Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Språkstöd’ kategorin

Poseidon köper EPiServer av NetRelations

Skrivet av Martin Edenström On 14 november 2013

NetRelations med Andreas Blåeldh och Kenneth Karlsson berättar att de väntar sig en ”release-spurt” nu i höst. Först ut är EPiServer-släppet av byggnadsbolaget Poseidon.

http://poseidonbygger.se/gui/i/poseidon-logo.png

Poseidon har i sitt nya projekt samlar alla nybyggnadsprojekt på en och samma plattform, Poseidonbygger.se. Sajten ska informera marknaden om alla projekterade och pågående nybyggnationer. Sajten ska ge en övergripande informationsstruktur för att tillgodose användare med ett allmänt intresse och en informationsstruktur för respektive projekt för de med intresse för specifikt byggprojekt och lägenhet.

Fokus var att stärka Poseidons varumärke samt visa hur Göteborgs stadsdelar utvecklas. Den responsiva sajten är gränssnittsutvecklad enligt WCAG 2.0 och W3C principer för tillgänglighet. Lösningen innehåller också Google Translate språkstöd (lightboxad med översättning i nytt fönster) och Google Analytics för uppföljning av mål.

 


Checkinsweden.com live på WordPress av Hypernode

Skrivet av Martin Edenström On 18 juli 2012

Hypernode har en ny WordPress 3.4 lansering i Checkinsweden.com hälsar Mathias Andelin. En guide till Sveriges hotell och konferensanläggningar. Sajten innehåller förutom hotell- och konferenssök även en evenemangsdel, nyhetsblogg och väder.

 

Städer och regioner har egna taxonomier taggade med hjälp av pluginet WP-types. För språkstöd valdes WPML (The WordPress Multilingual Plugin).  karttjänst gäller open source-baserade OpenStreetMap.

Sökfunktionen är Relevanssi och annonseringsverktyg är pluginet WP Ad Center. Även WordPress SEO, WP Super Cache, Google fonts och CMS Tree Page View har aktiverats. Facebook comments användes för kommentarer.

Under sommaren verkar fler .NET och java-konsulter ”labbat” med WordPress om man får tro CMS-twitterfeeds.

Härnösands kommun satsar på SiteVision CMS

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2011

http://www.sitevision.se/images/18.4bf44835132693aca4380001480/SV_harnosand.png

Härnösands kommun har lanserat sin webbplats i SiteVision. Målsättningen med nya harnosand.se var en mer tillgänglig, lättnavigerad och attraktiv webbplats. Limepark levererade alstret.

Kommunen fick en rätt kompakt 2011-release med flera tillgänglighetsanpassningar, Google-translate (dock bara som länk till translate.google.com (!)), grafiska startsidepuffar och en kortare nyhetslista.

Userrules utmanar Kundo, GetSatisfaction och UserVoice

Skrivet av Martin Edenström On 4 november 2011

Det finns fler alternativ till GetSatisfaction, UserVoice och Kundo.

http://dtkm4pd19nw6z.cloudfront.net/img/userrules-logo.png

Userrules siktar in sig på utvecklare i sin javascriptade ”feedback-sidoflik”. Deras feedback gränssnitt har t ex speciella ikoner för att separera buggrapportering från feature requests och annat för målgruppen.

Pluggen bjuder även på en egen logotype som ger en känsla av integrerad design i egna feedbackforumet. Det gör Kundo och GetSatisfaction sämre, där känns det direkt att originsajten har lämnas.

GetSatisfaction ($19 per månad) och UserVoice finns numera på svenska.

Embrasser.se live på WordPress med WPML

Skrivet av Martin Edenström On 31 oktober 2011

Björn Sennbrink berättar att Embrasser.se gått live på WordPress. Embrasser är ett par konsulter i Stockholm verksamma inom virtualisering som jobbar med VMware.

http://www.embrasser.se/images/embr-logo.jpg

Releasen använder Puffar för layout (se ”tjänster”) och en Slider PRO bildväxlare från CodeCanyon. Samt WPML språkstöd för de engelska delarna av sajten.http://labs.dinwebb.nu/wp-content/uploads/2011/03/puff-intro2.jpg

SNS valde Drupal av A3J och Oktavilla

Skrivet av Martin Edenström On 16 augusti 2011

A3J har kodat och Oktavilla designat en ny Drupal 7 CMS för samhällsforskningsinstitutet, nätverket och förlaget SNS med SNS.se.

Uppdraget var enklare, lättare och i harmoni med SNS moderna profil.

sns
Det blev ett luftigt resultat med författaravatarer, en central grafisk nyhetspuff med textinslag och ett horisontellt kalendarium (heja). Omtalade Google Translate (standard) finns tillgängligt som en fadad, hovrad länk.

För bloggar fick Drupalen ligga kvar.

Engcon valde SiteVision av strateg

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2011

I maj har SiteVision-partnern Strateg släppt engcons nya webbplats.

Java SiteVision CMS:en för engcon samt Drivex och Mählers försågs med puffar, gul design och en stylad Facebook widget samt Youtube’s direkt på startsidan. Utöver den länkade sajten ovan skapades egna hemsidor för de respektive bolagen i koncernen.

Hela 11 språk är engcon-sajterna på. De andra på 5 respektive 6 språk.

Inspecta valde EPiServer CMS 6 av Cybercom

Skrivet av Martin Edenström On 26 maj 2011

Ännu en EPiServer CMS 6-release från Cybercom nu i maj. Det är flerspråkssajterna för det finskägda bolaget Inspecta på inspecta.com. Inspecta jobbar för att göra sina kunders verksamheter säkrare och mer lönsamma med tjänster inom besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning.

Fokus på den nya webbplatsen var en mer användarvänlig struktur, bättre navigation och ny design.

På startsidan rullar en manuell carousel med informativ text, det finns flikar för nyheter och populära ämnen och en sidoscroller för nyhetspuffar. Det finns nio sajter översatta (ingen Google Translate här heller) via EPiServer CMS språkstöd. Det finns en Google Maps med geolocation för kontoren.

Fotnot, undertecknad jobbar som leveransansvarig för bl a EPiServer-releaser på Cybercom.

DestinationGotland.se har precis lanserats. För det helägda dotterbolaget till Rederi AB Gotland. Deras CMS-val? En EPiServer CMS 6.

http://www.destinationgotland.se/Global/Images_707/707_ruin.jpg

En omfattande release med både annonshantering, manuell scriptad carousel med 8 val (!) och en omfattande bokningstjänst (Citybreak med Bing-kartor som nästan alltid i dessa fall) för allt från evenemang, färja och boende. Filtrering finns på flera sätt för att hitta boende på Gotland. Vädret erbjuds av YR.no. Fyra språk stödjs och nej, ingen Google Translate här iaf. En katalog finns där från danska Dotminded.com.

Omfattande, seriös release som säkert kommer leda till en ännu trängre Stockholmsvecka för gotlänningarna.

Tipstack till RAÄ-EPiServer webbkommunikatören Henrik Löwenhamn.

WebTranslateIt.com förenklar översättningar i CMS-projektet

Skrivet av Martin Edenström On 30 december 2010

WebTranslateIt.com är ett smidigt, webbaserat CAT (computer-aided translation tool) för översättningsarbete som siktar på att bli bäst på att hjälpa användare få till mer språkstöd.

Ett proffsigare alternativ till alla automatiserade Google Translate-integrationer webbkonsulterna väljer, och får godkänt, att implementera idag för både offentlig och privat sektor.

https://webtranslateit.com/images/sneakpeak/interface3.png

Apropå Google Translate-integrationer och utökat och öppnare översättningsstöd á la Chrome, ser allt fler av mina 2011-visioner börja dyka upp i skarpt format (SiteVision med Google Fonts stöd denna gång) också. Härligt.

Sörmlands Läns Landsting tillgänglighetsanpassar på EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 2 september 2010

Sörmlands Läns Landstings Landstingetsörmland.se sett ljuset på en ny EPiServer.

Sajten rymmer 3 552 sidor riktade mot 270 000 innevånare. Mer än 300 webbpublicister och flera hundra chefer och medarbetare på alla nivåer ska ha varit delaktiga i att bygga sidorna på webben.

I ett omfattande projekt som denna är alltid kul att ta en titt på 2010 q3 tillgänglighetsanpassningar. För tillgängligheten har följande byggts:

 • Användning av tabeller på sidor används i begränsad omfattning.
 • Talande webb. Browsealoud
 • Teckenspråksfilm. StreamShed i Silverlight (!)
 • Ett urval av texter med tekniken lättlästa texter.
 • Genomarbetade texter är för att vara så begripliga som möjligt.
 • Google translate används för att få ett brett språkstöd.
 • Möjlighet att skapa egna favoriter via webbplatsen.

Det har byggts små pilar som ger någon typ av personlisering av block vid nedstängning och upp- och nedflytt. Men jag måste säga att utformningen av denna (och mycket annat) är allt annat än självklar. Den tekniska implementationen däremot fungerar fint. Gällande formen ska det tilläggas att det förekommer väldigt mycket grafiska länkar och grafisk puffinformation. Hur rimmar det med tillgängligheten?

Inlänkade E-tjänster löses på detta sätt. Med en bildlänk.

För sök används en SiteSeeker.

IE6 besökare, som borde vara ganska många, får beskedet ”Du använder en föråldrad webbläsare”. Sant, Men inte säkert alla dessa besökare tillåts uppgradera sin IE av egna IT-avdelningen.

Tipstack till Pär på Infobyte.

Ragnsells.se på EPiServer CMS av QD bjuder på snygg översättning

Skrivet av Martin Edenström On 25 maj 2010

Ragn-Sells med Ragnsells.se har fått en ny EPiServer CMS 5 signerad QD Utveckling. Grönare och tydligare har det blivit hos företaget, som jobbar med att ta emot alla slags avfall, förutom kärnavfall.


Mer features:

 • Google Translate implementationen ”Translate page with Google” är en föredömlig, expanderbar, drag-n-drop AJAX ruta med översättning inom alla tänkbara språk. Riktigt bra och kul att se för något annat CMS än WordPress.
 • ”Sök efter tjänster och material” på SiteSeeker med AJAX search suggestions får mycket yta. Och det känns rätt i denna kontext och för en aktör med egen terminologi.
 • Även vanliga sökfätet har AJAX search suggestions.
 • Miljöchefen Christina Lindbäck har fått blogg baserad på EPiServer CMS med tillhörande Taggar, AddThis sociala bokmärken och Kategorier.
 • Klimatnyttoguiden är ny, en enkel guide som snabbt räknar ut klimatnyttan med återvinning för några olika material.

Men det är en EPiServer 4 som ligger kvar för extranätet.

QD har även börjat jobba med DeLaval som valt EPiServer CMS för sin kommande externa webbplats. Ny design, struktur, innehåll och teknisk plattform ska levereras av QD Utveckling och JG Communication.

Pedagogstockholm.se släppt på EPiServer av Creuna

Skrivet av Martin Edenström On 28 april 2010

Fredrik Hörnsten på Creuna berättar de är klara med Pedagogstockholm.seEPiServer CMS 5. Sajten är en ny mötesplats för alla lärare i Stockholm.

Det ska finnas en inbyggd Google Translate-lösning (kommer per default i Google Chrome numera) samt kunskapsbank, aktuella artiklar, kalendarium och bloggar. Det finns även en Siteseeker för sökning.

MKSE.com hittade även inbyggda Ubiquity Commands för att söka igenom ”pedagogstockholm.se for your words”.

Ännu en del av det långa och fruktsamma samarbetet mellan Creuna och Stockholms stad. Denna gång genom Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Alliansen.se på WordPress hade potential, men totalfloppar ändå

Skrivet av Martin Edenström On 15 mars 2010

Alliansen.se har lanserats på partiernas nya favoritbloggmotor och kampanj/temporär-CMS: WordPress.

Designmässigt märks det att det hänt saker sedan t ex borgerliga Moderat.se, Kristdemokraterna.se eller Folkpartiet.se formgavs. En trevlig flashcarousel formgiven i de nya profilfärgerna dominerar startsidan. Sidan är bredare och centrerad. Favicon’en glömdes dock bort. Sidan avslutas med en puff som samlar sociala pages och övriga platser. Bra så långt av Erik Bratthall och co.

En kampanjblogg har öppnats upp och på denna sajt finns det ett ”delta/engagera dig” (som helt saknades på Moderat.se samtidigt som Socialdemokraterna.se briljerade). Dock bara genom ett WordPress-formulär. Jag fattar inte att inget parti kört Facebook Connect racet för detta ännu. Rätt utfört skulle det kunna bli perfekt.

Inte många WordPress-pluggar, men Googles gratis-är-gott nyttjas frekvent. En Google Analytics (som på moderat.se) fick sköta statistiken och en Google Translate med translate-toppbar översättningar (bara för en sida). Den har dock ”klippts” på ett lite märkligt sätt och ser inte så bra ut.

Releasen, eller halvrelesaen, länkar även iväg till Alliansensvanner.se (HTML custom sajt främst för bidragsgivande) samt 2 år gamla Alliansens Ungdomsförbund samlingsplats på Ungallians2010.se (på ett okänt PHP CMS).’

Det finns en footer som ser ut att vara byggd för att inkludera löpet i RSS från partierna. Men istället har den försetts med adress och information om telefonnummer. Något för de äldre? Men de är ju redan framför en dator då de läser detta?

Men tyvärr vart det åter igen en totalflopp för Moderat.se och co. Denna gång då testningen inte verkar inkluderat lasttest. Allt totaldök nu på måndagseftermiddagen efter en moderat tweet om att sajten äntligen var uppe. Ett allvarligt fel som skadar förtroendet hos många förstagångsbesökare.

Även under måndagskvällen så är nya sajten väldigt seg. 4-5 sekunder för att ladda startsidan. Webbhotellet som spökar? Namnservrarna står hos webbhotellet unc.se och domänen har tydligen köpts över från Stefan BlomAlliansen för funktionshindrade. Undrar vad den kostade?

I disclaimern varnar Alliansen för att de externa tweets som ligger överst på sidan (!) kan innehålla stötande innehåll. Och just så blev det. Just nu verkar denna toppyta mest innehålla påhopp och glåpord från Sossar:

”Man vill ju bara kräkas!”, ”Får lite ont i huvudet”, ”Herregud! Alliansen försöker med nått slags 70-tals-hippie-tema”, ”..steget fullt ut och kallar sig Nya nya Moderaterna?” eller ”..ett progband från 70-talet ringde och ville ha tillbaka sin grafiska profil.”

Borde modereras – i alla fall under en period framöver för att dämpa det nuvarande debaclet.

Reklamsajten Resume stämmer in i MKSE.com:s kritik om främst Moderata, men även generellt borgeliga webbsatsningar inför valet. Detta duger inte!

Till att börja med, hur Google SERP vänligt är det nya namnet ”Alliansen”? Tur att gamla, och PR 5 innehavande Alliansforsverige.se länkar direkt in till Alliansen.se.

McDonalds Dreaminginmono.com live på XCAP Xpress

Skrivet av Martin Edenström On 22 januari 2010

Josh berättar att de och Perfect Fools just har släppt McDonaldsskampanjen Dreaminginmono.comXCAP Xpress.

Den ganska enkla, Vimeo-video orienterade kampanjsajten om Monoskidåkare innehåller bloggupplägg med stjärnrating och kommentarer (med ”Security question”), Google translate och en Facebook-sida.

?>