Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Facebook Open Graph’ kategorin

Aftonbladet.se stänger av alla kommentarer

Skrivet av Martin Edenström On 17 juni 2014

Aftonbladet med onlinechef Andreas Aspegren berättar för MKSE.com att Aftonbladet.se tvingats strypa all sin populära artikelinteraktivitet. Det strax innan läsaraktiva event som fotbolls-VM och början av sommarledigheterna.

Hela kommentarsfunktionaliteten slogs ut pga. API-förändringar inom Facebook Graph och deras standardplugin Facebook Comments som Aftonbladets kommentarer använder och bygger på sedan 2011. Aftonbladet har sin en egen anpassning av tjänsterna som tar tid att skriva om då förändringar rullas ut centralt från Facebook.

Det är inte otänkbart det har med Facebooks stora utrullning q2 2014 fråmn konferensen F8 att göra; Nya Facebook Login på Graph API 2.0 som innebär enklare inloggning i fler kanaler, nya annonser och en ny tvåårsgaranti för att denna typ av händelser inte ska hända igen.

På MKSE.com har vi tidigare skrivit om hur sårbara många av dagens sajter är av att använda tredjepartstjänster och helt vara beroende av deras API. CMS:ets roll blir i mycket att se till att hålla skenet uppe då alla typer av API:er går ned.

EPiServer har t ex tidigare varit tvungna strypa sin Google Analytics integration pga. tidskrävande API-förändringar från Google men detta är nog det större svenska exemplet på länge.

På sistone har Aftonbladet även valt att skriva om delar av sin CoverItLive livechatt, så den numera återfinns i en nytt presentationslager.

Facebook och Google+ slåss om inloggningen på e-handelssajterna

Skrivet av Martin Edenström On 31 januari 2014

Gigya har släppt de senaste siffrorna över de populäraste alternativen för social login, dvs. att använda Facebook, Google+, Twitter eller annan leverantör för att skapa, koppla ihop ett nytt användarkonto på en sajt eller en tjänst. Social login används även för att komma åt skyddad information löpande på medlemsstyrda sajter och tjänster.

social login q4 2013

Facebook dominerar över hela världen, speciellt i Asien är tillväxten stor. Men även Google+ växer generellt och inom mobilt tog de faktiskt några marknadsandelar från Facebook.

Inom viktiga, och extra känsliga, e-handelssegmentet för social login har faktiskt Facebook en större del av kakan än generellt. Men även här växte Google+.

social_login_ecommerce

Eloqua-relaterade förvärv, samarbeten och anpassad Facebook från Oracle

Skrivet av Martin Edenström On 25 oktober 2013

Liksom på många CMS- och e-handelsansvarigas bord har det varit mycket marketing automation och digital marknadsföring de senaste månaderna. Så även hos CXM-jätten Oracle, i deras senaste oktobermaterial berättar de att deras jätteförvärv av Eloqua nu fått en del höstuppdatingar.

Bland annat Custom Audiences Targeting för deras Facebook OpenGraph API anpassade delar. Det är senaste Facebook annonseringsutrullningen Facebook Custom Audiences, ett nytt verktyg som kan identifiera och rikta sig mot individer med bestämda egenskaper eller beteenden, som vävts in i Oracle Eloqua.

Oracle BigMachines
Oracle har även skrivit ett nytt partnerskap med Bizo för att kunna erbjuda Eloqua-stödda ”Multi-Channel Campaigns” (med både t ex social ads och display ads).

I övrigt har ännu ett förvärv slutsförts nu i slutet av veckan. Oracle ska för så mycket som 2,7 mdr köpt Chicago-baserade BigMachines. BigMachines jobbar inom området “Configure, Price and Quote (CPQ)”, alltså molnbaserat, automatiserat end-to-end försäljningsstöd

Marketo rusar på börsen, vet vad marknadsförare gillar, lockar tusentals

Skrivet av Martin Edenström On 18 september 2013

Digitala marknadsföringsaktören Marketo är minst sagt i ropet efter en lyckad IPO under våren. Aktien steg kort efter noteringen med 170%.

Konkurrensen inom smart, integrerad marknadsföring/marketing automation etc. är extrem. Det verkligen storsatsas efter att Gartner Group sagt saker som:

By 2017 the CMO will Spend More on IT Than the CIO.

Den nya makten som kommer med analys verkar ha uppenbarat sig för de flesta webb- reklam- och digitala byråer. Framtidens högkonverterande, lyckliga kunder verkar onekligen ha investerat i integrerade analys- och marketing automationverktyg snarare än enbart kreativa TV-kampanjer med fyndiga punchlines.

marketo sweden

Kunskapen om kunderna finns där ute och samlas den in är det möjlig att göra kombinationer, återkoppla och med digital hjälp smart styra kunder till ett köp eller en upplevelse.

Utöver Marketo är de största aktörerna inom området idag:

Alltså både färska startup’s och några av världens största bolag. Och pajkastningen dem emellan är i full gång. Marketos CMO Sanjay Dholakia uttryckte sig nyligen om att en tidigare Oracle anställd sagt att:

”- When Oracle’s selling customer experience, it’s selling 42 pieces of software.”

Oracle CXM Cloud

Vilket inte är helt osant. Och som beställare vet kan bli kostsamt i allt från 7- till 8- och 9-siffrorsvarianter.

Marketo tror istället på en ”best-of-breed” framtid. En del av deras framgång är hur de varit enormt aktiva med partners som via avancerade API:er kopplas samman och möte på en egen marknadsplats.

De mest framgångsrika integrationerna är till molnaktörer som Dropbox, Cornerstone On-Demand, Workday och Box. Inom CRM finns livsviktiga integrationer med Microsoft Dynamics, SAP, Netsuite och SugarCRM. Även konkurrenterna SalesForce och Oracle är faktiskt mycket viktiga som moln och CRM respektive CRM-partner till Marketo idag. Marketo är även app-partner med svenska EPiServer. Integrationer finns även med WordPress och Drupal.

Marketo gillar även att återanvända ett citat om att de kommer med en bakgrund och behov som en modern CMO’s. Sanjay Dholakia säger även:

”The difference between us and other competitors is that we are marketers for marketers. A client don’t want to buy marketing tech from an ERP company.”

Ett rakt slag mot nyblivna storkonkurrenten Oracle som för åtta månader sedan slutförde förvärvet av Eloqua för 871 miljoner dollar och med ens blev Marketos största konkurrent.

Vad Marketo tror att markandschefer gillar är i korthet:

 • En övergripande trädstrukturvy som ger goda möjligheter till skapande och framförallt återskapande av t ex mailutskick, seminarier, webinars och påminnelser. Vilket kund är i vilket läge och redo för vilken typ av budskap nu?
  • Påminnelse
  • Remarketing
  • Rabattkod
  • Temabaserat utskick
  • Telefonsamtal etc.
 • Just återskapandet av kampanj passar t ex bra om samma event ska ske i olika städer eller i flera olika länder.
 • Enkel sök och filtrering över inlagda titlar och personer man vill nå med utskick (via CRM-systemet).
 • Personalisering genom en egen taggningsfunktion så rätt titlar får rätt rubriker.
 • Lägga till formulär, dokument, innehåll, videos etc. (via partnerdatabasen) till utskick och innehåll via samma gränssnitt.
 • Följa upp skapade kampanjer med egna landningssidor och uppföljningsmaterial.
 • En tight Facebook Open Graph integration som uppmanar tillfrågade att dela ut sina Facebook uppgifter.
 • Alla inlagda objekts relationer är tight ihopkopplade med varandra och byggs ständigt på vid påbyggnad eller återskapande av innehåll.

I Sverige är Marketo kompetens fortfarande svår att hitta. Enda lokalt aktiva konsulten med kompetens är Capgemini.

Intresset för marketing automation visar sig även då Marketo har lyckats samla förbluffande 14 000 deltagare till sitt webinar (!) New Rules of Marketing nu på torsdag.

Avantimes filmdivision jobbar med Sossarna

Skrivet av Martin Edenström On 15 januari 2013

Avantimes nyöppnade division satsar på ett mindre vanligt tjänsteområde. Det är filmproduktion som webbyråns koncept nu utvidgats med. Och den första kunden till det nya affärsområdet blir en av de äldsta byråkunderna, Socialdemokraterna.

http://avantime.se/wp-content/uploads/2012/12/at-sap-.jpg

De har fått en konceptfilm producerad kallad  Socialdemokraterna – Framtidspartiet. Just nu har den omkring 6 500 visningar på Youtube.

Det nyanställda/omflyttade Avantime-teamet bakom produktionen var:

Pål Hamel, Creative Director and Producer, Avantime
Johan Sandberg, AD, Avantime
Oscar Karlsten, VD, Avantime

Och beställare i arbetsgruppen var:
Charlotta Ulvenlöv, Webbstrateg, Socialdemokraterna
Natalie Sial, Webb och sociala medier, Socialdemokraterna
Erik Hjalmarsson, Reklam och form, Socialdemokraterna

Socialdemokraterna.se har även bytt kommentarsfunktion till en original Facebook Comments widget.

Redbull.se live på Oracle WebCenter Sites CXM

Skrivet av Martin Edenström On 15 januari 2013

Redbull.se har just släppts på en koncerngemensamt framtagen java CXM-lösning via ett projekt från Österrike.

CMS/CXM-lösningen som handlats upp av energidrycksföretaget är en Oracle WebCenter Sites (tidigare Fatwire/Endeca etc. som inte haft någon representation i Sverige).

Det är en ”satellitsajt” som till 90% bygger på mallförlagor av relativt nya Redbull.com.

redbull oracle

Sajten satsar på en interaktiv carousel med grafiska previews, en ”mest klickade idag”-lista, sök och en renodlad webb-TV sektion. Löpet innehåller en facebook share, kommentarer (utan registreringskrav, enbart CAPTCHA) och tillhörande videoklipp (via en Brightcove) till varje artikel.

Med dagens mått har det gjorts minst sagt enkelt att interagera snabbt och anonymt (registreringsfritt) med den nya sajten.

Destå mer pinsamt då, speciellt för ett omtyckt företag som Red bull, är att besöksinteraktiviteten några veckor efter lansering är noll, vilket den nya sajten rent av skriker ut då obefintliga kommentarer och shares synts utåt.

Här måste Red Bull och Oracle jobba hårdare.

Huffington post comments driver social interaktion

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2012

Innovationen som kommer med att driva en av de största nyhetssajterna i världen (med 70 miljoner kommentarer q1-q3 2012) är imponerande. Disqus känns nästan funktionsfattig jämfört med hur Huffington post, Huffpost vidareutvecklat sina kommentarsfunktioner.

huffpost comments

Artikelsluten börjar ta samma form som en hel vBulletin eller IP.Board forumlösning numera. I vissa fall är interaktions/kommentarsmöjlighetera än mer omfattande.

Det framgick under våren 2012 att Huffpost skulle satsa på att produktifiera sin redan omfattande, egna kommentarsfunktion.

Kommentarerna har under året därefter utökats med bl a:

 • Titlar till läsare baserat på typperson, antal kommentarer etc.
 • Att läsare får ”badges” från lösta antal relaterade quiz, sociala delningar, antal kommentarer, etc (utöver titeln). Även försedda med nivå på badge. Något för quiz-intresserade SvD att titta på.
 • ”Taglines” som läsare själva sätter för att personalisera sig själva och sina inlägg.
 • Flera typer av nya ”följ-möjligheter”.
 • Varje kommentar har även en egen ”sida” där det går att svara, favoritisera, se stats, bli ett ”fan” till kommentatören, se relaterade taggar och share’a (på sex sätt!) varje kommentar.
 • Det finns under stats även olika listor med ”Friends’ Activity”, Activity, Comments och Fans.

Sedan tidigare kör Huffpost comments ett eget race med otaliga möjligheter att direkt på sociala nätverk dela ut kommentarer på aktuella händelser, se vad Facebook/Twitter kontakter läser/kommenterar, föra dialog med journalister, se relaterat innehåll och mycket mer.

Det innehåller Klarna Checkout

Skrivet av Martin Edenström On 16 november 2012

Update: De första integrerade Klarna Checkout checkout-flödena, skriva i PHP, öppnas i iFrame(!), har börjat dyka upp. Hur rädda behöver då e-handelsproduktbolagen vara, och vad innehåller egentligen svenska Klarnas framtidshopp?

Bolaget har jobbat med hundratals dedikerade utvecklare under hela året på produkten.

Designen skiljer sig en aning från maj månads första beta version. Det är:

 • Sidan börjar med att laddas in först vid ”on focus”. Designen ska vara responsive i sin iFrame (finns andra format, men frame’n tillåter adresshämtning etc.).
 • Strukturerad med ett ensidesflöde med en del ”space” och god tydlighet, en aning ljust kanske men ska tydligen bli skarpare i final version.
 • Varukorg och frakt visas först, på varsin rad.
 • Klarna som betalalternativ markeras direkt på varulistningen.
 • Om lagerhållningen tillåter går det att addera produkter direkt från varulistningen (styrs i e-handel GUI)
 • Extraerbjudanden som ”presentinslagning” och rabattkod följer därpå. (styrs i e-handel GUI)
 • Därefter tredje steget leveransalternativ. (styrs i e-handel GUI)
 • Det finns en tillgänglighetsdetalj (blindläsare via länk tillsammans med internetbank som döljs rejält). (styrs i e-handel GUI)
 • Facebook (accept krävs) går att använda för att hämta persondata.
 • Fälten för postnummer och personnummer inte visas upp innan e-post angetts, intressant ur UX-perspektiv.
 • Tooltips används för fakta vid fält som e-post och mobilnummer.
 • Klarna uppmanar alla att använda personnummer, för att säkra t ex Klarna finansiering.
 • Klarnaloggan finns på köp-knappen (ändrar färg när allt är rätt ifyllt) och det finns några trygghets-statements till höger om ”slutför köp” fälten.

Mycket påkostad A/B test, UX kunskap och annat där uppe som nu går bra för e-handelsdesigners att ”låna”.

Under huven ska den största USP:en för e-handlare, förutom att ha all redovisning samlad på samma ställe, vara att Klarna lovar att räkna fram och automatiskt rekommendera det betalsätt som konverterar bäst för stunden. För klarna är det skönt att kontrollera och kunna eliminera PayEx, PayPal och Skrill.

Klarna Checkout stötte på de första riktigt stora problemen tidigare i höst då sajten gick ned, vilket drabbade samtliga beta-testande e-handlare. Något Klarna tidigare i år lovade att det inte fick ske i aktörens nya roll som en än mer kritisk molnaktör.

Klarna uppdaterar MKSE med information om att vissa saker är konfigurerbara och vissa saker ligger i e-handelsplatsens GUI. Se kommentar nedan.

Sitecore investerar i Facebook Pages konsulter

Skrivet av Martin Edenström On 17 augusti 2012

Sitecore har gjort säsongens första förvärv. Det danska bolaget väljer att investera i 45 man stora, danska Facebook-konsultbyrån Komfo.

Komfos stolthet är medlemskapet i Facebook’s Preferred Marketing Developer Program. Det har lett till stöd (Konfo platform) de tagit fram för kontroll av främst Facebook Pages. Något som vi troligen kommer få se välintegrerat i Sitecores dashboard inom kort.

Facebook’s Preferred Marketing Developer Program utgörs av en PMD Badge som erhålls efter en kvalificering i kunskap om Facebook Pages, Ads, Apps, och Insights.

Tumblr det tredje dela-alternativet efter Facebook och Twitter?

Skrivet av Martin Edenström On 16 augusti 2012

När tweenie och ungdomsfokuserade TeenVouge.com lägger till en tredje dela-knapp bredvid sina Facebook och Twitter sociala nätverksknappar är det varken Pinterest eller LinkedIN som hamnar där.

Det är det snabbväxande bloggsystemet Tumblr.

Tumblr har byggt mycket av sin framgång på enkelheten att visa upp och dela ut bildmaterial i större mängder. De tillhörande textmängderna i en Tumblr bloggpost är oftast inte större än ett tweets 140 tecken eller mindre.

Tumblr har en god användarförståelse och är väl mobilanpassat. Den närmsta nuvarande konkurrenten är troligtvis Facebooks förvärv Instagram. En hel del av Tumblr framgång bygger på tanken kring ett collage och hur väl flera bilder av samma tema fungerar ihop. Samma sak som gjort Pinterest hypat.

Något att se och lära sig av för svenska dela-knapp ägare?

TeenVogue.com är dessutom, högst tidsenligt, en responsive design release med följsam meny-bar, webfonts och kombinerar gratis medlemskap (för kommentarer etc.) med provprenumerationer på den tryckta tidningen.  Helt rätt utfört av moderbolagets digitala webbenhet Condé Nast Digital.

Checkinsweden.com live på WordPress av Hypernode

Skrivet av Martin Edenström On 18 juli 2012

Hypernode har en ny WordPress 3.4 lansering i Checkinsweden.com hälsar Mathias Andelin. En guide till Sveriges hotell och konferensanläggningar. Sajten innehåller förutom hotell- och konferenssök även en evenemangsdel, nyhetsblogg och väder.

 

Städer och regioner har egna taxonomier taggade med hjälp av pluginet WP-types. För språkstöd valdes WPML (The WordPress Multilingual Plugin).  karttjänst gäller open source-baserade OpenStreetMap.

Sökfunktionen är Relevanssi och annonseringsverktyg är pluginet WP Ad Center. Även WordPress SEO, WP Super Cache, Google fonts och CMS Tree Page View har aktiverats. Facebook comments användes för kommentarer.

Under sommaren verkar fler .NET och java-konsulter ”labbat” med WordPress om man får tro CMS-twitterfeeds.

Facebook for WordPress med en mängd nyheter är släppt

Skrivet av Martin Edenström On 13 juni 2012

Facebooks utvecklare har äntligen avsatt officiell utvecklingstid för en egen plugin på WordPress 3. Den nya Facebook for WordPress erbjuder en mängd sociala features för sajtägare. Det ska gå att göra mer avancerade Facebook Open Graph-integrationer utan att behöva koda.

”Mentions” är en ny del, möjligheten att ”Subscribe” som på vanliga Facebook.com, mer SEO-vänliga ”Comments” och ”Enable Publishing to an Author’s Timeline” samt en hel del annat.

Mer om Klarna Checkout

Skrivet av Martin Edenström On 10 maj 2012

Nordic Ecommerce Summit i Stockholm avtäcktes Klarna Checkout efter några månaders spekulation.

De är helt sonika ett Facebook Open Graph berikat alternativ till en stor eller liten e-handels kassa-hantering. Kassan ska utöver den sedvanliga fakturahanteringen, som Klarna och butikerna tidigare tjänat pengar på, även erbjuda betalkort och alla andra betalsätt.

Butikerna blir Klarnas kund och de säger sig jobbat hårt för att anpassa produkten efter det kassatypflöde som fungerar allra bäst för en generell e-handel (måste varit svårt). De har satsat på få fält då deras undersökningar visar vilka fält som minskar konvertering. Samt Checkout ska ha vissa designmöjligheter för att e-handlare ska kunna designa kassan efter egen e-handelsdesign. Kassan ska fungera så att den sätter samma pris på alla betalsätt.

De 100 utvecklare som anställdes för bygga Checkout ska även byggt tjänster för att erbjuda en enkel integration/uppstart av produkten.

Klarna lockar även med att hjälpa till med att räkna fram och rekommendera det betalsätt som konverterar bäst. Har en e-handlare tidigare tjänat några kronor på Klarna fakturahantering lovas nu ytterligare några spänn, troligtvis fortfarande på fakturavalet, men om villkor finns ska då även kortalternativ kunna ge samma marginaler. De räknar Checkout ut åt e-handlaren.

Klarna hoppas även gå i bräschen och skapa en typ av standard för hur en kassa ska se ut och fungera sett till t ex UX.

Förhoppningen enligt Sebastian Siemiatkowski är att ge små e-handelsbolag samma Payex/Paypal/Sveawebpay betalalternativ som annars främst stora bolag har råd med.

Driften ska även vara prioriterad, ”Klarna molnet” lovas god tillgänglighet och hoppas fördelarna ovan räcker för att kunderna ska våga ”lägga ut” kassan.

Svenska Tennisförbundet satsar på EPiServer Community

Skrivet av Martin Edenström On 12 april 2012

Svenska Tennisförbundet går mot trenden och väljer att lansera ett eget, slutet community. Nya Min Tennis, mintennis.se, framtagen av sponsringsbyrån S&B och Circuit, är den första av flera släpp på en plattform framttagen för att löpande kunna skapa Tennis-projekt, teman och digitala aktiviteter. Min Tennis är en Relate+ / EPiServer Community 4 release.

http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_46552/cf_9/mintennis.jpg

EPiServer Community-projekt från idag förses äntligen med Facebook Connect för registrering (istället för EPiServers förstaval Microsoft live (!)). På sajten går det att hitta tennisbanor (Google Maps), se 500 tennisklubbar och ta del av erbjudanden (efter Facebook Appen aktiverats).

Henrik Källén, Svenska Tennisförbundets Generalsekreterare tillhörde beställarna.

MKSE.com har inte skrivit om Relate+ projekt sedan i maj 2011.

Tennis.se, Svenska Tennisförbundet är en del av enormt kritiserade EPiServer 5-projektet idrottonline.se av Sogeti.

Svenska KFUM väljer WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 7 mars 2012

WordPress verkar passa den svenska ideella sektorn. KFUM, en del av världens största ungdomsrörelse, lanserade innan nyår sin nya webbplattform på WordPress CMS 3.3.

http://kfum.se/wp-content/uploads/2011/12/kfum-logo.png

Det blev en multisitelösning för hela den svenska rörelsens 400 föreningar, hostad på Amazon EC2 med bland viss Facebook Graph-integration för login och flera sociala insticksprogram. Det finns integrerad avgiftshantering, Piwik som statistiksystem och Google Translate används för översättningar.

Kfum.se ska låta föreningar skapa egna sajter i den nya plattformen.

Projektledare och interaktionsdesigner inhouse har varit Daniel Anundi, grafisk form har Some Guys stått för och utveckling har skötts av frilansutvecklare i Linköping.

?>