Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘SEO’ kategorin

Grindex live på Camelonta CMS

Skrivet av Martin Edenström On 7 januari 2014

Camelonta har skapat en ny sajt åt Grindex på grindex.com och nu senast grindex.se. Det egna CMS:et med samma namn ligger bakom produktionen.

Grindex screen

Grindex är världsledande på dränkbara elektriska pumpar för krävande miljöer som byggarbetsplatser, gruvor och tung industri.

Arbetet ska ha pågått under större delen av 2013. Trådskisser togs fram för vissa viktiga sidor och testades av inom projektgruppen innan grafisk design togs fram. Att nå hög synlighet i sökmotorer ska genomsyrat alla moment under projektet.

Centerpartiet uppdaterar med EPiServer av Sublime

Skrivet av Martin Edenström On 18 november 2013

Även Centern piffar upp sin digitala satsning och sajt inför det kommande valet, berättar Sublime. Sajten har försetts med responsiv design och en senare version av CMS:et. Den nya sajten innehåller den nya grafiska profilen och en box-uppbyggd design. Varje sida avslutas med ”Vår politik” som är en typ av FAQ med utfällningsbara undermenyer. Borde vara bra för SEO.

Centerpartiet

Men det är även en del quickfixes där, ostylad Youtube för startsidematerial, ostylad, iFrame’ad Google Translate för översättning och alla lokala Centerpartietföreningar länkas ut i egna fönster och landar på egna, olikformade sajter.

Efter att förfallit på en DropIT framtagen EPiServer har partiet varit inne på WordPress men jobbar centralt sedan 2010 med Sublime. Sublime började med intranätsprojektet Centralen men gör numera även hela externwebben.

Google Shopping sökresultat i Sverige, motar bort e-handels SEO

Skrivet av Martin Edenström On 24 september 2013

Clas Ohlssons hybris e-handel rent fysiskt finns stationerad i England har även svenska användare fått e-handelsresultat direkt i Googles söksidor. De kommer från nya Google Shopping och lanseras i Europa nu i september.

Den officiella informationen talar om att Google i höst börjat rulla ut en ny kommersiell modell av Google Shopping som bvyggs på Product Listing Ads i England, Tyskland, Frankrike, Japan, Italien, Spanien, Holland, Tjeckien, Brasilien, Australien och Schweiz.

För att aktivera och bibehålla en Product Search listning enligt bilden behöver e-handelsägare sätta upp en Product Listing Ads kampanj i Google AdWords mot aktiva länder.

Google Shopping väntas skarpt till Sverige kvartalet efter den första gruppen.

Google Shoppings tydliga och säljande högerkant blir så klart ett klart avbräck mot dem som satsat stort på att få upp produkter och produktkategorier högt i Googles sökresultat baserat på SEO.

Tipstack till Peder Näslund.

Dice EA satsar på WordPress för nya sajter

Skrivet av Martin Edenström On 26 juni 2013

Triggerfish har fått förtroendet att lansera en nya webbplats för Dice/EA’s i WordPress open source CMS.

http://www.frostbite.com/wp-content/themes/frostbite/images/logo.png

Egna bolaget Frostbites nya huvudsajt frostbite.com har responsiv design, Yoast WordPress SEO, eget tema, Google webfonts, grafiska statistik-puffar, parallax-element samt Google Maps för kontaktdelarna.

Den lanserades för några veckor sedan hälsar Jakob Pernvik vid Triggerfish.wordpress

EPiServer AddOn fylls på med nya SEO, DAM och PIM plugins

Skrivet av Martin Edenström On 26 oktober 2012

EPiServer AddOn plugin sektion har på sistone fått se en del större tillägg i katalogen.

SEO Manager for EPiServer by Mogul

 • ”ECM-bolaget” Mogul har slutfört arbetet med egna EPiServer SEO Manager, en ny EPiServer Add-On för sökmotoroptimering á 25 000:- SEK. Det pluggen erbjuder är förbättrad sökbarhet och Google ranking genom ”URL-hantering”. Detta ska ske genom att verktyget hjälper redaktörer med dubbel namngivning så att den inte tappar pagerank vid omdöpning.
 •  Efter flera år av utveckling är äntligen Meridium klara med ImageVault 4. Produkten kom därmed så sent så det passade bra att släppa den samtidigt som ständiga vapenbrodern EPiServers större versionsuppgradering. En uppgradering av Imagevault behövdes då uppstickaren Qbank tagit en del av bolagets kunder den senaste tiden.
 •  MyWidz, som nyligen fått Hyresgästföreningen som kund, har under året även släppt en förbättrad native/mobile lösning för EPiServer.
 •  inRiver PIM har för några dagar sedan släppts i en version 5. Den versionen satsar främst på att erbjuda bättre personalisering och mer effektiv informationsdelning.

Jajja SEO-test E-handel 2011 vinnaren är värdelös?

Skrivet av Martin Edenström On 12 oktober 2011

Jajja och SEO teknikern Jimmy Wirsborg fortsätter marknadsföra sig med diverse ”SEO test”.

Nu senast med ett omarbetat e-handelstest ”SEO-test E-handel 2011″ som ska mäta e-commerce SEO-vänlighet sett till konsultinsats, modularitet och OTB (medföljer i originalpaketet).

http://www.ehandel.se/artikelbilder/thumbs/500/886.jpg

Men de kämpar i motvind, bara timmar efter testet släppts så ifrågasattes det och kallades värdelöst av både SEO-branschen och e-handelsbranschen.

Det är vinnaren, MKSE.com-aktiva danska företaget Dynamicweb som får full pott och bäst betyg. I de i SEO-sammanhang ack så viktiga URL:erna så använder sig Dynamicweb av hashtaggar, vilket Google inte alltid uppskattar i sina sökresultat. Dessutom ifrågasätts att snittbetyget bland över 30 testade e-handelsbolag är 4,8 av 5,0 (!).

Jajja, vars VD avgår av oklara anledningar idag, har haft några tuffa år där deras fuffens metodik, gå-påiga säljstil och stämningar mot SEO-communityt hårt kritiserats.

Dock går koncernens alla bolag rätt bra. Ägaren och grundaren Mattias Kellquist har via ägarbolagen Makalös och Gruppo en total kassakista på hela 120 Mkr.

Jajja SEO-test av CMS fortfarande intetsägande

Skrivet av Martin Edenström On 17 maj 2011

Jajja höjde på några ögonbryn då de för några år sedan presenterade en rapport om vilka CMS som var bäst lämpade för SEO anpassning och arbete.

Dock var den intetsägande den enbart presenterade övergripande SEO-egenskaper baserade på en OTB installation. En tillämpning som aldrig används och gör CMS som Drupal och SiteDirect helt omöjliga att jämföra i listform.

Nu, två försök senare skickar Jajja ett pressmeddelande om att de anpassat rapporten efter kritiken och tagit med delvariablerna ”Modul” och ”Konsult” till de övriga ”SEO mätpunkterna”:

 • Indexering
 • Läsbarhet
 • Utseende i träfflistan
 • Bakåtkompabilitet
 • Mätning spårning och testning

Något som istället gör den än mer intetsägande efter nästan samtliga CMS som deltog nu får toppbetyget 5 av 5. Följande är alla ”bäst”:

Jajja fick svar från alla tillfrågade aktörer utom EPiServer som, rätt sunt, valde att inte delta. Tidsbrist låg bakom. MKSE.com kan även lägga till att i 2008 års Jajjamätning blev CM Innovation SEO vinnaren EPiServer diskvalificerad då Jajja tyckte att ”ingen kunde implementera EPiServer moduler på rätt sätt för SEO”.

Intressantare var att i listan ovan få se prislappen på Xelereras egna (!) ”Drupal XEL 35″, samt se vad en Intelliweb WordPress kostar i utgångspris.

För er kunder som istället vill se vilka kollegor och konkurrenter som valt respektive CMS och med egna ögon bedöma hur väl deras implementationspartners lyckats med att välja ut, konfigurera, implementera och vidareutveckla på CMS-moduler – Klicka på MKSE.com-länkarna ovan och ta del av lite referenser från 2009-2011.

SEO Hosting för stordrift med CMS-stöd och ”domänvärdering”

Skrivet av Martin Edenström On 1 november 2010

Markus Jalmerots nya företag SEO Hosting är för de aktiva domänägarna. Nya SEO Hosting går ut på att genom samma login och ett gemensamt gränssnitt hosta 10, 20 eller 100 sidor. Detta är främst för de med domänparksidor etc. Men från gränssnittet ska det enkelt gå att välja mellan att aktivera WordPress, Jomla, Drupal eller annat CMS-system för administrationen av ”SEO-trollandet” och trafikdrivningen på de egna, hundratals domänerna.

wordpress logo

Intressant är även att Markus, Dan Nilsson och hyperentreprenören Emil Paulsson Björn Hansson på MissDomain även börjat erbjuda oberoende domänvärdering. För att lämna in till revisorn vid deklarationstider. De eftersökta avdragen kommer baseras på 10 olika faktorer, såsom ”sökvolym, liknande försäljningar och hur bra det är för branding”.

Googles egna SEO Starter Guide har uppdaterats

Skrivet av Martin Edenström On 1 oktober 2010

Algoritmen avslöjar de inte, men Google delar med sig av sina egna e-book om sökmotoroptimering, SEO starter guide.

Den gamla var i från november 2008 och sedan dess har många saker hänt. Inte minst med nya ambitioner inom realtidssök och främst Google instant som förändrade livet för några tusen SEO-konsulter över en natt.

Wolber har översatt listan som innehåller:

 • Skapa optimala sidtitlar
 • Att använda Description-taggar
 • Förbättra strukturer för dina URL:er
 • Hur navigation och menyer bör fungera
 • Skapa kvalitativt innehåll
 • Jobba med ankartexter (länktext)
 • Optimera bilder för sökmotorer
 • Att använda heading-taggar (H1, H2, H3)
 • Effektivisera Robots.txt-filen
 • Hur NoFollow-länkar bör användas
 • Hjälpa Google med din mobilsajt
 • Guida användarna på din mobilsajt
 • Marknadsföring och analys
 • Att använda Webmaster Tools

Sandvik äntligen klara med en EPiServer sajt

Skrivet av Martin Edenström On 23 juni 2010

Här, ett tips jag fick av Netrelations under EPiServer Partner Summit 2010 men som glömdes bort: EPiServers nya stor/Enterprisekund Sandvik har genom dotterbolaget Materials Technology släppt en ny webbplats för Kanthal.

Att Sandvik skulle lägga stora pengar på EPiServer CMS outade MKSE.com redan för 15 månader sedan (!). Sedan dess har jag även försökt följa upp affären och projektens status.

Ökad användbarhet, sökmotoroptimering (som så ofta med Netrelations) och fler genererade affärer är målsättningarna enligt beställare Joakim Karlström. Det finns även en SiteSeeker sökmotor.

Hur vart det då? Stor startsidebild med kampanj-copymöjlighet. Ganska lite script för att vara 2010 – kan ha med SEO:t att göra. En trist toppmeny. Standard ”dela” (Bokmärken, Google, Delicious, Facebook, LinkedIn, Twitter, Digg, Live). En väl tilltagen ”feedback” på produktsidorna. Lightboxade ”Call us” samt ”Email us”. En standard Google Translate (inte lika fin som Ragnsells från förra månaden) samt en länksida till de lokala, ännu inte EPiServerfierade sidorna.

Men View with Google Docs som ett alternativ för PDF:erna gillar vi.

Men Sandvik.com ligger fortfarande kvar på sir urålderliga Lotus Notes. Den riktiga releasen av Sandvik-sajterna väntas först 2011 (!). Bra kund.

Renova.se live på EPiServer av NetRelations

Skrivet av Martin Edenström On 18 maj 2010

Miljöföretaget Renova med ca 800 anställda har tillsammans med NetRelations släppt Renova.se. Den landade på den gamla EPiServer CMS 5-plattformen implementerad med ”teknisk sökmotoroptimering” i åtanke samt med ny design.

Startsidan ska fått tydligare ingångar och kampanjytor Webb-TV från Qbrick och ett pressrum integrerat med MyNewsdesk för automatisk överföring av pressreleaser och bilder finns på plats. Det finns även en funktion kallad Renovas miljöskola som informerar om återvinning och miljöarbete.

Sajten är en standardiserad ”2010-variant”. Sorteringsguiden är nog det mest innovativa nytillskottet.

Microsoft Web Platform släpper gratis SEO Toolkit

Skrivet av Martin Edenström On 6 januari 2010

Microsoft och initiativet Web Platform har släppt Search Engine Optimization Toolkit, ett verktyg fritt att ladda ner och kan köras mot valfri webbplats. Det är inte kopplat speciellt till varken IIS eller .NET för den delen.

Fördelar med Microsoft SEO Toolkit ska vara:

Detailed route analysis to see how search engines reach your content Discover common problems in site content and structure.
Works on both local and external public facing Websites. Fully customizable with a powerful query engine
Control how search engines access and display Web content Edit and manage Robot, Sitemap and Site Index files.

I kommande SharePoint 2010 fokuseras det mycket på att skapa unika META taggar för innehåll, t ex META keywords och META description. Med Sharepoint 2010-högerklickmenyn är det enkelt att märka upp delar av webbplatsen.

Samtidigt har Google sedan i somras respektive i höstas sett till att t ex META description och keywords inte alls påverkar rankningen i sökresultaten. Men i Microsoft Bing kanske?

Tipstack till Jan-Erik Öhman / Cybercom Stockholm.

PIAB och Kvarnholmen nya för Avantime

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2009

Avantime har tagit några nya konton i vakuumteknikbolaget PIAB, som dock inte får någon ny sajt, men ”rådgivning kring positionering i digitala medier”.

Bolaget ska även profilera och bygga webbsajten för stadsdelen Kvarnholmen (idag på en gammal EPiServer). En del av Kooperativa Förbundet som senast annars anlitat Nansen (Coop.se).

Winston släpper Fondmarknaden och Målnsätra Gård på Umbraco

Skrivet av Martin Edenström On 1 juli 2009

Winston står bakom Molnsätra Gård baserad på nya Umbraco version 4. Sajten, med runt 14 000 besökare i månaden, innehåller ett väd utförd webb-art direction samt är försedd med en trevlig AJAX ”hitta hit” i överkant, en carousel och SEO-anpassad navigering.

Winston står även bakom Fondmarknaden.se på Umbraco CMS. Den nya, även den mycket trevligt designade sajten, innehåller flashanimerade flikar som via val i puffnavigering ger mer information direkt på startsidan. Innovativt. Det finns även AJAX fondköp bar i nederkant, samma SEO-anpassade navigering samt så klart en massa information om alla fonder.
lockade animerad flik

I övre högra hörnet har sajten en tjusig teaser för den inloggades information i form av en animerad flik . Ett grepp vi annars främst sett som alterativ för annonsmaterial på amerikanska sajter.

Tydligen ska både extern webbplats samt intranät för Fondmarknaden bygga på Umbraco CMS.

Getupdated tror på SeoCMS

Skrivet av Martin Edenström On 22 juni 2009

Daniel Norin på Getupdated vill göra en nysatsning på egenutvecklade lågkostnads-CMS:et AddCMS. Produkten ska ha skrivits om och får nya namnet SeoCMS. Getupdated utlovar: ”Riktigt bra SEO-funktioner som seoproffsen vill arbeta med”.

MKSE ställde några motfrågor om hur permalänkar, internlänkning och 301 hanteras. Svaret blev att ”Allt det du nämner är inbyggt i systemet och mycket mer”. Lanseringen av produkten sker nu i juni, men har ännu inte börjat marknadsföras från Getupdated.se.

En licens av Polenutvecklade AddCMS såldes nyligen till Clarion Hotellet Sign.

?>