Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘HTML5, CSS3 etc’ kategorin

Flat-File slår ut vanliga CMS 2014?

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2014

CMS-systemens undergång har förutspåtts av vissa under 2014. Tiderna har förändrats och det finns inte länge några argument för att låta tunga, databasdrivna system driva den typ av lätta och snabbrörliga webb som efterfrågas idag.

Flat file cms

Det som ska ersätta system som WordPress, Drupal och EPiServer kallas generellt för ”Flat-File CMS” och däribland syns snabbväxande aktörer som:

De filbaserade systemen är CMS lösningar som sparar allt innehåll i filer och foldrar istället för en databas som ett traditionellt CMS. CMS:en skapar och läser dynamiska sidor och kan därmed snabbare och, av många ansett, säkrare sköta samma uppgifter. Andra argument för Flat File är extremt låga driftskostnader, enkelheten, versionshantering och flexibilitet vid förflyttning av webbplatser.

En annan sak som ska spela in i paradigmskiftet är MKSE.com mantra med den portfoliostyrda systemvärlden. Samma förutsägelse om databasens irrelevans dyker upp då tjänster som Disqus och Vimeo tagit över de vitala kärnsysslorna från CMS:en och en god integration med dessas API (och nödvändiga databaser) är viktigare än att systemet själv erbjuder samma funktionalitet.

H5P tar mark inom rich content för olika CMS

Skrivet av Martin Edenström On 12 augusti 2014

H5P är på väg att bli ett mer välkänt sätt att presentera multimediainnehåll, eller ”rich content” på webben via sitt mer framtidssäkra och interoperatibla sätt.

H5Ps målsättning är att göra det enklare att skapa och dela HTML5-baserat innehåll och applikationer. Det gäller i praktiken innehåll som spel, drag-n-drop stöd, klickbara bilder med mouse-over effekter, olika typer av smartare och snyggare formulär etc.

Efter att tagit fram en rik H5P-fil (som består av en enkel ZIP med html, css och javascript) ska det vara enkelt att pakatera den ta den vidare till andra webbplatser och appar. Eller återanvända för nästa års variant av samma evenemang. Användbart för t ex nyhetssajter som söker sätt att skapa rikt innehåll som de kan lägga bakom paywalls.

Allt ska vara byggt för att vara så ren HTML5 som möjligt. Nackdelen med denna typer av objekt är att de ändå tenderar att bli flera MB stora.

Genom främst en ny tillämpning för WordPress har H5P fått en bättre spridning och spås en ljus framtid.

Utöver WordPress finns H5P även klar som modul för Drupal och Joomla.

De digitala EU-kampanjerna haglar, många på WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 22 maj 2014

Det produceras politisk webb som aldrig förr, supervalåret som det är. Och här kommer ännu en WordPress-kampanj. Denna gång av socialdemokratiska SSU, som själva just förespråkar samma plattform, och nyligen gick live på en WordPress med integrerade BSD-tools.

För SSU och EU-kampanjen Never Forget to Vote lägger byrån Deportivo webben på en WordPress med CDN-stöd, CSS3, Youtube-filmer och Google Universal Analytics. Kampanjen hoppas på en viral effekt via förberett, kändigtaggat bildmaterial i sociala kanaler och reaktionerna följs upp via länk till mailformulär på SSU.se.

Den tillhörande kampanjfilmen har tagits fram tillsammans med Snask.

Ny sajt och e-handel från innovativa Hövding

Skrivet av Martin Edenström On 14 mars 2014

Den innovativa cykelhjälm/airbagstillverkaren Hövding har släppt en parallaxscroll-uppdaterad variant av egna sajten. Nylanseringen har en väldisponerad grafisk framtoning med mycket eget bildmaterial, egna infographics i HTML5 och vissa sidoscrollande element.

Det finns även kopplingar till den några år gamla Askås e-handelslösning Hövding även använder sig av. Malmöbolaget har imponerade 17 379 fans på Facebook. Hövding jobbar bland annat med Good Old som produktionsbyrå.

Mobiletech överkörda av responsive, lägger ned nysatsning

Skrivet av Martin Edenström On 28 februari 2014

Responsive och adaptive webb och e-handel har verkligen kört över alla aktörer som försökt erbjuda ett alternativ. Speciellt de som försökt sig på att produktifiera en mobil- eller tabletanpassning.

Norska, för bara 18 månader sedan ledande, Mobiltechs framtids- och fjolårssatsning WhateverWeb har det varit tyst om. Den otydliga satsningen, som skulle bli en ”hubb för mobil hantering av olika enhetstyper”, verkar haft det svårt att få nya anhängare. Nu i slutet av februari kommer dessutom information om att hela satsningen istället blir en del av javascriptbibioteket WURFL.

WURFL.js av ScientiaMobile hjälper användare med att automatisera så att:

 • Desktop devices get at fancy video background on the top of the page
 • Mobile devices get a background image.
 • Paralax scrolling is disabled for mobile devices.
 • Navigation is optimized to your device`s form factor.
 • You get different ads based on your device`s capabilities.

Mobiletechglobal.com ekar tomt med nya kunder och visar fortfarande de sedan länge borttagna DN.se, Washington Post och Metro Danmark mobilwebbarna som startsidereferenser.

”Chat Heads” navigation det senaste in på mobilsajterna

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2013

Är en cirkel med fri placering nästa plats för olika tjänster och sociala funktioner i mobila gränssnitt?

brow.si

Facebooks ”Chat Heads” navigation och egenskap från sommarlanseringen av Facebook Android och iOS app verkar fått fäste hos fler.

Brow.si med användare som Washington Post tar ”Chat heads” navigationen till sig för att erbjuda fyra platser (samt en ”protesterande papperskorg”) där användarna valfritt får lägga egenskaper som:

 • Sökning
 • Förstora typsnitt (med bar)
 • Readability
 • Läs senare
 • Dela-knapp med förval

Och sökegenskaper återupprepas faktiskt inte i navigationen på någon annan plats. Dela finns därmed på klassisk plats hos artiklarna. Snyggt paketerat och gjort med kunskap från minimerad, tidigare fungerande UX. Vid första användningen finns hjälptexter samt badges som visar ej lästa meddelanden. Men frågan är om användare är redo för navigationsformen? Den är inte riktigt för alla och upplevs nog som ”i vägen” av många.

Brow.si finns framtaget som färdig plugin för WordPress, Drupal, Joomla!, Blogger, vBulletin, phpBB3, PrestaShop och Vanilla Forums.

När Safari för iOS i senaste 7-versionen lade till stöd för att bläddra mellan webbsidor med höger och vänstersvep i kanterna försvann ett tidigare givet sätt att låta användare bläddra mellan sidor (Blogger-bloggar samt allsköns topp-carouseler) samt ge plats för att placera navigationsegenskaper av den här typen.

Kaigan släpper nytt åt UR.se

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2013

Kaigan, som utöver produkten QBank konsultat en del på TYPO3 och EPiServer har släppt en ny release åt eZ CMS kunden UR.se.

Det är HTML5-releasen ”Fatta katastrofen” som producerats till Utbildningsradion. Lanseringen hade som mål att fungera på alla enheter för att möjliggöra spel på läsplattor och telefoner berättar  Claes Friberg.

Kaigan på sistone även släppt DAM-lösningar för Kvinna till Kvinna, SEFA samt Ola Skinnarmo.

Verktyg inför leverans av vältestade nya webbprojekt

Skrivet av Martin Edenström On 29 november 2013

Det blir allt färre lokala installationer och istället URL:er som används av dagens webbutvecklare för att styra, testa och kontrollera i vardagliga projekt.

Efter de senaste årens helt onlinebaserade stöd kring scrumboards, kanbandboards, lasttest, enklare grafiskt skapande och tom. tillgänglighetsanpassningar börjar nu ett flertal bra tjänster för att kontrollera allt viktigt och hjälpa utvecklare att komma ihåg allt inför extern lansering dyka upp. Några av de större och bättre är:

Tipstack till Kalle Hoppe och Steve Werme.

 

Knepiga CMS-termer #29: LESS

Skrivet av Martin Edenström On 9 oktober 2013

Google Web Designer utmanar Adobe Photoshop

Skrivet av Martin Edenström On 2 oktober 2013

Lagom till att användare hotar lämna Adobe för deras nya, rätt kostsamma löpande prenumerationsupplägg släpper Google nya HTML5-verktyget Google Web Designer.

google web designer

Liksom Google Earth är det ett program som laddas hem. Därefter går det bra att kostnadsfritt bygga upp interaktiva HTML5 sajter och annonser. Verktyget ska rikta sig mot sådana som läser MKSE, content-ansvariga och folk i branschen. En lucka att fylla är väl den för alla som vill ha något snabbstartat, mindre än Photoshop men bättre än MS Paint.

Andra konkurrenter inom just annonsskapandet är Celtra Adcreator, Microsoft Expression Studio, Adobe Muse och Edge Animate, Apple iAd Producer och Sencha Animator.

Det finns redan inbyggt stöd för Googles tjänster AdMob och DoubleClick rich media ads.

Releasen kommer till både Mac och Windows.

Googles andra, renare projekt för att skapa webbar och stödja web design som Google Sites, nedstängda Google Pages och vissa sajt-templates till Blogger har aldrig riktigt rosat marknaden.

Tiki-toki erbjuder sajter animerade tidslinjer

Skrivet av Martin Edenström On 25 september 2013

IDG.se tillhör de som på senare tid har börjat lägga till Tiki-toki animerade, HTML5-baserade tidslinjer / timeline.

http://www.tiki-toki.com/assets/images/home-new/duration-timeline.jpg

De går att göra med 3D-effekter, med paralella linjer samt med tillhörande multimedia. Men främst får användaren en linje som via sidoscroll knyter ihop puffar med länkar till författade artiklar om samma artikelämne.

Tidslinjen förses även med en widget som passar i smalare artikelkolumnbredder. Det finns en gratisvariant samt betalvarianter som erbjuder publicering av flera linjer samt större anpassningsmöjligheter.

Just denna typ av vy och djuplodad navigation inom ett artikelämne har MKSE tidigare talat om som något som skulle kunna locka besökare bakom en paywall (se slutet av denna artikel från 2010).

expressen tidigare artiklar

På ämnet innovativ tidslinjehantering för att behålla en läsare var Expressen.se’s mobila tidslinje ”Tidigare aritklar” från förra veckan (av Fjord) snyggt utförd. Den använde en prickad, sidoscrollande linje för att ge mobila användare en helhetsvy över relaterat innehåll.

Fortfarande bara Flash hos ATG och Bet365

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2013

När nästan alla andra branscher gått över till HTML5 för film, spel och multimedia dominerar fortfarande Adobe Flash hos de svenska spelsajterna.

Statliga AB Trav och Galopp med ATG.se är en av dessa. Efter den splashscreen som möter de miljontals spelarna är det Flash som gäller. Av ATGs spelare kommer 42 % in via internet och mobiler och 50 % av spelandet sker via fysiska butiker.

atg.se classic ipad

För mobilanvändare har utöver iOS/Android nativeappar även en enklare mobilvariant tagits fram. Den dög inte åt iPad/tablet-användarna. De fick en minst sagt ironisk ersättning häromåret. Den gamla 90-talsdesignen som snurrade innan Flash-projektet (som sjösattes i mitten av 00-talet) återuppväcktes och fick agera alternativ spelupplevelse på tablets. Inte ens färger, typsnitt eller menyer fräschades upp på den gamla sajten som väcktes till liv.

Bättring ska vara på väg i ett jätteprojekt. Hela terminalapplikationerna skrevs om och lanserades i ett Java (Eclipse) och Linux open source projekt. Även betallösningen är nylanserad, skriven i java. Den nya tekniken ska vara oberoende av hårdvara.

2011 släppte Xlent Business Kanal75.se, den första Polopoly 10-sajten för ATG. Efter det kom ytterligare en sajt på samma CMS, Tillsammans.atg.se. Men sedan vart det varit tyst om CMS:et. Som även i övrigt levt en tynande tillvaro i landet. Förseningarna kan bero på att Atex Polopoly inte fick någon framtid hos ATG.

ATG är även Oracle kund samt användet sig av Flex för sin Flash-förvaltningsutveckling.

Konkurrenterna då? Med en omfattande sajtflora kom Unibet live på inte helt framtidssäkra valet Polopoly 9 så sent som i slutet av 2010. De prövade därefter även med Drupal CMS 2011.

Stora Bet365 kör även de på en Flash-lösning. CIO’n på Bet365 berättade att de i inhouse IT-projektet Bet365.com In-Play v4 byggt i Java, C++ och .NET mellan 2010 och 2011 moderniserade och gjorde om baksidan av Flash-sajten med en ny ny ”push model”. Data mellanlagrades bättre och ska numera förvaras i företagets bakomliggande ”personal cloud”.

Betsson.se och andra koncernsajter körs på en egen BML Group-lösning baserad på främst Microsoft produkter och skriven i C#.

Ett jättesteg för bildredigering inom CMS

Skrivet av Martin Edenström On 30 juli 2013

Det var ett tag sedan vi fick funktioner för att croppa, förminska och förstora bilder i CMS. Säkerligen funktioner som idag har 7-8 år på nacken.

Sedan dess har inte mycket hänt. Det har tillkommit möjlighet att lägga till viss inbränd text och sätta på ramar (även om detta varit förvånansvärt ovanligt). Men främst har utvecklingen handlat om rent teknisk hantering som att optimera storlek på bilder (via bibliotek som Yahoo! Smush.it), förändra format från JPG och GIF till PNG samt namnge dem med smarta taggar och kategorisering á la DAM-hantering i CMS:et.

Märkligt är att även de extremt populära filtren som slog igenom i Instagram helt saknats inom CMS-verktyg.

Det upplevs fortfarande både komplext och dyrt av många webbredaktörer att behärska och införskaffa en Photoshop-licens. Samt tidskrävande att få materialet behandlat i Photoshop in i CMS.

Aviary storsatsar nu för att ge en bättre bildhanteringsupplevelse för CMS-redaktörer. Företaget kallar sig själva för framtagare av världens bästa foto editor. De satsar på att bli en teknikleverantör genom ett genomarbetat SDK, mycket kraft på test och plattformsoberoende.

Med användare som Mailchimp har deras asset manager ett GUI som börjar slå igenom. Plattformen satsar hårt på mobila lösningar och finns även som native app för iOS, Android, WP7, Windows 8 och i en mobilanpassad HTML5 variant. Det finns enkla sätt att få gränssnittet anpassat för den egna plattformen. Det finns även redan Aviary plugins för t ex WordPress CMS 3.

De nya funktionerna erbjuds är:

 • Lägga till grafiska effekter
 • Lägga till ”Stickers”
 • Lägga till ramar
 • Lägga till bildförbättrande åtgärder
 • Lägga till ljus
 • Ändra bildmättnad
 • Ändra kontrast
 • Ändra skärpa
 • Lägga till fokus
 • Rita med pensel
 • Lägga till inbränd text
 • Ta bort röda ögon
 • Lägga till vitare tänder
 • Tvätta ”fläckar”

De erbjuder även ”in-app purchases” inom sitt utvecklargränssnitt för att få igång användandet. En helt klar uppdatering från tidigare bildredigeringsmöjligheter.

Även amerikanska Telerik Sitefinity som ofta är snabba ut med nya CMS-funktioner har i senaste version 6.1 sett till att uppdatera från de vanliga 2-3 bildredigeringsvalmöjligheterna till numera ett 20-tal funktioner (som även inkluderar möjligheten att förändra färger).

Då vi sett flertalet kompetenta HTML5-anpassningar av bildhantering (ända sedan vintern 2010) och Adobe Photoshop numera helt hamnat i molnet var det bara en tidsfråga innan CMS-funktionerna för bildhantering blev bättre. Nästan märkligt att en sådan ”killer app” för systemtillverkarna tagit så pass lång tid.

Muro, DarkRoom, Sketchpad, Pixastic, Bomomo och Harmony är andra HTML5-editorer som går att använda allena eller delvis skulle gå att integrera i ett CMS.

Genom att belöna webbsajter med komprimerade, optimerade och storleksanpassade bilder i sina sökresultat har på senare tid även Google hjälpt till att få fram bättre bildhantering inom den vanliga och mobila webben.

 

e-Spirit Forrester

Knepiga CMS-termer #27: SVG

Skrivet av Martin Edenström On 24 maj 2013

Allt eftersom responsiv webbdesign har blivit kutym har det blivit allt mer aktuellt att diskutera det bästa sättet att skala upp och ned bilder. Det mest ”renodlade”, och kanske nördigaste sättet är att använda SVG (Scalable Vector Graphics) för detta.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/ce/SVG-logo.svg/200px-SVG-logo.svg.png

SVG stödjs av alla webbläsare och är ett helt vektorbaserat sätt att skapa grafiska objekt med XML. SVG är helt oberoende av upplösning och passar bra i sammanhang där CSS och t ex olika webfonts inte stödjs eller fungerar lika bra. De kan däremot sökmotorindexeras, integreras i DOM och fungerar tillsammans med JavaScript och CSS.

SVG är en W3C rekommendation. Däremot kan inte SVG’s bli animerade.

 

Familjen Helsingborg ny turismsatsning på EPiServer e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 29 april 2013

Familjen Helsingborg är en ny turistwebb för att locka fler turister till nordvästra Skåne regionen. Sajten lanserades i slutet av förra veckan.

Skärmdump av Familjen Helsingborg nya webbplats Visit.

Satsningen är ett samarbete mellan 11 kommuner för att öka antalet företagsetableringar, turister och inflyttning i vår region. Förhoppningen är att redan under första året ska 3 000 bokningar göras via den nya e-handelsplatsen.

Meridium ligger bakom EPiServer-produktionen. Men det är ingen EPiServer responsive commerce, det finns däremot en sedvanlig Citybreak bokningsintegration (som på alla ”visit-sajter”), Google Maps, responsive design, HTML5 och CSS3 komponenter samt ett annat Citybreak Informationsystem, VisitTechnology, Siteseeker, CBIS och yr.no kopplingar.

Lanseringen orsakade även en längre nedtid på hela Helsingborg.se’s EPiServer installation.

 


Atiendo

?>