Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘IBM WebSphere Commerce’ kategorin

Media Markt e-handel omsätter 200Mkr, sysselsätter 20 personer

Skrivet av Martin Edenström On 4 september 2014

Svenska Media Markt säger sig vara stormnöjda med sin nya IBM WebSphere Commerce e-handel.

Den blott fyra månader gamla e-handelssatsningen ska redan gå med en mindre vinst efter en e-handelsomsättning på närmare 129 Mkr.

media markt

Speciellt en e-handelsvänlig sökmotor (Fact-finder) ska fungerat bra.

Omsättningen väntas landa på 200 Mkr för helåret 2014/2015. På sajten finns 11 000 produkter, en ökning med 6000.

Nu ska även fler backendsystem bytas ut för bättre omnikanalmöjligheter etc.

IBM slog ut svenska alternativ efter en utdragen historia 2012-2013. Media Markt använder sig numera även av moderbolaget Media-Saturns contentbyrå Red Blue i Tyskland för frontendstöd etc. Samtidigt har svenska e-handelsteamet bakom utökats till hela 20 anställda.

Nu behöver bara hjälptexte styras upp, de saknas för pris och fraktinformation t ex.

 

 


CXM portfolio lockar inte kunder till fler produktköp

Skrivet av Martin Edenström On 21 augusti 2014

Förvärvshystierin bland de större aktörerna är uppe på sanslösa nivåer. MKSE.com räknade ut att hela 24,6 miljarder dollar kan ha spenderats de senaste åren på att bygga sina egna CXM- och marketing cloud portfolios.

Drakar som Adobe, Oracle, SalesForce, eBay, OpenText och IBM har köpt upp och förfogar över omkring 15 olika produkter vardera. Produkter de alla säger har ”integrerats” i en portfolio.

Hur ställer sig då de förvärvade kunderna till att även köpa fler system från samma leverantör? Enligt Gene Alvarez, vice president & information technology analyst på Gartner Inc. fungerar det inte alls.

cxm portfolio adobe oracle ibm bestofbreed

Lösningar blir inte bättre över en natt för att 15 olika tekniker ska kokas samman. För det mesta går det inte ens att sammanfoga den mängden system med det tekniska arv som även lever kvar. En sådan strategi fungerar bara i en Powerpoint.

Det enda sättet att få ett fungerande förvärv att byggas in i samma bugghantering, support och centrala releasehantering vore antagligen att helt bygga om produkten enligt en annan produkts bas.

För en e-handlare blir ingenting enklare eller bättre med en större produktportfolioägare. Äger de en licens av en förvärvad produkt blir snarare både licenspriset, supporten och produkten själv sämre för ägaren över tid. Tidigare intervjuer Internetretailer låtit göra visar att det inte är troligt att kunderna skulle köpa in en annan portfolioprodukt av sin nya produktportfolioägare.

Snarare tycker Gene Alvarez att kunder till förvärvade CMS-, sökmotor, analys eller e-handelssystem borde oroa sig då de får en ny, större huvudägare.

Även Gartners största konkurrent Forrester, som myntade begreppet CXM 2011, omvärderade sina huvudrekommendationer vid en sammanställning 2012-2013 och uttryckte att best-of-breed CXM (bäst produkt från olika tillverkare för olika syften, samverkande via API:er etc.) var att föredra gentemot att köpa in samtliga produkter från en och samma tillverkares portfolio.

Bäst på Digital Experience enligt Forrester. Fyra sticker ut

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Update: Forrester har även de presenterat en av årets ”waves”, återkommande genomgångar av CXM-aktörernas nuläge och framtidsutsikter.

På ett och annat sätt är den första rapporten av sitt slag rena döden för klassiska CMS-aktörer.

I premiärutgåvan av Forrester Wave for Digital Experience Delivery Platforms andra kvartalet 2014 återfinns däremot ingen namngiven ledare. Det är nämnvärt att ingen spelare alls anses kommit tillräckligt långt inom CXM-förvärv, integrationer och samarbeten för att hamna i den delen av översikten, enligt Forrester.

De som bedömdes var Acquia, Adobe, Demandware, Digital River, HP Autonomy, SAP hybris, IBM, Intershop, OpenText, Oracle, Salesforce.com, SDL och Sitecore.

De som ligger bäst till inom Digital Experience är Adobe och SAP hybris. De rankas som pionjärer som kan erbjuda det mest kompletta lösningserbjudandet. De följs av aktörerna IBM och Sitecore som inte ligger så många steg efter, enligt Forrester.

Anledningen till att ingen är en ledare är att ingen av lösningarna är att anse som att de fungerar fullt ut och idag kan erbjuda en komplett kedja. Följande är andra åsikter från rapporten om de fyra som sticker ut.

 1. Adobe anses erbjuda WCM, DAM, targeting och social i sitt ”marketing cloud” med analys, media optimization och campaign management. Att det saknas e-handel anses som ett avbräck. Ett välkänt sådant för Adobe som ”partnat” hårt inom området och säkert inte skrattade ihjäl sig den dag de förlorade (?) budstriden om hybris.
 2. SAP hybris är stora inom e-handel och anses även kunna erbjuda WCM, product information management, analys, test och optimisering (gör de?). SAP hybris saknar social och DAM.
 3. Sitecore är stora inom WCM och digital marketing samt erbjuder email och campaign hantering, personalisering, test, optimisering och sociala egenskaper. På ett integrerat sätt. Måste bättre integrera förvärvet CommerceServer.net. Forrester tycker Sitecore behöver bli bättre på att ta in tredjepartsdata.
 4. IBM har på kort tid stärkt  sitt erbjudande genom förvärv som Coremetrics, Sterling Commerce och Unica. Samt Silverpop (som lustigt nog inte nämns). IBM har ett portal erbjudande som innehåller analys och vissa marketing tools. IBM behöver skärpa sig inom gemensamma gränssnitt, innehållshantering, presentation och personalisering samt optimisering.

Skrämmande för svenska EPiServer att de inte ens rankade till undersökningen och skrämmande generellt för alla CMS-aktörer att e-handelsleverantörerna (Intershop, hybris, Demandware, IBM Websphere etc.) i ett nafs anses vara tillräckligt starka inom innehållshanteringsbitarna á la CMS för att kunna ranka högt i denna typ av rapport.

Det kommer bli mycket svårt för CMS-aktörer att sälja licenser parallellt med skiftande eller befintliga e-handelslicenser då analysinstitut som Forrester ser på totalerbjudandet på detta sätt.

Det närmsta en liknande lista som presenterats tidigare var Info-Tech Research Group Lead Management Evaluation lista. Den toppades däremot inte av Forresters ”vinnare”, utan i fallande ordning SilverpopSalesforce Pardot/ExactTarget och Marketo.

Bäst på Marketing Automation enligt Gartner

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Mitt i sommaren har amerikanska Gartner presenterat sin nya Magic Quadrant for CRM Lead Management. Den kvadrant som även innefattar hypade området Marketing Automation, MA.

Vilka anser då Gartner ligga bäst till inom MA i världen efter andra kvartalet 2014?

Det är Oracle med Eloqua som placerar sig överst som ledare tillsammans med noterade Marketo.

Främsta utmanarna är i fallande ordning Salesforce. IBM och först på en ”femteplats” kommer utmanaren som troligtvis bränt mest pengar inom området, Adobe med t ex miljardförvärv som Neolane.

Nischspelare är SugarCRM, Microsoft, EPiServers partner Silverpop, Callidus Software och långt nere i tabellen återfinns till slut Zoho.

inRiver näst sist i senaste Forrester PIM jämförelse

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2014

Trots fin framfart i Sverige med kunder som BMW Group Northern Europe, Munters (implementation av Nansen), Coop, Gycom, Power Products LLC, Apotek Hjärtat (implementation av Avensia), Gant och OBH Nordica det senaste halvåret
hamnade svenska inRiven en bit ifrån ledande Informatica, hybris, IBM och Stibo Systems i senaste Forrester PIM-jämförelsen The Forrester Wave™: Product Information Management (PIM), Q2 2014.

forrester wave product information management software pim

Dessutom hamnar vårt svenska PIM-stjärnskott bakom de andra konkurrenterna i andraklass-kategorin; Riversand Tech, ADAM Software, Agility Multichannel och Enterworks. Det är faktiskt bara tyska asim som ligger efter inRiver i mätningen.

Så många miljarder spenderar Oracle och Adobe på CXM

Skrivet av Martin Edenström On 20 maj 2014

Det började med ett e-handelsförvärv samt övertagandet av en CMS-aktör och ett analysföretag. Oracle och Adobes förvärvshysteri för att nå fram till sina egna sviter av CXM programvara har inga gränser.

Racet för att köpa ”rätt aktörer”, som erbjuder delarna inom Forresters cirkel, kommer gå till historien.

Det handlar om i runda svängar 24,6 miljarder dollar som totalt spenderats på att skapa CXM-erbjudanden.

Även befintliga produkter har så klart adderats under åren, men följande är några av de bolag som Oracle tagit över som delar av sitt CXM-erbjudande de senaste fyra åren:

 • Nov 2010 Art Technology Group Ecommerce software vendor
 • Jun 2011 FatWire CMS Software
 • Okt 18, 2011 Endeca
 • Okt 24, 2011 RightNow Technologies
 • Maj 23, 2012 Vitrue
 • Jul 10, 2012 Involver
 • Dec 20, 2012 Eloqua
 • Okt 17, 2013 Compendium Cloud-based content marketing provider
 • Feb 24, 2014 BlueKai

Bara de kända förvärvsbeloppen uppgår tillsammans till totalt strax under 5 miljarder dollar. Till det kommer en radda med mindre kända förvärv, men där t ex bara BlueKai, med 149 anställda, sägs kostas upp till 400 miljoner dollar. Siebel, som är en del av erbjudandet, kostade Oracle ytterligare 5,8 miljarder dollar. Vad Fatwire, med 200 anställda, eller Involvers produkt, patent och personal kostade framgår inte. Men tillsammans är det inte orimligt att gissa att samtliga CXM-relaterade övriga förvärv kostat mellan 4 till 6 miljarder dollar – ytterligare.

Oracle är kända för att inte lägga ned de bolag de tar över, de satsar snarare på R&D och sälj gällande sina förvärv.

Adobe i sin tur har heller inte snålat när de racar mot ett ”Marketing cloud” inom CXM. Deras förvärv rör:

 • Maj 31, 2007 Scene7 Multimedia software
 • Sep 15, 2009 Omniture Web Analytics
 • Jul 28, 2010 Day Software WCM
 • Jan 18, 2011 Demdex
 • Nov 30, 2011 Efficient Frontier Technology
 • Jul 23, 2013 Neolane Cross-Channel Campaign Management
 • Jul 31, 2013 Satellite

Här finns kända förvärvsbelopp på totalt 2,4 miljarder dollar. Dessutom används så klart delar av gamla 3,4 miljardersförvärvet Macromedia. Därtill kommer t ex högprofilförvärv som PhoneGap och TypeKit. Bara Day Software (CQ5) och Scene7 hade tillsammans 200 anställda. Det är inte orimligt att räkna till ännu 1-2 miljarder dollar för resterande förvärv.

Totalt tittar vi alltså på CXM-relaterade förvärv värda omkring 24,6 miljarder dollar de två aktörerna emellan.

Hur ska pengarna hämtas hem då? För de intresserade av CXM-relaterade sviter används väl tilltagna prislappar. I Sverige offererar aktörerna produkterna för upp till 100 Mkr. Då gäller det inte fullt kombinerade tjänster, utan snarare kompatibla delar (webbhantering, e-handel och digital markandsföring) av sviterna (!).

IBM är sena till festen, men med ett redan starkt WebSphere e-handelserbjudande har de på sistone utökat sin egna svit med Coremetrics, Unica samt nu nyligen Silverpop Marketing Automation. Mångmiljardförvärv även här, med andra ord.

Inte heller Salesforce har snålat för att rita sin cirkel, deras omtalade förvärv av ExactTarget gick loss på 2,5 miljarder dollar.

Och de som inte har råd tar till egna grepp. I dagarna svarade områdeskonkurrenten Marketo på förvärvshysterin genom att återupprepa uppgifter från Forresters uppdaterade rapport 2012 om att best-of-breed CXM lösningar i flera fall är att föredra framför sviter.

K-Rauta bygger ny e-handel på IBM WebSphere Commerce

Skrivet av Martin Edenström On 6 maj 2014

K-Rauta.se byter CMS och e-handel för tredje gången på tre år (!). Från att 2011 lämnat sin Open Text RedDot lösning och gått över på det kanske inte mest externwebbsvänliga SharePoint 2010 rullar byggbolaget nu över på en IBM WebSphere Smart Commerce e-handel.

K-Rauta har redan satsat stort på generera innehåll för webben och ska nu även erbjuda fler funktioner, bättre service för kunden och uppdaterad digital kommunikation.

Även Scania satsade på samma IBM-lösning tidigare 2013, men det har även florerat rykten om att IBM var nära lägga ned sin svenska satsning.

K-rauta AB är ett helägt dotterbolag till Finlands största handelskoncern, Kesko Oyj. Det första svenska byggvaruhuset öppnade 1996 i Stockholm.

http://a4.mndcdn.com/image/upload/t_next_gen_logo_limit_x2/sztf68fohiwzwqzqsdw2ig.jpg

Euroaccident kastar ut Sitedirect för Websphere Portal WCM

Skrivet av Martin Edenström On 20 december 2013

Försäkringsbolaget Euroaccident har fått en ny sajt och en ny partnersajt utvecklad av EdgeGuide. Den gamla plattformen Sitedirect har ersatts av det idag aningen ovanligare lösningsvalet IBM Websphere Portal. Portalsetupen har även aktiverats med det inbyggda WCM-stödet.

Euroaccidents nya WPS Portal har vidare bestyckats med en central carousel, en sektion bakom inloggning, målgruppsingångar för partners, förmedlare, företag och privat samt en genvägslista med egna ikoner. Det finns animerade Gif’ar som visar startsidans slutpuffar. Genvägarna följer även med på varje produktsida.

Men WPS Portalen laddar segt, 8 till 11,6 sekunder krävs i Pingdom Tools för att ladda 3,5MB (!) stora sidan när MKSE gör några slagningar.

IKEA lägger ned EPiServer Commerce satsning?

Skrivet av Martin Edenström On 6 november 2013

MKSE får höra att EPiServers framfart hos prestigekunden IKEA bromsats det senaste året. Under augusti 2012 fick det svenska CMS:et genom LBi Göteborg komma in i möbeljättens finrum med ett första ”POC” projekt som blev en externlansering av affärsområdet IKEA Business e-handelswebb.

Den blev senare under 2012 även blev ett officiellt EPiServer case som nu tagits bort från EPiServers webbplats.

Även sajten (se bild nedan) har rullats tillbaka till sin gamla form och innehåller numera istället samma element som på den generella IKEA.com IBM WebSphere webben. Digitas LBi säger sig däremot fortfarande jobba med affärsutveckling och t ex formgivning av IKEA.com och IKEA Business.

Enligt officiella dokument är IKEA i sitt IKEA Retail Web (IKEA.com eCommerce) område med 2 miljoner varor i katalogen och mobila, mCommerce-satsningar kund till IBM WebSphere Commerce (java) och Datapower. Samma system som de även parallellt kört med 2012 års EPiServer-satsning och som funnits hos IKEA sedan 90-talet.

För fem år sedan uppmärksammades IKEAs blunder att aktivt inte satsa på e-handel. Kamprad den äldre tyckte så sent som vintern 2008 att det var mer värdefullt att istället fokusera på de existerande varuhusen. Något som fått kritik och kraftigt hämmat den numera minst sagt brokiga ehandelssatsningen.

SAS.se jobbar vidare på EPiServer av Doberman

Skrivet av Martin Edenström On 1 augusti 2013

Under juli månad har nya design- och interaktionshuvudbyrån Doberman börjat ta fram första skisserna på Scandinavian Airlines SAS.se kommande UX och design.

Billiga flygbiljetter och flygresor – SAS

Nuvarande SAS.se har flera år på nacken. Det är en bokningsfokuserad, vänsterställd webb som idag inte kan anses vara speciellt skärm-, plattforms- eller mobilkompibatibel.

SAS väntas jobba vidare på den enorma EPiServer .NET CMS och IBM WebSphere plattform som tagits fram främst internt av SAS IT/CSC fortfarande ska ha vissa EPiServer 4 delar.

Den är så pass låst att på senare år har SAS även använt open source lösningar från Snowfall TechnologyDrupal och WordPress CMS.

SAS jobbar även vidare med CP+B som reklambyrå. Doberman ska även börja jobba med Apotek Hjärtat.

 

 

e-Spirit Forrester

Avensia Visma vann över EPiServer hos Apotek Hjärtat

Skrivet av Martin Edenström On 25 juni 2013

Update: MKSE.com får tips om att Apotek Hjärtats kommande e-handel 2014 kommer bli en  e-handelsplattform utvecklad av Avensia tillsammans med Visma.

Därmed verkar det som alternativet EPiServer Commerce, som hade en fördel baserat på en existerande nu tre år gammal installation av EPiServer CMS, gått förlorande ur upphandlingen. Även IBM Smarter Commerce (WebSphere Commerce) fick se sig slagna, de kom tvåa i upphandlingen.

Leverantör av design och koncept är Doberman. Plock och pack kommer att hanteras från Apotek Hjärtats centrallager i Norrköping som sköts av PostNord Logistik TPL.

IBM Sverige vann därmed ingen tid för sin lokala, men rätt tröggående e-handelssatsning.

 

 


Cheapy.se öppnar varuhus och utvecklar sin e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 28 mars 2013

Samtidigt som Beijer Byggmaterials svenska IBM WebSphere Smarter Commerce e-handel dröjer så utvecklar konkurrenten Cheapy sin e-handel.

http://www.boke.se/Portals/27/logos/cheapy_logo.jpg

Även Cheapy bygger på samma e-handelslösning och det är inte otänkbart att Beijer lockades av Cheapys lösning från 2012.

Upprusningen kan behövas. Sajten känns en aning utdaterad med sina oformaterade AddThis social share samt felmeddeladen i URL:er.

Cheapy satsar även på att öppna nya varuhus. Det sker i Nybro, Sölvesborg, Mjölby, Kristinehamn, Sala och Sandviken. Cheapy finns på 23 orter. Ambitionen är att öppna uppåt 50 butiker i hela Sverige. Ägare är DT Group A/S, Nordens största leverantör av trä och byggmaterial.

Elfa.com från 2010 är en annan IBM e-handelskund i Sverige. Björn Borg var ett tag kund till svenska IBM Smarter Commerce, men de bytte ut sin lösning.

Scania satsar på IBM WebSphere Portal

Skrivet av Martin Edenström On 13 februari 2013

Scania i Södertälje ska påbörjat ett arbete med att utveckla nya portal-applikationer och tjänster på IBM WebSphere Portal.

En av leverantörerna är EdgeGuide som även jobbat med plattformen för Securitas, Husqvarna och Euroaccident. I ett nytt debattinlägg går de samtidigt till attack och ifrågasätter de även EPiServers förmåga som ett socialt intranät.

750 Mkr i sjön då SEB ville ha internetbank i java

Skrivet av Martin Edenström On 1 februari 2013

IDG skriver att SEB:s misslyckade banksystembyte, som kallats en av 10-talets största IT-floppar, innebär att hela 750 Mkr utvecklingstimmar är gjorda i onödan och nu kastas i sjön.

http://www.ibm.com/smarterplanet/global/images/se__sv_se__banking__video_cut2__364x240.jpg

I projektet SEB One IT Roadmap var en ny internetbank baserad på java en viktig del. Där skulle IBM:s system som omtalade ”Smarter Commerce”/IBM WebSphere bli viktiga beståndsdelar.

SEB skulle byta ut sin nuvarande internetbank som är baserad på en custom .NET lösning. Men det projektet misslyckades alltså till den grad att alla javautvecklingstimmar måste anses som onödiga.

Nordea har för sina internetbank-miljarder nyligen valt att stanna på sin .NET lösning som de istället utökar med en SDL Tridion CXM. Skandiabanken har internetbank i EPiServer CMS (.NET) och Ikanobanken Sitecore CMS (.NET). Handelsbanken kör en äldre custom .NET lösning, även om de samtidigt jobbat med SDL Tridion (.NET) i mindre projekt sedan 2009.

IBM lägger ned svensk e-handelssatsning?

Skrivet av Martin Edenström On 11 januari 2013

MKSE får tips om att det internt hos IBM Software Group nyligen beslutats om att lägga ned den svenska e-handelssatsningen.

http://www-03.ibm.com/systems/resources/systems_info_x86servers_ex5_SW_marks_170x105_r.jpg

IBM ska enligt uppgift ge upp sin nordiska ”Smarter Commerce” satsning som innefattar IBM WebSphere Commere och Sterling Commerce på grund av uteblivna affärer på nordisk basis.

Detta ska samtidigt innebära att samtliga runt 50 personer får söka nya jobb. De knöts till denna satsning för ca 2 år sedan.

?>