Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Sociala media / web2.0’ kategorin

SvD outsourcar livebloggningen, köper ScribbleLive från TT

Skrivet av Martin Edenström On 11 juli 2014

Som vi nämnt tidigare går TT sina egna vägar då det gäller plattformsval. Så även gällande den snart avslutade World Cup 2014-rapporteringen. Där används inte dominerande CoverItLive eller svenska NetDialog, men amerikanska Scribblelive.

tt scribble

En av kunderna till TT blev ständigt kostnadsbesparingssökande SvD.se. Expressen och Aftonbladet sysselsätter sina egna realtidsbloggare vid större event.

 

Scribblelive används för nyhetsbolagets direktrapportering i realtid av alla VM-matcher, så kallad liveblogging.

Scribblelive finns även i en mobil variant anpassad för alla mobila nyhetssajtsbesökare.

TT valde Umbraco levererad av Uppdragsmedia som CMS i en upphandling hösten 2011. Samtidigt kör koncernbolaget TT-gruppen och systerbolaget Retreiever på WordPress CMS.

”Chat Heads” navigation det senaste in på mobilsajterna

Skrivet av Martin Edenström On 19 december 2013

Är en cirkel med fri placering nästa plats för olika tjänster och sociala funktioner i mobila gränssnitt?

brow.si

Facebooks ”Chat Heads” navigation och egenskap från sommarlanseringen av Facebook Android och iOS app verkar fått fäste hos fler.

Brow.si med användare som Washington Post tar ”Chat heads” navigationen till sig för att erbjuda fyra platser (samt en ”protesterande papperskorg”) där användarna valfritt får lägga egenskaper som:

 • Sökning
 • Förstora typsnitt (med bar)
 • Readability
 • Läs senare
 • Dela-knapp med förval

Och sökegenskaper återupprepas faktiskt inte i navigationen på någon annan plats. Dela finns därmed på klassisk plats hos artiklarna. Snyggt paketerat och gjort med kunskap från minimerad, tidigare fungerande UX. Vid första användningen finns hjälptexter samt badges som visar ej lästa meddelanden. Men frågan är om användare är redo för navigationsformen? Den är inte riktigt för alla och upplevs nog som ”i vägen” av många.

Brow.si finns framtaget som färdig plugin för WordPress, Drupal, Joomla!, Blogger, vBulletin, phpBB3, PrestaShop och Vanilla Forums.

När Safari för iOS i senaste 7-versionen lade till stöd för att bläddra mellan webbsidor med höger och vänstersvep i kanterna försvann ett tidigare givet sätt att låta användare bläddra mellan sidor (Blogger-bloggar samt allsköns topp-carouseler) samt ge plats för att placera navigationsegenskaper av den här typen.

Det har blivit kutym att låta extern eller intern kontextell content i läsas in i samband med svenska nyhetsartiklar. Både inom dags-, fack och branschpress.

Sprinkle med Magnus Hultman och Johan Unger är en ny svensk content automatiseringsaktör som förser t ex Resume.se med en lista för varje artikel där mest delade, mest lästa och ”populära” artiklar märks ut. Både ägarens egna artiklar, matchande externa artiklar och ”native content” från betalande externa annonsörer erbjuds. Logiken kommer från framgångsrika projekt hos sociala nyheterexperter som Huffington. MKSE beskrev deras experiment från 2010 (!) här, samt läs om hur de därefter vidareutvecklat/produktifierat kunskapen här.

Outbrain (läs MKSE artikel från årsskiftet här) och Saplo (läs MKSE artikel från 2012 här) erbjuder taggar och relaterade artiklar åt en stor del av alla svenska onlinemedia. Båda bygger på egna algoritmer i samband med inlärning och erbjuden förståelse om just nyhetsavsändarens målgrupp.

Även Disqus erbjuder sedan mitten av 2013 en viss contentinläsning och -uppvisning under kommentarerna för alla svenska tjänsteanvändare som valt aktivera den egenskapen. Även ”native content” erbjuds och vinstdelas för ägare som så önskar.

AddThisEvent widget bokar in alla olika typer av kalendrar

Skrivet av Martin Edenström On 25 september 2013

Tydligen finns det väldigt många olika kalendertyper och ett så pass stort behov så AddThisEvent kom till.

AddThisEvent

Det är dock inget dotterbolag till namnen AddThis. Danske Michael Nilsson har skapat tjänsten som erbjuder samlad kalenderhantering på sajt för tjänsterna:

 • Outlook Calendar
 • Google Calendar
 • Yahoo Calendar
 • Hotmail Calendar
 • iCal Calendar

Det går att skapa egna teman och verktyget ska hjälpa hålla koll på olika tidzoner.

Ny innovation från Aftonbladet.se, Mapbox och single page notiser

Skrivet av Martin Edenström On 5 september 2013

Aftonbladet.se (Escenic) förnyar sig ständigt och har god erfarenhet av att gå i bräschen med visst nytänkande. Så vad har de hittat på inför hösten 2013?

aftonbladet 2013

En ny tidstypisk idé, troligtvis delvis hämtad från hur vi vill bli påminda av våra appar, är att en ny typ av notis för ”breaking news” som dyker upp på löper för de som inte laddat om en sida på ett tag. Den fungerar som en påminnelse för vad som just återfinns högre upp på löpet. Designmässigt ser den ut som en gul bagagemärkning överst till höger på sidan.

Att gå från fler omladdningar till en mer dynamisk startsida är en trend i sig. Den kallas single page scroll, att bygga baserat på bara en sida där besökaren istället rör sig i höjd- eller sidled. Det är delvis en utökning av förra årets trend med parallax scroll. På onepagelove.com finns en mängd av och för de mest engagerade enside-puristerna.

En annan anledning att bygga notiser är att desktop-användare även har fler flikar uppe som de inte uppdaterar lika ofta. I senaste versionen av Näringsliv 2012 infördes samma sak fast enbart i toppkant av startsidan.

Det sker även just nu utveckling hos t ex Apple hur notiser ska pushas fram till mer passiva appanvändare som kanske valt bort desktop-kanalen för t ex en app. Delvis för samstämmighet kring nyhetskonsumtion över flera olika enheter.

Aftonbladet satsar även på nya varianter av interaktiv grafik som en del i sin numera tre och ett halvt-åriga Superlive-satsning. Baserat på det mer designade Google Maps alternativet Mapbox har Aftonbladet tagit fram en interaktiv karta som scrollar på höjden. Den ska vara framtagen inhouse säger Aftonbladets nyhetsredaktör Martin Schori till MKSE.

I just Superlive anno 2013 har både kanadensiska Coveritlive samt svenska ShootItLive fått mer uppmärksamhet. Den senare, numera välfylld med reklam, CoverItLive används både som passiv nyhetsklippförmedlare samt som Twitter-motor för Aftonbladets journalister.

Aftonbladet.se upplevde nyligen ett litet bakslag då deras CIO Peter Frey gick till konkurrenten Expressen.se. Men enormt fina siffror på både webben (rekord 4/9 2013 med 7,7 miljoner besök) samt på mobilen (3,15 miljoner UB och över 100 miljoner sidvisningar första veckan i augusti) talar för att innovationen kommer fortsätta.

MTG fimpar WordPress i nya responsiva Like.tv

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2013

Den WordPress webbvariant av social TV appen Like.tv som MTG tidigare lät bygga som en backup för iPad-appen kasseras nu i maj.

Det blir en internutvecklad CMF lösning istället som skräddarsys för att passa olika enheter och bättre fungera med de sociala login-krav MTG har.

Den nya second screen anpassade lösningen är även förberedd för att komma på fler språk än bara svenska.

Men lösningen kan behöva en boost. 188 followers på Twitter och blott 224 gilla (hur många jobbar inte bara på MTG?) talar om att idén inte direkt exploderat ännu.

TV4 nosar i nacken med andra typer av lösningar. De är främst framtagna för individuella, populära program som det ser ut idag.

Huffington post comments driver social interaktion

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2012

Innovationen som kommer med att driva en av de största nyhetssajterna i världen (med 70 miljoner kommentarer q1-q3 2012) är imponerande. Disqus känns nästan funktionsfattig jämfört med hur Huffington post, Huffpost vidareutvecklat sina kommentarsfunktioner.

huffpost comments

Artikelsluten börjar ta samma form som en hel vBulletin eller IP.Board forumlösning numera. I vissa fall är interaktions/kommentarsmöjlighetera än mer omfattande.

Det framgick under våren 2012 att Huffpost skulle satsa på att produktifiera sin redan omfattande, egna kommentarsfunktion.

Kommentarerna har under året därefter utökats med bl a:

 • Titlar till läsare baserat på typperson, antal kommentarer etc.
 • Att läsare får ”badges” från lösta antal relaterade quiz, sociala delningar, antal kommentarer, etc (utöver titeln). Även försedda med nivå på badge. Något för quiz-intresserade SvD att titta på.
 • ”Taglines” som läsare själva sätter för att personalisera sig själva och sina inlägg.
 • Flera typer av nya ”följ-möjligheter”.
 • Varje kommentar har även en egen ”sida” där det går att svara, favoritisera, se stats, bli ett ”fan” till kommentatören, se relaterade taggar och share’a (på sex sätt!) varje kommentar.
 • Det finns under stats även olika listor med ”Friends’ Activity”, Activity, Comments och Fans.

Sedan tidigare kör Huffpost comments ett eget race med otaliga möjligheter att direkt på sociala nätverk dela ut kommentarer på aktuella händelser, se vad Facebook/Twitter kontakter läser/kommenterar, föra dialog med journalister, se relaterat innehåll och mycket mer.

Årets bästa intranät idéer och uppfinningar

Skrivet av Martin Edenström On 3 oktober 2012

http://www.steptwo.com.au/files/2012/09/sidebar-iia2012.png

Årets mest innovativa tillägg och uppfinningar från större företag och organisationers olika intranät har korats. Det skedde vid den årliga tävlingen Intranet Innovation Awards.

Idéerna inkluderade:

Vinnarna 2012 kom från USA, Australien, Holland, Ryssland och Danmark. De var:

 • Product documentation ‘search and attach’ Chr. Hansen (Denmark)
 • Employee Essentials – personalised toolbar NSW DEC (Australia)
 • Social intranet with extensive gamification Enter (Russia)
 • Open source intranet platform Government of the Netherlands
 • LessonTrack – lessons learned system Weston Solutions, Inc. (USA)
 • mLink mobile intranet Judge Group (USA)
 • Commercial dashboard Urbis (Australia)
 • Safety and compliance process Scott Corporation (Australia)

Tumblr det tredje dela-alternativet efter Facebook och Twitter?

Skrivet av Martin Edenström On 16 augusti 2012

När tweenie och ungdomsfokuserade TeenVouge.com lägger till en tredje dela-knapp bredvid sina Facebook och Twitter sociala nätverksknappar är det varken Pinterest eller LinkedIN som hamnar där.

Det är det snabbväxande bloggsystemet Tumblr.

Tumblr har byggt mycket av sin framgång på enkelheten att visa upp och dela ut bildmaterial i större mängder. De tillhörande textmängderna i en Tumblr bloggpost är oftast inte större än ett tweets 140 tecken eller mindre.

Tumblr har en god användarförståelse och är väl mobilanpassat. Den närmsta nuvarande konkurrenten är troligtvis Facebooks förvärv Instagram. En hel del av Tumblr framgång bygger på tanken kring ett collage och hur väl flera bilder av samma tema fungerar ihop. Samma sak som gjort Pinterest hypat.

Något att se och lära sig av för svenska dela-knapp ägare?

TeenVogue.com är dessutom, högst tidsenligt, en responsive design release med följsam meny-bar, webfonts och kombinerar gratis medlemskap (för kommentarer etc.) med provprenumerationer på den tryckta tidningen.  Helt rätt utfört av moderbolagets digitala webbenhet Condé Nast Digital.

Konverteringsstödjande chattar från Netop och Wussap Surftrain

Skrivet av Martin Edenström On 2 april 2012

Den enormt fina statistiken kring antalet avslut/konverteringar som slutförs med stöd av en väl tillgänglig chattfunktion har gett ett eko ibland produkttillverkarna.

http://www.netop.com/typo3conf/ext/t3site/Sites/Main/Resources/Public/Images/header-globe-hands.png

Chatt har även blivit lättare att centralt kontrollera tillsammans med administrationen av Facebook Pages samt Twitter för webbplats- och e-handelsägarna.

MKSE.com har tidigare listat moderna funktioner för livesupport här. Nu har det även dykt upp några nya, populära aktörer inom området.

En av dem är danska Netop Help Desk Support Solutions med kunder som CDON, Apollo, SAS och Danska posten.I 28/3-uppdeteringen lade Netop till Remote View och Assistance Capabilities funktioner. Inne på samma spår, men integrerat i samma produkt är svenska STING-bolaget Wussap Surftrain.

Det är till utseendet en chatt med med ”stödjande surf” möjligheter á la Windows Remote Assistance i Microsoft Windows. Tjänsten vill hjälpa webbplatsägare att instruera, kommunicera och lotsa sina besökare för förståelse eller konvertering.

Knepiga CMS-termer #22: REST och RESTful

Skrivet av Martin Edenström On 1 mars 2012

REST, Representational state transfer, har under 5-6 års tid utkämpat en kamp mot SOAP, WSDL och olika WS-* specifikationer om vilken web service (webbtjänst) standard som är den bästa för tjänst-till-tjänst kommunikation. REST myntades för 12 år sedan (!) av Roy Fielding i ett examensarbete.

Idag är de flesta överens om att REST nog är det vettigaste.

REST är en upprättning principer som definer hur webbstandarder, som HTTP och URI:er, ska användas. Nyckelorden här är:

 • Varje “sak” ska ha ett ID
 • Länka ihop ”saker”
 • Används standardiserade metoder (för igenkänning)
 • Det finns regler för när fler metoder skickas samtidigt
 • ”Stateless communication” gäller, inga servrar anropas

”RESTful” är när en tjänst, ett verktyg eller t ex ett CMS nyttjar priciperna på ett godtyckligt sätt.

Idag nämns RESTful och REST i nästan samtliga CMS-tillverkares whitepapers, web service-genomgångar eller utvecklingsbloggar.

Knepiga CMS-termer #21: Content strategy

Skrivet av Martin Edenström On 28 februari 2012

Content strategy, inne­hålls­stra­te­gi är något mycket större än hantering av innehåll och budskap i olika kanaler. Content strategy handlar egentligen om att planera, leverera och styra nyttigt och användbart innehåll för en informationsägare. Rätt information i rätt tid.

En generell checklista ser ofta ut som följer:

 1. Var dig själv
 2. Tidsinställ din content
 3. Känn din publik
 4. Lös problem
 5. Var ärlig

Men i de sammanhang den här sajten främst täcker brukar termen under 2010-2012 användas som ett sätt att strategiskt sätt att styra vilket innehåll som ska användas på webben respektive i olika sociala medier (ibland kallat Content channel distribution strategy).

T ex denna, sammanställd av MKSE.com:

 1. Registrera sociala media/tjänste-kanaler med en framtidsssäker, återanvändingsbar namngivning.
 2. Skapa en organisation som ansvarar för och hanterar (har central och säker tillgång till login) punkt 1.
 3. Förutse olika typer av budskap.
 4. Väl kanal för typ av budskap.
 5. Välj språk för budskap.
 6. Välj nivå för moderering  etc. av kommentarer till budskap (samställ med eventuell webb/social media strategi).
 7. Välj dignitet för situation där budskap ska gå ut i flera kanaler.
 8. Samställ strategin med online krishanteringen.
 9. Tjata absolut inte samma budskap i företagsbloggar, på Twitter och på Facebook Pages via automatiserad återupprepningsfunktionalitet.
 10. Kalenderför genomgång och statistikuppföljning av befintliga kanaler och registrering av nyuppkomna (tänk Pinterest etc.)

 

När gratis övervakning av sociala medier inte längre räcker

Skrivet av Martin Edenström On 25 januari 2012

Ansvaret/rollen för att bevaka och underhålla sociala media börjar äntligen sätta sig hos de svenska företagen. De lär sig vad som är ”lagom” gällande detta ansvar samtidigt som de lär sig att det inte räcker med att tjata på ”likes”.

Hypen kring termen ”sociala media” börjar därmed äntligen lägga sig och den faktiska förstärkning de olika kanalerna innebär för företag, varumärken och tjänser blir allt mer påtaglig.

Därtill har ”sociala mediers” tillhörande övervakningsverktyg äntligen blivit bättre.

http://blog.hootsuite.com/wp-content/uploads/2011/03/ss-quick-views-SM.jpg

Fram tills nyligen har i praktiken en lejonpart av alla svenska kunder (och konsulterande ”experter”) klarat sig bra med, framförallt Googles arsenal med, gratisalternativ. Som t ex:

Men känner ni att ni behöver mer för det kommande året, så finns nu råd. Konsultbyrån Social factory har i en föredömlig genomgång de senaste månaderna gått igenom 2011-2012 största svenska sociala media bevakningverktyg:

Föredömligt med skärmdumpar och detaljerade beskrivningar över alla delar i respektive produkt. De flesta har en betalmodell, men flera med gratis insteg för test.

Internationellt finns en mängd fler, som Raven Tools, Simplify360° och Adobe SocialAnalytics.

Tjejerna och killarna bakom multisajtsatsningen iloveecommerce.se, ilovesocialcommerce.se, iloveconversionrate.se, iloveemail.se, ilovesales.org och ilovepayments.se bloggar på under 2012. De fortsätter sin regelbundna täckning av favoritområdena och gör ett jättejobb med en imponerande takt i artikelförfattandet inom respektive hjärtefråga.

http://iloveecommerce.se/wordpress/wp-content/themes/iloveemail/images/header.png

Bakom sajterna står:

 • Kristian Hagset, Sarah Wittbom, Lena Nilsen, Christopher Månsson (e-commerce)
 • Ulrika Rudqvist (social commerce)
 • Fredrik Lennström (conversion rate)
 • Sarah Wittbom, Christopher Månsson (e-mail)
 • Magnus Fredin (sales)
 • Magnus Fredin (payments / PSP)

CEM – Vad det egentligen är!

Skrivet av Martin Edenström On 21 september 2011

MKSE.com har hittat en någorlunda representativ lista över vad CEM (tidigare även känt som stora delar av ”CRM”) skulle kunna definieras som. Mer anpassat för oss från CMS svängen.

http://www.eclerx.com/images/Customer_Experience_Management_Diagram.jpg

Det är Forrester som i sin rapport The Forrester Wave™: Web Content Management For Online Customer Experience, Q3 2011 listat följande egenskaper som inititativ som tyder på Customer Experience produktstöd.

 • Delivery to mobile devices
 • Video streaming or downloading
 • Rich internet applications (AJAX, Flash, etc.)
 • Content targeting based on site visitor browsing behavior
 • User-generated content (reviews, comments, threaded discussions, user ratings or polls, other user-generated content)
 • Analytics information integrated within the context of the content management environment
 • Distribution of content to social networking sites (e.g., Facebook)
 • Email campaigns intended to drive website traffic
 • Content targeting for authenticated site visitors
 • Localization (e.g., websites with varying content and/or language based on geographic region)
 • eCommerce functionality
 • End user customization (ability for site visitors to set preferences)
 • Testing and optimization (A/B and multivariate testing)
 • Automatic classification of content

Mmmmmh. Inte mycket nytt under solen där va?

Generell ”WCM” från de trögrodda amerikanska bjässarna måste verkligen varit i behov av akut förnyelse för att så unisont ställa sig bakom denna akronym. Som egentligen bara är ytterligare en sammanställning av allt vi egentligen levererat till kund de senaste åren.

?>