Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Social Login / OpenID’ kategorin

Stena Line CXM-anpassar med sex år gammal Sitecore installation

Skrivet av Martin Edenström On 26 mars 2014

Tillsammans med 17 Sitecore-certfierade och en Sitecore MVP från Mogul har Stenaline.se uppdaterat sin digitala närvaro. Och 2014-releasen andas en hel del ”CXM-experience”, analyserande, personaliserande och optimerande upplevelse. På allas läppar just nu.

Stena Lines nya sajt inleder med geografiska målgruppsanpassningar som därefter följs av anpassade erbjudande i pufform samt en högerställd bokningsfunktion. Funktionen är relativt välintegrerad och hoppar varken ut från sajten eller laddar om sidan alltför ofta. Dessutom erbjuden den social inloggning via Microsoft (!), Facebook och Google (ett val som andas MS-fanboy snarare än faktiskt besöksanalys).

stena line

En mängd kontaktsätt till val som chat och ringa från datorn erbjuds. Hela sex sociala kanaler listas i footer. Av dessa är faktiskt alla uppdaterade i mars månad, den senaste så sent som för 2 veckor sedan. Bra jobbat.

Däremot är varken webben responsiv och att anmäla sig till nyhetsbrev är en två-stegsprocess, postnummer krävs. Och hur lockande är det att i sidtoppen redovisa att en hel sajt bara fått 4 tweets och 5 G+?

Utöver Sitecores CXM-egenskaper finns även Maxymiser installerat.

Stena Line är en av Sitecores mest trogna, svenska kunder. De har funnits med i bilden i över 6 år nu.

IDG överger Polopoly för WordPress på senaste sajterna

Skrivet av Martin Edenström On 25 februari 2014

IDG börjar för första gången på runt 15 åtta år överge gamla utdaterade och ”legacy”-tunga Polopoly javabaserade CMS. Nu på riktigt. MKSE.com får tips från Stanislav vid IDG Utvecklingteamet som just släppt tidningen ITbranschens nya sajt, denna helt framtagen på en WordPress 3 CMS.

itbranschen wordpress idg

Sajten satsar på ett designmässigt liknande upplägg som de senast släppta IDG-sajterna 2012 – 2013. Vitt, luftigt och med större möjlighet till egen design. Den fysiska tidningen länkas in digitalt via en Flashbaserad NetuneLabs FSI Viewer hos V-lab och IDGs egna social login-stödjande medlemshantering finns med.

Artiklar återfinns bakom en trafikavskräckande, ostylad standard WP-inloggning som borde skötts bättre. Trots att det äntligen är ett i SEO-kretsar uppskattat CMS (vilket inte Polopoly kan skryta med) så har inte friendly-URLs använts.

IDG har tidigare erfarenhet av att släppa sajter på WordPress CMS 3, men då i WordPress MU-bloggar för användare samt för del- och kampanjsajter som Webbdagarna och Digitala Affärer.

Polopolys största utvecklarblogg har för övrigt inte uppdaterats på tre år.

Facebook och Google+ slåss om inloggningen på e-handelssajterna

Skrivet av Martin Edenström On 31 januari 2014

Gigya har släppt de senaste siffrorna över de populäraste alternativen för social login, dvs. att använda Facebook, Google+, Twitter eller annan leverantör för att skapa, koppla ihop ett nytt användarkonto på en sajt eller en tjänst. Social login används även för att komma åt skyddad information löpande på medlemsstyrda sajter och tjänster.

social login q4 2013

Facebook dominerar över hela världen, speciellt i Asien är tillväxten stor. Men även Google+ växer generellt och inom mobilt tog de faktiskt några marknadsandelar från Facebook.

Inom viktiga, och extra känsliga, e-handelssegmentet för social login har faktiskt Facebook en större del av kakan än generellt. Men även här växte Google+.

social_login_ecommerce

Medium.com Notes moderniserar kommenteringen

Skrivet av Martin Edenström On 7 januari 2014

Parallel comments á la Medium.com Notes verkar bli en av 2014 års första webbfunktionshitar. Först ut är kommande Times.com som valt att skapa sina kommande artikeltexter i långa löp och lägga till de sidoliggande, utfällningsbara parallella kommentarerna.

”Berättelsesajten” Medium.com var bland de första att placera in ”+”-tecken som tar läsaren till en ny typ av kommentering av textstycken snarare än kommentarer på en hel text. Dessutom är kommentarerna dolda utöver plustecknet som redovisar kommentarer på påståenden och textstycken. Efter de fällts ut syns kommentatorer, kommentaren och inloggning.

Kul är även att enbart Twitter används som online-identitet.

Kommentarer hänger inte ihop, de separeras från varandra. I slutet används istället ”dela” form av en ”rekommendationslänk”.

Mediums Notes har uppskattats av läsarna, även om just Mediums läsare tillhör ett moget, mer ”content-älskande” segment som även är vana att förkovra sig i och ge tillbaka till sajter som Quora.com.

Kanske hade inte Disqus, Echo och Facebook Comments rätt när de sedvanligt valt placera sina kommentarer strax under en artikeltext?

Google+ satsar på e-handelsknapp och socialt login

Skrivet av Martin Edenström On 5 mars 2013

Google vill bli större som Social Login. Google+ får ta rollen som den nya Google Friend Connect. Google Friend Connect API har samtidigt lagts ned. Det var 2008 som Google och Facebook samtidigt lanserade sina sociala logintjänster, men vem som vann är idag rätt uppenbart.

Google+ Sign-In kallas nysatsningen och finns förutom till webben även till iOS och Android. Även Microsoft Live och en stor mängd andra aktörer erbjuder Social Login API. Det har lett till att aktörer som Janrain blivit en bra alternativ för e-handels- och webbägare de senaste åren.

Flixster, USA Today, TheGuardian, Banjo, Shazam, Fitbit, OpenTable och TheFancy använder Google+ Sign-In idag.

Google+ som universellt login får samtidigt stöd av en ny typ av e-handelsknapp för Google+ företagssidor. Den knappen leder till en Google+ produktsida där du kan lägga produkten i varukorgen. I ett senare steg kommer kunden till kassan. Knappens funktioner lär komma att förändras under 2013.
https://developers.google.com/+/features/images/sign-in-button.jpg

Ett sätt för Google att inte åter igen hamna efter. Facebook avtäckte i höstas sin nya Facebook Want knapp för giftcards och personliga listor över produkter. Men som därefter snabbt skulle kunna bli en riktig köpknapp.

Ubiquitous computing ökar kraven på snabbhet och anpassningsbarhet

Skrivet av Martin Edenström On 4 januari 2013

Ubiquitous computing” eller ”Ubiquitous access” kan bli termer vi kommer att nämna under 2013. Digital Clarity Group har inför årsslutet släppt en rapport som går igenom vårt förändrade sätt att konsumera information och bedriva handel online.

dcg-ubiquitous-evolution.JPG

Att all data och all handel förändrats för att numera vara tillgänglig och ständigt närvarande är uppenbart. Det syns i ovanstående grafik. Rapporten tar även hänsyn till Googles omtalade 2012-rapport som med data för första gången uppmärksammade multi-screening trenden.

Detta ställer krav på design- och handelslösningar som snabbt går att tillämpa på allsköns appar, sajter, verktyg och så klart för alla typer av enheter och skärmstorlekar.

Dessutom blir responstid och laddningssnabbhet än viktigare. En ostörd upplevelse kommer att krävas av konsumenterna. Deras gräns för väntetid och andra problem krymper än mer då de är på språng och sitter med fler enheter (som var och en erbjuder ett konkurrerande alternativ där handel också kan bedrivas) framför oss.

MKSE analys av denna genomgång blir att fortsatt goda tider väntas för:

 • Responsive design
 • Lösningar för att påbörja en transaktion på en enhet och slutföra den på en annan (via samverkande social login t ex)
 • CDN-aktörer och fortsatt komprimerade script/paket/modul hanteringslösningar
 • Prestandatest, lasttest samt aktörer som mäter all typ av responstid


Atiendo

Huffington post comments driver social interaktion

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2012

Innovationen som kommer med att driva en av de största nyhetssajterna i världen (med 70 miljoner kommentarer q1-q3 2012) är imponerande. Disqus känns nästan funktionsfattig jämfört med hur Huffington post, Huffpost vidareutvecklat sina kommentarsfunktioner.

huffpost comments

Artikelsluten börjar ta samma form som en hel vBulletin eller IP.Board forumlösning numera. I vissa fall är interaktions/kommentarsmöjlighetera än mer omfattande.

Det framgick under våren 2012 att Huffpost skulle satsa på att produktifiera sin redan omfattande, egna kommentarsfunktion.

Kommentarerna har under året därefter utökats med bl a:

 • Titlar till läsare baserat på typperson, antal kommentarer etc.
 • Att läsare får ”badges” från lösta antal relaterade quiz, sociala delningar, antal kommentarer, etc (utöver titeln). Även försedda med nivå på badge. Något för quiz-intresserade SvD att titta på.
 • ”Taglines” som läsare själva sätter för att personalisera sig själva och sina inlägg.
 • Flera typer av nya ”följ-möjligheter”.
 • Varje kommentar har även en egen ”sida” där det går att svara, favoritisera, se stats, bli ett ”fan” till kommentatören, se relaterade taggar och share’a (på sex sätt!) varje kommentar.
 • Det finns under stats även olika listor med ”Friends’ Activity”, Activity, Comments och Fans.

Sedan tidigare kör Huffpost comments ett eget race med otaliga möjligheter att direkt på sociala nätverk dela ut kommentarer på aktuella händelser, se vad Facebook/Twitter kontakter läser/kommenterar, föra dialog med journalister, se relaterat innehåll och mycket mer.

Multi-screen checkout flow ställer nya krav på e-handlare

Skrivet av Martin Edenström On 14 september 2012

Content är kung, Context kungadöme eller krona och Multi-screen är sprillans ny drottning. Som vanligt driver e-handeln den mest innovativa utvecklingen på nätet. Det finns större ambitioner, bättre budget och mer fart bakom e-handlarna. De har så klart även den stora fördelen att konvertera fram rena intäkter.

Det ska därför bli fantastiskt spännande att se vad upptäckterna i Googles augusti 2012 rapport The new multi-screen world (där termen ”second screen” myntades) betyder för e-handeln under den senare delen av 2012 och nästa år.

Med rapporten ställdes nya krav på webbvärlden. Vi vet nu att flera skärmar på smartphone, tablet och dator enheterna inte nödvändigtvis tar ut varandra. Snarare tvärtom. Och vi vet att det kommer finnas kombinationer av smartphone, tablet och datorbruk som vi kan och bör förutse samt med innovativa design- och köpflöden uppmuntra ett visst beteende inom.

Den stora utmaningen blir att, med respekt och genom att följa cookie-lagar, nå multi-screen kunder som:

 • Tittat flera gånger på en vara
 • Lagt en vara i varukorgen
 • Varit inne på sajten flera dagar i följd

Och stödja dessa genom att direkt visa de varor och den varukorg som besökaren nyss hade uppe på sin andra enhet.

Och det går inte att hoppas att kunden redan är:

 • Inloggad i e-handeln, det är för mycket begärt då e-handelskonton sällan används inom cookies satta utgångsdatum.
 • Inloggad i anknutet socialt nätverk. Det skulle kunna vara en lösning, men då krävs samtidig, social inloggning på flera enheter.

Cookies är dagens nyckel till allt som ligger ”på utsidan”. Utanför e-handelns egen medlemshantering eller social inloggning. Men dessa går inte att dela över flera enheter.

Amazon tillhör pionjärerna och de bästa inom detta område har erbjuder så klart redan multi-screen flöden. Även Tesco ska ha liknande upprättningar i sin e-handel samt m-commerce. Men de är sådana giganter att deras kunder gladeligen både loggar in och ytterst frekvent använder sajten.

Multi-screen anpassningar måste fungera även för mindre e-handlare som inte har samma förutsättningar.

En annan tanke är vad webbläsaren Chrome nyligen introducerat. I de senaste iOS och Android-versionerna erbjuds ständigt synkade webbläsarbokmärken och webbhistorik (efter en Google Account inloggning) mellan mobil och desktop enheter. Det är inte omöjligt att tänka sig att Google framöver gärna vill profitera på ett liknande beteende även för andra uppgifter än webbläsarbokmärken. Som anslutna e-handelsproduktsidor och varukorgar (i detta utförande gissningsvis Google Wallet/Checkout baserade).

Det finns även flera andra, liknande trender som snuddar vid denna utveckling:

 • Övergivna varukorgar reduktion, som VeCapture tracking software som loggar även ej färdigställda formulär,  etc. och följa upp med e-mail.
 • Personaliserings- och kommers intelligens som Apptus eSales för unik webbplatsdesign som baseras på tillgänglig kunskap om den aktuella besökaren.
 • Postnummer-kontroll som ett första steg i ett e-handelsflöde, vid övergivet sker en kontroll där t ex nyhetsbrev skickas om postnumret enbart går till en enstaka kund i kunddatabasen.
 • Med personnummer-kontrollerna m-commerce lanseringar gärna använder kan man tänka sig liknande scenarios. Att slagningar mot personnummer och tillgängliga e-postadresser utförs vid avbrutna köpflöden.

Tjejerna och killarna bakom multisajtsatsningen iloveecommerce.se, ilovesocialcommerce.se, iloveconversionrate.se, iloveemail.se, ilovesales.org och ilovepayments.se bloggar på under 2012. De fortsätter sin regelbundna täckning av favoritområdena och gör ett jättejobb med en imponerande takt i artikelförfattandet inom respektive hjärtefråga.

http://iloveecommerce.se/wordpress/wp-content/themes/iloveemail/images/header.png

Bakom sajterna står:

 • Kristian Hagset, Sarah Wittbom, Lena Nilsen, Christopher Månsson (e-commerce)
 • Ulrika Rudqvist (social commerce)
 • Fredrik Lennström (conversion rate)
 • Sarah Wittbom, Christopher Månsson (e-mail)
 • Magnus Fredin (sales)
 • Magnus Fredin (payments / PSP)

OpenTransact – Öppen standard för e-handelstransaktioner

Skrivet av Martin Edenström On 16 maj 2011

OpenTransact (MIT License) gör något så ädelt som ett öppet försök att samla och förenkla en global specifikation för finansiella transaktioner.

Projektet har pågått i snart 18 månader.

Själv betalningsexemplen från standarden liknar Paypal (se bild och video nedan), men är baserad på HTTP, REST och OAUTH standarder. Med detta vill Pelle Braendgaard, Stake Ventures Inc. m fl samla transaktionerna och göra dem mer åtkomliga för handel.

 

Skaffa login med ert varumärke med Janrain Identity Service

Skrivet av Martin Edenström On 18 mars 2011

Mer kring det senaste kring Identity ServiceSocial Login och digitala identiteter.

Janrain Identity Service är den senaste tjänsten från Larry Drebes Portland-gäng.

En Portable User Identity Solution baserad på OpenID som låter betalande användare skapa egna inloggningstjänster med ert företags logotype och namn. På samma sätt som t ex Facebook Connect eller OpenID.

Kanske något för banker och institut som i, aningen enklare sammanhang (specifika externa tjänster och t ex communities), vill visa på sin avsändarroll på internet på ett häftigt sätt.

Men glöm inte att OpenID är redan väldigt anpassningbar genom tjänster som myOpenID och Chi.mp, ClaimID , myID.net samt VeriSign’s Personal Identity Provider.

Paypal Social Login är det senaste från Janrain

Skrivet av Martin Edenström On 11 februari 2011

Senaste tjänsten att addera som val för Social Login? Paypal. Kanske fungerar bättre i USA och i framtidens social shopping upplevelser, men ändå.

Så klart är det social login företaget som går i bräschen, Janrain (tidigare RPXNow som MKSE.com skrivit mycket om) som inkluderar PayPal för Social Login.

iPhoneDe såg att det fanns 80 miljoner aktiva PayPal konton som kunde komma att användas till annat. Implementationen sker med Janrain Engage widget.

Samma widget ger sedan ett tag tillbaka även olika mobila tillämpningar. Janrain har även ett till att de som kodar användarinloggningen/hanteringen för mobila gränssnitt via Janrain Engage även får en url-förkortare med tillhörande statistik samt ett enkelt UI kit att använda för att snabba upp mobila app-implementationen och de kommande anpassningarna.

Janrain ja, med nästan ”AddThis”-varning på eftersom antalet sätt att logga in växt så mycket så det krävs scrollande skärmar för att hitta alla providers. På den mindre attraktiva scrollsida 2 hittas Windows Live, MySpace, AOL, LinkedIN, myopenID och VeriSign.

Inte fel. Allt om social login hittar ni i MKSE.com Social Login kategorin i navigationen här ovan.

Annons:

Ottoboni bakom Sweden In Touch på EPiServer Community

Skrivet av Martin Edenström On 5 november 2010

Ottoboni jobbar med Svenska institutet och det senaste är en community för Sveriges internationella studenter, SwedenInTouch.se. Även SI ligger på EPiServer av Sublime.

Syftet med webbplatsen är att bygga långvariga relationer med dem som studerat i Sverige. Communityn vänder sig även till blivande och nuvarande studenter, som ska kunna dra bättre nytta av varandras erfarenheter genom en gemensam mötesplats.

Communityn ligger på första versionen av plattformen EPiServer Community och innehåller de vanliga OTB forum, bloggar, kalender och profilsidor. För uppdatering av flashbaserat innehåll (se t ex Bulletin Board) används Ottobonis egna EPiMore-modul Interactive Scene.

Aktiva forumtrådar lyfts fram på ett uppmuntrande sätt. Nätverk och bloggar presenteras med ett litet ”case-utförande”. Även det bra. En liten klocka fick plats, latest activity och ”Hot topics”. OpenID finns för inloggning men registreringssidan är lite väl mastig. En trevlig alumni-release som verkligen visar upp EPiServer produkten.

Bästa lösningarna för Chatt genom CMS

Skrivet av Martin Edenström On 21 oktober 2010

Updated 2: Fått kommentarer om att MKSE.com gått från 50/50 CMS- och projektledarstöd respektivt CMS-skvaller mot ett snarare 10/90 förhållande.

Nåväl, så mycket händer inte varje vecka inom den förstnämnda kategorin. Det måste finnas ämnen att dissekera!

Här är ett. Det var nämligen ett tag sedan jag tittade på vilka alternativ det finns för sajtägare som vill starta en chatt genom eller i relation till sitt CMS.

Historiskt är inte detta en funktion som CMS-tillverkarna erbjuder själva, till skillnad från t ex enklare forum-moduler eller kontaktforumlärslösningar. Det har helt enkelt inte tillräckligt efterfrågats av kund. Men här kanske tillverkarna måste tänka om. Faktum är att med modernare teknik som öppna identiteter, realtidsuppdateringar och frånvaron av postbacks så syns chattar allt oftare på flera olika typer av webbplatser. Och visst finns det fördelar att ha samma identiteter och moderator-inställningar direkt ifrån sitt CMS dashboard.

Nu finns det envägschatt (CRM/kundtjänst främst) och alla-till-allachatt (forum i realtid, ofta medmoderator och flera rättighetsnivåer). Men som tjänst erbjuds de båda ofta av samma tillverkare så tänkte gå igenom samtliga nu hösten 2010 här nedan:

 • Det finns så klart kanadensiska CoverItLive (skriven i PHP) som seglat upp och blivit alla tidningars favorit-tjänst då den inte bara ger en administratörs- och användaruppskattad upplevelse men även är tillgänglighetsanpassad, plattformsvänlig, CMS-integrerbar, för statistik, har tydliga och många kontroller samt inte är speciellt begränsad eller reklamspäckad i sitt, gratis, standardutförande.
 • Netdialog One2Many kostar pengar, men har under 2009-2010 smugit upp och syns lite här och där som ett val hos webbredaktioner med löpande budget.
 • Olark är en modern (fungerar med alla standard IM-klienter som GTalk eller Jabber IM client (via Meebo.com, IM+, iChat, Adium, Trillian, Digsby, Pidgin, etc.), gratis och diskret online sälj- och support chatt. Alltså åt det patenterade LivePersonhållet…
 • LivePerson.com syns även i Sverige. Är dock mycket mer åt kundtjänsthållet och finns i en reklamprydd gratisversion. Är annars en fetklient vilket känns sådär.
 • 123flashchat.com är en tidigare relativt vanligt förekommande variant i flash (java bakom, har även videochat-stöd), som namnet nämner. Populär då den har ett genom åren erbjudit ett förhållandevis trevligt grafiskt interface. Används oftast som pop-up.
 • MywebChatLive finns bara i en 30 dagars gratis provvariant. .NET-variant.
 • ATG Live help (tidigare InstantService) är en rätt enkel konkurrent till LivePerson.
 • ParaChat likså, de ser ut som LivePerson men är skrivet i .NET och känns tristare. Har dock automatiskt svenskt språkstöd.
 • Tinychat.com är en lösning som försöker tjäna pengar på reklam men känns rätt ”web2.0-utvecklad” och gör rätt i att driva medlemskap och identitet med med Facebook, Twitter och MySpace öppen oAuth inloggning.
 • Flashcoms Chat 7 har mängder med plugins och funktioner, men är rätt tungrodd nästan á la IRC. Verkar vända sig till spelcommunities.
 • Addonchat har en aningen utdaterad javavariant som finns i gratisvariant.
 • För WordPress CMS finns redan bra, integrerade HTML5-lösningar som ChatRoll.
 • På Drupal 6 CMS finns halvdana lösningar som Chatroom från 2006.

Det finns även så klart alla enklare Facebook OpenGraph, GTalk, Meebo och Wibiya-lösningar som lägger till en liten chattruta ”bara för de kan”. Men dit vill ni kanske inte bjuda in 50-60 viktiga kunder.

Är det video ni är ute efter ”klarar sig” många med Bambuser och uStreams tillhörande chattlösningar.

Nej, CoverItLive spelar i en egen liga just nu med sitt trevliga mobilwebb/iPhone stöd, alla kontroller, stöd för Twitter-posts och avatarer och allt annat. Men trist att det är utformat för och allt oftast måste användas i chattar med extremt mycket action och en 100% aktiv moderator.

Så utvecklas Aftonbladet.se 2011-2012

Skrivet av Martin Edenström On 8 oktober 2010

Aftonbladet.se‘s representanter Peter Frey och Johan Åsen på Web2.0 Expo i New York 27-30/9 var entusiastiska efter att lyssnat på amerikanska förebilder.

Den förstnämnda av de två har avslöjat hur Aftonbladet.se (på Escenic CMS sedan 2007) bör utvecklas de kommande kvartalen:

 1. Bygga ut för och helt med API:er och flerkanalspublicering.Något Bladet ser på som framtiden.
 2. Snabbare utöka integrationen med Facebook (äntligen), OpenID och oAuth.
 3. Instifta tydlig strategi för registrering, användardata och betalprocess.
 4. Flerkanals designprocess (DIY UX), användbarhet och gränssnitt (t ex inom CSS3).
 5. Använd färdiga lösningar så långt det går. Satsa på att ”bygga ihop” istället för att bygga nytt.

Spännande och transparent. Hoppas alla framåtsträvande user storys (främst API-uppbyggnaden á la NPR/National Public Radio) faller väl ut inom Aftonbladet Nya Medier.

?>