Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Community / Facebook Pages’ kategorin

Shortcut gör ett sista försök i kampen mot Facebook

Skrivet av Martin Edenström On 25 juni 2014

Universum och Shortcut satsar tydligen fortfarande pengar på det minst sagt bortglömda karriärforumet. Nu kommer information om att den andra större omgörningen på 3-4 år ska vara på gång. Septemberversionen av Shortcut.nu ska bjuda på en enda typ av kostnadsfritt medlemskap, mobilanpassning och några nya funktioner.

shortcut

Befintliga användare uppmanas spara material som de vill ha kvar.

Shortcut bytte sommaren 2010 till svenska community-plattformprodukten YouMeet som idag är något som heter ZinionCMS. De övergav då en tidig version av EPiServer Community.

Däremot är frågan hur många som inte övergav Shortcut redan 2010-2011 för Facebooks karriärgrupper? De senaste diskussionerna på Shortcut skvallrar om en extremt låg aktivitet med runt 2-3 aktiva trådinlägg i månaden (!).

MKSE raljerade över Shortcuts ej nyttjade potential redan våren 2008 då Facebook började ta över.

Hööks Hästsport uppgraderar e-handel med kundklubb

Skrivet av Martin Edenström On 3 februari 2014

EPiServer Commerce och inRiver PIM användaren Hööks Hästsport har även köpt in en ny kundklubb med hjälp av StroedeRaltons .NET-baserade ”Relation Plus”. Den ska i sin tur kopplats till Pulsens affärsystem ”Harmoney”.

Kundklubben ”Hööks & Friends” är för Hööks e-handel, butiker och postorder. Kundklubben hoppas man ska knyta ihop och tar bort sömmarna mellan sina olika försäljningskanaler. Kundernas intressen, inköpsmönster och preferenser ska loggas.

Pulsen utvecklar. Star Republic tog fram e-handeln.

 

 

 

Medium.com Notes moderniserar kommenteringen

Skrivet av Martin Edenström On 7 januari 2014

Parallel comments á la Medium.com Notes verkar bli en av 2014 års första webbfunktionshitar. Först ut är kommande Times.com som valt att skapa sina kommande artikeltexter i långa löp och lägga till de sidoliggande, utfällningsbara parallella kommentarerna.

”Berättelsesajten” Medium.com var bland de första att placera in ”+”-tecken som tar läsaren till en ny typ av kommentering av textstycken snarare än kommentarer på en hel text. Dessutom är kommentarerna dolda utöver plustecknet som redovisar kommentarer på påståenden och textstycken. Efter de fällts ut syns kommentatorer, kommentaren och inloggning.

Kul är även att enbart Twitter används som online-identitet.

Kommentarer hänger inte ihop, de separeras från varandra. I slutet används istället ”dela” form av en ”rekommendationslänk”.

Mediums Notes har uppskattats av läsarna, även om just Mediums läsare tillhör ett moget, mer ”content-älskande” segment som även är vana att förkovra sig i och ge tillbaka till sajter som Quora.com.

Kanske hade inte Disqus, Echo och Facebook Comments rätt när de sedvanligt valt placera sina kommentarer strax under en artikeltext?

Så blir SvD Börsforum på en IP.Board

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2013

MKSE har fått en förhandstitt på SvD’s kommande responsiva SvD Börsforum. Den PHP-baserate lösningen återfinns på en IP.Board 3-forumlösning.

SvD Börsforum ska finnas till för att skapa och följa diskussioner i olika ämnen knutna till börsen och näringslivet. Satsningen kommer samma år som t ex Newsmill läggs ned och nyligen blev Second opinion en liten energi-portal.

svd börsforum

Redaktör Mark Malmström och co. har valt att bygga den kommande forumlösningen på en av de vanligaste två plattformarna för forum de senaste åren. Samma lösning som t ex även Telia använder sedan 2010. Därmed överges java-baserade alternativ som eventuellt skulle bli enklare att integrera med den rådande SvD.se Escenic CMS upprättningen. SvD har de senaste åren annars främst investerat i nya EPiServer CMS upprättningar.

Vad finns i 2014 lanseringen då?

En central ”skriv-knapp” i topp, därefter får kategori väljas. Det finns i nuläget enbart åtta huvudkategorier redo vid start. Författandet är relativt avskalat. Bilduppladdning marknadsförs med ”drag-n-drop”. Vissa krönikörer (som har en ”check” vid sin profilbild) skriver inledande inlägg som även marknadsförs med en carousel i topp. Tips på hur inlägg får fler läsare erbjuds av SvD. I övrigt inte speciellt många uppseendeväckande forumegenskaper. IP.Boards inbyggda iOS stöd (som kom redan 2010) väljs bort för den egna, responsiva designen.

Satsningen har försetts med både Xiti, SiteCatalyst och Google Analytics analys och mätningar.

Allt avslutas med en stor annonsyta i botten. Nordnets ”Avanza-andandes”, community-flirtande WordPress MU-upprättning Nordnetbloggen är huvudsponsor vid start. Just Nordnet har annars en klassisk, fortfarande väldigt aktiv egen forumlösning i skräddarsydda VCW (av helägda bolaget VCW Internet Services AB) som de kanske borde marknadsföra istället? Det är inte alltid så lätt att få kontinuerlig aktivitet i ett eget forum.

XLENT och Oktavilla ska stå bakom produktionen.

Så ska hundmat säljas över e-handel enligt ZooZoo.com

Skrivet av Martin Edenström On 9 december 2013

En ny större satsning på djurfoder har just släppts. ZooZoo.com slår sig samman med Banger Head Internet Groups Hemfoder.se för att ge Animail.se och Zooplus en match.

Några e-handelsknep att ta med sig då? En hel del väl fungerande digitalt stöd vi sett de senaste åren finns här. Som nedräkning till fri frakt (kilo foder som skickats finns även, men den innebär inga skrytsiffror direkt), förtroendefaktorer i både text och ikon (Trygg E-handel, Klarna, kreditkort och frakt), relaterade produkter och prenumeration (även schemalagd) av produkter (passar nog väl med målgruppen). Det finns även kundtjänst i en fixerad ruta som syns i nederkant.

ZooZoo.com är Klarna trogna hela vägen och sportar från start ett Klarna Checkout checkoutflöde. Det är en custom-lösning för e-handel som används, utöver kassaflödet.

Men det främsta nya är en community-del där husdjursägare uppmanas fylla i information om sin ”bästa vän”. Presentkort på 50:- utlovas i gengäld. Det har gjorts enkelt att bli medlem på flera sätt genom Facebook Open Graph kopplingar. Genom att driva in och bygga på den informationen hoppas Zoocoo.com ska hjälpa dem bearbeta och göra kunder mer lönsamma. En egen CXM-tanke med andra ord.

Satsningen behöver få fotfäste snabbt. Just Animail (tidigare Foderbilen.se) har genom återkommande tunnelbanereklam under flera år byggt upp en målgrupp i främst Stockholm. Det syns på deras Facebook-sida som redan har imponerande 15 079 likes.

Hela sajten kallas fortfarande ”beta” och även feedbacklämnande (via en WebEngage) kunder utlovas 50:- som tack. Femtilapparnas drivkraft för top-of-mind och återvändande kunder verkar Jarno Vanhatapio tagit med sig från Nelly/CDON tiden. Jarmo har tidigare i år i intervjuer sagt att de fem framgångsfaktorerna för e-handel är:

” – Produktmarginal, plock och pack-kostnader, fraktkostnader, in- och utplock, marknadsföringskostnader och ett j*vla massa sälj.”

Det har blivit kutym att låta extern eller intern kontextell content i läsas in i samband med svenska nyhetsartiklar. Både inom dags-, fack och branschpress.

Sprinkle med Magnus Hultman och Johan Unger är en ny svensk content automatiseringsaktör som förser t ex Resume.se med en lista för varje artikel där mest delade, mest lästa och ”populära” artiklar märks ut. Både ägarens egna artiklar, matchande externa artiklar och ”native content” från betalande externa annonsörer erbjuds. Logiken kommer från framgångsrika projekt hos sociala nyheterexperter som Huffington. MKSE beskrev deras experiment från 2010 (!) här, samt läs om hur de därefter vidareutvecklat/produktifierat kunskapen här.

Outbrain (läs MKSE artikel från årsskiftet här) och Saplo (läs MKSE artikel från 2012 här) erbjuder taggar och relaterade artiklar åt en stor del av alla svenska onlinemedia. Båda bygger på egna algoritmer i samband med inlärning och erbjuden förståelse om just nyhetsavsändarens målgrupp.

Även Disqus erbjuder sedan mitten av 2013 en viss contentinläsning och -uppvisning under kommentarerna för alla svenska tjänsteanvändare som valt aktivera den egenskapen. Även ”native content” erbjuds och vinstdelas för ägare som så önskar.

LRF Konsult får självbetjänande EPiServer 7 med geolocation av Nansen

Skrivet av Martin Edenström On 25 november 2013

Nansen öppnar upp nya LRFKonsult.se på en responsiv EPiServer CMS 7 med nya community-, handels och självbetjäningsfunktioner.

LRF Konsult har sedan 1918 jobbat med att göra livet enklare för svenska företagare. Företagets 1500 medarbetare ger dagligen stöd inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling. LRF Konsults kundgrupper är till vardags sysselsatta med mer praktiska göromål. Den nya sajten ska därför underlätta inom samma områden för LRF Konsults 75 000 kunder.

LRFKonsult.se

Webbplatsen och alla tjänster är byggda helt responsiva så LRF Konsults kunder får stöd och svar oavsett vilken utsatt, svåråtkomlig eller påfrestande miljö de befinner sig i. Ett geolocation stöd ser till att besökare komma i kontakt med rätt LRF Konsult vid det närmaste LRF Kontoret. Tidigare i år försågs webben även med ett fullständigt digitalt kontor, där kunderna fick:

. Bokföringsstöd online
. En egen kommunikationskanal och brevlåda för att nå likasinnade
. En portal som innehåller ett omfattande arkiv med nyttiga handlingar och skrifter.
. Påminnelsefunktion för upptagna medlemmar så inte viktiga datum och händelser förbises
. En aktivitetskalender som visar vad som händer inom respektive sektor.
. En bevakningstjänst för att inte missa viktiga aktiviteter som rör en viss medlems sektor

Nya LRFKonsult.se är sökmotororienterad med syftet att snabbt kunna lotsa besökare och kunder till rätt svar och råd. Vidare finns målgruppsingångar för de olika kundtyperna, en Hitta.se karta med alla fastigheter LRF Konsult förmedlar via en koppling till Hemnets utbud. Det finns även en integration med LRF Konsults talent managment system för LRF Konsults pågående rekryteringar.

 

SF.se Drupal-sidor stängs ned en vecka för justeringar

Skrivet av Martin Edenström On 22 oktober 2013

SF Bioklubben på Drupal 6 sedan 2009 väljer en mycket ovanlig väg då de ska förbättra kod, plattform och design. Istället för en sedvanlig överflyttning mellan utvecklingsmiljöer till test, till stage och sedan skarp miljö eller dylikt lägger de ned hela sitt community en vecka (!) för flytten.

Under hela perioden 3-10 november kommer användare varken kunna logga in på Bioklubbens sidor, registrera sig eller uppdatera sina profiler.

Sidan (av Wunderkraut/Nodeone) har tidigare anklagats för att vara både osäker och ointegrerad med resten av SF.se. ”Flytten” ska även innebära att Biosnack försvinner i sin nuvarande form.

SF.se ligger istället på en EPiServer sedan 2011.

Jive Software satsar på Norden, öppnar Östermalmstorgskontor

Skrivet av Martin Edenström On 22 oktober 2013

Det var ett tag sedan vi hörde ifrån dem i Sverige, men Jive Software storsatsar på Norden i höst. Dario Bezzina från IBM har anställts för satsningen. Just IBM målas ofta ut som en av konkurrenterna till Jive tillsammans med Communispace Corp., Salesforce.com (Chatter), Microsoft (Yammer) och Telligent System Inc. Även tidigare community-fokuserade Drupal har haft sina ”beefer” med produkten.

Det nya nordiska HQ’t placerades på Östermalmstorg i Stockholm. Samtidigt öppnas kontor i Holland och i Frankrike.

Jive Software kallar sig den största och snabbast växande ”Social Business Software” aktören. Bolaget börsnoterades förra året, sedan noteringen har Jives börsvärde ökat med 158 miljoner dollar och uppgår nu till hela 858 miljoner dollar.

http://blogs-images.forbes.com/tomiogeron/files/2011/12/jive-logo1.jpg

Nya produktegenskaper 2013 är bättre ”social media monitoring” samt en del ”enterpriseanpassade” tillägg.

I Sverige har bl a Sony Mobile /Sony Ericsson tidigare varit kund, men de lade ned sitt forum till förmån för WordPress. Just pga. bristande nya kunder hamnade Jive i MKSE ”inaktiva” lista i slutet av 2012.

Certifiering för kompetens inom Disqus kommentarer

Skrivet av Martin Edenström On 18 oktober 2013

Nu räcker det inte med att jobba med CSM-certifierade scrum masters, PMP-certifierade projektledare, MCSD-, Zend PHP eller EPiServer 7-certifierade utvecklare, ISTQB-certifierade testare eller UX:are med MMI doktorsgrad.

Har ni outsourcat kommentarerna till det populäraste valet Disqus så finns det även en certifiering där att leta efter. Har produktföretaget eller partnern tagit Disqus Certified Partner är de bevisat bättre än andra på att:

  • Sätta upp en sajt/blogg och korrekt installera Disqus
  • Sätta upp en en sajt/blogg och korrekt konfigurera Disqus
  • Koppla de mest aktiva kommentatorerna till egna CRM systemet
  • Analysera kopplade tweets och kommentarer för skapa data kring detta
  • Kan skapa integrationer med Disqus embed, API och firehose

Partners som klarar granskningen kan få ett mer sofistikerat API att erbjuda till kund samt får nya Disqus funktioner före andra.

Disqus finns idag på omkring tre miljoner webbplatser.

Royal Canin live på WordPress och BuddyPress av KnowIT

Skrivet av Martin Edenström On 10 juli 2013

Update: Flera större IT-konsutler som Cybercom och CGI har de senaste två åren tagit WordPress CMS 3 till sig och erbjuder det mer frekvent även till sina större kunder.

KnowIT förvaltar nyligen släppta Royal Canins sajt RoyalCanin.se på open source CMS:et.

Trots egna uppgifter om att produkten skulle vara ”ny” så visar sig inte KnowIT’s material om RoyalCanin.se stämma. Nikke Lindqvist tillägger för MKSE att det är Carnaby som står bakom ursprungsproduktionen, som är från 2009. Verkligen inte speciellt ny.

Royal Canin Sverige AB som är en del av Royal Canin SAs grundades 1971, omsätter 409 Mkr och har 44 anställda.

Royal canin

Webbplatsens mål är att attrahera nya kunder och hålla kontakten med både återförsäljare och slutkunder. WordPress’en ligger bakom vad som kallas ”en webbplats med många ingångar”. Det då det har tagits fram ingångar för klubbmedlemmar och uppfödare, för veterinärer och återförsäljare. De sociala delarna av plattformen bygger på BuddyPress open source community.

Koncernens RoyalCanin.com däremot ligger på en norsk eZ Publish.

 

 

 

 

e-Spirit Forrester

Jägareförbundet.se live på EPiServer 7 av Disco Works

Skrivet av Martin Edenström On 10 juni 2013

Disco Works berättar för MKSE att de står bakom flera EPiServer lanseringar den senaste tiden. De har bl a släppt sitt första EPiServer 7 projekt i nya jagareforbundet.se.

episerver jägareförbundet

En ny sajt med väderinfo, jakttider, utfällningsbar toppuffyta, nyhetslistning, län-väljare, MySoft medlemssektion och frikostigt med yta för annonser. Sajten har även bannermotor som för stunden varvar en hel del spritreklam (!).

Jagareforbundet.se har även EPiFind sökmotor. Utöver jagareforbundet.se släpps samtidigt samt Svenskjakt.se i samarbete med Identity Works. Svenskjakt.se är jägareförbundets tidning och levererar nyheter som är intressanta för jaktintresserade. Sidan är responsiv (vilket inte huvudsajtern är), länsuppdelad. Där finns även t ex recept på viltmat.

Svenska Jägareförbundet har hunnit avverka en hel del byråer under årens lopp. Från Cross till Ciber och nu Disco Works.

TT gjorde ett mer udda val för sin liveblogging/läsarinteraktionslösning under nyss avrundade Hockey-VM.

De skaffade en .NET-baserad Scribble ScribbleLive med främst journalistinlägg, godkända Twitter-inlägg samt samt högupplösta bilder tagna av egna fotograferna.

ScribbleLive

De klart vanligaste valen för livebloggning hos tidningarna annars är kanadensiska CoverItLive samt svenska NetDialog. Internationellt sett brukar även nya Yahoo-förvärvet Tumblr samt konkurrerande tjänsten Posterous användas för detta.

Inom området kan vi även nämna att ledande Disqus, Livefyre, Facebook Comments och Echo får mer konkurrens i nya konmentarstjänsten Vanilla Comments. Tillägget erbjuder importtjänst från andra verktyg, WordPress-plugin, tillåter Disqus-inloggning och har några egna emotion-icons.

Comment Window

 


Atiendo

Community läggs ned, EPiServer Commerce 2 måste lyckas

Skrivet av Martin Edenström On 20 mars 2013

Det gäller att kommande versionen av EPiServer Commerce 2 2013 blir lyckad. Det går knappast att luta sig tillbaka mot andra produktsidospår längre.

Gå till VisitSwedens pressrum

Det tidigare Netstar förvärvet och hela community-satsningen från 2008-2010 är troligtvis knappt värd något idag för EPiServer. Som MKSE påpekade redan för fem år sedan har Facebook kommit att sno åt sig säkert 90-95% av affären.

Det senaste offret bland kunderna är mångfaldiga IW Topp 100 och EPiServer Awards prisvinnaren Community of Sweden. Communityt stänger permanent ned redan den 30:e april 2013.

Senast 2010 släpptes en Facebook Connect stödd variant av Community of Sweden. Men det räckte inte.

VisitSweden fokuserar nu istället sin närvaro på nätverk som Facebook, Twitter och Pinterest. T ex Svenska Institutet och VisitSweden satsningen Curators of Sweden är en makalös succé det satsas vidare på.

Inte heller EPiServers ”Communication / CMO” ben som pryds av artiklar från 2009 som den om ”Marketing Arena” är något att bygga kring. Det syns även i istället mer marknadsförda EPiMore kringprodukter och samarbeten. Som det senaste med Silverpop Marketing Automation.

Sony Mobile om att skrota Drupal och Polopoly för WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 19 mars 2013

Vid årets Webcoast 2013 i Göteborg uppmärksammades förfarandet tidigare Sony Ericsson lämnade sin 100-200 Mkr investering i Polopoly, Drupal och Elastic Path och satsade helhjärtat på en WordPress PHP CMS.

sony mobile wordpress

Ett år efter externwebbslanseringen av Sony Mobile så berättar Marcus Hansson, Senior Community Manager Sony Ericsson Developer Program, mer om plattformsvalet och utmaningarna. Det i samband med att han får yttra sig om den nyligen släppta Android-communitysajten. Ett projekt som rådgjorde med Sonymobile.com teamet och kom fram till att WordPress kunde fungera över hela nya Sony Mobiles webbflora.

Närmaste alternativet skulle ha varit Drupal CMS 7.

Med en start i projekt som Developer World 2010 och Labs sommaren 2011 hade kunskap och erfarenhet inom WordPress genererats. Sony Mobile vågade nu satsa helhjärtat på plattformen. Trots att den av många, inte minst i Drupal-kretsar, fortfarande kallades för bloggplattform.

Då det är open source har speciella rutiner för att testa de WordPress-pluggar Sony Mobile väljer att installera (27 finns uppe idag) tagits fram. Främst stabilitet, säkerhet och förväntat beteende testas. Språkstöd är även viktigt för Sony Mobile.

Det välbesökta communityt är en Amazon AWS/S3 (för bilder)/EC2 driftad lösning med eget Google Search och Edgecast CDN. Det finns så klart även continuous integration i en klassisk dev., stage och prod. miljöuppsättning. Även för WordPress.

Joachim Erlandsson var webbprojektledare för denna communitydel av Sonymobile.com.

sony mobile wordpress

 

 

 

 

 

 


Atiendo

?>