Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Streaming’ kategorin

Ny online-videolösning hos Norran och NTM

Skrivet av Martin Edenström On 7 februari 2014

Även Norran.se samt NTM ska handlat upp en ny online-videopartner. Det blir Lemonwhale, som nyligen skrev avtal med SvD, som vann affären och numer ska hjälpa koncernerna att sats mer frekvent på lokal videopublicering.

http://www.lemonwhale.com/wp-content/uploads/2013/10/Logo-300x98.png

Det ingår även livesändningar dygnet runt i nysatsningarna från Norran och NTM. Norran.se är en WordPress 3 CMS användare sedan 2011.

http://norran.se/wp-content/themes/norran/img/logo.jpg

Lemonwhale ersätter Qbrick hos SvD.se

Skrivet av Martin Edenström On 4 februari 2014

Svenska Dagbladet har skrivit på ett nytt avtal med Lemonwhale som videopartner för Svd.se. Qbrick (som är under namnbyte till Arkena) åker ut. Den nya video-plattformen ska aktiveras över sajten i slutet av mars.

Lemonwhale hoppas ge Scibsted nya möjligheter som livesändningar från mobilen för bättre täckning av det kommande valet 2014.

Svenska Dagbladet är på nätet Escenic (Mogul och inhouse) och EPiServer (Nansen) användare.

Streamio i konkurs igen, Rackfish tar över

Skrivet av Martin Edenström On 8 januari 2014
Streamio begärdes i konkurs så sent som förra sommaren men startade strax efter upp igen med nytt bolag. Men nu, bara månader senare har har de har inlett en ny konkurs av sitt aktiebolag.
Den nya konkursen kom i samband med att Uppsala-bolaget Rackfish berättar att de tagit över Streamios verksamhet och att delar av gänget flyttat in hos dem.

Andra svenska aktörer inom streamingtjänster är TDF Media Services/Q-brick, Screen9, 23Video och LemonWhale.

Elections2014.eu – EU fortsätter misslyckas med webb

Skrivet av Martin Edenström On 3 december 2013

Elections2014.eu har släppts för att Europaparlamentet ska informera alla europeiska länder om det stundande EU-valet.

http://www.elections2014.eu/resources/library/images/20131126PHT26259/20131126PHT26259_width_225.png

Men oj vad fel det blev här. Utöver dubbla URL:er (val2014.eu samt elections2014.eu) finns det en del lustiga radbrytningar i toppmenyn, hela sajten känns minst sagt segladdad, det är en blandning av lokalt språk och engelska samt nyhetbrevsprenumerationen är inte direkt lockande (se formsvalidation-meddelandena).

Det har tagits fram en grafisk box med statistik över länderna som är både svåranvänd och oförståelig. Samt buggig, title skrivs inte ut. Det finns även en .NET baserad egen TwoFour filmkanal som blandas med ostylade Youtube-klipp.

Den franskutvecklade sajten verkar vara custom-made utan CMS (enormt mycket källkodskommentarer dock) och har inte försetts med någon responsiv design. Däremot en separat mobilsajt.

Ny innovation från Aftonbladet.se, Mapbox och single page notiser

Skrivet av Martin Edenström On 5 september 2013

Aftonbladet.se (Escenic) förnyar sig ständigt och har god erfarenhet av att gå i bräschen med visst nytänkande. Så vad har de hittat på inför hösten 2013?

aftonbladet 2013

En ny tidstypisk idé, troligtvis delvis hämtad från hur vi vill bli påminda av våra appar, är att en ny typ av notis för ”breaking news” som dyker upp på löper för de som inte laddat om en sida på ett tag. Den fungerar som en påminnelse för vad som just återfinns högre upp på löpet. Designmässigt ser den ut som en gul bagagemärkning överst till höger på sidan.

Att gå från fler omladdningar till en mer dynamisk startsida är en trend i sig. Den kallas single page scroll, att bygga baserat på bara en sida där besökaren istället rör sig i höjd- eller sidled. Det är delvis en utökning av förra årets trend med parallax scroll. På onepagelove.com finns en mängd av och för de mest engagerade enside-puristerna.

En annan anledning att bygga notiser är att desktop-användare även har fler flikar uppe som de inte uppdaterar lika ofta. I senaste versionen av Näringsliv 2012 infördes samma sak fast enbart i toppkant av startsidan.

Det sker även just nu utveckling hos t ex Apple hur notiser ska pushas fram till mer passiva appanvändare som kanske valt bort desktop-kanalen för t ex en app. Delvis för samstämmighet kring nyhetskonsumtion över flera olika enheter.

Aftonbladet satsar även på nya varianter av interaktiv grafik som en del i sin numera tre och ett halvt-åriga Superlive-satsning. Baserat på det mer designade Google Maps alternativet Mapbox har Aftonbladet tagit fram en interaktiv karta som scrollar på höjden. Den ska vara framtagen inhouse säger Aftonbladets nyhetsredaktör Martin Schori till MKSE.

I just Superlive anno 2013 har både kanadensiska Coveritlive samt svenska ShootItLive fått mer uppmärksamhet. Den senare, numera välfylld med reklam, CoverItLive används både som passiv nyhetsklippförmedlare samt som Twitter-motor för Aftonbladets journalister.

Aftonbladet.se upplevde nyligen ett litet bakslag då deras CIO Peter Frey gick till konkurrenten Expressen.se. Men enormt fina siffror på både webben (rekord 4/9 2013 med 7,7 miljoner besök) samt på mobilen (3,15 miljoner UB och över 100 miljoner sidvisningar första veckan i augusti) talar för att innovationen kommer fortsätta.

Fler upplever ökat engagemang med video på intranätet

Skrivet av Martin Edenström On 19 juni 2013

Screen9 har seglat upp som en favorit för att producera internt, rörligt innehåll riktat mot olika inbjudna målgrupper som t ex egna medarbetare.

De föredras framför konkurrenter som t ex Qbrick, 23Video, Streamio och gratistjänster som Vimeo eller Youtube för ändamålet.

Screen9 Online Video Platform

På intranät-evenemang som Smarta Intranät 2013 och Nordic Intranet Summit tidigare i år har kunderna Stadium och Electrolux stått på scen för att prata om det ökade engagemang rörligt innehåll på intranätet kan ge:

  • Stadium har en Screen9 Online Video Platform kallad Actiweb (av Cloud Nine) för att sköta medarbetarutbildningar samt sprida inspirerade material till alla anställda.
  • Ralf Larsson, Director Online Employee Engagement and Development på Electrolux är även en Screen9 kund. Ralf ansvarar bl a för Egate, en iPad-anpassad lösning för internkommunikation och materialdistribution baserad på IBM Connections inbyggda tabletstöd. Den är i sin tur kopplad mot den interna EPiServer-upprättning Electrolux haft sedan länge, kopplad mot Microsoft Sharepoint.
  • Arla är de senaste att skapa en Screen9 Play satsning (av Creuna). Den lanserades förra veckan och ska erbjuda ”Arlas filmskatt” av reklamfilmer, inspirerande matlagning och historiska filmklipp.

Alla MKSE nyheter om val och lösningsförslag kring streaming hittar ni här.

Svenska mästarna väljer EPiServer och Tictail

Skrivet av Martin Edenström On 1 mars 2013

Svenska mästarna SAIK är live med saik.com på en ny EPiServer CMS framtagen av NearU. Det är en blogglöpuppbyggd historia med mycket annonsyta samt två bildstorlekar.

http://www.saik.com/Templates/Webb/Pages/CreateThumbnail.aspx?image=/Global/Bilder/Toppbild/tre%20spelare%20m%20ram.png&size=504

Flickr-bilder läses in, det finns Google Calendar, nyhetsbevakning samt Bambuser webb-TV (!). Produktion, bild- och ljudkvalitet blir där efter. Men det är budgeteffektivt.

Lika billig är webbshoppen, det är en GUI-uppbyggd Tictail.

NearU verkar dessutom gett viss rabatt (?) för att få ha med sin logga i sidfoten. Sandra Anderstedt, kommunikationsansvarig i SAIK Bandy beställde. De gick från en EPiServer 4.

Bild från NearU Facebook

Avantimes filmdivision jobbar med Sossarna

Skrivet av Martin Edenström On 15 januari 2013

Avantimes nyöppnade division satsar på ett mindre vanligt tjänsteområde. Det är filmproduktion som webbyråns koncept nu utvidgats med. Och den första kunden till det nya affärsområdet blir en av de äldsta byråkunderna, Socialdemokraterna.

http://avantime.se/wp-content/uploads/2012/12/at-sap-.jpg

De har fått en konceptfilm producerad kallad  Socialdemokraterna – Framtidspartiet. Just nu har den omkring 6 500 visningar på Youtube.

Det nyanställda/omflyttade Avantime-teamet bakom produktionen var:

Pål Hamel, Creative Director and Producer, Avantime
Johan Sandberg, AD, Avantime
Oscar Karlsten, VD, Avantime

Och beställare i arbetsgruppen var:
Charlotta Ulvenlöv, Webbstrateg, Socialdemokraterna
Natalie Sial, Webb och sociala medier, Socialdemokraterna
Erik Hjalmarsson, Reklam och form, Socialdemokraterna

Socialdemokraterna.se har även bytt kommentarsfunktion till en original Facebook Comments widget.

23 Video utmanar Qbrick och gratisalternativen, tar nya svenska kunder

Skrivet av Martin Edenström On 5 december 2012

Qbrick/TDF Media Services ska i Sverige få konkurrens från andra än gratisalternativen Vimeo, Blip.tv och Youtube.

Del har Lärarförbundet (Drupal CMS kund) redan skapat Lärarkanalen23 Video. En ”videoportal” med cover-flow och en del annat. I Sverige används 23 Video redan av flera svenska företag och organisationer såsom Skanska, Stockholms Stad, Metro och BR Leksaker (förvisso danskupphandlad lösning).

http://farm6.static.flickr.com/5112/5904481649_41969fb277.jpg

23 Video drivs av danska företaget 23 grundat för två år sedan. Företaget har idag över 300 kunder i 16 länder.

Det är en inte helt enkel bransch att bryta sig in i. Utmanaren Streamio gick tidigare i år i konkurs (även om de formellt nu öppnat upp igen).

Byggmax.se lanserar imponerande responsive design e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 25 oktober 2012

Byggmax.se fortsätter bygga ut sin minst sagt ambitiösa EPiServer och Commerce Server e-handels- och sajtsatsning. EPiServer Awards vinnaren har inte slagit av på takten sedan 2009.

Ett av de tilläggen från andra och tredje kvartalet är responsive design e-handel (mCommerce). Något som många svenska och internationella kunder efterfrågar, men få lyckats få till ännu. Sajten skalar bra i en fyr-stegs (!) responsiv lösning. I steg två aktiveras t exmindre bilder, i steg tre för enheter som tablets försvinner bygg-videos i 3D och så vidare.

Inför den anpassningsbara desingen har byggvaruhuset även byggt omfattande, interaktiva bygg-videos i 3D (Flash) som driftas hos Qbrick. Vidare finns det numera postnummer-stödd sortiment/lagersaldo/prisinfo för personaliserade butiker (inklusive grafiska typsnitt i ”klotter-stil” som tillsammans med personliga bilder berättar om närmsta butik) samt en fixerad topp-bar med varukorg, tips och råd (med speciella filmer) om bygg och sök-fält. Inkl/exkl moms sköts med en checkbox i varukorgen. Snyggt.

Byggmax står även bakom det faktiskt aktiva, och därmed lyckade, Byggmax-communityt Byggla.se på EPiServer Relate+ från 2010 och är en SiteSeeker och Apica test kund. Beställare hos kunden är Mia Berin Kamlén, tidigare Jacob Notlöv.

Bakom lösningen står Cloud Nine. Konkurrenten Bauhaus.se valde nyligen att satsa på Magento e-commerce och XL-bygg ligger på en EPiServer av Nansen. Woody.se och ägarbolaget BE Group har nyligen även de valt skråstandarden EPiServer CMS.

 

TV3.se lanseras på Drupal 7 CMS

Skrivet av Martin Edenström On 4 oktober 2012

Denis Sopovic från Cybercom tipsar om att TV3.se idag sett dagens ljus på en ny Drupal 7 CMS.

MTG, som firar 6 år med open source fokus, har fått en ny design signerad R/GA samt ett plattformsbyte från gamla Drupal 6. Ett inhouse-projekt med några externa konsulter. Drupal 6 har förvisso TV3 använt sedan i februari 2009, med då levererad av en annan konsultbyrå.

MTG har, i början tillsammans med Mambo CMS, haft en uttalad strategi att gå med open source produkter sedan 2006. Det har under åren lett till diverse mer eller mindre lyckade plattformsval och projekt.

Nya TV3.se har fått en carousel lagt delvis i bakgrunden, bilder för huvudingångar, ett inifinite scroll-löp med filmvisning direkt i löpet (heja, det fixar inte ens de svenska Escenic-tidningarna), taggar och kategorier, Facebook standard widgets och en innehållsrik sidfot.

Sajten är så klart en responsive design och den använder sig vidare av Drupal Omega-temat.

Även Tv3play.se samt systersajter inom MTG från 2010 är skrivna i PHP.

Svenska Yle landar på Drupal 2012

Skrivet av Martin Edenström On 6 december 2011

Finlands public service bolag Yle portar några av sina sajter till Drupal. Svenska Yle är en av dessa och vid en öppet släppt sprint demo går det, på vackert klingande finlandssvenska, att ta del av vad som gjorts i Drupalprojektet. Det finskopererade projektet (som går under namnet ”S.Y.N.D.”) ska stå klart första kvartalet 2012.

I äkta open source och Drupal-anda lovar faktiskt Yle att även släppa en del ”findings” och hela moduler från projektet. Som går tillbaka till Drupalcommunityt för nyttjande och vidareutveckling.

Yle, genom Alexander Granholm och Christian Wikström, var även på svenska Drupalcamp (bild på denna artikels författare i den artikeln) för att få inspiration och kontakter.

Yle har fyra TV-kanaler, sex radiokanaler och 25 regionala radioprogram.

Aftonbladet satsar på paywallad VMS Video videoblogg

Skrivet av Martin Edenström On 27 juni 2011

Aftonbladet med Marica Finnsiö, utvecklingschef Mobil, satsar på att få in folk bakom sin SMS-avgiftskontrollerade paywall. Det sker via mobilapplikationen VMS Video av Ironroad AB.

VMS Video är en videobloggstjänst som låter användare kommunicera med videobloggare och själva skapa videobloggar. Sofis mode blir en av de första pilotprojekten, Sofi själv ska dagligen spela in innehåll med sin iPhone 4.

Christer Hernestig, VD Ironroad Sweden hoppas på ett uppsving för VMS genom samarbetet. Ett upplägg med delade intäkter med nya kunden (Aftonbladet brukar köra den modellen) kan även vara anledningen.

Liknande tjänster för webben med webbkamera är Videofy.me som även de i dagarna precis blivit klara med sin egen iPhone-app.

Fastighetsbyrån lanserar Sveriges Charmigaste Hem av Nansen

Skrivet av Martin Edenström On 20 juni 2011

EPiServer-kunden Fastighetsbyrån har släppt en Facebook OpenGraph-stödd kampanjsajt. Den fick då hamna på ramverkat MVC3 med Razor från hösten 2010. Produktionen stod Nansen för.

Sveriges

Sverige kryllar av personliga, mysiga och kreativa bostäder. Nu vill Fastighetsbyrån hylla dessa genom tävlingen Sveriges Charmigaste Hem där hemmen kan betygsättas, gillas, kommenteras och delas av besökare. En av jurymedlemmarna är inredningsbloggaren Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara, en av Sveriges mest populära med närmare 250 000 besökare i månaden.

Facebook OpenGraph används för identifikation och personalisering. Lanseringen har även inslag som ”mjuk integration” med Youtube, AJAX-baserad hantering av innehållsförändring i både flikar och för paginering. Såklart finns även Twitterflöde och Facebook social plugin wiget.

Söderhavet stod för designen.

SDL Tridion satsar på taggat video DAM

Skrivet av Martin Edenström On 14 juni 2011

En klar trend 2011 är allt större, ofta egenutvecklade/förvärvade, satsningar på uppgraderad och intelligentare DAM.

Det konfirmerade EPiServer under sina amerikanska partnerdagar. Även WordPress 3-1-3.2 innebär bättre DAM-stöd. QBank imponerar med många nya kunder och konkurrerande ImageVault kommer i en 3000h+ helt omskriven variant 4. SiteCore har nyligen försetts med bättre, om än externt, stöd.

Engelska SDL Tridion tillhör de som vill uppdatera sitt globala erbjudande med bättre bild men kanske främst videohantering. Det sker genom förvärvet i amerikanska Calamares ”Like CMS software for Video”, berättar Rickard Nordman på svenska SDL Tridion.

http://calamares.com/scripts/cropper.asp?h=70&w=70&i=634400959890227500LQ.jpg

”Calamares teknologi ska vara kompetent gällande att placera in videocontent i annat kontext och produkten ska passa bra in i vår ambition inom ”web engagement”.”

säger Nordman till MKSE.com. Ambitionen är att ständigt skapa en bättre möjlighet till konvertering av t ex affär för kunderna.
Ett exempel är att en video styrd med SDL Tridion CMS kommande asset management Media Manager ska enkelt kunna förses med tillhörande information för erbjudandetaggning och avslut.

En liknande lösning, om än med annat fokus än contenthantering, är Luar Busos Ziike från 2009.

?>