Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Google API’ kategorin

Jämför Google Analytics data med konkurrenterna i samma bransch

Skrivet av Martin Edenström On 23 september 2014

En av det tredje kvartalets största nyheter för kund i Google Analytics är återkomsten av Benchmark.

Det innebär att nya Benchmarkingrapporter baserade på DoubleClick data kommer tillgängliggöras (inte helt olika nya Demographics och Enhanced Ecommerce rapporterna) som låter kunder jämföra egna analysdata med andra företag i samma bransch.

Google-Analytics-Benchmarking

Det ska gå att se hur man ligger till i förhållande till sina konkurrenter och hur man ligger till i ett branschsnitt.

Några av de tidigare tillgängliggjorda, demografiska kategorierna i Google Analytics är:

 • Home Decor Enthusiasts
 • Technophiles
 • Shoppers/Shopaholics
 • Travel Buffs Health & Fitness Buffs
 • News Junkies & Avid Readers
 • Movie Lovers
 • Cooking Enthusiasts/Aspiring Chefs
 • TV Lovers
 • Shutterbugs

Web Guide Partner köper upp May & Barrow

Skrivet av Martin Edenström On 26 augusti 2014

Web Guide Partner förvärvar den Google Analytics fokuserade byrån May & Barrow och fördubblar egna styrkan inom analys. May & Barrow hade enligt senaste siffrorna 3 anställda.

https://evbdn.eventbrite.com/s3-s3/eventlogos/18442815/mblogo.png

Google Analytics är ett område, men ingen enorm svensk sysselsättning ännu. Konkurrenten Outfox har för stunden 8 anställda. Trots det säljer Google Analytics Conference Nordic slut igen på rekordtid. 400 deltagare väntas.

May & Barrow erbjuder även tjänster inom AdWords och konverteringsdesign. Det är strax under tre år sedan byrån grundades.

Tidigare ägaren Emina Dervisevic kommer att ingå i WGPs ledningsgrupp.  Niklas Flisberg, VD Web Guide Partner, hoppas kunna erbjuda nya och kompletterande tjänster till alla befintliga kunder.

Socialdemokraternas digitala leverantörer, med Avantime i spetsen, ska de senaste 6-12 månaderna jobbat hårt inför valåret med att skriva om stora delar av Socialdemokraterna.seEPiServer.

För ett halvår sedan gick SSU som första användare ut och berättade att de tillsammans med Reform Act testat Barack Obamas kampanjverktyg BSD tools under en period. Testen ska blivit så pass framgångsrika att även Socialdemokraterna numera använder sig av den analytiska, interaktions-, engagemangs och bidragsinsamlande plattformen.

2012’s Winning Campaigns

Det högintressanta tillägget ska varit en grundstomme i den digitala samordning och centrala kontroll av en valkampanj som gjorde Facebooks Chris Hughes berömd och ofta nämns som en stor anledning till Obamas framgångar. Socialdemokraterna sneglade redan 2010 på Obamas strategi och har de senaste 5 åren tagit inspiration från satsningar som MyBO.

En rejält digital uppdatering som kan bli minst sagt värdefullt för partiet i höstens val. Det är även vad partiordförande Stefan Löfven borde synkat med duktiga Charlotta Ulvenlöv och tagit med sig upp på scen under förra veckans Webbdagarna i Stockholm inför 1500 digitala beslutsfattare. Det hade gett en bättre bild av vad partiet faktiskt gör digitalt istället för att osäkert baissa Twitter för att lyfta fram ”personliga torgmöten”.

socialdemokraterna

BSD Tools tas fram av firman Blue State Digital,  som även varit bland de mest kritiska till den senaste miljardrullningen inom Healthcare.gov. BSD Tools olika delar beskrivs som:

SSU ligger kvar på en open source Joomla! CMS från 2010 som var i behov av större uppdateringar. Den har tidigare hackats och legat nere i dagar. Obamas kampanjer använde även Google Analytics MVT i stor utsträckning.

Facebook och Google+ slåss om inloggningen på e-handelssajterna

Skrivet av Martin Edenström On 31 januari 2014

Gigya har släppt de senaste siffrorna över de populäraste alternativen för social login, dvs. att använda Facebook, Google+, Twitter eller annan leverantör för att skapa, koppla ihop ett nytt användarkonto på en sajt eller en tjänst. Social login används även för att komma åt skyddad information löpande på medlemsstyrda sajter och tjänster.

social login q4 2013

Facebook dominerar över hela världen, speciellt i Asien är tillväxten stor. Men även Google+ växer generellt och inom mobilt tog de faktiskt några marknadsandelar från Facebook.

Inom viktiga, och extra känsliga, e-handelssegmentet för social login har faktiskt Facebook en större del av kakan än generellt. Men även här växte Google+.

social_login_ecommerce

Freemium affärsmodellen fungerar. Inte bara bland privatpersoner, även företagsanvändarna är snart fast. Företag som prövat finner sig ofta som användare efter bara några månader och sedan kommer en enkel, och nödvändig, överrullning till ett första betalsteg.

Men bara för att det först går bra att t ex gratis skicka ut 10 000-tals mail via Mailchimp, en siffra som räcker väl för de flesta svenska företag, så innebär det inte att alla trivs med gratisabonnemang. En väl så motiverande faktor bland företagsanvändarna är att det rätt snart känns utsatt, pinsamt eller osäkert att använda ett gratisverktyg som blir allt viktigare för företagets kommunikation, kreation, IT-säkerhet, test eller paketering.

Google Analytics är gratisverktyget med i särklass högst antal svenska företagsanvändare. Det beräknas redan 2012 finnas strax under 90% av båda alla svenska och europeiska bolag. Men ännu är gratisanvändarna med rätt mängd trafik säkra. Det tillåts fortfarande 10 miljoner besökare per månad utan att behöva köpa nästa – och fortfarande väldigt ovanliga – steg, Google Analtyics Premium. Inte många svenska företag kommer upp i de siffrorna.

Men nu kommer i alla fall en ny Google Analtyics uppgradering. Även om även den vid släppet är kostnadsfri. Google har även utökat sin Google Analytics-portfölj med fjolårets utannonserade Universal Analytics. Universal Analytics kommer framöver bli standard som analysverktyg och erbjuder idag även en ny typ av analys och datainsamling som klarar att hantera alla typer av digitala enheter som besöker en webbplats eller tjänst.

I november 2013 har en mängd Google Analyticskonton förrsetts med ”An Easy Way to Upgrade to Universal” så att de snabbt ska få med alla miljontals användare på tåget.

Google har i dagarna även gjort om sin partnermodell ”Google Certification Program” till nya Google Partners som vill göra det enklare och mer centralt för leverantörer att skaffa certifieringar och erfarenhet inom produkter som AdWords och Google Analytics.

Väldesignade Google Maps via Snazzymaps

Skrivet av Martin Edenström On 7 november 2013

Snazzymaps är det repository över designade Google Maps alternativ som i nuläget kommit längst. Google Maps försöker med senaste API version 3 utrullningen att återta kontrollen som den givna kartleverantören mot mer designvänliga alternativ som Mapbox (som Aftonbladet testat) och OpenStreetMap. De har fått fäste 2012-2013 då alla Google Maps kartor en period såg väl likformade ut.

Snazzymaps erbjuder färdigframställda färgscheman baserade på custom styles för Google Maps för webdesigners och utvecklare. Det finns i nuläget 21 varianter. Det går även att lämna in egna exempel.

Tipstack till Andreas Carlsson.

Riksutställningar bygger Google Apps intranät

Skrivet av Martin Edenström On 21 oktober 2013

Den lilla statliga myndigheten Riksutställningar är först av myndigheterna med att ge sig ut i molnet med ett ”Google Apps intranät”.

”- Vi använder först och främst Google Drive, mejlen och det enklare Officepaket som ingår. Snart flyttar vårt intranät dit också. Eftersom vi slipper licenshanteringen blir det också billigare.”

säger projektledaren Jesper Cederlund. Tidigare har de runt 25 anställda delat it-lösning med Riksantikvarieämbetet (WordPress intranät sedan ett år tillbaka).

Google Apps och Google Sites har tidigare prövats som intranätstöd, det finns bl a även mindre tillämpningar i Jostle’s People Engagement platform, Ahold, Gpanion och Papyrs,

e-Spirit Forrester

 

AddThisEvent widget bokar in alla olika typer av kalendrar

Skrivet av Martin Edenström On 25 september 2013

Tydligen finns det väldigt många olika kalendertyper och ett så pass stort behov så AddThisEvent kom till.

AddThisEvent

Det är dock inget dotterbolag till namnen AddThis. Danske Michael Nilsson har skapat tjänsten som erbjuder samlad kalenderhantering på sajt för tjänsterna:

 • Outlook Calendar
 • Google Calendar
 • Yahoo Calendar
 • Hotmail Calendar
 • iCal Calendar

Det går att skapa egna teman och verktyget ska hjälpa hålla koll på olika tidzoner.

Google Shopping sökresultat i Sverige, motar bort e-handels SEO

Skrivet av Martin Edenström On 24 september 2013

Clas Ohlssons hybris e-handel rent fysiskt finns stationerad i England har även svenska användare fått e-handelsresultat direkt i Googles söksidor. De kommer från nya Google Shopping och lanseras i Europa nu i september.

Den officiella informationen talar om att Google i höst börjat rulla ut en ny kommersiell modell av Google Shopping som bvyggs på Product Listing Ads i England, Tyskland, Frankrike, Japan, Italien, Spanien, Holland, Tjeckien, Brasilien, Australien och Schweiz.

För att aktivera och bibehålla en Product Search listning enligt bilden behöver e-handelsägare sätta upp en Product Listing Ads kampanj i Google AdWords mot aktiva länder.

Google Shopping väntas skarpt till Sverige kvartalet efter den första gruppen.

Google Shoppings tydliga och säljande högerkant blir så klart ett klart avbräck mot dem som satsat stort på att få upp produkter och produktkategorier högt i Googles sökresultat baserat på SEO.

Tipstack till Peder Näslund.

Google+ satsar på e-handelsknapp och socialt login

Skrivet av Martin Edenström On 5 mars 2013

Google vill bli större som Social Login. Google+ får ta rollen som den nya Google Friend Connect. Google Friend Connect API har samtidigt lagts ned. Det var 2008 som Google och Facebook samtidigt lanserade sina sociala logintjänster, men vem som vann är idag rätt uppenbart.

Google+ Sign-In kallas nysatsningen och finns förutom till webben även till iOS och Android. Även Microsoft Live och en stor mängd andra aktörer erbjuder Social Login API. Det har lett till att aktörer som Janrain blivit en bra alternativ för e-handels- och webbägare de senaste åren.

Flixster, USA Today, TheGuardian, Banjo, Shazam, Fitbit, OpenTable och TheFancy använder Google+ Sign-In idag.

Google+ som universellt login får samtidigt stöd av en ny typ av e-handelsknapp för Google+ företagssidor. Den knappen leder till en Google+ produktsida där du kan lägga produkten i varukorgen. I ett senare steg kommer kunden till kassan. Knappens funktioner lär komma att förändras under 2013.
https://developers.google.com/+/features/images/sign-in-button.jpg

Ett sätt för Google att inte åter igen hamna efter. Facebook avtäckte i höstas sin nya Facebook Want knapp för giftcards och personliga listor över produkter. Men som därefter snabbt skulle kunna bli en riktig köpknapp.

Huffington post comments driver social interaktion

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2012

Innovationen som kommer med att driva en av de största nyhetssajterna i världen (med 70 miljoner kommentarer q1-q3 2012) är imponerande. Disqus känns nästan funktionsfattig jämfört med hur Huffington post, Huffpost vidareutvecklat sina kommentarsfunktioner.

huffpost comments

Artikelsluten börjar ta samma form som en hel vBulletin eller IP.Board forumlösning numera. I vissa fall är interaktions/kommentarsmöjlighetera än mer omfattande.

Det framgick under våren 2012 att Huffpost skulle satsa på att produktifiera sin redan omfattande, egna kommentarsfunktion.

Kommentarerna har under året därefter utökats med bl a:

 • Titlar till läsare baserat på typperson, antal kommentarer etc.
 • Att läsare får ”badges” från lösta antal relaterade quiz, sociala delningar, antal kommentarer, etc (utöver titeln). Även försedda med nivå på badge. Något för quiz-intresserade SvD att titta på.
 • ”Taglines” som läsare själva sätter för att personalisera sig själva och sina inlägg.
 • Flera typer av nya ”följ-möjligheter”.
 • Varje kommentar har även en egen ”sida” där det går att svara, favoritisera, se stats, bli ett ”fan” till kommentatören, se relaterade taggar och share’a (på sex sätt!) varje kommentar.
 • Det finns under stats även olika listor med ”Friends’ Activity”, Activity, Comments och Fans.

Sedan tidigare kör Huffpost comments ett eget race med otaliga möjligheter att direkt på sociala nätverk dela ut kommentarer på aktuella händelser, se vad Facebook/Twitter kontakter läser/kommenterar, föra dialog med journalister, se relaterat innehåll och mycket mer.

Multi-screen checkout flow ställer nya krav på e-handlare

Skrivet av Martin Edenström On 14 september 2012

Content är kung, Context kungadöme eller krona och Multi-screen är sprillans ny drottning. Som vanligt driver e-handeln den mest innovativa utvecklingen på nätet. Det finns större ambitioner, bättre budget och mer fart bakom e-handlarna. De har så klart även den stora fördelen att konvertera fram rena intäkter.

Det ska därför bli fantastiskt spännande att se vad upptäckterna i Googles augusti 2012 rapport The new multi-screen world (där termen ”second screen” myntades) betyder för e-handeln under den senare delen av 2012 och nästa år.

Med rapporten ställdes nya krav på webbvärlden. Vi vet nu att flera skärmar på smartphone, tablet och dator enheterna inte nödvändigtvis tar ut varandra. Snarare tvärtom. Och vi vet att det kommer finnas kombinationer av smartphone, tablet och datorbruk som vi kan och bör förutse samt med innovativa design- och köpflöden uppmuntra ett visst beteende inom.

Den stora utmaningen blir att, med respekt och genom att följa cookie-lagar, nå multi-screen kunder som:

 • Tittat flera gånger på en vara
 • Lagt en vara i varukorgen
 • Varit inne på sajten flera dagar i följd

Och stödja dessa genom att direkt visa de varor och den varukorg som besökaren nyss hade uppe på sin andra enhet.

Och det går inte att hoppas att kunden redan är:

 • Inloggad i e-handeln, det är för mycket begärt då e-handelskonton sällan används inom cookies satta utgångsdatum.
 • Inloggad i anknutet socialt nätverk. Det skulle kunna vara en lösning, men då krävs samtidig, social inloggning på flera enheter.

Cookies är dagens nyckel till allt som ligger ”på utsidan”. Utanför e-handelns egen medlemshantering eller social inloggning. Men dessa går inte att dela över flera enheter.

Amazon tillhör pionjärerna och de bästa inom detta område har erbjuder så klart redan multi-screen flöden. Även Tesco ska ha liknande upprättningar i sin e-handel samt m-commerce. Men de är sådana giganter att deras kunder gladeligen både loggar in och ytterst frekvent använder sajten.

Multi-screen anpassningar måste fungera även för mindre e-handlare som inte har samma förutsättningar.

En annan tanke är vad webbläsaren Chrome nyligen introducerat. I de senaste iOS och Android-versionerna erbjuds ständigt synkade webbläsarbokmärken och webbhistorik (efter en Google Account inloggning) mellan mobil och desktop enheter. Det är inte omöjligt att tänka sig att Google framöver gärna vill profitera på ett liknande beteende även för andra uppgifter än webbläsarbokmärken. Som anslutna e-handelsproduktsidor och varukorgar (i detta utförande gissningsvis Google Wallet/Checkout baserade).

Det finns även flera andra, liknande trender som snuddar vid denna utveckling:

 • Övergivna varukorgar reduktion, som VeCapture tracking software som loggar även ej färdigställda formulär,  etc. och följa upp med e-mail.
 • Personaliserings- och kommers intelligens som Apptus eSales för unik webbplatsdesign som baseras på tillgänglig kunskap om den aktuella besökaren.
 • Postnummer-kontroll som ett första steg i ett e-handelsflöde, vid övergivet sker en kontroll där t ex nyhetsbrev skickas om postnumret enbart går till en enstaka kund i kunddatabasen.
 • Med personnummer-kontrollerna m-commerce lanseringar gärna använder kan man tänka sig liknande scenarios. Att slagningar mot personnummer och tillgängliga e-postadresser utförs vid avbrutna köpflöden.

SATS på ny EPiServer, Android och iPhone av Xlent, Doberman och Apegroup

Skrivet av Martin Edenström On 28 december 2011

Update: SATS träning har gått live på en ny EPiServer CMS 6. SATS nya, nordiska webbplatser är en större EPiServer-satsning med back-end integrationer mellan EPiServer och Dynamics CRM samt tjänsteuppbyggnad av kommunikation mellan webb/mobil och medlems-/affärssystemet ClubLead (används främst för sökning och bokning av klasser samt medlemshantering).

Senast för 11 månader sedan (!) lanserades gamla www.sats.comEPiServer CMS 5 av Valtech. Den lanseringen vart inte gammal. Men denna lansering är mer omfattande, nu byts även andra stora delar av CMS-närvaron ut (som MySats), som en bokningsfunktion från 2010 på Drupal CMS av Nonea (Drupal’en designas om, men finns kvar undertill, hälsar den sistnämnda).

Sajten är helt omgjord från grunden med ny struktur och ny content för 4 länder – bland annat har SATS tagit fram promotion-klipp (YouTube) för nästan samtliga 45 gruppträningsklasser.

Xlent har även integrerat webbplatsen med Bazaar Voice (Social Commerce/rating som används av bland annat The Phone House och Coop) samt Exor (Personliga träning). Det finns även Google- och Facebookinloggning (Oauth/OpenID) samt gilla och dela (AddThis). Ramverket jQuery och MVVM-biblioteket Knockout används.

Xlent utvecklade webb, Doberman stod för design/interaktionsdesign, Apegroup för iPhone och Android-appar. Projektledare var Niclas Engborg och Peter Johansson.

En påkostad lansering med bra design/IE/koncept (som nästan alltid från Doberman) och mycket integrationer. Det gillar vi.

Xlent delar hus med EPiServer på Regeringsgatan men är helt färska på .NET CMS-området med tre nyrekryter från Avantime och Cybercom.

Tipstack till Xlent nya VD Anders Franzén.

 

 


DN.se satsar på wrapper i App Store, CS satsar på iPad

Skrivet av Martin Edenström On 30 augusti 2011

http://www.medievarlden.se/sites/default/files/imagecache/article_image/articleimg/dnappstor.png

DN.se gör som Aftonbladet och släpper en simpel wrapper till sina nya (förvisso mycket kompetenta) mobilsidor för att bli sökbara i App store. Wrappern tillåter offlineläsning samt viss ytterligare bevakning.

Wrappers är förvisso en aning knepigare att bygga än att bara slänga upp en ram i app store, de kräver även att data mellanlagras i appen samt att vissa artiklar laddas upp till Apple på ett speciellt sätt.

DN.se har nyligen även stängt kommentarsfälten inför den uppgradering som MKSE.com tidigare skrivit om. Nytt är dock att det även ska gå att logga in med Google konto på nya lösningen.

Även IDG har släppt en iPad-version för sin publikation Computer Sweden. Den siktar in sig på befintliga prenumeranter.

Stärkta av Google Plus vill Blogger ge WordPress.com en match

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2011

Allt från Google är inte guld som glimmar. Det visar historien, men frågan är om Google kan slå två flugor i en smäll genom sin Google Plus succé i sommar.

Nästa steg i ”det sociala Google” sägs vara en rejäl uppdatering av Blogger förvärvet från 2003. Världens femte största sajt (enl. Alexa) med 400 miljoner läsare.

De senaste åtta åren har inte mycket hänt med Blogger. Vilket främst syns i gränssnitt och funktion, men under 2010-2011 har vissa saker förändrats.

Det senaste har Google valt att introducera Web Fonts till bloggplattformen, lagt till integrerad Google Analytics statistik och ett bättre spam skydd. Google kan sedan tidigare dessutom ståta med bättre uppetid än hos WordPress.com.

Och nu talas det om att större utvecklingsresurser satts in för att skapa en ny version av bloggmotorn. Ännu har inte 2011-redesignen (se bilder) släppts, men det syns att inspirationen hämtats från ledande WordPress.com. Som är medvetna om förändringarna, Matt Mullenweg kommenterade hotet i en intervju nyligen.

Fortsätter populeringen av Google Plus identiteter och all social aktivitet blir det en enorm fördel att knyta en uppdaterad Google Blogger bloggtjänst till. Circles-layouten (se video nedan) påvisar en klar koppling till Google Plus. Dessutom påvisas en del andra fina geografiska taggningsmöjligheter etc.

Eftersom WordPress tagit steget och blivit en klart hot mot de övriga proprietära och öppna CMS:en borde även CMS-tillverkarna kasta ett öga på Blogger och all dess miljoner aktiva publicister.

Google har de senaste åren gjort flera misslyckade försök att ta sig in på den internationella CMS-marknaden genom nedstängda Google Pages, Google Sites, sajt-templates till just gamla Blogger och eventuellt även med kommande Google Plus Pages for Business.

Blogger (med 400 miljoner användare

?>