Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Play-kanal / Multimedia’ kategorin

QBank upp på börsen

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2014

Svenska DAM lösningen QBank har valt gå upp på börsen och bli öppnare för partnerintegrationer.

Strax innan sommaren gick produkten upp på Aktietorget. Tidigare ägaren Kaigan sålde bolaget via New Equity Ventures International, värderat till 5 Mkr, till ett bolag som nu heter QBNK Holding AB.

qbank dam

QBank säger sig ha över 100 kunder med över 300 000 globala användare som primärt använder tjänsten för lagring och för tillgång till digitalt material som bilder och loggor.

Flat-File slår ut vanliga CMS 2014?

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2014

CMS-systemens undergång har förutspåtts av vissa under 2014. Tiderna har förändrats och det finns inte länge några argument för att låta tunga, databasdrivna system driva den typ av lätta och snabbrörliga webb som efterfrågas idag.

Flat file cms

Det som ska ersätta system som WordPress, Drupal och EPiServer kallas generellt för ”Flat-File CMS” och däribland syns snabbväxande aktörer som:

De filbaserade systemen är CMS lösningar som sparar allt innehåll i filer och foldrar istället för en databas som ett traditionellt CMS. CMS:en skapar och läser dynamiska sidor och kan därmed snabbare och, av många ansett, säkrare sköta samma uppgifter. Andra argument för Flat File är extremt låga driftskostnader, enkelheten, versionshantering och flexibilitet vid förflyttning av webbplatser.

En annan sak som ska spela in i paradigmskiftet är MKSE.com mantra med den portfoliostyrda systemvärlden. Samma förutsägelse om databasens irrelevans dyker upp då tjänster som Disqus och Vimeo tagit över de vitala kärnsysslorna från CMS:en och en god integration med dessas API (och nödvändiga databaser) är viktigare än att systemet själv erbjuder samma funktionalitet.

Ellos bygger ehandel med inRiver och Star Republic

Skrivet av Martin Edenström On 3 juli 2014

Ellos egenutvecklade system inte klarar av att hänga med i den allt snabbare utvecklingen inom e-handel skaffar de sig en ny lösning med bl a inRiver PIM.

PIM-lösningen med sitt starka, lokala partnerstöd sedan 2-3 år tillbaka har börjat bli närmast en lokal, svensk variant av EPiServer CMS anno 2003-2004. Alternativa PIM-system, trots Forrester rapporter, teknikfördelar och internationella framgångar, slås ut och glöms bort när de lokala inRiver-referenserna plockas fram.

Elloslösningen tas fram av Star Republic, som numera växt till att sysselsätta 45 anställda.

Plattformsbytet hoppas den konkurrensutsatta klädjätten ska möjliggöra snabbare lanseringar av nya varumärken och internationell expansion. Den inRiver-baserade PIM-lösningen ska även ha specialanpassats av Star Republic för att passa Ellos branschbehov.

Ellos-projektet är omfattande och har tagit sin lilla tid. Redan i januari skrev MKSE om den mycket hemlighetsfulla och kostsamma upphandlingen där en större mängd leverantörer bjöds in.

Sefa byter namn till Serneke, behåller CMS

Skrivet av Martin Edenström On 27 juni 2014

Då Sefa blir Serneke är det främst identiteten och designen som byts ut. Det skötte byrån Dear Friends.

Sajten ligger kvar på samma CMS som tidigare. En lösning framtagen av Kaigan i Stockholm med Qbank som DAM.

Numera noterade QBank har även fått in Purus som ny kund, de ska hjälpa VVS-företagets 450 återförsäljare med DAM.

FIFA.com CMS-val inför World Cup Brazil 2014

Skrivet av Martin Edenström On 9 juni 2014

För ännu ett FIFA-arrangerat mästerskap används franska Deltatres tjänster inom webb och CMS.

Det är egna sport-CMS:et Deltatre Forge som ligger bakom FIFA.com/Worldcup. En sajt som de närmsta veckorna både kommer få stå emot enorma mängder mobil och desktopbaserad trafik samt förväntas leverera både omfattande och blixtsnabb information.

CMS:et ska vara speciellt anpassat med skalbarhet som klarar av händelser som världens största idrottsevent. Och det ska vara anpassat för att stödja alla olika typer av surfenheter världen över.

FIFA.com/Worldcup-webben är inte responsiv men en sniffer för en mobilvariant och en touch-variant finns. I desktop sportas det feta menyer (via en ”hamburger”) och många listor med data. Viss geobaserad anpassning finns baserat på landet besökaren kommer från.

Deltatre jobbar även med flera internationella TV-bolag och hjälper till att producera både interaktiv grafik samt hanterar vissa hårdvarutjänster på plats på arenorna.

Deltatre har även en egen videospelare, egen TV-grafikhantering, en egen LiveBlogging tjänst samt ett sportresultat system. Deltatre är runt 350 anställda och grundades för 25 år sedan.

Sverigesradio.se inför röststyrning via Google Chrome

Skrivet av Martin Edenström On 6 maj 2014

Sverigesradio.se har infört röststyrning på sin sajt hälsar Jacob Hamacher webbutvecklingschef Digitala medier till MKSE.com.

Stödet erbjuds via  Google Chrome (världen numera populäraste webbläsare) mikrofonåtkomst. Frasen ”lyssna på” har SR reserverat som ett kodord. Om en sökning börjar med den frasen kommer sajten automatiskt att spela den bästa sökträffen.

Röststyrd sökning

Men vid första försöken är det svårt att få till. Beskedet ”Okänt tal” ges i de fall vi prövade.

EPiServer skaffar ny intelligent DAM-partner i Celum

Skrivet av Martin Edenström On 8 april 2014

QBank, ImageVault och inRiver PIM för den delen får stå tillbaka då amerikanska EPiServer knyter till sig Celum som ny DAM-partner. EPiServer har nu slutfört integrationen av celums Digital Asset Management lösning. Lösningen möjliggör bilder, video och ljud i flera kanaler och för flera olika skärmar.

http://www.celum.com/assets/images/logo_celum.png

Det fina med celum ska vara att DAM-hanteringen har en lösning för bild- och storlekshantering då en användare skiftar från desktop till mobil. Ett aktuellt ämne där UX:are och frontendare trots tre år med responsive design faktiskt inte kunnat enas om vad som är bäst av Foresight.js, Picturefill, Sencha.IOCapturing (Mobify.js 2.0, Responsive Images, Adaptive Images, HiSRC, rwdImages etc. i kombination eller allena för att hantera anpassade bilder.

Performance, preloading och att snabbt kunna upptäcka vilka bandbreddsmöjligheter som finns för nedladdning av content ställer till det.

http://www.celum.com/imagine_productfeature_startseite1.png

Tidigare givna DAM-partnern ImageVault har samtidigt släppts i en ny version 4.4. Produkten kom i en helt omskriven version 4.0 för ett år sedan, med då hade företaget tappat många potentiella kunder pga. utdragen utvecklingstid.

Så blir nya SVT Flow

Skrivet av Martin Edenström On 6 mars 2014

SVT släpper inte bara en personaliserad variant av SVTPlay i år. I april kommer även SVT Flow, en slags korsning mellan ”on-demand-tittande” (som SVT Play) och det som kallas ”flödestittande” (vanlig, tablålagd tv).

svt flow

Projektet som namn har varit aktuellt ett bra tag. Domänen SVTFlow.se registrerades av SVTs Thomas Porsaeus redan 2009.

Lanseringen blir en responsiv release med runda ikoner för att visa flöden som automatiskt rullar som en klassisk tablå, men samtidigt går att on-demand stoppa och starta.

Videospelaren är samma Akamai-stödda och mobilvänliga variant som används på SVTplay och Beta.SVTplay idag.

Teamet bakom ska vara samma som även jobbat på 2014-släppet av nya, personaliserade SVT Play som MKSE skrev om i januari. Det är främst internkonsulter från SVTi och SVT. Men på nya SVT Beta jobbar även Python och Ruby-konsulter från svenska Valtech.

Travsportens HappyHorses.tv satsar på WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 24 februari 2014

iGoMoon har släppt en ny webb för trav-TV-Kanalen Happy Horses berättar Jonas Gold. Sidan är byggd på WordPress CMS 3 och alla filmer, tv-serier och videobloggar ligger på Vimeo. Bakom satsningen ligger tv-profilen och den tidigare travchefen Kajsa Gustafsson. Hennes tanke bakom satsningen är att berätta mer i detalj om travsporten.

Travkanalen Happy Horses

Det ska finnas flera kända travprofiler som videobloggar och artikelserier.

Ny online-videolösning hos Norran och NTM

Skrivet av Martin Edenström On 7 februari 2014

Även Norran.se samt NTM ska handlat upp en ny online-videopartner. Det blir Lemonwhale, som nyligen skrev avtal med SvD, som vann affären och numer ska hjälpa koncernerna att sats mer frekvent på lokal videopublicering.

http://www.lemonwhale.com/wp-content/uploads/2013/10/Logo-300x98.png

Det ingår även livesändningar dygnet runt i nysatsningarna från Norran och NTM. Norran.se är en WordPress 3 CMS användare sedan 2011.

http://norran.se/wp-content/themes/norran/img/logo.jpg

Lemonwhale ersätter Qbrick hos SvD.se

Skrivet av Martin Edenström On 4 februari 2014

Svenska Dagbladet har skrivit på ett nytt avtal med Lemonwhale som videopartner för Svd.se. Qbrick (som är under namnbyte till Arkena) åker ut. Den nya video-plattformen ska aktiveras över sajten i slutet av mars.

Lemonwhale hoppas ge Scibsted nya möjligheter som livesändningar från mobilen för bättre täckning av det kommande valet 2014.

Svenska Dagbladet är på nätet Escenic (Mogul och inhouse) och EPiServer (Nansen) användare.

Så blir nya personaliserade SVTPlay.se 2014

Skrivet av Martin Edenström On 16 januari 2014

Ett helt nytt SVT Play är på gång, den senaste versionen för 2014 innehåller många icke synliga buggfixar men även en större satsning på personalisering. SVT Play ska kunna lära sig och anpassa sig för att visa innehåll intressant för just en specifik användare.

Nya listor och pekfingervänligare navigation är andra egenskaper. Vidare ska det ska bli smidigare att navigera och upptäcka utbudet i SVT Play oavsett vilken enhet användaren är på.

 Mycket av det nya finns redan på den tidiga beta versionen beta.svtplay.se. Feedback drivs in på en kundo.

SVT jobbar sedan 2009 med Doberman.

ATG Play relanserad för att fungera på alla plattformar

Skrivet av Martin Edenström On 8 januari 2014

Phosworks i Uppsala har sett till så att svenska ATGs onlinevideokanal ATG Play numera även fungerar i fler kanaler än på bara desktop.

Vad erbjuds då i nya ATG Play? Samtliga lopp på V75, V86, V64, V65, V4 och Dagens Dubbel samt tipsprogram, reportage, Vinnare- och Lunchprogram som visats i någon av TV4:s kanaler. Loppen publiceras cirka femton minuter efter att hästarna har gått i mål, TV-programmen cirka en timme efter att de har sänts.

Den nya sajten ska fokusera på att leverera en mycket snabb, enkelt använd och interaktiv upplevelse på desktop, tablet och mobila enheter. Sajten har en egen filmvisare med länk till ATG.se, Facebook- och Twitter-dela samt klassisk knappuppsättning. Det finns även både Google Analytics och Adobe SiteCatalyst statistik. Christian Colmenius, projektledare på ATGs e-kanaler beställde.

I september skrev vi på MKSE.com om att ATG har fortsattas (och ännu ej åtgärdade) problem med sitt flerkanalsstöd vilket lett till minst sagt ”kreativa lösningar”.

Bäst för digitalt magasin på läsplatta med HTML5-stöd

Skrivet av Martin Edenström On 25 november 2013

Tiden är över för de tunga, Flash-baserade tjänsterna som tidigare hushöll alla digitala magasin och onlinebaserade reklamblad. Att läsa in sin PDF eller InDesign-fil till en Flashbaserad webbvariant passar inte längreden mest attraktiva digitala enheten för glattiga magasin inte accepterar filformatet. Så portningen bör ske till en HTML5-baserad lösning med samma blädderfunktioner, sökning och kanske interaktiva e-handelslänkar.

Leanbacks tidigare populära, svenska alternativ E-Magin version 5 erbjuder fortfarande bara Flash-stöd. Trots det behåller de kunder som HSB, Rusta, RetailAwards och MittMedia.

När K-Rauta och Expressen använder danska Issuu för sina utskick är det med den Flash-baserade varianten som inte fungerar på iOS.

Så vilka är alternativen?

GTxcel Digital Editions

Amerikanska GT Xcel har gjort ett mycket bra jobb med deras Digital Editions Web Reader. Utöver fullt plattformsstöd finns där paywall-stöd som prenumerationstjänster, statistik, banner-stöd, e-handels och sociala nätverk länkar samt en del mer.

 

Google Web Designer utmanar Adobe Photoshop

Skrivet av Martin Edenström On 2 oktober 2013

Lagom till att användare hotar lämna Adobe för deras nya, rätt kostsamma löpande prenumerationsupplägg släpper Google nya HTML5-verktyget Google Web Designer.

google web designer

Liksom Google Earth är det ett program som laddas hem. Därefter går det bra att kostnadsfritt bygga upp interaktiva HTML5 sajter och annonser. Verktyget ska rikta sig mot sådana som läser MKSE, content-ansvariga och folk i branschen. En lucka att fylla är väl den för alla som vill ha något snabbstartat, mindre än Photoshop men bättre än MS Paint.

Andra konkurrenter inom just annonsskapandet är Celtra Adcreator, Microsoft Expression Studio, Adobe Muse och Edge Animate, Apple iAd Producer och Sencha Animator.

Det finns redan inbyggt stöd för Googles tjänster AdMob och DoubleClick rich media ads.

Releasen kommer till både Mac och Windows.

Googles andra, renare projekt för att skapa webbar och stödja web design som Google Sites, nedstängda Google Pages och vissa sajt-templates till Blogger har aldrig riktigt rosat marknaden.

?>