Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘IBM’ kategorin

Så många miljarder spenderar Oracle och Adobe på CXM

Skrivet av Martin Edenström On 20 maj 2014

Det började med ett e-handelsförvärv samt övertagandet av en CMS-aktör och ett analysföretag. Oracle och Adobes förvärvshysteri för att nå fram till sina egna sviter av CXM programvara har inga gränser.

Racet för att köpa ”rätt aktörer”, som erbjuder delarna inom Forresters cirkel, kommer gå till historien.

Det handlar om i runda svängar 24,6 miljarder dollar som totalt spenderats på att skapa CXM-erbjudanden.

Även befintliga produkter har så klart adderats under åren, men följande är några av de bolag som Oracle tagit över som delar av sitt CXM-erbjudande de senaste fyra åren:

 • Nov 2010 Art Technology Group Ecommerce software vendor
 • Jun 2011 FatWire CMS Software
 • Okt 18, 2011 Endeca
 • Okt 24, 2011 RightNow Technologies
 • Maj 23, 2012 Vitrue
 • Jul 10, 2012 Involver
 • Dec 20, 2012 Eloqua
 • Okt 17, 2013 Compendium Cloud-based content marketing provider
 • Feb 24, 2014 BlueKai

Bara de kända förvärvsbeloppen uppgår tillsammans till totalt strax under 5 miljarder dollar. Till det kommer en radda med mindre kända förvärv, men där t ex bara BlueKai, med 149 anställda, sägs kostas upp till 400 miljoner dollar. Siebel, som är en del av erbjudandet, kostade Oracle ytterligare 5,8 miljarder dollar. Vad Fatwire, med 200 anställda, eller Involvers produkt, patent och personal kostade framgår inte. Men tillsammans är det inte orimligt att gissa att samtliga CXM-relaterade övriga förvärv kostat mellan 4 till 6 miljarder dollar – ytterligare.

Oracle är kända för att inte lägga ned de bolag de tar över, de satsar snarare på R&D och sälj gällande sina förvärv.

Adobe i sin tur har heller inte snålat när de racar mot ett ”Marketing cloud” inom CXM. Deras förvärv rör:

 • Maj 31, 2007 Scene7 Multimedia software
 • Sep 15, 2009 Omniture Web Analytics
 • Jul 28, 2010 Day Software WCM
 • Jan 18, 2011 Demdex
 • Nov 30, 2011 Efficient Frontier Technology
 • Jul 23, 2013 Neolane Cross-Channel Campaign Management
 • Jul 31, 2013 Satellite

Här finns kända förvärvsbelopp på totalt 2,4 miljarder dollar. Dessutom används så klart delar av gamla 3,4 miljardersförvärvet Macromedia. Därtill kommer t ex högprofilförvärv som PhoneGap och TypeKit. Bara Day Software (CQ5) och Scene7 hade tillsammans 200 anställda. Det är inte orimligt att räkna till ännu 1-2 miljarder dollar för resterande förvärv.

Totalt tittar vi alltså på CXM-relaterade förvärv värda omkring 24,6 miljarder dollar de två aktörerna emellan.

Hur ska pengarna hämtas hem då? För de intresserade av CXM-relaterade sviter används väl tilltagna prislappar. I Sverige offererar aktörerna produkterna för upp till 100 Mkr. Då gäller det inte fullt kombinerade tjänster, utan snarare kompatibla delar (webbhantering, e-handel och digital markandsföring) av sviterna (!).

IBM är sena till festen, men med ett redan starkt WebSphere e-handelserbjudande har de på sistone utökat sin egna svit med Coremetrics, Unica samt nu nyligen Silverpop Marketing Automation. Mångmiljardförvärv även här, med andra ord.

Inte heller Salesforce har snålat för att rita sin cirkel, deras omtalade förvärv av ExactTarget gick loss på 2,5 miljarder dollar.

Och de som inte har råd tar till egna grepp. I dagarna svarade områdeskonkurrenten Marketo på förvärvshysterin genom att återupprepa uppgifter från Forresters uppdaterade rapport 2012 om att best-of-breed CXM lösningar i flera fall är att föredra framför sviter.

Euroaccident kastar ut Sitedirect för Websphere Portal WCM

Skrivet av Martin Edenström On 20 december 2013

Försäkringsbolaget Euroaccident har fått en ny sajt och en ny partnersajt utvecklad av EdgeGuide. Den gamla plattformen Sitedirect har ersatts av det idag aningen ovanligare lösningsvalet IBM Websphere Portal. Portalsetupen har även aktiverats med det inbyggda WCM-stödet.

Euroaccidents nya WPS Portal har vidare bestyckats med en central carousel, en sektion bakom inloggning, målgruppsingångar för partners, förmedlare, företag och privat samt en genvägslista med egna ikoner. Det finns animerade Gif’ar som visar startsidans slutpuffar. Genvägarna följer även med på varje produktsida.

Men WPS Portalen laddar segt, 8 till 11,6 sekunder krävs i Pingdom Tools för att ladda 3,5MB (!) stora sidan när MKSE gör några slagningar.

MediaMarkt.se live på WebSphere Commerce, inte enferno e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2012

Då borde det vara dags att lansera det svenska projektet för Media Markt e-handel. I våras meddelade Media Markt att Sverige inte gått på den centrala linjen med IBM WebSphere Commerce utan istället valt den lokala produkten enferno Storm. Med erfarenhet från tidigare, snarlika kunder som OnOff och inWarehouse.

Men den e-handel som idag visas upp är en klassisk Media Markt IBM WebSphere Commerce javalösning. Inte .NET enferno.

Även designen är en mycket snarlik tidigare lösningar. Dels den tidigare svenska produktbladssajten men även de andra europeiska sajterna. Där återfinns en carousel, vänstermeny med kategorier, de typiskt skrikigt grafiska prislapparna, badges för varukorgsinnehåll och ”Mitt MedieMarkt”. Den senare är en liten flik med varuhus-listning, aktuella annonser för valt varuhus och telefonnummer. Bakom inloggning finns även en medlemssektion.

Det finns två olika nyhetsbrev, ett som kräver inloggning och ett som inte gör det (!). Båda kallas ”nyhetsbrev”.

enferno användes av en annan lansering i oktober 2012, Storochliten.se.

Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts

Skrivet av Martin Edenström On 17 september 2012

Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts. I en tid av revolutioner som CXM är det förvånansvärt få förändringar. Men så brukar det se ut när kvadranten kommer:

Drupals intressebolag Acquia har letat sig in bland Visionaies och både eZ och EPiServer har flyttats någon centimenter uppåt horisontellt i nivån ”ability to execute”. Adobe, SDL och OpenText ligger på precis samma plats som året innan.

Ektron har lämnat EPiServer bakom sig i Visionaries för att bli en Leader och HP är ny leader (genom Autonomy förvärvet). Atex och Dynamicweb behöll sina positioner. I Sverige osynliga aktörer som CoreMedia, GX, Limelight och Squiz ligger kvar i Magic Quadranten. Percussion och Alterian (genom SDL förvärvet) är de som fått lämna.

Agile Contents
Agility
Alkacon Software
Automattic (WordPress)
Bricolage
Bridgeline Digital
Concrete CMS
Conet Technologies
Contao
Content Management
contentXXL
CrownPeak
deltatre
dotCMS
DotNetNuke
EidosMedia
Elcom Technology
Element Fusion
Enonic
Hannon Hill
Hippo
Idea Futura
Imperia
Infopark
Ingeniux
Jadu
Jahia
Jalios
Joomla
Kentico Software
Liferay
Litium
Magnolia International
Mambo Foundation
MarkLogic
NetReach
OmniUpdate
Orchard
PaperThin
Percussion
Plone Foundation
pTools
Roxen Internet Software
RSI Content Solutions
salesforce.com
SAP
Seneca
Silverpeas
site-supply
Systems Alliance
Telerik
Terminalfour
Typo3 Association
VDD IQware
Vizrt
Vyre
Zope

..hamnade alla utanför magic quadrant i år igen.

 

Här kan ni jämföra de olika resultaten 2009-2012:

http://www.mkse.com/wp-content/uploads/Magic-Quadrant-for-Web-Content-Management.jpghttp://www.mkse.com/wp-content/uploads/magic-quadrant-for-web-cont.jpg

2011 Magic Quadrant for CMS bjöd på några nyheter

Skrivet av Martin Edenström On 18 november 2011

Säsongens 2011 Magic Quadrant for Web Content Management är här, hur placerar sig då ur svenska ögon intressanta aktörer som:

 • EPiServer
 • Drupal
 • SiteCore
 • SDL Tridion
 • Ektron
 • Adobe
 • Oracle
 • OpenText
 • Autonomy
 • eZ
 • e-Spirit

EPiServer fick inte titeln som ”leader”, det gjorde däremot SiteCore, Adobe, Oracle, OpenText, Autonomy och SDL Tridion.

EPiServer fick nöja sig med att vara ”visionary” i årets tabell. Tillsammans med amerikanska konkurrenten Ektron och CoreMedia. GX Software, eZ och tyska e-Spirit är nya på listan. Limelight Clickability, Dynamicweb och Atex hankar sig kvar trots bristande popularitet. IBM’s Web Content Manager 7 och Micrsoft SharePoint kallas ”challengers” i rapporten.

http://webbfeeden.se/wp-content/uploads/2010/08/gartner-logo-150x139.jpg

Så här såg det ut ifjol (även då var EPiServer ”visionary”). Och så här så tabellen ut året dessförinnan, 2009.

Drupal återfinns i andra undersökningar, Som Visionary i 2011 Magic Quadrant for Externally Facing Social Software och Magic Quadrant for Social Software in the Workplace.

Magic Quadrant for Web Content Management har främst varit ett mått som riktiga Fortune 100 företag baserar sitt CMS-val på. Under eller inför krävande och strategiska ramavtalsupphandlingar riktade mot de största, globala CMS-leverantörerna. Men det är även den finaste markören för marknadspositionering och framgång vår bransch har. Reglerna för att vara med är:

 • Intäkter över US$ 10 miljoner
 • Fem års aktivitet i branschen varav ett som global aktör inriktad på expansion
 • Aktiv i två olika branscher med mer än en typ av funktionalitet
 • Bra enterprise referenser
 • Erbjuda standalone produkt, eller ingår i svit av ”standard” WCM funktioner som multi-device leverans, web analytics, multi-site, multilingual etc.
 • Leaders execute well against their current vision and are well positioned for tomorrow.
 • Visionaries understand where the market is going or have a vision for changing market rules, but do not yet execute well.
 • Niche Players focus successfully on a small segment, or are unfocused and do not out-innovate or outperform others.
 • Challengers execute well today or may dominate a large segment, but do not demonstrate an understanding of market direction.

Dock så vill inte Gartner hållas ansvariga, Gartners forskningspublikationer består av yttranden från Gartners forskningsorganisation och bör inte tolkas som uttalanden av fakta. Säger de själva.

MediaMarkt väljer Enferno EPiServer integrerad e-handel?

Skrivet av Martin Edenström On 1 november 2011

Det ryktas att MediaMarkt kommer att använda sig av Enferno som e-handelsleverantör.

Enferno har erfarenhet av elektronikkunder som OnOff, inWarehouse och Portal. Företaget är även grundat av killarna bakom inWarehouse. Så de kan segmentet och dess behov väl.

http://www.adeptic.se/media/logo/enferno.png

Enfernos nya, rätt avancerade, e-handelsplattform STORM .NET är byggd för att integreras med EPiServer CMS 6 som moder.

OnOffs tidigare Enferno e-handel sägs ha sålts vidare efter konkursen.

I jul öppnar Media Markt e-handel i Schweiz. I Media Markt Schweiz vann e-Spirit FirstSpirit CMS och e-commerce tillsammans med en bakomliggande IBM WebSphere Commerce. Det system som är alternativet till Enferno i Sverige. Dock är det svårt att hitta implementationskompetens på plattformen utanför Tyskland.

Mikael Hagman, vd på Media Markt, sägs vara på gång att rekrytera ett team till Sverige just nu.

Zara svarar H&M e-commerce med egen, svensk WebSphere Commerce

Skrivet av Martin Edenström On 28 mars 2011

Zara / Inditex har kommit till kalla norden i sin utrullning av egen näthandel. Sverige, Danmark, Norge, Monaco och Schweiz får i mars ta del av samma lösning som Abercrombie & Fitch och svenska IKEA använder (tillsammans med sin gamla Interwoven TeamSite), en klassisk IBM WebSphere Commerce.

 

En vanlig, men i sammanhanget, nu i modernare tider rätt SEO-ovänlig historia.

IBM lyckas behålla sitt 10-12 år gamla ”e-handelsgrepp” om vissa kunder.

Zara lanserar runt 10 000 produkter om året. Åren 2008-2009 ska Zara i Sverige gått runt 300 miljoner back och fick stänga en del mindre butiker.

H&M valde Hybris för sin e-handel, tidigare i år.

IBM:s Vasaloppet.se nere, appen sågas

Skrivet av Martin Edenström On 6 mars 2011

Diskning och tjuvstart för IBM som Vasaloppet.se leverantör 2011.

Vasaloppet.se’s IBM WebSphere Portal JSP-sidor, som ska vara förberedda av IBM för 2 miljoner besökare denna vecka, var nere i nästan en timme vid loppets startskott under söndagen.

Det, tillsammans med en iPhone app (ingen Android) med 1 av 5 i användarbetyg, ger underkänt för mjukvarujätten.

Användarna har gett 28:- för appen och berättar sedan att:

”- Buggar enormt … fungerar inte … kraschar hela tiden … Utvecklare av denna, ta inte upp Vasaloppet appen i ert CV”.

100-årsfirande IBM har jobbat 44 år med Vasaloppet. Se en presentation om appen här.

Vasaloppet - så mäts din tid

Internpolitik hindrar MediaMarkt e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 27 oktober 2010

Företaget Media-Saturn som driver kedjorna Media Markt och Saturn skjuter på sin e-handel på obestämd framtid. Skälet ska vara att butikscheferna är delägare i sina butiker, vilket gör att en centralt driven näthandel skulle bli ett direkt hot mot den egna verksamheten och den egna plånboken.

Media Markt i Sverige hade tidigare en extremt kampanjartad flash-historia som sedan ett tag faktiskt är utbytt mot javabaserade IBM WebSphere Commerce med kundinloggning. Och så sent som i maj berättade Media Markt att de skulle rulla ut europeiska IBM WebSphere Commerce online stores via ett SA2 Worldsync solutions projekt.

Vi får se om delägarna lyckas enas kring sina dyra licenser under 2011.

Nya Elfa.com landar på IBM WebSphere Commerce, Animech och Tacton

Skrivet av Martin Edenström On 11 oktober 2010

Efter snart tio månader ska Elfa.com stå klart att visa upp sin nya, interaktiva e-handelslösning baserad på IBM WebSphere Commerce levererad av Fiwe med tillhörande real time 3D-objekt/planning tools från Animech Technologies och ett säljstöd kallat Tacton Configurator från Tacton Systems.

Inom kort ska Elfa-kunder kunna skapa shoppa baserat på behov och krav med support från inspirerande guider,urvalshjälp och 3D-visualiseringar.

UI och design kommer från Deasign. Adobe Scene7 har byggts in för dynamisk bildhantering.

CIO Anette Alsteryd på ELFA International var ansvarig beställare.

Sandvik.com i frame med scrollbar släppt

Skrivet av Martin Edenström On 6 oktober 2010

Vad lustigt. Sandvik är klara med sin nya Sandvik.com-sajt. Och det blev ett framat (!) IBM Lotus Notes hopkok.

Inte ytterligare en i raden av EPiServer-sajter, som det tidigare antytts ända sedan projektet påbörjades förra året.

Vad hände här? Frame? Scrollbar? Det finns åtminstone ett toppmenyfliksystem, en rätt modern startsidecarousel och aktiekurs i GIF-format från Quartal.com. Nej, denna release kommer nog sågas rätt rejält, SSD och Sandvik Information Technology (Sandvik IT).

Vad svårt våra större svenska börsbolag verkar ha när marknad, IT och ledning ska enas och skapa något modernt, informativt och kompetent. Våga släpp kontrollen.

De tidigare vi sett på EPiServer från Sandvik är dotterbolaget Kanthal som i somras, genom Netrelations, fick en ny webbplats.

IKEA testar på Drupal med nya LivetHemma

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2010

Under torsdagsmorgonen har undersajten Livet Hemma – LivetHemma.ikea.se gått live på Drupal CMS av NodeOne i samarbete med Futurniture som stått för koncept och design. Det är andra stora samarbetet mellan de två aktörerna.

Drupal Communityn och NodeOne, genom partnern Tomas Persson, säger sig vara nöjda med:

- Ytterligare en referens i världsklass. IKEA ser Drupal som ett självklart val i nya satsningar.

En fin mitt av veckan för Drupal-Sverige med betydande projekt från både SL och IKEA, alltså.

Livet Hemma är tänkt att blir en samlingsplats för alla med intresse för inredning, design och hemmaliv. Webbplatsen innehåller Community funktionalitet, FaceBook-integration, video och redaktionellt innehåll.

NodeOne står för drift av webbplatsen, baserad på bl a Varnish och Apache Solr i en skalbar miljö.

IKEA, som MKSE.com tidigare beskrivit som en bjässe med minst sagt brokig CMS-strategi, har nyligen släppt IKEA Swedwood på TYPO3 CMS och även skaffat sig en populär iPhone app.

IKEA har förutom en egenutvecklad e-handel ett helt ”eget verktyg” (custom skrivet i Java) för hemsida och intranät (med delar av Java / Websphere och Interwoven) designat 2009 av bl a Doberman och Gimlet. Men de har utöver det även en lemoon® CMS via utbildningsapplikationen för IKEA Säljsystem. Samt en EC Software via EC Book (för publicering av printat material).

Röda Korset valde SharePoint 2010 av Mogul

Skrivet av Martin Edenström On 17 augusti 2010

Röda Korset valde SharePoint 2010 för sin nya beredskapsgrupp-lösning som är tilltänkt att användas av 500 anslutna. Leverantör var Pontus Bakken gäng på konsultföretaget Mogul.

Lösningen i version 0.8 som lanseras i september 2010 ska ligga på molntjänsten Business Productivity Online Suite, BPOS.

Röda Korsets externwebb Redcross.se ligger dock kvar på en ganska gammal IBM Lotus Notes. För övrigt en av de vanligaste plattformarna att fasa ut när större webbköpare går över till modernare CMS.

Mogul bakom Liber.se med skön startsida på EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 24 juni 2010

Update: Ingrid Eklund, marknadsansvarig på Mogul, tipsar om att Liber har nyligen lanserat sin nya webbplats www.liber.se.

Projektteamets ambition ska ha varit att skapa en webbplats som är lätt att underhålla, lätt att publicera relevant information i och som gör det lätt för besökare att hitta det de söker. Känns det igen?

Men startsidan vart hur som helst skönt designad med bl a en GIF-animation (!) och imagemap som leder till en mängd länkar på ett innovativt sätt. Synd att undersidorna i enkelt listad verdana inte håller samma klass.

Nu kommer jag säkert få ett otal tweets och kommentarer om SEO-ovänlighet, tillgänglighet, progressive enhancement, de där design-riktlinjerna och en allmän otydlighet. Men underskatta aldrig besökarna. Omväxling och egna initiativ hos konsulterna förnöjer. Privat skriver jag om projekt och webbdesign 4-5 ggr per dag. Och ni är ganska bra på CTRL-U + CTRL-C + CTRL-V. Tänk på det.

Sajten ligger på en EPiServer CMS 5, som har integrerats med Libers befintliga e-handelslösning som i sin tur ska vara  baserad på IBM WebSphere.

Men vid andra anblick, visst är det ett aningen skitigt hantverk med, som kommentatorerna nedan påpekar, lustig URL-struktur och en del andra enklare misstag.

IKEA Swedwood väljer TYPO3 CMS av Pixelant

Skrivet av Martin Edenström On 17 maj 2010

Industrikoncern Swedwood Group inom IKEA har som  främsta uppgift att säkerställa produktionskapacitet för IKEA med sina sågverk, komponent- och produktionsenheter. Swedwood har nästan 50 produktionsenheter och kontor i 12 länder i tre världsdelar.

Robert Lindh berättar att nya sajten ska ha fått en ”ren design med en enkel navigationsstruktur” på TYPO3. Det gör Pixelant med en fadad bildvisare på startsidan, tre puffar för karriär och det gamla vanliga samt en enkel meny. Trist att inte ens imagemap-länka kontaktkartan dock.

IKEA själva har ett tungt och trist arv med alla CMS-val. Förutom en egenutvecklad e-handel finns ett även ”eget verktyg” (custom skrivet i Java) för hemsida och intranät (med delar av Java / Websphere och Interwoven). Designat 2009 av bl a Doberman och Gimlet. IKEA är även lemoon® CMS kunder via en utbildningsapplikation för IKEA Säljsystem samt EC Software kunder via en EC Book (publicering av printat material) installation. I USA verkar en Joomla! installation tidigare använts.

?>