Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘CMF’ kategorin

TV4 förlitar sig på Aman CMS för nya TV4.se

Skrivet av Martin Edenström On 3 september 2014

TV4.se har ett länge tag varit snabbast av de namnkunniga aktörerna som tar till sig både skalbara molnlösningar samt att bygga en snabbrörlig ramverks- och tjänstebaserad upprättning. Mycket tack vare att kanalen tidigt förstod vikten av ett snabbrörligt inhouse online och teknikgäng för att kunna producera till alla olika format och ändamål (programformat).

tv4 cms

Det större CMS, Polopoly, som koncernen legat på började överges redan 2009. Först för WordPress MU i olika former, men senare allt oftare för ramverk, CMF-lösningar som Ruby on Rails och Heroku.

Men det finns fortfarande plats för termen ”CMS” inom TV4. Numera roterar en stor del av nya TV4.se 2014-släppet på vad som fått namnet Aman CMS.

Namnet kommer då det ska vara snarlikt video-cmset Vman (från Vimond). Och det är helt skräddarbyggt för kanalen. Längst ut för nya TV4.se rullar återanvända Rails-applikationer från tidigare iterationer.

eZ Publish 5.2 utgår från Symfony2, satsar på CXM

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2013

eZ Publish CMS har släppts i en version 5.2.

eZ Publish 5.2 är liksom kommande Drupal 8 Symfony2 baserad (Twig templates etc.) och ska innehålla en ny ”Dual Kernel arkitektur” under skalet. Bakom släppet ska omkring ett halvårs jobb ligga och releasen är den trejde under femte versionen.

Fokus i releasen är bättre stöd inom Online Marketing och CXM, Customer Experience Management. Det genom att erbjuda ökat Marketing Automation-stöd, bättre analysverktyg, personalisering och en ny rekommendationsmotor.

TYPO3 Neos visar content strategy fokuserat UX, open source forks vanligare

Skrivet av Martin Edenström On 5 november 2013
Mattias Nilsson rapporterar för MKSE.com om vad som avslöjades på TYPO3 T3CON13DE konferensen i Stuttgart i slutet av förra veckan.
typo3 neos content strategy
Den största nyheten var den nya grenen av open source CMS:et TYPO3, Neos. Den väntas släppas som version 1.0 den 10:e december i år och har ett stort fokus på modern UX. Det nya har tagits fram tillsammans med danske designen Rasmus Skjoldan (som till vardags återfinns på en extern byrå).

Och Neos UX kan presentera några intressanta uppdateringar som sticker ut sett till klassiska open source CMS gränssnitt (som historiskt legat efter proprietärs CMS):

  • UX’et har ett content strategy fokuserat gränssnitt med flera valmöjligheter där content strategy intresserade redaktörer kan skapa/fyllas i formulär med olika typ av content för olika användningsområden. För olik copy/content för desktop, tablet, mobile, print, PDF, event etc. De kan även skapa egna tooltips som skriver vilket fält som ska användas var.
  • De har dessutom skapat olika personas vyer i realtid, om än enklare, tankemässigt inte helt olikt den variant som Adobe AEM presenterade tidigt i våras (se bild).
    Integration with Adobe Digital Marketing Suite
  • Mobile versioner av sidor finns direkt åtkomliga från toppen av sidan.
  • Det ska även vara ett större fokus på CMS UX som styr social media integration, content skapande baserat på real-time analytics (något som blir populärt även i svenska projekt på sistone)
  • Det finns även det klassiska open source CMS stödet att vill CMS-ägaren går det att skapa egna content management system egenskaper baserat på TYPO3 Neos framework.

Bland annat så tycker EPiServer bekantingen Deane Barker och Karen McGrane på Bond art + science (som designat för NY Times) i beställda videointervjuat att det nya gränssnittet ”sätter ribban för open source gränssnitt framöver”.

Just grenar av open source CMS verkar bli mer och mer vanligt. Nyligen var det den mycket omtalade Drupal fork’en Backdrop som dramatiskt splittrade Drupal-världen i två läger. Drupal-upphovsmännen gillade inte uppdateringarna i Drupal 8 och bestämde sig för att framöver parallellt porta Drupal 8 tillägg men på en Drupal 7-kärna. Även danska Umbraco hade stora problem då användare föredrog version 4 så pass mycket att hela årsgamla utveckligen av version 5 officiellt lades ned. Det är nu historia då version 6 släppts och idag även version 7 RC kunde presenteras.

Så blev paywallade Medievärlden Premium på CMF

Skrivet av Martin Edenström On 11 oktober 2013

Kollegorna med Per Sandström meddelar att de nyss släppt nya Medievärlden Premium, medietidningens inlåsta innehåll och nyckel till att överleva efter att de tidigare ägarna valde lägga ned finansieringen.

medievärlden premium

Nya Medievärlden Premium blir en prenumerationstjänst där användarna kan ladda hem analyser och rapporter samt får tillgång till extramaterial i form av interaktiv grafik, länkar och filer. Ett gångbart koncept i USA.

Medievärlden är och förblir en Drupal 6-sajt, men denna gång är det ett ramverk (CMF) som använts. En Rails 4 lösning med Postgres, Redis, Cloudinary och Sendgrid som driftas på Heroku. Det finns integration med MailChimps API för prenumeration av nyhetsbrev för Premium-sajten. Google Analytics, Mixpanel och svenska RevRise används för analys.

Bevakning sköts av Honeybadger, New Relic och Pingdom och Highcharts används för presentation av interaktiva grafiken.

Mycket mobilt på nya responsiva Hyperisland.com av NOIO

Skrivet av Martin Edenström On 2 oktober 2013

Ett alumnigäng från Hyper Island sammanstrålade för att skapa skolans nya sajt. Stefan, Henrik och Vinh på den nya byrån NOIO tog fram koncept, design och utvecklade lösningen.

Det blev en mobile first ursprungen design med en fixerad, även i desktop touchvänlig meny samt en hel del grafiska Typekit-typsnitt och flat design dropdowns för att hitta kurser. Cloudfront används för stylesheet/CSS och det verkar vara en CMF lösning fokuserad på just att fungera väl responsivt.

Hyper Islands Head of Digital David Stypulkowski beställde.

Fler tidningar överger Polopoly för WordPress och Ruby CMF

Skrivet av Martin Edenström On 24 juni 2013

Update: Det ser fortsatt mörk ut för Atex Polopoly inom svenska mediahus.

http://www.thomasnilsson.eu/mediemakt/wp-content/uploads/2008/08/mittmedia.png

Medievärlden skriver att utvecklingsbolaget Mktmedia framöver ska vara mycket mer inställt mot affärsutveckling snarare än java CMS-utveckling.

Sedan 2011 har publikationerna VK och Norran inom Mktmedia-sfären redan gått över till WordPress. Och som MKSE kunde avslöja redan i maj är koncerndelen Mittmedia är på väg att skapa sitt eget Ruby CMF/CMS-system.

Resterande bolag ligger än så länge kvar i Polopoly CMS. Men de är relativt få nu, jämfört med hur planerna såg ut för fyra och ett halvt år sedan. Sedan dess har både EPiServer (2009) och Escenic (2010) bryskt och kostsamt kastats ut.

För mobila sidor används fortfarande en gemensam Mktmedia mobil-plattform. Bra att åtminstone ett projekt lyckades för att få till en central, kostnadseffektiv sajtframtagning.

MTG fimpar WordPress i nya responsiva Like.tv

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2013

Den WordPress webbvariant av social TV appen Like.tv som MTG tidigare lät bygga som en backup för iPad-appen kasseras nu i maj.

Det blir en internutvecklad CMF lösning istället som skräddarsys för att passa olika enheter och bättre fungera med de sociala login-krav MTG har.

Den nya second screen anpassade lösningen är även förberedd för att komma på fler språk än bara svenska.

Men lösningen kan behöva en boost. 188 followers på Twitter och blott 224 gilla (hur många jobbar inte bara på MTG?) talar om att idén inte direkt exploderat ännu.

TV4 nosar i nacken med andra typer av lösningar. De är främst framtagna för individuella, populära program som det ser ut idag.

Drupal 8 och EPiServer 7.1 ramverk behandlas på konferens

Skrivet av Martin Edenström On 8 mars 2013

Vi avrundar veckan med några konferensnyheter som andas den rådande CMF-trenden. För veckan har inte enbart handlat om Webbdagarna Stockholm med sina rekordmånga 1550 deltagare.

Det högpresterande PHP-webbframework’et Symfonys bakgrund och fördelar behandlades under fredagens Drupalcamp Stockholm av Tobias Sjösten. Kommande Drupal 8 är byggt på ramverket och spåret var fullsatt.

Fullsatt var även hela Drupalcamp och nyss nämnda ämne gjorde att de 300 deltagarna från Drupal-Skandinavien för första gången även blandades med en handfull ännu ej Drupal-invigna PHP-utvecklare.

Stormfors, Happiness, SthlmConnection, Kollegorna och Wunderkraut arrangerade året Drupalcamp, det första på några år.

Drupal

Och den 26/3 är det premiär för Claremont (som på kort tid tagit över nästan hela Connectas EPiServer-avdelning) att arrangera nästa EPiServer Meetup.

Även där kommer det talas om det gränssnittsramverk (Sparrowhawk EPiServer 7 CMS editorial interface) som styr användarupplevelsen i senaste EPiServer CMS 7.1.

Annars är det Computer Sweden Mobility dagen den 14:e mars, Guldnyckeln 2013 torsdagen den 21:a mars, Future Retail den 17-18 april och Webbstrategidagarna 2013 23-24 april.

CMS-fritt val blev årets bästa sajt

Skrivet av Martin Edenström On 18 januari 2013

En representant från EPiServer hälsar till MKSE.com de är mycket nöjda med utvecklingen i gårdagens Internet World Topp100 Sveriges bästa sajter.

http://internetworld.idg.se/polopoly_fs/1.487169.1358500625!topTeaserImage/imageTypeSelector/localImage/3453100708.jpg

Ibland alla pristagarna fanns en stor representation av EPiServer CMS kunder. Vinnarna av:

Var samtliga EPiServer lösningar. Det fanns även en SharePoint lösning (Trygg Hansa). Bland hederspriserna fanns två WordPress CMS (IIS.se, Rättviseförmedlingen) och två Drupal (Nöjesguiden och Bibblansvarar.se).

Dock var det TV4.se CMS-fria responsive design CMF-lösning (Ruby on rails etc.) som vann 2013 års stora pris som årets bästa sajt. De firade tidigare på torsdagen genom att stänga ned det sista arvet de hade kvar från sin gamla Polopoly CMS java-lösning.

CMF är en trend MKSE.com täckt sedan 2011. Alla våra artiklar om Content Management Frameworks hittar ni här.

Creuna ser problem med dagens CMS, väljer ramverk

Skrivet av Martin Edenström On 9 januari 2013

En metanyhet är att Creuna släppt en egen ny, ej flashbaserad sajt inför julen 2012.

Då Creuna representerar både EPiServer, WordPress och en hel del Drupal CMS numera var plattformsvalet svårt, enligt en ny bloggpost.

creuna cms

”Upplevda brister” hos dagens CMS (som nyss nämnda tre) fick avgöra valet som då istället landade på en CMF ramverkslösning i form av Django med Mezzanine CMSSouth databasmigreringar, Haystack / Whoosh sök och Nginx (statiska sidresurser) samt Varnish cashe.

Bristerna hos dagens CMS enligt Creunas team var bra kontroll av datamodell, URL-hantering, vy-lagret, att systemets konfiguration ligger i databasen (svårigheter med versionshantering och distribuering inom större projekt) samt att ”CMS istället proppas med ej efterfrågade funktioner”.

 

 


Atiendo

SverigesRadio släpper ny app, lägger ned Plus och mer om Isidor CMS

Skrivet av Martin Edenström On 21 november 2012

https://lh3.ggpht.com/1PkmpEEOwFqekidPUR_NxHhQtuyfSmAUVAP0rlxEMyG1SXE28alLECeE1HOkdN5qug=h230

Innovationsdrivande SverigesRadio och Doberman hälsar de är klara med ett nytt app koncept för barn. SR har skapat en iOS och Android spel- och lek app kallad Radioapan – banankalas!.

Där går det att i lugn och ro upptäcka bl a olika sorters ljud. Appen är framtagen i samarbete med barn och ska vara noga testad så att den ska är både rolig och lätt att använda.

SR imponerade stort för 9 månader sedan då de släppte nya, kanske nästan för innovativa HTML5-sajten Plus. Men den verkar numera vara nedlagd.

http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2139963_520_379.jpg

De har även tidiga med att släppa en Windows Phone version av sina digitala sändningar.

MKSE har skrivit en del om SR:s 11 år gamla CMS Isidor de aldrig verkar kunna lämna. Det finns numera mer transparent information om den lösningen i en utförlig bloggpost av Jacob Hamacher (åttahundra redaktörer använder Isidor varje vecka, totalt två miljoner webbsidor).

WhiteHouse.gov utvecklare överger Drupal för ramverk

Skrivet av Martin Edenström On 14 november 2012

För ett tag sedan skrev DevelopmentSeeds Dave Cole om hur det idag går utmärkt att bygga webbplatser utan CMS. Dave berättar att hans bolag efter fyra och ett halvt år lämnade Drupal för att komma ifrån den idag omfattande mall-, databas-, list och innehållshanteringen.

Dave Cole anser CMS har blivit för komplexa i sitt sätt att, för varje besökare, anropa och gång på gång behöva sätta samman en hel webbsida:

”They were complicated systems that depend on many separate applications working together, like a web server to route page requests to a PHP application that uses pre-defined page layout templates to format content that’s stored in a MySQL database. Serving a page request required at least three separate applications all working together — any one failing would bring down the system .. To add additional functionality to a CMS beyond templating, it’s usually something that tweaks the administrative interface.”

För kontroll, optimering och att slippa alla beroenden valde DevelopmentSeed att manuellt skriva all HTML, CSS, och JavaScript. Istället för att kämpa emot Drupals standarder så lades tid på att faktiskt lösa kundens problem.

Numera deploy’as de flesta av deras projekt helt gratis via GitHub Pages. För mer komplex funktionalitet omfamnas en annan trend MKSE.com skrivit mycket om 2010-2011, ”best-of-breed” outsourcing (se slide 25/83) av helt externa tjänster som kommentarer, dela, video, kartor etc.

Receptet för den basic stack de numera utgår ifrån istället för Drupal 7 är istället:

  • HTML, CSS och Javascript
  • GitHub Pages static HTTP server
  • Externa API:s när det behövdes

Flera svenska Drupal-utvecklare, som de som utvecklade Unibet, Medievärlden och Samtrafiken, intresserar sig för Dave Coles teams framsteg.

MKSE.com trendspanade tidigare i veckan i IW om årets svenska CMF-trend (att välja bort ett CMS för ett helt flexibelt ramverk) hos större webbköpare. När anledningarna till CMF nämns allt oftare inför 2013 kommer vi på MKSE att tänka på Antoine de Saint-Exupéry 1939 citatet:

”Perfektion uppnås inte då det inte finns något mer att lägga till, utan då det inte finns något mer att ta bort.”

Fler och fler överger CMS för ramverk

Skrivet av Martin Edenström On 20 augusti 2012

Om enbart 5, 10 eller ens 20% av ett CMS funktionalitet används. Behövs verkligen ett CMS då? Den frågan ställer sig allt fler.

En längre tid har det ansetts begränsande och ”mindre coolt” ibland vissa duktiga webbutvecklare att tvingas begränsa sig till ett CMS riktlinjer för utveckling. Dessa röster har hörts allt tydligare på senare år. Inte minst då CMS-marknaden senaste 36 månaderna konsolideras i förvärv, funktionalitet matas på en masse och CMS-verktygen växt sig till funktionsspäckade Atlantångare.

Det innehåll som verkligen kräver redaktionell redigering klarar sig ofta med en standard open source TinyMCE WYSIWYG textredigerare. Bakom en enklare inloggning. Att sätta ihop detta, för den duktige webbutvecklaren, tar inte lång tid.

Då slipper samme utvecklare sedan att behöva anpassa efter databaslogik, rättigheter, roller, masterpages och övriga ramar.

Webbutvecklaren kan istället lägga allt krut på attt ex via kommandorad skapa en molnbaserad lösning som passar väl med ett mer fritänkande, kreativt koncept som vissa kunder och reklambyråer efterfrågar. Utan de rätt många ramar, tekniska begränsningar och tidskrävande anpassningar som dagens CMS har.

För välorganiserat, och baserat på vedertagna webbstandarder, arbetar de flesta idag. De beståndsdelar, komponenter, som används vid webbutvecklingen är ofta öppen källkodsbaserade, beprövade och väldokumenterade. Som t ex jQuery javascriptbiblioteket, CSS3 media queries, HTML5 cache och forms samt Node.js. En liknande samsyn på komponenter fanns inte när det senast begav sig med skräddarsydda lösningar. Det var en 10-11 år sedan.

Dessutom består många av dagens ledande CMS av precis samma standardiserade komponenter. Även om CMS-tillverkarna inte pratar om det alltför högt.

Det har de senaste åren lett till att även större beställare som TV4.se, Sjöräddningen och Nyheter24 valt att varken använda det koncernupphandlade CMS:et eller handla upp något de marknadsledande CMS:en.

Svenska Earthpeople valde i dagarna bort CMS och byggde snabbt ett egen ”mini-redigering” på CodeIgniter då de skapade en sajt åt AT&T. Och nya TV4.se bygger som sagt inte på något CMS. Men vedertagna, molnbaserade komponenter som Heroku, Rails och en hel del HTML5.

Ramverk är med andra ord en inte helt ovanlig lösning idag.

Även ett flertal moderna CMS, som Hippo CMS 7.7, går mer mot att vara ett ramverk och satsar allt mindre på GUI-delarna.

Nackdelarna är givetvis samma som de var när CMS slog igenom: Personberoende, versionsuppgraderingar, ägande etc.

Bakgrunden i flera av ”ramverksprojekten” är att beställaren har ett större förtroende för konsultens val av verktyg och plattform än CMS-tillverkaren. Personberoendet försöker de nya ramverksägarna att undvika genom att de parallellt med ramverksprojektet utbildar en egen inhouse-avdelning.

 

drupal discovery day

Superresponsive TV4.se har släppts

Skrivet av Martin Edenström On 27 juni 2012

Update: Nya responsive design www.tv4.se av TV4 inhouse samt Daytona, Fleecelabs och Omegapoint har äntligen släppts, berättar Peter Lind på Valtech (som erbjudit några konsulter) och Per Åström på TV4 Digitala medier.

Vid första anblick laddar dock sajten lite långsamt i samtliga browsers, i flera sekunder ser den rätt märklig ut innan grafiken laddats in (se bild från FF, samma sak i IE och Chrome). Men det går säkert att komma runt detta om den ordning script och CDN-delar laddas in testas och prestandaoptimeras.

När väl sajten laddat in är det en mycket modern och välmatad produktion som visar sig. Som alltid från TV4 Digitala medier.

Och visst är det är en hel del stora objekt där. De största bilderna (på eget ”img-CDN”) i den högsta upplösningen är hela 1400px × 700px stora.

http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.2676824.1340788916!image/714465188.jpg_gen/derivatives/w450/714465188.jpg

När TV4 gör responsive design andra, tredje kvartalet 2012 ska annonser och video också så klart skalas om. Men toppannonsen verkar svår att få helt flexibel och vissa videoklipp hoppar/hackar i den überambitiösa mediaqueries-lanseringen. Kul på smartphone är att det, för att spara skärmyta, går bra att stänga ned redan visade HTML5-videor. Snyggt.

Sektionsavdelaren på löpet har som ”bagde” en bild över ett TV4-program i fokus. Kan misstas för pågående avsnitt, men är redaktionellt valda program i fokus. Varje puff har en nära koppling till en filmvisare, så klart. TV4play.se och Fotbollskanalen.se länkas så klart in här och där.

- Nya tv4.se är framtidens tv-sajt, där vår publik kan ta del av vårt breda programinnehåll och fördjupa sitt engagemang före, under och efter våra sändningar. Vi har haft den växande mobilkonsumtionen som utgångspunkt för sajten.

Enligt Cecilia Beck-Friis, direktör TV4 Digitala medier.

Inget speciellt CMS har använts. Snarare moderna ramverk och tekniker som Heroku, HTML5 samt andra skalbara stödprodukter:

Standards: HTML5, CSS3
Components: Rails, jQuery, Memcached
Software: Textmate, vim, Rubymine

Polopoly var den CMS-produkt som kastades ut.

En Google Docs används för läsarfeedback (!) och Nielsen Online SiteCensus mäter. wwwb.tv4.se med bl a organisatorisk info använder fortfarande den gamla CMS-lösningen.

Ny responsive design release från TV4.se

Skrivet av Martin Edenström On 2 maj 2012

TV4:s nya plattform blir allt mer tydlig. Inte minst i nya släppet Hockey-VM, som bygger på samma ramverk som den nya TV4-sajten kommer att gå live på senare i år.

http://img.tv4.se/convert/resize/200x113/shape/cut/source/http%3A%2F%2Fwebapi.tv4play.se%2Farticle%2Fgrid%2F4fa1135904bf721337000010%2FViktor-Fasth.jpg

Den handlar om en responsive design sajt som även är den är första publika delen av arbetet med nya TV4-sajten. Lite mer uppgifter från teamet bakom:

Standards: HTML5, CSS3
Components: Rails, jQuery, Memcached
Software: Textmate, vim, Rubymine

?>