Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Elastic path’ kategorin

Efter hybris-uppköpet, Adobe tar sikte på alternativ e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 12 mars 2014

Då tyska SAP tog över lokala grannen hybris närmade sig affärssystemjätten det CXM-område som annars Adobe främst delar med jämnstora Oracle, SalesForce och Marketo. Eller sett till e-handelsvertikalen delar med EPiServer och Sitecore.

Det gjorde troligtvis att de tidigare så fina relationerna med hybris blev en aning mer ansträngda.

Då var det tur att ett samarbete med kanadensiska Elastic Path även funnits med i bilden sedan CQ5-tiden.

Plattformen är även den javabaserad och mer av en CMF-produkt, vilket passar Adobe AEM. Nu i mars berättar Adobe att Adobe Marketing Cloud (Adobe Experience Manager, Adobe Target, Adobe Analytics m fl) uppdaterats med ett nytt Elastic Path integrationsstöd.

Adobe meddelar även att samarbetet utökats. Utöver nuvarande kopplingen ”real time e-commerce solution” via ”e-commerce Integration Framework” ska även fler kopplingar byggas, säljaktiviteter samköras och erbjudanden tillsammans skapas.

Att skaffa sig ”native-ehandel” inom den egenhändigt uppbyggda CXM-sfären är på fleras läppar, EPiServer var tidigt ute med sitt idag precis två år långa integrationsarbete av MediaChase e-handel och Sitecore har med Commerceserver.net-förvärvet just påbörjat en egen resa att ta fram native-stöd.

För svenska Elastic Path referenser, se denna länk.

Gina Tricot stänger mobilsajt, bygger responsive commerce

Skrivet av Martin Edenström On 9 september 2013

Katarina Nilsson berättar att Ateles är klara med att responsifiera Gina Tricots Elastic Path e-handel.
Den nya lanseringen ska även ha försetts med mer utrymme för sociala kanaler som Instagram, Facebook och Youtube.

undefined

Renée Säverot, Online Manager, Gina Tricot beställde.

Lanseringen innebär att en tidigare mobil satsning läggs ned.

Sony Mobile om att skrota Drupal och Polopoly för WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 19 mars 2013

Vid årets Webcoast 2013 i Göteborg uppmärksammades förfarandet tidigare Sony Ericsson lämnade sin 100-200 Mkr investering i Polopoly, Drupal och Elastic Path och satsade helhjärtat på en WordPress PHP CMS.

sony mobile wordpress

Ett år efter externwebbslanseringen av Sony Mobile så berättar Marcus Hansson, Senior Community Manager Sony Ericsson Developer Program, mer om plattformsvalet och utmaningarna. Det i samband med att han får yttra sig om den nyligen släppta Android-communitysajten. Ett projekt som rådgjorde med Sonymobile.com teamet och kom fram till att WordPress kunde fungera över hela nya Sony Mobiles webbflora.

Närmaste alternativet skulle ha varit Drupal CMS 7.

Med en start i projekt som Developer World 2010 och Labs sommaren 2011 hade kunskap och erfarenhet inom WordPress genererats. Sony Mobile vågade nu satsa helhjärtat på plattformen. Trots att den av många, inte minst i Drupal-kretsar, fortfarande kallades för bloggplattform.

Då det är open source har speciella rutiner för att testa de WordPress-pluggar Sony Mobile väljer att installera (27 finns uppe idag) tagits fram. Främst stabilitet, säkerhet och förväntat beteende testas. Språkstöd är även viktigt för Sony Mobile.

Det välbesökta communityt är en Amazon AWS/S3 (för bilder)/EC2 driftad lösning med eget Google Search och Edgecast CDN. Det finns så klart även continuous integration i en klassisk dev., stage och prod. miljöuppsättning. Även för WordPress.

Joachim Erlandsson var webbprojektledare för denna communitydel av Sonymobile.com.

sony mobile wordpress

 

 

 

 

 

 


Atiendo

TeliaSonera satsar på Elastic Path e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 20 april 2012

Det fanns en period när kanadensiska java e-handelssystemet Elastic Path spåddes en mycket ljus framtid i Sverige, Skandinavien och norra Europa. De vann det stora Sony Ericsson e-handelsuppdraget och slog där främst ut den tyska konkurrenten hybris.

http://www.elasticpath.com/images/logo/elastic-path-canucks-logo.jpg

Men sedan dess har de sistnämnda kraftsamlat, fokuserat, versionsuppgraderat och därefter kunnat knyta till sig stora svenska kunder som H&M, Indiska, Nilson Skor, Granngården och Clas Ohlson. Idag har hybris en egen, i dessa mått mätt stor Sverigeverksamhet och flera lokala implementationspartners.

Elastic Path har enbart kunnat visa upp en norsk-svensk release i regi av LBi (Gina Tricot). Även största svenska leverantörerna Ateles och Cybercom har börjat trappa ned sina satsningar.

Men en ny referens efter den insomnade mobiltillverkaren räknar MKSE.com till.

Det är java-CMS inriktade TeliaSonera som, utöver sina senaste satsningar på Liferay CMS, Oracle UCM och JBoss Web Server, ska valt Elastic Path för delar av den kommande, PIM-integrerade interna/externa e-handelslösningen.

Detta är dock inget ni kommer få se inom en snar framtid på Telia.se Privat. Det är fortfarande ett lapptäcke av olika löst sammankopplade lösningar som slutar i en varukorg/kassa.

Ateles nysatsar på Magento och Pimcore

Skrivet av Martin Edenström On 9 mars 2012

Tidigare Elastic Path java e-commerce fokuserade Ateles tänker om och sätter upp hypade open source produkten eBay Magento i sitt erbjudande. Detta tillsammans med ”enterprise content/product management system” produkten Pimcore.

http://www.pimcore.org/static/img/logo.png

Open source produkten Pimcore, byggt på ZEND Framework och ExtJS, är ett udda ”CMS-val”, men ska valts ut av gänget efter att de utvärderat 20 (!) e-handelskompatibla CMS-plattformar.

Ateles och LBi’s lansering av Gina Tricot i november 2011 använde sig av Pimcore som webbverktyg.

Expert är en annan Pimcore+Magento-kund, som dock ej jobbat med Ateles.

Gina Tricot valde Elastic Path av Ateles och LBi

Skrivet av Martin Edenström On 25 oktober 2011

http://cdn.lbisweden.com/Images/gina.jpg

LBi och Ateles fick i uppdrag av Gina Tricots marknadschef Victor Appelqvist och Joakim Gregorsson, E-commerce Manager, att fräscha upp norska GinaTricot.com.

Det gjorde de på en Elastic Path java e-commerce. Ateles, som även öppnat Oslo-kontor och anställt 10 personer, kodade. Så det vart inte storsatsande EPiServer Commerce-konkurrenten hybris som vann denna gång.

Sajten ska innehålla ”resultatoptimerande analysverktyg” (KPI:er och mätverktyg) och kunden aldrig ska vara ”längre än ett klick bort från köp”. LBi stod för strategi, design, funktionalitet och Google analytics.

Det sker med en ”Quickshop”-länk (i lightbox med lager som visar bildförstoringar och produktinformation) i ett, för att vara helt ärligt, mycket ”HM.com-designaktigt” upplägg med en ”shoppingbag” (fadad vid mouse-over) och registreringsupplägget (personnummer med ”hämta kunduppgifter kundsystem-koppling eller 8 tvingade uppgifter).

”Andras favoriter” i kassan var bra, liksom tickern i footer.

Klarna stod för delar av betallösningen.

LBi ska i dagarna anställa hela 15 personer efter vunnit Eon och Reebok i Sverige.

Elastic Path av Ateles för SWEP

Skrivet av Martin Edenström On 24 augusti 2011

Litium och Elastic Path implementatören Ateles i Linköping har lanserat en ny e-handel för lattvärmeväxlarbolaget SWEP. NTR chat support och en javabaserad Elastic Path användes bl a vid framtagandet av B2B-sajten.

Kunder kan nu planera beställningar, destination och leveranstid. Det vart även en dual language (engelsk-tysk) lansering i regi av Pär Björkman, responsible for e-business SWEP.

SWEP säljer årligen för 250 miljoner USD och finns i flera än 50 länder.

Allt om EPiServer Commerce från EPiServer Partner Summit 2010

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2010

EPiServer Partner Summit 2010 i Malmö och i Köpenhamn á 3995:- SEK per deltagare har avslutats. Här kommer en, minst sagt försenad, MKSE.com-rapport från Martin Edenström. Försenad pga. en trevligt tillställning, lite ställtid mellan sessioner och kvällsaktiviteter samt mycket jobb som väntade efter de 4 dagarna.

EPiServer bygger de första åren som börsnoterad (?) på sina nya devis med ”4 C”. De fyra orden, under seminariet presenterade som i en vit framtidsstad, står för Content, Communication, Community tillsammans med nya Commerce.


En Community 4 dragning till trots var det sista av dessa fyra ”C” det klart mest intressanta, sett till uppslutning per seminarium.

Ljungman berättar att nya samarbetet EPiServer Commerce bottnar i projektet Aureus misslyckade försök att få fram en helt egen EPiServer e-handel. Som förvisso under tidigt 00-tal lyckades ”bra” genom egna produkten EPiStore. Försöken avblåstes efter två år (!) och i januari 2010 utfördes istället en mappning av de dåvarande krav som projektet tagit fram mot internationella subcontractors existerande .NET-produkter. Här passade MediaChase EC2 in till 95%, enligt EPiServers ansvarige Per Rask och co.


Varför e-handel
då? Enligt EPiServer fanns ett påtagligt intresse för att kunna bedriva handel hos nuvarande kunder och i större pitchar den senaste tiden. Det klart största intresset ska finnas på den engelska marknaden. Även i USA ska det vara kutym att även kunna prata ”commerce” vid WCM-säljmöten.

Viktiga mätvärden i version 1 ska ha varit att generera ett högt conversion rate värde samt average order size. Produkten har även kopplingar mot Cypoint PIM Suite för något så state-of-the-art som e-handelstaggning av foton.

EPiServer har sneglat på konkurrensen. Den är enligt dem själva främst tyska Intershop (som har representation i Sverige) samt Microsoft Commerce Server 2009 (som gjort bl a Avensia lyckliga). I den mer attraktiva marknadscharten rör sig även ATG, IBM, Fry och Hybris. EPiServer siktar högt, med andra ord. Inte ett ord om open source alternativ som osCommerce.

Som ni kunnat läsa på MKSE.com figurerar Microsoft Commerce Server 2009 ofta i dagens .NET e-handelsfall. Mer ofta än t ex tidigare lokala stjärnan Wipcore. Här säger sig EPiServer, med MediaChase EC2, ha en produkt som är ”mer flexibel än Microsoft Commerce Server 2009″. Detta ska gälla baserat på egna produktens Microsoft WorkFlow Foundation uppbyggnad.

Men ”flexibel”? E-handel är väl mer om säkerhet, användbarhet, komplett frakt- och logistikhantering än flexibel contenthantering? En e-handel bör absolut inte förändra flöden eller utseende alltför ofta. Det riskerar att förvilla återvändande konverteringsbenägna kunder. Titta t ex på Cdon.com:s mångåriga design.

Mediachase var i lokalen och trots flera år på banan som e-handelsaktör påstod de vid sittande möte att:

”EPiServer is the only partner we’ll do business with.”

Ett märkligt uttalande med tanke på befintliga parters som Guidance i LA / USA och Inspirationalstores i Paris / Frankrike.

Produkten kommer kosta 120 000:- SEK. Halva priset för kommande licenser och 30 000:- för en testlicens. Utvecklingslicenser är gratis för partners ett år framöver. Jag frågade vid presentationen om det nya, i sammanhanget och med tanke på nämnde konkurrensen, låga priset var en fortsättning på den lokalt framgångsrika prismodell EPiServer nyttjat för CMS:et. Svaret var att priset skulle kommit till genom att ”titta på marknden” och genom viljan att kunna sälja till både små, mellanstora och stora klienter.

Produkten säljs och skeppas med en av de nya, så viktiga EPiServer demo- och exempelsajterna. Demosajten
sålde kameror och var misstänkt lik javaprodukten Elastic Paths demoshop SnapItUp från 2008.

I version 2 av EPiServer Commerce fick vi veta att mer egenskaper som kretsar kring social shopping samt mobil e-handel väntas. En förebild för Ljungman var bl a Amazons iPhone app.

Cybercom Digital Landscape inleds

Skrivet av Martin Edenström On 11 november 2009

Idag är det premiär för Cybercom Digital Landscape Open Event. Ett evenemang för ledning och beslutsfattare inom IT i Norden på Van der Nootska Palatset i Stockholm.

Deltagande talare kommer från företag som Elastic Path (Matt Dion, Peter Sheldon), Akamai (Todd Paoletti), Omniture (Daniel Bjärne, Gordon Savage), Polopoly (Gustaf Sahlman, Jesper Perssen),  Keynote (Don Aoki) och Cybercom (Björn Elmberg, Cecilia Täkte, Mats Frisk). Moderator är herr Joakim Jardenberg.

Några av de ämnen som kommer beröras under dagen är:

  • Where does the digital landscape take us
  • Monetizing Content
  • Measuring Online Customer Experience
  • Using Social media to improve ecommerce success – drive traffic, increase conversion rates, and influence offline sales
  • Testing your way to onsite conversion success and Targeting your way to a competitive advantage

digital landscape

DN.se webb-TV med Picsearch går live

Skrivet av Martin Edenström On 20 februari 2009

Ni är flera som påpekat att MKSE borde skriva om den nya, och mycket uppmärksammade DN.se designen. Det gjorde vi ju, före alla andra vilket t ex DN själva och SvD uppmärksammade.
dn.se webb-tv

Nu skriver vi istället om den publika versionen av det senaste tillskottet, DN:s webb-TV. En lösning som tagits fram tillsammans med bildsökfokuserade (!) Picsearch. Det berättar Carl Sarnstrand, Communications Manager på Picsearch.

En flashbaserad historia som inleds med en överliggande JPG-baserad preview och spelknapp. Klick på knappen startar en ”helt ren” flashspelare. Har i underkant en inbyggd AJAX share-funktion (Facebook, Pusha.se m fl).

För sändningarna verkar DN skaffat en egen studio (se bild ovan) samt en väldigt trist blå vinjett (se startsidebild).

CMS? DN.se ligger fortfarande på en Atex Polopoly, dock numera uppdaterad så att inte ordet ”polopolymarknadsförs i varje URL. Istället har DN.se fått stöd för ”roliga URL:er” som denna http://dn.se/ekonomi/mkse_och martin edenstrom_rular_fett-1.804009.

Elastic Path ger Samsonite .samsonite som URL filändelse

Skrivet av edenstrom On 30 september 2008

Det var inte länge sedan bloggare och andra beklagade sig över att Expressen.se ”tvingades” inkludera /polopoly/ i genererade URL:er. Det byttes för ett tag sedan ut mot /Nyheter/ (och friendly-URL efter Polopolys identfikationsnummer) . DN.se har fortfarande kvar CMS-bolagets namn i samtliga URL:er. Bra reklam för publiceringssystemtillverkaren från Stockholm. Så bra de nästan borde betala för den.

CMS programvarornas URL-genereringsstöd har uppdaterats. Det finns inte ett upphandlingsunderlag där inte friendly-URL efterfrågas. Biffen kan även lösas i Apache. Och finns inte Apache med i bilden, gör det bästa av situationen genom att:

  • Namnge kataloger
  • Det går även att byta namn på standardvalet av filändelse i CMS. Aftonbladet har tagit bort standardvalet .ece från sin Escenic och lagt till .ab istället.Javabaserade e-handelsplattformen Elastic Path tar det hela steget längre. De låter sina kunder skapa vilken ändelse de vill i filnamnen (och de har friendly-URL:s). Samsonite har ändelsen .samsonite i sin livsstilse-handel.
?>