Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Cloud / Förvaltning’ kategorin

Consortio Fashion Group köper omnichannel e-handel av Ninetech

Skrivet av Martin Edenström On 21 augusti 2014

Consortio Fashion Group, med varumärkena Bubbleroom, Halens, Cellbes och Discount24, väljer Ninetech som e-handelspartner några år framöver. Ninetech har främst ett Digital Business driftåtagande för koncernens e-handelslösningar.

Consortio Fashion Group kallar sig en av Europas ledande e-handlare med omsättning på ca 1,3 miljarder SEK och närmare 450 anställda. Produktutbudet är fokuserat främst på mode och konfektion.

Consortio Fashion Group har sedan ett par månader tillbaka ett nytt affärssystem, Pulsen Harmoney. Det ersatte tre egenutvecklade system och ska fungera som ett renodlat omnichannel-system som ska hjälpa gruppen att expandera ytterligare på sina 14 marknader.

SiteVisions moln över skogsbranden i Västmanland

Skrivet av Martin Edenström On 18 augusti 2014

När skogsbranden härjade som värst i Norberg och Västmanland gick både Länsstyrelsens hemsida och Norberg.se på knäna. Till slut ska de ha kraschat helt. Centrala organ som Krisinformation.se bad medborgare istället titta på Länsstyrelsens respektive kommunens Facebook-sidor.

Men SiteVision, som är leverantör till Norberg kommun, var själva relativt snabba och styrde via DNS:en om egna kunden till en ny SiteVision Cloud. Den molnbaserade lösningen norberg.sitevision.se ska stått pall under resten av branden.

SiteVision anser, så klart, att den viktigaste kanalen att upprätthålla under kris än den egna webbplatsen och dess specifika domän.

SharePoint-kunden Länsstyrelsen Västmanland kom däremot inte upp så de fick sköta kommunikationen via Facebook.

SiteVision Cloud släpptes förrförra året och körs lokalt från hyrda datacenter i bergrum på två ställen i Sverige.

FIFA.com CMS-val inför World Cup Brazil 2014

Skrivet av Martin Edenström On 9 juni 2014

För ännu ett FIFA-arrangerat mästerskap används franska Deltatres tjänster inom webb och CMS.

Det är egna sport-CMS:et Deltatre Forge som ligger bakom FIFA.com/Worldcup. En sajt som de närmsta veckorna både kommer få stå emot enorma mängder mobil och desktopbaserad trafik samt förväntas leverera både omfattande och blixtsnabb information.

CMS:et ska vara speciellt anpassat med skalbarhet som klarar av händelser som världens största idrottsevent. Och det ska vara anpassat för att stödja alla olika typer av surfenheter världen över.

FIFA.com/Worldcup-webben är inte responsiv men en sniffer för en mobilvariant och en touch-variant finns. I desktop sportas det feta menyer (via en ”hamburger”) och många listor med data. Viss geobaserad anpassning finns baserat på landet besökaren kommer från.

Deltatre jobbar även med flera internationella TV-bolag och hjälper till att producera både interaktiv grafik samt hanterar vissa hårdvarutjänster på plats på arenorna.

Deltatre har även en egen videospelare, egen TV-grafikhantering, en egen LiveBlogging tjänst samt ett sportresultat system. Deltatre är runt 350 anställda och grundades för 25 år sedan.

EPiServer äntligen upp i det riktiga molnet

Skrivet av Martin Edenström On 3 april 2014

De första riktiga kundinstallationerna av EPiServer CMS 7.5 och EPiServer CMS 7.6 på Microsoft Azure molnlösning har små smått börjat dyka upp.

EPiServer har haft en lång väg att vandra för att få upp egna CMS- och Commerceinstallationer i en äkta skalbar miljö. Främst den ekonomiska och juridiska licenshanteringen har ställt till det. EPiServers klassiska lisensmodell knöts till MAC eller IP-address, men detta täcks sedan ett tag tillbaka av Windows Azure Virtual Networks. Skriva om Workflow-stödet, hantera Mirroring samt att det krävts en hel del extra klassisk vs. cloud-konfiguration av samma egenskaper har även krävt handpåläggning. Delar av kärnan gällande kataloghantering etc. ska även fått skrivas om för att fungera skalbart, men det var enklare att lösa.

Nu ska så pass stora delar av EPiServer 7.5 och 7.6 vara anpassade att det framöver även ska gå att få över en EPiServer-installation på Amazon Web Services AWS.

Därmed kommer troligtvis ”egna” Everweb EPiServer Cloud-molnet från 2011 börja fasas ut för något av kund mer eftertraktat hostingerbjudande.

Ett viktigt vapen i kampen mot andra enterprise .NET-CMS som haft officiellt Azure-stöd så länge som sedan fyra år tillbaka (!).

Acquia Lift är nya ”Automatiserade Big Data Drupal”

Skrivet av Martin Edenström On 24 februari 2014

Drupal-grundarens bolag Acquia har presenterat Acquia Lift, en ny SaaS-paketering med personalisering och segmentering som dessutom ska bygga på automatiska förändringar baserat på vilket innehåll som konverterar bäst.

”Big Data Drupal” i Acquia Lifts version bygger på A/B-testresultat och från scratch är automatiserade förbättringar påslagna.

Tom Wentworth, Acquia’s VP of Marketing, konstaterar att personalisering absolut inte är något nytt. Men i denna paketering ska det även bli enkelt och automatiserat även för mindre användare.

Sverige fick nyligen en av sina första större Acquia paketeringar i kommande KI.se-intranätprojektet levererat av Cybercom.

The Phone House medarbetare möts på MyLive Azure socialt intranät

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2014

Johan Nilsson berättar att Phone House har valt MyLive som SaaS-tjänst (Windows Azure) för ett nytt nationellt, socialt intranät. Målet är att ge de 600, ofta hårt hållna, medarbetarna möjlighet att interagera och lära av varandra. 

http://www.dagensmedia.se/multimedia/bilder/article3111457.ece/REPRESENTATIONS/w468/sa%3Fljsekt.jpg

Produktbolaget Onesys står även för drift, support, licens och installation. Leveransen ska även innefatta integration till Active Directory.

”- Det viktiga för oss var att hitta en färdig lösning med social integration vilket MyLive kunde leverera.”

säger Jonny Malmlöf, PR-ansvarig.

Telia säljer e-handel med Sitoo

Skrivet av Martin Edenström On 11 februari 2014

Telia följer i Swedbanks spår och börjar sälja e-handel till sina kunder. Partner för e-handelserbjudandet till Teliaanvändande småföretagare är Sitoo. En mindre aktör som enbart omsätter 7 Mkr årligen.

Sitoos e-handelslösning är en PHP / ASP baserad SaaS-upprättning som speciellt ska ha anpassats för små och mellanstora företag.

Det nya partnerskapet blir en del av Telias molntjänsteerbjudande. Gunnar Reinholdsen, chef för företagsenheten inom Bredbandstjänster på Telia, handlade upp Sitoo.

När Swedbank tog fram sitt erbjudande var det tillsammans med Nordisk E-handel och PayEx.

Meridium tar över Golf.se på EPiServer från Sogeti

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2013

Meridium med regionchef Jan Lindén har fått ansvaret att förvalta och vidareutveckla EPiServer- och phpBB sajten Golf.se, Moregolf.golf.se samt intranät åt Svenska Golfförbundet. Designpartner i arbetet blir Burro. För strax över tre år sedan släppte samma designpartner nya Golf.se, då tillsammans med Sogeti.

Svenska Golfförbundet är ett av 70 specialförbund inom Riksidrottsförbundet och ett av de förbund som satsar rejält på sin digitala närvaro. 2014 är planen att ta nästa kliv och växla upp ytterligare med ännu bättre ytor och form för innehåll paketerat i fler format.

”- Meridium passar Svenska Golfförbundets idé om storlek och inriktning på samarbetspartner för teknisk kompetens inom webb. Meridium har en gedigen portfolio och har visat stort kunnande i tidigare samarbeten med SGF kring just digital närvaro.”

Säger Ove Ellemark, utvecklingsansvarig på SGF.

3,5 år efter Sitecore närmar sig EPiServer Azure och AWS molnet

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2013

EPiServer ska även äntligen fått bukt med hur datalager och databaser ska fungera i en molnvariant som fungerar skalbart på Azure och Amazon AWS upprättningar.

Dessa två ”riktiga” molnvarianter väntas komma under början av 2014. Då släpps, troligtvis EPiServer CMS 7.5 i två olika beta-releaser som stödjer AWS och Microsoft Azure.

EPiServer har pratat moln tidigare, men det kostsamma Everweb-hostingerbjudandet ”EPiServer Cloud” var inte riktigt samma sak som äkta EC2/S3/etc. stöd. Och det individuella EPiServer molninitiativet av Daniel Berg 2011-2012 lyckades aldrig slutföras.

Stora .NET-konkurrenten SiteCore CMS har funnits molnet sedan mitten av 2010 (!). Umbraco var där 2010, 2012 presenterade Ektron sin cloud manager, Kentico år 2011 och lokala, java-baserade konkurrenten SiteVision kallades ”sena” av MKSE, då släppte de sin variant i december 2012. Drupal och WordPress har haft Amazon cloud-stöd sedan 2009-2010.

Allt om molnsatsningar inom CMS/webb hittar ni här hos MKSE.

Fortsatt låg tillväxt för Drupal Gardens, fokus skiftas

Skrivet av Martin Edenström On 18 september 2013

Drupal Gardens har förvisso tripplat antalet användare, men det går på tok för segt. När WordPress.com hålar in miljontals nya användare varje månad står Drupals satsning kvar och stampar med blott 625 nya användare i veckan.

I september 2013 säger sig Drupal Gardens tjänsten ha totalt 100 000 användare. Förhoppningen 2011-2012 var att få in ett större antal novisanvändare som senare kunde stöpas om till betalande CMS-modul och supportkunder.

Acquia med CEO Tom Erickson har 250 anställda, en årlig omsättning på 44 miljoner dollar och har i fem omgångar tagit in 68,5 miljoner dollar i riskkapital.

Det märks även att engagemanget från ägarbolaget Acquia är lågt. Den egna Drupal Gardens utvecklingsbloggen har inte uppdaterats fler än 2-3 gånger sedan i mars 2012. Fokus för stunden ligger istället på att tjäna pengar på att få ut nya September-släppet Acquia Cloud Free, en till en början gratis utvecklings-sandbox för Drupal utveckling.

Några av de större Drupal Gardens SaaS-sajterna ser ni genom att lista en reverse IP check på drupalgardens.com, IP 204.236.232.77.

NetRelations topprekryterar från konkurrenten, tar förvaltningsuppdrag

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2013

Senaste kunden till NetRelations och nya regionchefen Andreas Blåeldh är Ascom.

Det innebär att de bistår med ett ”dedikerat EPiServer och SharePoint projektteam bestående av projektledare och utvecklare, efter behov även inom strategi, tillgänglighet och gränssnittsutveckling”.

Ascom är en internationell leverantör av trådlös kommunikation.

Andreas Blåeldh har bolaget nyligen hämtat in från konkurrenten Cloud Nine, där han fram tills en månad sedan agerade både vice-VD och CTO. Andreas var 8,5 år på Cloud Nine.

Creuna torskar SCA till Sogeti då de inte erbjöd indier

Skrivet av Martin Edenström On 9 september 2013

Update: Några av Creunas stösta kunder inom AM/förvaltning och kampanjsajtproduktion flyttar sitt engagemang till Sogetis svensk-indiska EPiServer-fabrik.

Libero

Det är hela SCA, med varumärken som Libero, Libresse och Tork, som byter leverantör efter en större upphandling.

SCA är en jättekund till EPiServer med över 250 konsumentinriktade webbsajter. Den nya AM-modellen hos Sogeti blir global med indisk EPiServer-kompetens bland kompetenserna med lägre timpenning. Kontraktet sträcker sig över tre år. Jan Börtin blir ny kundansvarig hos Sogeti.

Martin Deinoff hälsar till MKSE att Creuna fortfarande jobbar med annan teknisk utveckling samt strategi, koncept, design, planering och innehåll för kunden.

Alla för- och nackdelar samt andras erfarenheter med off-shore äventyr på EPiServer har MKSE arkiverat. Skillnader mellan t ex indisk, rysk, polsk, ukrainsk och serbisk outsourcing hittar ni i vår Offshore sektion.

Nansen första EPiServer Global Partner, öppnar kontor i Washington D.C.

Skrivet av Martin Edenström On 4 september 2013

Digitala byrån Nansen har utsetts till världens första EPiServer Global Partner. Det är en ny, högsta partnernivå som EPiServer inför för sina närmare 600 partners världen över i september.
http://it24.idg.se/polopoly_fs/1.520923.1378285510!teaserImage/imageTypeSelector/localImage/346316336.jpg

Nansen berättar i en pressrelease att de firar med slår upp portarna för sitt femte kontor i Washington D.C. Enligt Johan Jardevall, Strategic Sales Director på EPiServer så har Nansen har utsetts till en global representant för EPiServer då:

” – EPiServer och Nansen delar ett gemensamt fokus att säkerställa att våra kunder kan skapa, hantera och erbjuda fantastiska upplevelser online. Våra kunder vill ha möjligheten att på ett intelligent sätt optimera varje besökarinteraktion, förbättra kunskapen om besökande kunder och slutligen driva affärsresultat från definierade digitala marknadsförings- och e-handelsstrategier. Genom att kombinera Nansens expertis med EPiServers produkter och tjänster står vi redo att leverera allt detta och jag är mer än glad att kunna välkomna Nansen som vår globala partner.”

Nansen inledde de internationella satsningarna redan för fem år sedan med kontor i Chicago, New York och London.

Nansens koncernchef Michael Jäderlind berättar att:

” – Ett fantastiskt erkännande av vår förmåga att leverera stora komplexa e-handels och onlinemarknadsföringsprojekt. Vi förstår internationella kunders behov, möjligheter och utmaningar och utifrån dessa har vi förmågan och leveranskapaciteten att skapa effektiva lösningar för många olika marknader. ”

Ottoboni vinner E.ON uppdraget

Skrivet av Martin Edenström On 3 september 2013

Som vi skrev tidigare i juli är det senaste digitala från energibolaget E.ON en ny app signerad Society 46.

I övrigt har det varit lugnt för deras förvaltningspartners LBi och Capgemini.

Detta då de Cap nu åker ut som leverantörer. Ottoboni meddelar nu i september att de vunnit alla de produktiva och strategiska bitarna med det EPiServer CMS-relaterade uppdraget.

http://www.eon.se/images/eon2/eon.png

Det omfattande upphandlingen ska pågått under våren och sommaren. Ottoboni är nu ny digital byrå i Sverige för E.ON med ansvar för t ex digital strategi, produktion och digitala kommunikationsaktiviteter. Beställare är marknadschef Stina Liljekvist.

Aftonbladet Rockbjörnen röstningen upp i Azure molnet

Skrivet av Martin Edenström On 3 september 2013

Grebban fick uppdraget att designa, utveckla och driva mobil- och webbröstningen på den nya sajten. Det ska varit ett skalbart system kört på Microsoft Azure som skötte röstningen. Systemet är byggt för att hantera många besökare och det stora antalet röster som genereras via Aftonbladets webb.

Rockbjörnen - Aftonbladet

Rockbjörnen kallas en av Sveriges största musikpriser och tävling som årligen delas utav tidningen Aftonbladet. Tidningens nätläsare utser pristagarna. Priset delades ut första gången 1979.

Rockbjornen.se sajten är en responsive design webb som försetts med en hel del mätpunkter. Efter tävlingen avklarades i augusti leder sajten till Rockbjörnen-sektionen för artiklar på Aftonbladet.se (Escenic).

Grebban säljer annars främst Drupal lösningar.

?>