Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Analys / Statistik’ kategorin

Web Guide Partner köper upp May & Barrow

Skrivet av Martin Edenström On 26 augusti 2014

Web Guide Partner förvärvar den Google Analytics fokuserade byrån May & Barrow och fördubblar egna styrkan inom analys. May & Barrow hade enligt senaste siffrorna 3 anställda.

https://evbdn.eventbrite.com/s3-s3/eventlogos/18442815/mblogo.png

Google Analytics är ett område, men ingen enorm svensk sysselsättning ännu. Konkurrenten Outfox har för stunden 8 anställda. Trots det säljer Google Analytics Conference Nordic slut igen på rekordtid. 400 deltagare väntas.

May & Barrow erbjuder även tjänster inom AdWords och konverteringsdesign. Det är strax under tre år sedan byrån grundades.

Tidigare ägaren Emina Dervisevic kommer att ingå i WGPs ledningsgrupp.  Niklas Flisberg, VD Web Guide Partner, hoppas kunna erbjuda nya och kompletterande tjänster till alla befintliga kunder.

Marginalen Bank satsar allt på EPiServer och nya digitala plattformar

Skrivet av Martin Edenström On 17 juni 2014

I en pressrelease berättar Marginalen bank att de just sjösatt sin nya Internetbank.

Den nya, mobilanpassade internetbanken fokuserar helt på det digitala
kundmötet och de nya digitala plattformarna är de enskilt största investeringarna för att möjliggöra bankens fortsatta expansion både inom privat- och företagsmarknaderna.

Sedan 2013 har de mobila bankkunderna ökat med 30 procent.

En viktig del av arbetet med den nya webbplatsen har varit att förklara bankens erbjudande och tjänster tydligt och lättförståeligt. Vad är skillnaden mellan olika lån, sparkonton och kort? Hur funkar det när jag gör en ansökan? Bankers webbplatser upplevs ofta som gammalmodiga, texttunga och svåröverblickade.

På webbplatsen används Google Analytics och Google Tag Manager för att i detalj följa varje bankkunds klick och beteende. Denna information används sedan för att förstå hur en modern bankkund agerar och vad som behövs i vilken ordning.

Bakom EPiServer 7-sajten står Nansen och DaytonaCrosskey Banking Solutions Ab Ltd. ett helägt dotterbolag till den åländska bankkoncernen Ålandsbanken, har tagit fram de nya bankinglösningarna.

Tobii flyttar in eye-tracking i glasögonen, kostar 350 000:-

Skrivet av Martin Edenström On 26 maj 2014

Glasögon är vad som gäller för Danderydsgänget på Tobii när de presenterar nya eye-trackingverktyget Tobii Glasses 2.

tobii eye tracking 2.0 glasses

Glasögonen ska hjälpa marknadsförare att direkt ta del av statistik och data kring vad konsumenter tittar efter i butik och i först läser på förpackningar. Vidare kan glasögonen skapa olika visualiseringar bland användarna samt ersätta behover av terminaler som visar t ex produktvideos.

Produkten kommer inte billigt. Tobiis tidigare, desktopbaserade och betydligt mindre sexiga lösningar, har alla kostat minst runt en kvarts miljon för att komma igång med sin egen eye-tracking.

Nu kostar det 14 900 dollar för en Tobii Glasses 2 Live View version och 29 900 dollar för nödvändiga Premium Analytics. Till det kommer en prenumerationskostnad om 800 dollar per månad. Alltså totalt över 350 000:- SEK för första året.

Tobii Technology AB gick 2012 back med 58 Mkr på en omsättning om 369 Mkr. Idag säger man sig ha 400 anställda.

Universal Analytics officiellt släppt, analysstöd för e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 15 april 2014

Google Analytics meddelar idag att en av deras största omskrivningar och uppdateringar någonsin, Google Universal, som beta-testats sedan förra sommaren går ut från beta-stadiet.

Universal Analytics är helt anpassat för dagens multi-skärm och multi-enhetsvärld.

Det finns grafiskt stöd för att se hur en besökare rör sig mellan olika enheter.

google analytics universal analytics GA UA

Dessutom mäts en hel del av vad som tidigare krävde manuellt hanterade och svårkonfigurerade events på egenhändigt definierade platser. Nu handlar det mer om att peka ut vart vilka och vart element finns så mäter redan Universal Analytics dessa från start.

Saker som hur en besökare rör sig (scrollar) och vad den gör och inte gör blir även tydligare med enklare kontroller.

Det finns även inbyggt bättre stöd för e-handel genom nya ”Transaction Data” (Revenue, Shipping etc.)och ”Item Data” (SKU, Price etc.).

Socialdemokraternas digitala leverantörer, med Avantime i spetsen, ska de senaste 6-12 månaderna jobbat hårt inför valåret med att skriva om stora delar av Socialdemokraterna.seEPiServer.

För ett halvår sedan gick SSU som första användare ut och berättade att de tillsammans med Reform Act testat Barack Obamas kampanjverktyg BSD tools under en period. Testen ska blivit så pass framgångsrika att även Socialdemokraterna numera använder sig av den analytiska, interaktions-, engagemangs och bidragsinsamlande plattformen.

2012’s Winning Campaigns

Det högintressanta tillägget ska varit en grundstomme i den digitala samordning och centrala kontroll av en valkampanj som gjorde Facebooks Chris Hughes berömd och ofta nämns som en stor anledning till Obamas framgångar. Socialdemokraterna sneglade redan 2010 på Obamas strategi och har de senaste 5 åren tagit inspiration från satsningar som MyBO.

En rejält digital uppdatering som kan bli minst sagt värdefullt för partiet i höstens val. Det är även vad partiordförande Stefan Löfven borde synkat med duktiga Charlotta Ulvenlöv och tagit med sig upp på scen under förra veckans Webbdagarna i Stockholm inför 1500 digitala beslutsfattare. Det hade gett en bättre bild av vad partiet faktiskt gör digitalt istället för att osäkert baissa Twitter för att lyfta fram ”personliga torgmöten”.

socialdemokraterna

BSD Tools tas fram av firman Blue State Digital,  som även varit bland de mest kritiska till den senaste miljardrullningen inom Healthcare.gov. BSD Tools olika delar beskrivs som:

SSU ligger kvar på en open source Joomla! CMS från 2010 som var i behov av större uppdateringar. Den har tidigare hackats och legat nere i dagar. Obamas kampanjer använde även Google Analytics MVT i stor utsträckning.

Acquia Lift är nya ”Automatiserade Big Data Drupal”

Skrivet av Martin Edenström On 24 februari 2014

Drupal-grundarens bolag Acquia har presenterat Acquia Lift, en ny SaaS-paketering med personalisering och segmentering som dessutom ska bygga på automatiska förändringar baserat på vilket innehåll som konverterar bäst.

”Big Data Drupal” i Acquia Lifts version bygger på A/B-testresultat och från scratch är automatiserade förbättringar påslagna.

Tom Wentworth, Acquia’s VP of Marketing, konstaterar att personalisering absolut inte är något nytt. Men i denna paketering ska det även bli enkelt och automatiserat även för mindre användare.

Sverige fick nyligen en av sina första större Acquia paketeringar i kommande KI.se-intranätprojektet levererat av Cybercom.

Freemium affärsmodellen fungerar. Inte bara bland privatpersoner, även företagsanvändarna är snart fast. Företag som prövat finner sig ofta som användare efter bara några månader och sedan kommer en enkel, och nödvändig, överrullning till ett första betalsteg.

Men bara för att det först går bra att t ex gratis skicka ut 10 000-tals mail via Mailchimp, en siffra som räcker väl för de flesta svenska företag, så innebär det inte att alla trivs med gratisabonnemang. En väl så motiverande faktor bland företagsanvändarna är att det rätt snart känns utsatt, pinsamt eller osäkert att använda ett gratisverktyg som blir allt viktigare för företagets kommunikation, kreation, IT-säkerhet, test eller paketering.

Google Analytics är gratisverktyget med i särklass högst antal svenska företagsanvändare. Det beräknas redan 2012 finnas strax under 90% av båda alla svenska och europeiska bolag. Men ännu är gratisanvändarna med rätt mängd trafik säkra. Det tillåts fortfarande 10 miljoner besökare per månad utan att behöva köpa nästa – och fortfarande väldigt ovanliga – steg, Google Analtyics Premium. Inte många svenska företag kommer upp i de siffrorna.

Men nu kommer i alla fall en ny Google Analtyics uppgradering. Även om även den vid släppet är kostnadsfri. Google har även utökat sin Google Analytics-portfölj med fjolårets utannonserade Universal Analytics. Universal Analytics kommer framöver bli standard som analysverktyg och erbjuder idag även en ny typ av analys och datainsamling som klarar att hantera alla typer av digitala enheter som besöker en webbplats eller tjänst.

I november 2013 har en mängd Google Analyticskonton förrsetts med ”An Easy Way to Upgrade to Universal” så att de snabbt ska få med alla miljontals användare på tåget.

Google har i dagarna även gjort om sin partnermodell ”Google Certification Program” till nya Google Partners som vill göra det enklare och mer centralt för leverantörer att skaffa certifieringar och erfarenhet inom produkter som AdWords och Google Analytics.

Poseidon köper EPiServer av NetRelations

Skrivet av Martin Edenström On 14 november 2013

NetRelations med Andreas Blåeldh och Kenneth Karlsson berättar att de väntar sig en ”release-spurt” nu i höst. Först ut är EPiServer-släppet av byggnadsbolaget Poseidon.

http://poseidonbygger.se/gui/i/poseidon-logo.png

Poseidon har i sitt nya projekt samlar alla nybyggnadsprojekt på en och samma plattform, Poseidonbygger.se. Sajten ska informera marknaden om alla projekterade och pågående nybyggnationer. Sajten ska ge en övergripande informationsstruktur för att tillgodose användare med ett allmänt intresse och en informationsstruktur för respektive projekt för de med intresse för specifikt byggprojekt och lägenhet.

Fokus var att stärka Poseidons varumärke samt visa hur Göteborgs stadsdelar utvecklas. Den responsiva sajten är gränssnittsutvecklad enligt WCAG 2.0 och W3C principer för tillgänglighet. Lösningen innehåller också Google Translate språkstöd (lightboxad med översättning i nytt fönster) och Google Analytics för uppföljning av mål.

 


Marketo rusar på börsen, vet vad marknadsförare gillar, lockar tusentals

Skrivet av Martin Edenström On 18 september 2013

Digitala marknadsföringsaktören Marketo är minst sagt i ropet efter en lyckad IPO under våren. Aktien steg kort efter noteringen med 170%.

Konkurrensen inom smart, integrerad marknadsföring/marketing automation etc. är extrem. Det verkligen storsatsas efter att Gartner Group sagt saker som:

By 2017 the CMO will Spend More on IT Than the CIO.

Den nya makten som kommer med analys verkar ha uppenbarat sig för de flesta webb- reklam- och digitala byråer. Framtidens högkonverterande, lyckliga kunder verkar onekligen ha investerat i integrerade analys- och marketing automationverktyg snarare än enbart kreativa TV-kampanjer med fyndiga punchlines.

marketo sweden

Kunskapen om kunderna finns där ute och samlas den in är det möjlig att göra kombinationer, återkoppla och med digital hjälp smart styra kunder till ett köp eller en upplevelse.

Utöver Marketo är de största aktörerna inom området idag:

Alltså både färska startup’s och några av världens största bolag. Och pajkastningen dem emellan är i full gång. Marketos CMO Sanjay Dholakia uttryckte sig nyligen om att en tidigare Oracle anställd sagt att:

”- When Oracle’s selling customer experience, it’s selling 42 pieces of software.”

Oracle CXM Cloud

Vilket inte är helt osant. Och som beställare vet kan bli kostsamt i allt från 7- till 8- och 9-siffrorsvarianter.

Marketo tror istället på en ”best-of-breed” framtid. En del av deras framgång är hur de varit enormt aktiva med partners som via avancerade API:er kopplas samman och möte på en egen marknadsplats.

De mest framgångsrika integrationerna är till molnaktörer som Dropbox, Cornerstone On-Demand, Workday och Box. Inom CRM finns livsviktiga integrationer med Microsoft Dynamics, SAP, Netsuite och SugarCRM. Även konkurrenterna SalesForce och Oracle är faktiskt mycket viktiga som moln och CRM respektive CRM-partner till Marketo idag. Marketo är även app-partner med svenska EPiServer. Integrationer finns även med WordPress och Drupal.

Marketo gillar även att återanvända ett citat om att de kommer med en bakgrund och behov som en modern CMO’s. Sanjay Dholakia säger även:

”The difference between us and other competitors is that we are marketers for marketers. A client don’t want to buy marketing tech from an ERP company.”

Ett rakt slag mot nyblivna storkonkurrenten Oracle som för åtta månader sedan slutförde förvärvet av Eloqua för 871 miljoner dollar och med ens blev Marketos största konkurrent.

Vad Marketo tror att markandschefer gillar är i korthet:

 • En övergripande trädstrukturvy som ger goda möjligheter till skapande och framförallt återskapande av t ex mailutskick, seminarier, webinars och påminnelser. Vilket kund är i vilket läge och redo för vilken typ av budskap nu?
  • Påminnelse
  • Remarketing
  • Rabattkod
  • Temabaserat utskick
  • Telefonsamtal etc.
 • Just återskapandet av kampanj passar t ex bra om samma event ska ske i olika städer eller i flera olika länder.
 • Enkel sök och filtrering över inlagda titlar och personer man vill nå med utskick (via CRM-systemet).
 • Personalisering genom en egen taggningsfunktion så rätt titlar får rätt rubriker.
 • Lägga till formulär, dokument, innehåll, videos etc. (via partnerdatabasen) till utskick och innehåll via samma gränssnitt.
 • Följa upp skapade kampanjer med egna landningssidor och uppföljningsmaterial.
 • En tight Facebook Open Graph integration som uppmanar tillfrågade att dela ut sina Facebook uppgifter.
 • Alla inlagda objekts relationer är tight ihopkopplade med varandra och byggs ständigt på vid påbyggnad eller återskapande av innehåll.

I Sverige är Marketo kompetens fortfarande svår att hitta. Enda lokalt aktiva konsulten med kompetens är Capgemini.

Intresset för marketing automation visar sig även då Marketo har lyckats samla förbluffande 14 000 deltagare till sitt webinar (!) New Rules of Marketing nu på torsdag.

Aftonbladet valde WordPress CMS för nya Politism

Skrivet av Martin Edenström On 2 september 2013

Aftonbladet/Schibsteds nya Politism.se släpptes för några dagar sedan på en responsiv WordPress 3 med bl a All in One SEO Pack Pro, Omniture och en cachelösning.

Sajten har försetts med grafiska typsnitt, röda block för artiklar i fokus och utfälld dela-funktion (med statistik).

Eric Rosén och Margret Atladottir står bakom Politism som kallas en antirasistisk, feministisk, maktkritisk sajt som arbetar för ökad jämlikhet.

HBO Nordic satsar på Liferay CMS

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2013

Det verkar som Liferay fått en ny svensk referens av vikt. Home Box Office/HBO Nordic, som designas av bl a Doberman är numera även en Liferay open source java CMS användare.

HBO.com är däremot en Autonomy Interwoven Teamsite 6 och Teamsite 7 användare sedan många år tillbaka.

HBO är även en stor Google Analytics användare där verktyget används för att lära sig om sin nya nordiska målgrupp, analysera och optimera.

Den svenska satsningen har sågats för både förseningar och tekniska problem sedan starten i slutet av förra året.

Digitala affärer-bevakande Medievärlden tror på Analys

Skrivet av Martin Edenström On 16 maj 2013

Nya delägarbolaget Medievärlden i Sverige AB ska inom kort ta över Medievärlden.se från TU. Ny bygger digitala affärer-bevakarna de digitala tjänster de själva tror på för att gå runt i egen regi.

Det blir då en ny typ av analytiskt tjänst, Medievärlden Analys som väntas i september. Den riktar sig till beslutsfattande köpare av kvalificerade analyser och omvärldsbevakning.

Den responsiva lösningen byggs i Ruby on Rails, men de redaktionella publiceringarna av innehåll ska fortfarande gå via den Drupal 6 som de lät bygga 2010.

Medievärlden skriver själva mycket om paywalls, mediehus olika intäktsmöjligheter och olika satsningar.

Och varför inte, datat finns ju, och behöver bara paketeras ett bra sätt.

Missnöje mot Google Analytics, utmanare tar chansen

Skrivet av Martin Edenström On 3 maj 2013

Går det egentligen att konkurrera mot Google Analytics? Tjänsten är gratis, användarvänlig, kompetent (realtidsdata etc.) och fungerar i de flesta fall (internsajt, socialt, kampanj, etc.).

Timingen för att utmana har aldrig varit mer rätt.

MKSE får veta att i svenska och internationella SEO-kretsar pyr missnöjet mot Google Analytics.

Googles senaste, större sökresultatförändringar har lett till sämre kunskap om exakta söktermer och därmed värdefulla nyckelord.

Allt fler söker i inloggat läge på mobil och dator, det betyder HTTPS och begränsningar i Analytics om vilka söktermer som angavs. Antalet ”not provided” resultat ska ha flerdubblats de senaste kvartalen. Även generella förändringar i Googles sökmotor (Google Instant, ofullständiga söktermer (via många olika gränssnitt och ”inbyggda sökfält” i olika appar och enheter) försvårar just nu exakt kunskap om sökningar.

Det tisslas och tasslas om detta inte är ett medvetet drag från Google för att komma från hysterin kring prislapp på värdefulla SEM-ord. Men andra tror att snart måste förbättringar komma då hela SEO-branschen är drabbad.

adobe marketing cloud

En som gör ett försök att utmana med egen analys 2013 är Adobe med nya Marketing Cloud. Med kunskap från det fyra år gamla Omniture förvärvet bygger de egen analyspresentationsmotor i sin CMS-produkt Adobe AEM. Den nya tabletvänliga dashboarden även byggts om för att inkludera viktig statistik. Dock utgör denna statistik bara en bråkdel av all tillgänglig data. Den är främst för att ge ”top management” en kvick vy, eller med elakare tunga så är den främst en kosmetisk detalj.

Samma analysdata bakas även in i det nya ”Predictions” erbjudandet från Adobe.

Andra som gjort halvdana försök att utmana Google Analytics genom åren är Clicky, Woopra, KISSMetrics, CrazyEgg och GoSquared.

 


Atiendo

hybris har presenterat nästa steg i integrationen med Adobes senaste paketering. Nu är man en kompatibel produktpartner även i senaste Adobe Marketing Cloud. Integrationen går från hybris sida under namnet ”hybris Extend” och rör främst Adobes färska delar inom Adobe Analytics (tidigare främst komponenter från Omniture-delarna) som kopplas med hybris egna hybris Commerce Suite.

adobe analytics

Idén är att förbättra digital marknadsinformation och realtidsanalys i e-handelsgränssnittet genom att erbjuda mätning, segmentering, målgruppsanpassning och optimering.

Det ska även finnas prediktiv analys och datamodellering för att leverera rätt budskap till rätt kund, genom rätt kanal och vid rätt tillfälle. Integrationen med Adobe Analytics vill i detalj:

 • Ge analys av ”big data” från flera kanaler och datakällor i realtid.
 • Identifiera de mest lönsamma vägarna genom digitala tillgångar, hitta var besökare lämnar samt de viktigaste framgångsfaktorerna för nätbaserade kampanjer.
 • Spåra och mäta i egna sociala medier för att förstå påverkan och effektivitet av sociala kampanjer.
 • Identifiera mobila besökare och vilka slags terminaler de använder för att kunna erbjuda skräddarsydda erfarenheter.
 • Erbjuda en omfattande flerdimensionell bild av digitala besökare och därmed kunna göra en precis segmentering och leverera personanpassade kontaktytor.
 • Använda prediktiva modeller för att förbättra varumärkesengagemang och öka omvandlingen till köp.

hybris är sedan tidigare integrerad med AEM, Adobe Experience Manager.

Förhoppningsvis har inte det tyska gänget fått hybris när de sedan ett tag gärna titulerar sig ”världens snabbast växande handelsplattform”.

Apica med tredjepart kan öka e-handelsaktörernas konvertering

Skrivet av Martin Edenström On 8 februari 2013

Last- och prestandatestarna på Apica har i senaste version utvecklat egna produkten med en hel del häftiga tillägg och integrationer.

apica appdynamics google analytics

Det finns numera en hel del utöver vad ”gemene webbutvecklaren” känner till för att mäta, testa och prestanda-optimera all möjlig typ av content idag.

Per idag tillgängliga Apica systemintegrationer som:

 • Appdynamics Application Performance Management (APM) e-handels checkout-flödes hastighetskontroll (och mycket mer)
 • Riverbed Application acceleration, WAN bandbredd optimisering och IT konsolidering
 • Splunk Realtids monitorering och analys av molnbaserade applikationer
 • Google Analytics integration

Erhålls direkt i Apica WebPerformance/LoadTest gränssnitt. Via Apicas GUI går det sedan, baserat på egna tester och med hjälp av ovanstående aktörer, t ex att gå ned i detalj på en e-handel och hitta flaskhalssidor i shop- och utcheckningsflödet. Saker som allvarligt kan hämma konverteringen.

En simulering med exakta upplevelsen av en kundtyp kan erhållas och det går även att grafiskt, med små screenshots med tillhörande statistik, se exempel på de prestandaproblem som uppstått.

Apica har dessutom uppgraderat med ett eget nytt API gränssnitt där egna och tredjepartstjänster kan anropas.

?>