Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Offshore CMS dev’ kategorin

Vietnamesisk EPiServer bakom DN.se

Skrivet av Martin Edenström On 23 juni 2014

DN.se tillhör de större EPiServeranvändare som idag förlitar sig på en offshoreleverans av hela sin upprättning. Det genom det relativt okända bolaget Niteco Vietnam Company Limited.

Skillnaden med tidigare EPiServer offshoreinitiativ är att det är en större beställare som vågar lägga sin svenska webb hos en asiatisk, ”riktig” offshore leverantör. Det har krävt sina år av försök, men det kan vara en trend som äntligen är här för att stanna 2014 eftersom allt fler EPiServer-leverantörer väljer att starta låglönekontor eller skapa samarbeten med låglöneaktörer.

dn.se

Tidigare försök att få svensk EPiServer-webb producerad i Asien och främst Indien har inte varit så lyckosamma. Främst på grund av kulturella skillnader och ett alltför högt beställarengagemang gällande webbdesign och andra mjuka värden.

Skandinaviska aktörer som erbjuder offshore EPiServer är främst norska Making Waves (med en egen, stor enhet i Polen), avmattade First Line (Ryssland) men även svenska Mogul (Serbien), Cybercom och CGI (Indien) och delvis Connecta.

DN.se har 1,5 miljoner unika besökare per vecka på DN.se och drygt 400 000 på mobilsajten.

Reebok uppgraderar till EPiServer 7 med DigitasLBi offshore

Skrivet av Martin Edenström On 14 maj 2014

Under våren har den första versionen av fitness.reebok.com lanserats på 11 marknader i ett EPiServer offshore-projekt. Sajten ska använda EPiServers personaliseringsfunktion för att ge besökaren en skräddarsydd upplevelse. Personaliseringen använder sig bl a av användarens beteende på sajten, som analyseras i realtid.

Sajten har integrationer till olika e-handels och CRM-system och mycket fokus ska ha lagts på att få en så bra upplevelse som möjligt för Reeboks EPiServer-redaktörer.

reebok episerver

E-handeln ligger på en Demandware SaaS lösning. En av de första att köra på SaaS lösningen i Sverige. Demandware har tidigare utsetts som en av de globala aktörer för e-handelssystem som Forrester tycker har framtiden för sig (tillsammans med Oracle ATG, Escalate Retail, SAP hybris, IBM, Icongo och eBay Intershop).

Projektledning, utveckling och rollout gjordes av DigitasLBi i Malmö och Indien, i samarbete med ett flertal Reebok partners världen över. Över 30 personer från DigitasLBi ska ha varit involverade i arbetet med sajten.

” – Everyone played their role above and beyond expectation and with an attention to detail, passion and professionalism I have never seen before.”

Säger Mark Whitehead, Director of Digital Marketing Technology, Reebok International.

I samband med projektet rullades alla Reeboks övriga EPiServer-sajter över från CMS 6 till CMS 7.

Volvo bygger mer på Sitecore CMS, lägger utvecklingen offshore

Skrivet av Martin Edenström On 21 mars 2014

Update: Enligt uppgift till MKSE.com ska Volvos CXM-installation av Sitecore 7 (”Volvo Enterprise Web”), som vi skrev om redan för tre år sedan, ha växt till sig ytterligare. Samt fått backning av fler konsultleverantörer.

Sitecore leveransen ska även fått ansvaret för att rulla ut flera varumärken inom Volvo lastbilar, CE m fl.

https://minvolvo.volvocars.se/images/logo_no-bg_65.png

Resursproblemen med att hitta nödvändig senior svensk Sitecore-kompetens ska ha lösts genom att förlägga en större del av utvecklingen offshore. Liksom med andra CMS/CXM-produkter i enterprise-segmentet.

Tidigare ska danska Pentia haft ett huvudansvar, men för svenska projekt beställda från Göteborg och Stockholm de senaste åren blev det även så att uppdrag hamnade på svenska SapientNitro. Det har även hanterat offshore-resurser för kunden och uppdrag som Volvo Construction Equipment.

Precio satsar på offshore SharePoint 2013 från Vietnam

Skrivet av Martin Edenström On 17 september 2013

Efter problem med att belägga de anställda i Mälardalen har SharePoint 2013-fokuserade konsulten Precio istället valt att satsa offshore. Det ovanligare valet Vietnam föll 100-mannagänget på läppen.

 

Precios har etablerat ett kontor i Ho Chi Minh City. Först anställdes sju medarbetare som under 90 dagar utbildades och arbetade med kundcase vid kontoret i Stockholm. Nu jobbar de vidare i Vietnam. Risken ska begränsats genom att ta del av tidigare offshore-kunskap hos anställda samt rekryteringen av en ansvarig svensk med lång erfarenhet av att driva IT-verksamhet i Vietnam.

Bland Precios kunder syns Trafikverket, Stockholms stad, FMV och Folktandvården. Flera svenska myndigheter har som policy att inte köpa offshore timmar.

Även svenska EPiServer har för vana att köpa offshore .NET kompetens från Hanoi i Vietnam. Från Niteco Vietnam Company Limited närmare bestämt.

Bonnier skrotar egen EPiServer satsning

Skrivet av Martin Edenström On 16 maj 2013

EPiServer-satsningen lämnar huset. Bonnier lägger ner sin on- och off-shore hanterade, kostsamma centrala webbutveckling på främst .NET och koncernupphandlade EPiServer 6 CMS.

Det strax efter att det även blev klart att Bink skrotas. De nyheterna kom för två månader sedan.

Koncernen hoppas fortfarande ha stor nytta av dagens gemensam webbplattform. Däremot framgår inte om det kommer bli samma centrala syn på att det alltid ska användas samma:

 • Utvecklingsspråk
 • Proprietära lösningar
 • EPiServer CMS-plattform

Det kvarvarande utvecklingsarbetet kommer istället att drivas i regi av affärsområdet News Sweden, nära knutet till dagstidningarna. Som förvisso även de ligger på EPiServer sedan som längst två och ett halvt år tillbaka (i en affär från 2009).

Hur affärsområdets utvecklingsarbete ska organiseras ska bestämmas inom kort.

Ännu en Adobe CQ5 HM.com sajt av svensk-indiskt team

Skrivet av Martin Edenström On 16 oktober 2012

MKSE.com får tips om att H&M fortsätter släppa Adobe CQ5.4 sajter på löpande band. Nu är det rekryteringssajten för företaget, med anställda, Career.HM.com som ett sammansatt team just lanserat.

http://career.hm.com/etc/designs/hm/clientlibs/img/logotype.png

Sajten har lustigt nog inga nyheter eller startside-content i skrivande stund. Det känns inte som det var riktigt meningen. Annars är det grafiska typsnitt, feta menyer och omfattande sidfot.

Teamet ska ha bestått av några Avega-konsulter, SapientNitro, IBM samt Tata offshore kompetens.

Svensk Energi väljer offshore EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 16 augusti 2012

Cybercom med kundansvarige Lukas Edenfeldt  har fått i uppdrag att producera branschorganisationen Svensk Energis nya webbplats på EPiServer CMS 6. Den nya webbplatsen ska fungera som en central kommunikationsportal och e-handelsplats för Svensk Energis tjänster.

– Vi vill skapa en modern webbplats som bättre möter besökarnas behov samtidigt som den stödjer våra kommunikativa mål. Webbplatsen ska också fungera som ett nav för elbranschens kompetensuppbyggnad.

säger Mattias Jönsson, webbansvarig på Svensk Energi.

Sajten ska bli klar under hösten och arbetet sker genom en offshore-leverans från Cybercom i Mumbai och Stockholm.

Svensk Energi hade även sedan tidigare EPiServer CMS.

Anledningen till TV3 iPhone app men inte responsive design

Skrivet av Martin Edenström On 7 augusti 2012

Då MTG sent om sider släpper sina appar är det inte bara för TV3 (vars efterfrågan hunnits dämpats i appens frånvaro). Även TV8 och TV6 får mobil on-demand TV via egna, nya appar speciellt för iPhone och iPad.

  

Det är, liksom hos numera mycket erfarna TV4 (december 2009) och relativt erfarna Kanal 5 (snart två år på App Store) reklamfinansierade alster med reklaminledning (1-3 st. reklamer per klipp). Egna serier och dokumentärer erbjuds främst. Airplay-stöd och följ favoritprogram finns. De mest efterfrågade TV3-programmen är de som främst kommer erbjudas nu i augusti 2012. Reklam säljs ofta i paket tillsammans med gammelmedia som MTG-radio och MTG-TV.

Och att erfarenheten hos konkurrenterna TV4 och SVT, som sett till tittarstöd och intäkter även idag är mer framgångsrika, har lett till att de under 2012 delvis valt att lämna sitt app-stöd för responsive design lär inte kännas bra för MTG.

MKSE.com kunde berätta om de utdragna, delvis offshore-baserade projekten redan för 29 månader sedan (!).

Redan för två och ett halvt år sedan släpptes egna ”play-tjänsterna” TV8Play.se och TV6Play.se. Viasat ondemand appen släpptes sommaren 2010.

Men sedan dess har svångremmen dragits åt rejält internt inom MTG. Något som sägs vara den största anledningen till de utdragna förseningarna.

Genom Viasat har MTG tidigare jobbat med svenska/indiska iPhone-utvecklarna på Harbour front.

Redovisningsbyrån Q satsar på ryskutvecklad WordPress CMS

Skrivet av Martin Edenström On 7 maj 2012

Redovisningsbyrån Q har lanserat en ny WordPress CMS sajt. Den nya webbplatsen använder standard plugins som ”All in one SEO pack”, ”Custom Content Type Manager”, ”Simple fields” och ”Google Analytics for WordPress”.

http://www.rvbq.se/wp-content/themes/frontend/images/logo.png

Sajten, med ett eget tema med det generella namnet ”Frontend”, sportar en manuell, stor carousel samt ”fejkad”, transparent bildtext (inte så bra för SEO) och ett sökfält som är en ”medarbetare-länk”. Något som känns som en sista minuten-korrigering ägt rum.

Gridnine Moskva har i projektet utvecklat de egna funktionerna:

 • Medarbetarkatalog
 • Plug in för randomiserat innehåll

Den nya webbplatsen är formgiven av Philippe Attar. Budget var 40 000:- SEK.

Logica lyckades EPiServer certifiera indiska utvecklare

Skrivet av Martin Edenström On 3 april 2012

http://epilogica.se/Global/Images/Other/EPiServerPartner_adjusted.gif

Fram tills nyligen har det främst utbildats EPiServer offshore kompetens i Polen (Making Waves), Serbien (Mogul), de baltiska staterna och Ryssland (First Line).

Avstånd, tidsskillnad, de klassiska kulturella skillnaderna samt den mer omfattande och snabbare karriärshierarkin och inte minst bristen på kontinuerligt praktiserande på CMS-produkten har gjort att den klassiska, asiatiska offshoreaffären saknats.

Cybercom har försökt med en handfull indiska EPiServer-utvecklare och även Connecta, Sogeti och Valtech ska testat. De senare främst med EPiServer-test och delar av förvaltning. Men att lägga ut mer krävande förvaltning och ren utveckling har inte slagit igenom på riktigt under 3-4 års försök. Kvaliteten har varit för dålig.

Men nu har Logica som första aktör lyckats certifiera hela fem ECD, EPiServer Certified Developers vid sitt kontor i Chennai. Logica india har även kontor i Mumbai och Bangalore.

Så certifierades 43 EPiServer utvecklare på kort tid

Skrivet av Martin Edenström On 8 mars 2012

 

Norge utmanar England som EPiServers nästa, viktigaste marknad och det är toppartnern Making Waves som driver den utvecklingen. Med imponerande 43 ECD (EPiServer certified developer) certifierade på bara några år är företaget störst i världen, sett till antalet bevisat EPiServer-kompetenta utvecklare.

De har på bara månader gått från 31 till hela 43 ECD:er. Och det tog inte lång tid att nå över 30 ECD. Hur gick det till? Alexander Haneng berättar för MKSE.com att:

”- Vi lyckades med detta då jag iscensatte ett internt träningsprogram för våra egna utvecklare år 2010. Målet var att centralt bygga kunskap om EPiServer-produkt portfolion – efter programmets avslutning planeras ett obligatoriskt ECD-test in. Numera är målet att alla som jobbar med EPiServer inom Making Waves ska ta en ECD. Det gäller både konsulterna i Oslo samt i Zabierzów, Polen.

Efter First Lines snabba ECD-uppväxling tidigare i vintras bekräftas därmed hur snabbt öststats- och off-shore resurser lyckas ta en EPiServer ECD. Svårare har det varit för t ex indiska off-shore resurser.

Tillväxten kommer även av en generell företagstillväxt. Under fyra år har hela Making Waves växt från 80 till 212 anställda. Gänget siktar under 2012 på att passera 300 anställda. Många av dessa väntas bli EPiServer-talanger. Detta hanteras bl a genom fyra nya kandidats ex.arbete-studenter som får arbeta på pro-bono projektet MFO.no. Bland de betalande kunderna syns också Vitus Apotek, Norsk Hydrom, Santander Bank, Hurtigruten, Care, LO, Sivilforsvaret, DSB, Finanstilsynet, KS, Moelven Industrier och Visma.

Making Waves måste dock göra något åt sin helt utdaterade produktsida (starkt bloggstöd? Version 5?).

Här går det undan, ska vi tro egna uppgifterna från öst har ryska First Line redan gått upp till 70 (!) kvalificerade EPiServer konsulter varav hela 21 certifierade EPiServer-utvecklare.

sent som i höstas talade First Line om att de blivit EPiServer Premium Partner och hade då tio egna, certifierade utvecklare.

Det är givetvis flest certifierade i hela Östeuropa och även fjärde störst i hela världen (efter svenska KnowIT, norska Making Waves och Sogeti i Sverige). Strax efter kommer svenska Nansen och därefter svenska Avantime.

http://www.firstlinesoftware.com/images/fl_logo.png

First Line blev premium partner så sent som i mars 2011. Företaget har en historia där de växte från 100 till 700 anställda under åren 2003-2007, så de har erfarenhet av att växa snabbt.

Vilka EPiServer-kunderna är, utöver Bonnier Bink är, framgång inte av First Lines egna uppgifter. Men EPiServers A.J. Harring har valt att ge ett kundutlåtande till First Line.

Men uppgifterna stödjs inte av EPiServers (i övrigt rätt utdaterade och fellänkande) partnerlistning där dessutom ryska First Line listas som ”Solution partner”.

Firstline software har även gått live med en EPiServer CMS-säljande, svensk sajt. Men egna sajten ligger på en WordPress 3.3. Otroget av ryssarna.

http://www.nansen.se/Global/epi-logotype.png

 

 


Gartners förusägelser inför 2012

Skrivet av Martin Edenström On 13 december 2011

Framtidsförutsägelserna börjar trilla in. Även om dessa inte alltid visar sig vara helt korrekta, är de spännande att ta del av.

http://ww1.prweb.com/prfiles/2011/10/04/8850791/logo_gartner.png

Gartner, stora som CMS spåkula, förbereder sig inför nästa år med följande 2012-förutsägelser i Gartner’s Top Predictions for IT Organizations and Users, 2012 and Beyond: Control Slips Away:

 1. 2015 kommer billiga molntjänster äta 15% av de ledande outsourcing aktörernas intäkter
 2. Bubblan av stora investeringar inom sociala media kommer spricka 2013.
 3. 2016 kommer 50% av företagen basera sitt jobb på främst en browser, läsplatta eller mobiltelefon för både email och samarbetsverktyg.
 4. Säkerhet i molnet kommer 40% av företagen kräva från sina leverantörer år 2016.
 5. 2016 kommer 50% av Global 1000 companies lagt användarkänslig data i publika moln.
 6. 35% av IT kostnaderna kommer ligga utanför IT-chefens budget.
 7. Gartner tror att det kommer stora förändringar inom tillverkning till och för amerikaner.
 8. Cyberbrott kommer öka med 10% per år.
 9. 2015 kommer priserna för 80% av molntjänsterna innehålla en ”global energiavgift/skatt”.
 10. 2015 kommer mer än 85% av Fortune 500 företagen misslyckats att effektivt strukturera upp och använda sina enorma datamängder på ett strukturerat och konkurrenskraftigt sätt.

 

Connecta skickar EPiServer uppdragen till Indien

Skrivet av Martin Edenström On 24 november 2011

Enligt uppgift ska Connecta försöka göra samma sak som Cybercom försökte 2009-2010 (Cybercom Blended Delivery).

De satsar på offshore indier för utveckling av svenska EPiServer releaser.

Connecta har ett, som alltid, främst testfokuserat webb/offshore erbjudande i Tarento som erbjuder applikationsförvaltning, utveckling, test, integration och support via ”Bestshore” (Sverige, Lettland nearshore och Bangalore offshore). En term HP myntade men som nyss nämnda Cybercom använde redan för fem år sedan.

Enligt rapporten ska Connectas offshore-område växt under det senaste kvartalet. Ansvariga för EPiServer är bl a Mikael Cato och Malin Andersson.

Även den mindre aktören Active Solution testade EPiServer offshore för ett halvår sedan. De har inte rapporterat om fler projekt sedan dess.

First Line certifierar sin elfte EPiServer-utvecklare

Skrivet av Martin Edenström On 4 oktober 2011

Bör du vara orolig att Ditt CMS-utvecklingsjobb hamnar utomlands?

De flesta kundupplevda behov och scenarios talar emot, men det hindrar inte gigantiska svenska beställare som Bonnier Bink att lägga EPiServerutveckling utomlands. Bl a i just Ryssland där nu på kort tid partnern First Line blivit största östeuropeiska EPiServer-partner.http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-d95nSD5J2kX9SLsk6Yf_q-jxzOY7FjZ59rFP-uOD1OqSvajv

De har redan hunnit bygga upp hela 11 EPiServer-certifierade egna offshore-utvecklare. Imponerande och bra mycket snabbare agerat än de svenska initiativ från 2009-2010 där det gjorts försök att bygga offshore-EPiServer kompetens. Bl a Cybercom, Sogeti och Valtech har nosat på de möjligheterna.

Missa inte MKSE.com offshore nyhetsdel, se menyerna ovan.

?>