMS:et och det ”nya”. Det det jobbas på är saker som New User Interface Design, Finish TYPO3 Content Importer, Multi-Language User Interface, Domain Model Management Module, User roles and Management samt Public API for Backend Modules. CMS:ets kommande användargränssnitt är baserat på komponenter som jQuery, jQuery UI, Twitter Bootstrap, plupload, ember.js, create.js, Chosen, Codemirror, Dynatree, Font Awesome, Canvas Indicator och jCrop.”

En vital kodsprint ska starta nu i januari 2013 vilket förhoppningsvis ska leda till en ny beta-version. Ett arbete som egentligen skulle stått klart i slutet av 2012.

Är ert CMS en Complex, Mid-Range eller Simpler produkt?

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2012

DynaTech valde TYPO3 CMS

Skrivet av Martin Edenström On 15 maj 2012

DynaTech, som jobbar med utveckling inom ”Vechicle Dynamics”, har fått en ny sajt baserad på TYPO3 CMS.

http://www.dynatech.se/fileadmin/templates/images/logo-dynatech.png

DynaTech utför även advancerade körutbildningar samt fordonstester på bana. Några av de anställda kommer från Saab performance team.

DynaTech gjorde sitt CMS-val efter letat efter en plattform som gav en ”flexibel och stabil grund att stå på”.

Uanet stod för design och konfiguration.

Ekocity satsar på TYPO3 CMS

Skrivet av Martin Edenström On 9 maj 2012

Ekocity, som jobbar inom fastighetsbranschen, har nu lämnat en gammal statisk Dreamweaver för att ansluta sig till CMS:et TYPO3. En enklare text- och bildbaserad historia blev det då.

http://www.ekocity.se/uploads/pics/puzzles-24508_2551_01.jpg

Design och utveckling står Uanet AB för.

Mattsson.se relanserad på TYPO3 CMS

Skrivet av Martin Edenström On 30 april 2012

Uanet AB är klara med Mattssongruppens nya hemsida mattsson.se. Sajten har fått en ny, ljusare design och en del andra uppdateringar. Mattssongruppen är nöjda med och väljer att köra vidare med samma CMS som tidigare, TYPO3. TYPO3 har dock uppdaterats till senaste version.

http://www.mattsson.se/fileadmin/templates/mattsson_version2/images/logo-mattsson.png

Sajten är ett rätt straight text och bild-historia med en utlänkad webbkamera som sticker ut.

Mattssongruppen är en teknikkoncern bestående av  utvecklingspartners och systemleverantörer inom Mekanik, Marin Design, Vindkraft och Papper & Kartong.

Mattssongruppen är en teknikkoncern bestående av välpositionerade utvecklingspartners och systemleverantörer inom följande områden:
Mekanik, Marin Design, Vindkraft och Papper & Kartong.

TYPO3 igen för Advokaterna Bernling Boberg Ceder

Skrivet av Martin Edenström On 5 april 2012

Advokaterna Bernling Boberg Ceder beslutade sig för att uppdatera sin hemsida. Designen fok’ade på att bli ”ljus och fräsch”. Uanet står bakom produktionen.

http://www.advokaternabbc.se/fileadmin/templates/images/logo.png

Firman var även sedan tidigare en TYPO3 kund. Nu har advokaterna även uppdaterat till den senaste TYPO3 versionen TYPO3 4.5.

Lysekilsbuss.se live på TYPO3 CMS

Skrivet av Martin Edenström On 3 april 2012

http://www.lysekilsbuss.se/fileadmin/templates/images/lysekils-buss-logo.png

Tommy Rihu tipsar om att Lysekils Busstrafik AB gått live på TYPO3 CMS.

Lysekils Busstrafik är ett bolag som utför busstransporter i Buss i Västs regi. Uanet står bakom uppgraderingen till en ny TYPO3.

Sidan ska vara byggd främst för den externa webben men kommer framöver även att innehålla vissa funktioner som ska ersätta och bli ett enklare intranät med inloggning för olika regioner. En enklare release med främst text och bild.

InternetStores ska växa i Europa, Hjalmar Winbladh satsar 265 Mkr

Skrivet av Martin Edenström On 30 mars 2012

http://www.internetstores.de/uploads/tx_templavoila/logo_75.jpgSom MKSE.com tog fasta på vid marsföredraget under Webbdagarna Stockholm är det en massiv satsning på e-handel vi upplever just nu.

Nu hakar även svenska riskkapitalister på genom en 265 Mkr satsning på InternetStores.

http://nyaaffarer.se/files/2010/05/Winblad-Hjalmar-ML_400-e1274864773702.jpg

EQT vill utveckla René Köhlers tyska e-handelsbolags produktportfölj och ge mång-mång-miljardsatsande eBay X.com samt t ex Ahold Bol.com m fl en match om denna enorma europeiska marknad.

Välkände Hjalmar Winbladh (senast Wrapp, Rebtel) står bakom valet av e-handelsaktör att satsa på. Och enligt Julius Gunnilstam på utmärkta ehandel.se är etablering i flera länder vad som står överst på den nya, budgetstärkta agendan.

Det gäller främst tyskspråkiga, närliggande länder som Schweiz och Österrike dit det ”tysk-kvalitetsfokuserade konceptet” ska implementeras, kan MKSE.com fylla på med.

Men det är ett rätt lustigt sätt att spendera en kvarts miljard på. IntenetStores är främst ett nischat produktkoncept då de hittils sålt tyska cykelbutiker. Överlag har IntenetStores haft skralt med kundnyheter de sista åren, även om cykelbutikerna verkar gå bra. Några andra kundreferenser till e-handelssystemet finns inte.

Egna PHP-plattformen heter Campz och körs i vissa case tillsammans med TYPO3 PHP CMS.

Inte direkt samma sak som när eBay lade miljarder på hypade open source Magento. Även om eBay också tittade på ”europas största marknad” när de satsade på tyska Intershop under 2011.

FK AB valde TYPO3 CMS av UANet

Skrivet av Martin Edenström On 29 december 2011

UANet, som erbjuder ”hemsida för 4995:- SEK exkl. moms”, har sålt en TYPO3-sajt till båtbyggarna på FK AB i Uddevalla, berättar Tommy Rihu.

http://www.fkab.com/fileadmin/templates/fkabversion1/images/logo.png

En bild och textbaserad rakt upp och ned release.

Gemensam paywall för 34 tidningar genom Piano Media

Skrivet av Martin Edenström On 10 maj 2011

Update: Ta det piano med paywall, svenska tidningar. Det gjorde hur som helst alla slovakiska onlinetidningar. De skapade det gemensamma bolaget Piano Media som för €2,99 per månad erbjuder 34 sajters paywall’ade content.

Betalningen går rätt smidigt på en sida med tre steg. Genom kreditkort, Paypal och fyra andra möjligheter.

Ännu snyggare tycker MKSE.com så klart det vore att låta användarna bestämma helt själva med ett Flattr-liknande upplägg. Då kunde de tidningar som skött sig bäst får ta del av majoriteten av läsarens 27:- SEK varje månad.

Och varför skulle inte de slovakiska medierna lyckas med detta nu när de lyckats samla sig under ett paraply? Tittar vi på andra, rätt ”svåra” samarbetsområden som statistik så har det ju visat sig under tio, tolv år att det går ju att samköra genom KIA Index.

Och utan att tänka på det har en klar majoritet av de svenska onlinetidningarna redan accepterat en gemensam personalisering genom Disqus och Facebooks oAuth lösningar. Ett område som snabbt anammades av användarna. Tack vare sin självförklarande enkelhet och användbarhet. Något som måste följa med till användarens accept av paywall-betalningar.

Samverkande system då? Nja, några av sajterna ligger på TYPO3 CMS, men det är inget gemensamt CMS-val bakom Piano. T ex Pravda ligger på ett custom VB-skrivet CMS.

Och det är nog heller inget krav, liksom t ex en PSP borde det fördelaktigt kunna ligga utanför CMS.

?>