Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘MU / Multisajt’ kategorin

Wallenbergstiftelserna satsar på Drupal 7 Multisite

Skrivet av Martin Edenström On 4 januari 2013

Wallenbergstiftelserna är familjen Wallenbergs allmännyttiga stiftelser som ger anslag till svensk vetenskaplig forskning och utbildning. De har lanserat en ny sida tillsammans med en ny produktion för sin största stiftelse Knut och Alicia Wallenbergs stiftelse på en Drupal 7 Multisite.

Den nya webbplatsen lyfter fram och ska på ett inspirerande sätt berätta om den forskning som stiftelsen stödjer.

Happiness står bakom produktionen.

 

 

 


Atiendo

 

Amelia.se live på EPiServer/WordPress med forum och responsive design

Skrivet av Martin Edenström On 27 november 2012

Amelia.se av Bonnier Tidskrifter har relanserats på en EPiServer Relate+ .NET baserad lösning med forum/community, responsive design grid’at löp och en bloggportal.

Amelia är sedan tidigare EPiServer CMS 6 och Bink Plattform användare. Administrativt lämnas nu då delar av Bink-ansvaret.

Bloggarna ligger kvar på samma WordPress CMS MU lösning som släpptes förrförra året.

Amelia.se är först ut att lanseras, inom kort kommer flera Bonnier Tidskrifters titlar landa på samma, nya plattform. Ansvarig utgivare är Robert Brännström.

Fastighetsnytt.se valde omfattande WordPress CMS

Skrivet av Martin Edenström On 9 oktober 2012

Uppdragsmedia är klara med det de själva kallar sitt största WordPress-bygge hittills. Det är den branschledande tidningen Fastighetsnytt med sajten Fastighetsnytt.se som tidigare i år landade på CMS:et.

http://uppdragsmedia.se/wp-content/uploads/2012/03/startsida.jpg

Uppdragsmedia har byggt en tidningssajt med många kopplingar. Målet var att bygga en redaktionell multisite som ger läsarna både översikt (vilken nyhet som ska placeras på startsidan styrs av Custom Fields) och fördjupning.  5 000 artiklar konverterades. Ett komplett annonssystem har även tagits fram. Sajten driftas hos FS Data.

 

 

 


Atiendo

Enterprise Drupal Gardens siktar in sig på multiwebbplatsägare

Skrivet av Martin Edenström On 14 mars 2012

http://www.acquia.com/sites/default/files/product/enterprise_gardens_logo.png

Projektet Enterprise Drupal Gardens från 2010 har presenterats i en uppdaterad version.

SaaS-lösningen, som tuffar på men i snigeltakt jämfört med superstjärnan WordPress, fokuserar nu på adminstratörer som hanterar multipla webbar och söker en enkel, GUI-styrd hyrlösning för att samla och administrera många webbar.

Några USP:ar som nämns med just Enterprise Drupal Gardens är:

 • Eliminera risken av att bli inlåst med OpenSaaS
 • Skapa kompletta webbplats-templates för att rulla ut sajter snabbt
 • Konfigurera snabbt komponenter för rika webbupplevelser
 • Producera olika webbplatser med WYSIWYG designverktyg

Tyvärr inte något direkt unikt eller nyskapande där, möjligtvis är Enterprise Drupal Gardens tidiga inom termen ”OpenSaaS”.

”Konkurrenten” inom Enterprise Drupal Gardens nya fokusområde är den typ av ”kampanjplatta” MKSE.com skrivit mycket om tidigare under 2009-2012.

Ninetech integrerar WordPress med EPiServer för Myresjöhus

Skrivet av Martin Edenström On 7 februari 2012

Här kommer ännu en EPiServer-integrerad WordPress MU bloggportal. Det är den aningen otippade avsändaren Myresjöhus som erbjuder sina kunder att blogga direkt på webbplatsen. Eller rättare sagt på domänen blogg.myresjohus.se. Ninetech tog över Myresjöhus och lade dem på EPiServer tidigare i höstas.

Myresjöhus kallar sig första husleverantör att erbjuda detta. Inte så märkligt.

Ninetech bygger bloggportal i WordPress för Myresjöhus

Ett liknande syfte har Cloud Nines Byggla.se (betald av kunden Byggmax) som släpptes för ett tag sedan på EPiServer. Den, aningen mindre varumärkesstämplade releasen, var en chansning, men satsningen går rätt bra med flitiga husägare och fixare som löpande faktiskt lägger upp bilder och information nästan dagligen.

Familjerna Larsson, Dolff-Paulsson, Ljugdell, Widegren och Söderberg verkar vara inbjudna för att ”få snöbollen i rullning” för hustillverkaren. Vi får se hur aktiva de fortfarande är om sisådär sex månader.

Expressen.se byter bloggplattform till WordPress CMS

Skrivet av Martin Edenström On 21 mars 2011

Expressen.se blir de senaste snart lansera en ny, extern MU-bloggplattform till sin nuvarande Polopoly CMS.

Men oj vad projektet dragit ut på tiden. Det hela har tagit mer än ett år. Nu har dessutom socialt ansvarige Emanuel Karlsten sagts upp/sagt upp sig.

Men beslut är fattat. På Expressen.se blir det framöver WordPress 3 MU CMS för bloggar. Det är initialt svenska Twitter-sfären som bestämt det (!). Ett inte helt otippat val med tanke på hur många WordPress-aktivister som rör sig i det forumet.

Att stå bättre rustade för interaktivitet och transparens var en av Thomas Mattsson målsättningar med bytet.

Nuvarande XCAP var det främsta alternativet.

IDG.se’s byte från XCAP till PHP-baserade WordPress har inneburit en hel del problem ett tag efter lansering.

Drupal Gardens 1.0 släpps under morgondagen

Skrivet av Martin Edenström On 1 mars 2011

Under onsdagen är det äntligen premiär för den första skarpa, 1.0 releasen av Drupal 7-baserade WordPress.com-utmanaren Drupal Gardens med alla kugghjul och lightbox’es.

http://mkse.drupalgardens.com/sites/all/modules/gardens_features/images/gears.png

Trots att det redan finns 40 000 sajter. 15 000 fler än i november.


Men frågan är om det under den utdragna förseningen inte blivit WordPress 3.1 som närmat sig Drupal 7, snarare än tvärt om.

Det numera Acquia-drivna projektet är Dries egna, aningen ”Mullenweg-fixerade” idé som härstammar från viljan att bistå även de enklaste typer av användare med en bred, användarvänlig OTB-CMS. Något som under 2008-2011 gett upphov till bl a ”Drupal smallcore”-dispyterna.

När Drupal började jaga WordPress.com låg de på 2.8-2.9, men med 3.0 och 3.1 uppgraderingarna har mycket hänt även hos förebilden.

Här är MKSE.com 1 år gamla test på DG.

UN Women valde WordPress lokalt och internationellt

Skrivet av Martin Edenström On 14 februari 2011

UN Women Sverige, tidigare UNIFEM Sverige, har fått ny webbplats på unwomen.se med hjälp av WordPress 3 MU. Björn Sennbrink ligger bakom den produktionen och projektet fick sponsrad hosting av Binero.

Sajten har engelskt språkstöd och kalendarium med Google Maps.

UN Women Sverige

Även internationella unwomen.org ligger på en WordPress CMS.

Annons:

Sjöfartshögskolan byter från WordPress till Polopoly

Skrivet av Martin Edenström On 2 november 2010

CMScrawler avslöjar att Sjöfartshögskolan Sjofartshogskolan.se inom Linnéuniversitetet (Lnu.se) liksom modersajten bytt till den gemensamma Polopoly CMS. En löpsedel-variant med Kundo pch gula länkar.

Tidigare låg Sjofartshogskolan.se på en WordPress CMS. Och bloggarna är kvar i en WordPress MU lösning.

WordPress VIP gick ned igen, TechCrunch förbannade

Skrivet av Martin Edenström On 11 juni 2010

WordPress VIP som bl a TechCrunch, RedHat, Flickr, flera CNN bloggar och GigaOM köper är tydligen inte så vip efter allt.

För andra gången på 4 månader har sajten varit nere. Första gången i flera timmar. Denna gång i 110 minuter. Med standard WP-felmeddelanden, som upprörde TechCrunch.

Tydligen var det en generell WordPress.com-update för samtliga 10 miljoner gratisbloggar som skrev över WordPress VIP kod som ställde till det (troligtvis något som har med kommande MU-releasen WordPress 3.0 att göra). Alltså ligger VIP i samma miljö som alla gratisbloggar.

Smolk i bägaren för den annars extremt framgångsrika, amerikanska CMS-plattformen.

Men TechCrunch-läsarna försvarar Automattic och tycker att det är TechCrunch som är krävande och snåla som inte lägger mer på hosting än 21 000:- SEK per år.

Judo.se lämnar TYPO3 för EPiServer 4

Skrivet av Martin Edenström On 9 juni 2010

Svenska Judoförbundet med Judo.se har i juni gått över från TYPO3 till EPiServer 4. Det hela sker genom att även judoutövarna nu tagit rygg på Sogetis fruktade EPiServer MU-projekt Idrottonline.se.

Med i Idrottonlines gamla EPiServer-version får Judo.se bl a ImageVault och lastbalansering från EPiServer-fokuserade Apica system.

Dock inte direkt den senaste, Meridium hälsar att de nyligen släppt nya versionen ImageVault 3.4.

Amelia får ny bloggportal på WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2010

Tidskriften Amelia har lanserat nya bloggportalen Blogg.Amelia.seWordPress MU. MU-releaserna bara haglar, dessa dagar.

Sifo statistik, OpenX och Google Analytics finns med i WP-mixen.

Anledningen till bytet var att göra det enklare för de som ville blogga inom tidningen Amelias varumärke, enligt bl a Mikael Zackrisson.

Cafe.se fimpar lemoon, väljer WordPress CMS

Skrivet av Martin Edenström On 7 juni 2010

Café.se lanserar egna nya sajten baserad på en WordPress med MU-stöd. Designen blir någorlunda intakt. Utrymme har flyttats/skapats för att lägga till nyheter inom sajten som dropdown-menyer, ”Tre saker vi rekommenderar”, ”Cafe på Twitter” och olika teman som använda för att dela upp bilder, intervjuer, vimmel etc.

De nya MU-bloggarna har försetts med snygga URL:er som daniel.cafe.se. Google Analytics håller koll på besökarna och Google Translate finns för artikelöversättning tillsammans med egna (!) Gilla-knappar. Open source cachelösning kommer från W3 Total Cache.

Tidigare låg cafe.se på en lemoon CMS.

Aller Media, med egna 33 tidningar, är den klart mest aktiva WordPress-användargrupperingen i Sverige. Jonas Björk, CTO på Aller Internet, var en del av teamet – som i övrigt främst bestod av inhouseresurser med stöd från konsulter. Som så ofta när Aller är i farten.

Valtech bakom WordPress igen, släpper nytt för Veckorevyn

Skrivet av Martin Edenström On 7 maj 2010

Tidningen Veckorevyn har lanserat nya bloggsajten blogg.veckorevyn.com. Valtech har arbetat med utvecklingen av lösningen som är baserad på WordPress CMS.

Valtech, som tidigare kritiserades för att inte vilja rekommendera open source plattformen!

Den nya sajten är såklart en WordPress MU som ger möjligheten för Veckorevyns läsare att skapa sina egna bloggar. Det finns även egenutvecklade communityanpassningar skrivna i PHP.

Redaktionen för veckorevyn.com har samtidigt möjligheten att lyfta fram blogginlägg på förstasidan.

Även IDG och TV4 tillhör de som sportar egna MU-lösningar för egna- samt läsarbloggar istället för bloggsystemlösningarna inom egna CMS:et. Snart blir det mycket att göra för alla dessa MU-kunder när 3.0 med integrerad MU släpps.

Valtech har även drygat ut allt Django-arbete med att släppa ett nytt Ruby on Rails baserat projekt för DN.se Riksdagskollen.

Nyheterna i WordPress 3.0 Alpha

Skrivet av Martin Edenström On 9 mars 2010

Kristoffer Emanuelsson på WordPressguru.se har gjort en halvdjup dykning i WordPress 3.0 Alpha. Där hittar de vid en första visuell anblick inte mycket nytt (!). Trots att det handlar om en hel version. Det enda som syns i denna Alpha är:

 • Uppdateringar överst
 • Trasig bildhantering
 • Nytt default-tema ”Twenty Ten” av WordPress teamet
 • Lite mer CMS är den nya ”skapa menyer” stödet
 • Theme support: Kontroll av bakgrundsbild etc., automatiska RSS, etc.
 • Integration med MU (ihopslagning av WordPress och WordPress MU)

WordPress version 3.0 beräknas släppas i april i år.

?>