Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Wipcore’ kategorin

Lindex skaffar inRiver PIM till sin e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 18 juni 2013

Lindex uppgraderar sina e-handelslösningar med inRivers Product Information Management (PIM) lösning. PIM:en sägs kunna hjälpa till att stödja cross-channel commerce och internationell expansion för klädföretaget.

Lindex har 470 butiker i Europa och Mellanöstern. Jonas Björkman, IT-chef, Lindex, ville åt ett PIM för hantering av hela sortimentet på alla marknader och i alla säljkanaler.

Lindex var tidigare Wipcore .NET e-handelskund. De har fortfarande en .NET lösning för externwebben. På insidan har de en SharePoint 2010.

H&M släpper inspirerande & Other Stories.com e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 8 mars 2013

H&M tänker inte missa något inom e-handel. Efter att bara matat ut världsomspännande e-handelslanseringar med tabletfokus samt m-commerce kommer nu ännu en ny e-handelssatsning.

H&M stories

Klädjätten släpper idag nya javabaserade inspirationsshopsajten www.stories.com för nya, egna kreddiga varumärket & Other Stories.

En sak med Pinterest-aktigt löp, bloggkänsla i val av typsnitt etc. samt diskreta HTML5-videos. Infinityscroll används på löpet. Känslan känns igen från H&M olika bloggsatsningar.

H&M är Adobe AEM samt hybris e-handelsanvändare men just denna lansering bygger bygger på en Wipcore eNova e-handel. Samma plattform använder även Monki/COS.

Hide-a-lite live på eNOVA

Skrivet av Martin Edenström On 21 februari 2013

Ny kund på eNOVA är Hide-a-lite, tipsar Jonas Åkermark. Hide-a-lite erbjuder belysning för alla typer av hem.

http://www.wipcore.se/Cms_Data/Contents/wipcorese/Media/Skisser/together.png

Sajten erbjuder gedigna produktsidor med spec., bilder, dokument och relaterade produkter.

Samtidigt har en ny version av Wipcore eNOVA släppts. Nyheterna är:

 • Förbättrad produktfiltrering, SEO, prisliste-hantering och sökfunktionalitet
 • Automatiserad funktionalitet för att stödja personuppgiftslagen, PUL
 • Integration mot Klarna checkout
 • Uppgraderat API mot APSIS nyhetsbrev

Nya kunder till Wipcore eNOVA

Skrivet av Martin Edenström On 28 september 2012

Jonas Åkermark på Wipcore meddelar att företaget, som bara publicerat två nyheter på egna sajten de senaste 12 månaderna, visst är produktiva med nya och gamla kunder.

http://itanda.se/wp-content/uploads/2011/09/wipcore.png

De case MKSE.com får tips om att företaget jobbar med för stunden är:

Wipcore passar även på att tillägga att deras primära produkt eNOVA även implementerats hos ”..ett antal varumärken inom ett av Sveriges största företag” det senaste året.

Många av ”de större” Wipcore-referenserna som Siba, AJ, The Phone house, Lindex, Ginza, Nikon och Polarn o Pyret har börjat få några år på nacken.

Ginza.se e-handel byggs om

Skrivet av Martin Edenström On 24 april 2012

Klassikern Ginza.se har relanserats på en ny version av sin webbshop med större fokus på sökfunktionalitet. Adeptic fick uppdraget att förbättra sökfunktionaliteten.

Eye-trackingteknik föranledde förändringarna på sajten. Dessa leddes av Mårten Angner, Whiteport, som även ansvarade för designarbetet.

Det ledde till att bygga en tydligare sökruta som ska inbjuda till fler sökningar, att visuella kopplingen mot kampanjer som TV-sponsring förbättrades och att en snabb sortering och filtrering av resultat lades till, hälsar Pontus Rosin.

Sökningen ska även vara intelligent och kunna se skillnad på om det är en skiva eller en film som eftersöks.

http://blog.klarna.com/sv/wp-content/uploads/2011/09/IMG_7475-620x413.jpg

Ginza valde även redan 2007 att satsa på ett bättre sök. Snarare än att bygga en helt ny e-handel.

Ginzas första version av e-handeln togs fram av Sigma, sedan 2002 har de bl a jobbat med Brightstep (tidigare ”Wipcore Consulting”). Sajten bygger på svenska Wipcores e-handelsplattform. Vilken uppgraderas och sedan 2008 byggdes från grunden på Wipcore eNova.

Wipcore ligger för övrigt fasligt nära att hamna i ”MKSE.com inaktiva”-listan. Clas Ohlson tillhör de som har kastat ut Wipcore eNOVA e-commerce på sistone och de senaste, egna Wipcore-referenserna börjar bli riktigt utdaterade.

Lindex valde Wipcore e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2011

Under våren har Lindex lanserat en ny webbshop på en .NET Wipcore. Den finns tillgänglig i hela EU för handel från Lindex Shop Online i 27 länder. Anders Dahlberg, operational manager på Lindex, beställde.

Men shoppen har ett helt annat utseende än Lindex.se-startsidan, vilket ger vissa kontinutetsproblem gällande navigationen. Youtube används för produktvideos och flash för kampanjer.

Kul e-handelsegenskaper då? Det finns någon ”like”-motsvarighet i Lindex gilla hjärtan på produktsidor (fungerar på samma sätt som önskelista) samt små piltangenter för att ”bläddra” mellan produkter som i en katalog. Femårsfirande Twingly fick vara med för att visa blogglänkar.

Lindex har även ett intranät på MOSS 2007.

iCore och Ciber satsar vidare på EPiServer Commerce

Skrivet av Martin Edenström On 25 maj 2011

E-handelsfokuserade iCore med Thomas Madsen vill inte missa ”EPiServer Commerce-tåget”. De hoppas Magnus Kerner, René Voigt och co. på Ciber (med fjolårsreferensen Jägarförbundet) ska vara rätt partner för att sälja integrerade EPiServer e-handelslösningar 2011 och framåt.

iCore satsar annars främst på en massa egna produkter/paketeringar samt Dynamics AX ERP, Wipcore och eNova.

Och Ciber, inte många pressreleaser kommer från deras håll men det senaste året har Ciber bl a släppt externwebbarna för Färdtjänsten Stockholm (SLL) och nya SFI.se på EPiServer CMS 5.

Länk till iCore Solutions ABs pressrum

Och just det, iCore’s sajt ligger på en – Umbraco.

Clas Ohlson byter Wipcore mot Hybris

Skrivet av Martin Edenström On 22 februari 2011

För drygt 20 månader sedan skrev MKSE.com om att Clas Ohlson ClasOhlsson.se‘s beta-projekt för egna Brightstep Wipcore e-handeln inte engagerade.

Och med nya Catrin Folkesson vid rodret har det sedan dess blivit java istället för .NET, Hybris istället för Wipcore och en sprillans ny e-handelsstrategi. Clas Ohlsson siktar bl a på att nå de som inte har upptäckt bolaget i andra kanaler, skriver eHandel.se. Till i höst kommer den nya internationella e-handelsplattformen lanseras.

Ännu en (H&M skrev vi om för några veckor sedan) större referens för Hybris alltså, som även syns allt frekventare på svenska mässor och e-handelsseminarier.

Clas Ohlson har sedan 2006 använt Wipcore eNOVA e-commerce i olika versioner för sina sajter i Sverige, Norge, Finland och England. Men nu kan det bli dags för det svenska e-handelsproduktbolaget att plocka ned Clas Ohlson-loggan från startsidan.

Internpolitik hindrar MediaMarkt e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 27 oktober 2010

Företaget Media-Saturn som driver kedjorna Media Markt och Saturn skjuter på sin e-handel på obestämd framtid. Skälet ska vara att butikscheferna är delägare i sina butiker, vilket gör att en centralt driven näthandel skulle bli ett direkt hot mot den egna verksamheten och den egna plånboken.

Media Markt i Sverige hade tidigare en extremt kampanjartad flash-historia som sedan ett tag faktiskt är utbytt mot javabaserade IBM WebSphere Commerce med kundinloggning. Och så sent som i maj berättade Media Markt att de skulle rulla ut europeiska IBM WebSphere Commerce online stores via ett SA2 Worldsync solutions projekt.

Vi får se om delägarna lyckas enas kring sina dyra licenser under 2011.

Softronic tar över Milagro

Skrivet av Martin Edenström On 26 augusti 2010

Milagro går in i Softronic med 400 anställda på verksamheterna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Arjeplog, Överkalix, Danmark och Estland.

Milagro har senaste tiden fokat på Umbraco och släppt en handfull EPiServer-projekt.

På CMS-sidan har Softronic med bl a Mårten Salomonsson släppt communityt Byggnads.se, Teknikföretagen (båda på EPiServer) samt e-handelsprojektet Coop Mataffären (baserad på eNOVA från Wipcore). Soft”R”onic har även en ny, trevlig hemsida (på EPiServer CMS 6).

Allt om EPiServer Commerce från EPiServer Partner Summit 2010

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2010

EPiServer Partner Summit 2010 i Malmö och i Köpenhamn á 3995:- SEK per deltagare har avslutats. Här kommer en, minst sagt försenad, MKSE.com-rapport från Martin Edenström. Försenad pga. en trevligt tillställning, lite ställtid mellan sessioner och kvällsaktiviteter samt mycket jobb som väntade efter de 4 dagarna.

EPiServer bygger de första åren som börsnoterad (?) på sina nya devis med ”4 C”. De fyra orden, under seminariet presenterade som i en vit framtidsstad, står för Content, Communication, Community tillsammans med nya Commerce.


En Community 4 dragning till trots var det sista av dessa fyra ”C” det klart mest intressanta, sett till uppslutning per seminarium.

Ljungman berättar att nya samarbetet EPiServer Commerce bottnar i projektet Aureus misslyckade försök att få fram en helt egen EPiServer e-handel. Som förvisso under tidigt 00-tal lyckades ”bra” genom egna produkten EPiStore. Försöken avblåstes efter två år (!) och i januari 2010 utfördes istället en mappning av de dåvarande krav som projektet tagit fram mot internationella subcontractors existerande .NET-produkter. Här passade MediaChase EC2 in till 95%, enligt EPiServers ansvarige Per Rask och co.


Varför e-handel
då? Enligt EPiServer fanns ett påtagligt intresse för att kunna bedriva handel hos nuvarande kunder och i större pitchar den senaste tiden. Det klart största intresset ska finnas på den engelska marknaden. Även i USA ska det vara kutym att även kunna prata ”commerce” vid WCM-säljmöten.

Viktiga mätvärden i version 1 ska ha varit att generera ett högt conversion rate värde samt average order size. Produkten har även kopplingar mot Cypoint PIM Suite för något så state-of-the-art som e-handelstaggning av foton.

EPiServer har sneglat på konkurrensen. Den är enligt dem själva främst tyska Intershop (som har representation i Sverige) samt Microsoft Commerce Server 2009 (som gjort bl a Avensia lyckliga). I den mer attraktiva marknadscharten rör sig även ATG, IBM, Fry och Hybris. EPiServer siktar högt, med andra ord. Inte ett ord om open source alternativ som osCommerce.

Som ni kunnat läsa på MKSE.com figurerar Microsoft Commerce Server 2009 ofta i dagens .NET e-handelsfall. Mer ofta än t ex tidigare lokala stjärnan Wipcore. Här säger sig EPiServer, med MediaChase EC2, ha en produkt som är ”mer flexibel än Microsoft Commerce Server 2009″. Detta ska gälla baserat på egna produktens Microsoft WorkFlow Foundation uppbyggnad.

Men ”flexibel”? E-handel är väl mer om säkerhet, användbarhet, komplett frakt- och logistikhantering än flexibel contenthantering? En e-handel bör absolut inte förändra flöden eller utseende alltför ofta. Det riskerar att förvilla återvändande konverteringsbenägna kunder. Titta t ex på Cdon.com:s mångåriga design.

Mediachase var i lokalen och trots flera år på banan som e-handelsaktör påstod de vid sittande möte att:

”EPiServer is the only partner we’ll do business with.”

Ett märkligt uttalande med tanke på befintliga parters som Guidance i LA / USA och Inspirationalstores i Paris / Frankrike.

Produkten kommer kosta 120 000:- SEK. Halva priset för kommande licenser och 30 000:- för en testlicens. Utvecklingslicenser är gratis för partners ett år framöver. Jag frågade vid presentationen om det nya, i sammanhanget och med tanke på nämnde konkurrensen, låga priset var en fortsättning på den lokalt framgångsrika prismodell EPiServer nyttjat för CMS:et. Svaret var att priset skulle kommit till genom att ”titta på marknden” och genom viljan att kunna sälja till både små, mellanstora och stora klienter.

Produkten säljs och skeppas med en av de nya, så viktiga EPiServer demo- och exempelsajterna. Demosajten
sålde kameror och var misstänkt lik javaprodukten Elastic Paths demoshop SnapItUp från 2008.

I version 2 av EPiServer Commerce fick vi veta att mer egenskaper som kretsar kring social shopping samt mobil e-handel väntas. En förebild för Ljungman var bl a Amazons iPhone app.

Tips för e-handel via mobiltelefon och iPhone

Skrivet av Martin Edenström On 10 maj 2010

E-handelsutvecklaren Wipcore har släppt några tips kring försäljning med mobiltelefonen som kanal.

Främst handlar det om att tänka på e-handel med mobiltelefonen som något helt nytt. Nya förutsättningar i form av en personlig kanal med olikt surfbetéende jämfört med webben. Tre fler tips:

Enkelhet - Mobilsurf är begränsat utan tangentbord eller mus. Navigering måste vara intuitiv och självförklarande.

RelevansMobilsurf innebär inte att ”surfa sig runt och bli inspirerad”. Håll mobile-handeln relevant, skapa listor som gör det enkelt för besökarna att hitta nyheter, topplistor och rekommendationer. Anpassade till varje kund.

Sälj är det viktigaste, oavsett kanalMobilen kommer antagligen aldrig vara den försäljningskanal med störst omsättning. Men den kommer spela en stor roll och påverka köpbeslut långt mer än vad den omsätter. Många kommer att använda mobilen för att bli inspirerade och söka information för att sedan genomföra köpet, i till exempel en riktig butik, eller på webben. Tänk till när ni skissar på en mobilapplikation. De olika kanalerna måste vara integrerade och dela på sådan information som lagersaldo för en produkt i en specifik butik. Detsamma gäller funktioner som att lägga till på kundens önskelista, för att sedan kunna göra själva köpet på webben.

Wipcore konstaterar även att iPhone-användarna är ”mogna e-handlare”. Deras rekommendation att börja med att ta fram en iPhone anpassad e-handel.

I USA ligger de som vanligt en bra bit före. Här är ett bra exempel på en standardiserad, systembaserad mobil e-handelslösning.

Storslam för EPiServer och Mogul på Web Service Award

Skrivet av Martin Edenström On 28 januari 2010

På en aningen bortglömd tillställning delades Web Service Awards ut till 2009 års ”bästa webbsidor”. För att få sin webbplats granskad och för att delta betalar de nominerade en slant.

Storslam för ”i 59 % av mid- och large-cap bolag, 64 % av de 116 största myndigheterna och 81% av Sveriges landsting”, tillika noteringsaktuella CMS:et EPiServer. Eller ”i 30% av Sveriges alla intranät och 32% av alla webbplatser” CMS:et, enligt arrangörens egna uträkningar.

Alla vinnare var, tillsammans med MKSE.com:s förtydligande om system och CMS:

Andra hedersutmärkelser:

Losers var bl a SkandiaMäklarna (Consolo 1.50), Jotex (.NET e-handel), Arlanda (EPiServer CMS 5), PTS (EPiServer CMS 5), SBU (EPiServer CMS 5), MinPension (.NET/SharePoint MOSS 2007), Bilprovningen (IBM Lotus Notes) och AFA Försäkring (EPiServer 4).

En liten hälsokontroll av svenska CMS:et Content Studio. Bolaget har historiskt främst haft sin kundrepresentation i de norra regionerna av landet. Inte otippat då moderbolaget Teknikhuset AB återfinns i Umeå.

Bl a Norrmejerier och Skellefteå krafts webbplatser ligger på Content Studio Professional Edition 5.1.5004 från i februari 2008.

Men i kundarean (ej egenutvecklad, på open source produkten YetAnotherForum.net) ekar det tomt. Senaste inlägget skrevs den 15 januari 2009.

Content Studio grabbarna själva, med Langels Rey, tycker det går som tåget, numera över hela riket. De senaste kunderna som Teknikhuset gärna lyfter fram för MKSE.com är:

 • Svenska Kyrkan bygger just nu Sveriges största intranät. Intranätet ska serva 250 000 inom kyrkan.
 • Uppsala län är den senaste kommunala kund som valt Content Studio CS Library 3. I våras togs ännu en kommunal kund i Örebro kommun och stadsbibliotek som valde att satsa på Content Studio CS Library. Hittills ska 26 kommuner i Sverige valt plattformen.
 • Busslink satsar på Content Studio för sitt nya intranät.
 • Statens arkiv valde Content Studio när de skulle ha ett nytt intranät.
 • Umetrics, Fjord1 Partner och Keolis Nordics är andra, mindre kunder.

.NET baserade Content Studio används sedan tidigare även som intranät hos Clas Ohlson (externt på Wipcore) Fastighetsmäklarnämnden och Mölndals stadsbibliotek.

Teknikhuset själva påpekar att Microsoft sagt att Content Studiotroligen är världens enda CMS med en helt integrerad utvecklingsmiljö”. Tidpunkten för uttalandet nämns inte.

Det går fortfarande att avropa Content Studio från 2005 års Informationsförsörjningsavtal under Ärendehantering, Dokumenthantering och Utdatahantering.

Wipcore eNova 5.1 erbjuder CMS funktionalitet

Skrivet av Martin Edenström On 26 augusti 2009

E-handelsplattformen eNova från Wipcore ska i version 5.1 åter igen skrivits om för att inkludera inbyggt CMS i den nyaste versionen. En egenskap som tidigare lämnades åt Microsoft .NET baserade partners som EPiServer (t ex polarnopyret.se) och Litium.

Stöd för CMS fanns sedan tidigare i gamla plattformen eBusiness. Andra egenskaper i den mycket egenutvecklade (egen sök etc. när liknande produkter lägger ut det mesta) version 5.1 är:

 • Fler förändringar i det nya användargränssnittet BackOffice.
 • Integration mot ASP. NET MVC – för att förkorta och förenkla utvecklingstiden av eNOVA-projekt och skapa långsiktiga och flexibla e-handelslösningar
 • Wipcore eNOVA Search – uppdaterad version av egna sökmotorn
 • Wipcore Newsletter Integration – en koppling mot Apsis (populärast för e-postmarknadsföring i Norden)

Mer info finns på Wipcore Information Network win.wipcore.se.

?>