Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Metodik’ kategorin

Projektplatsen köps upp av Planview

Skrivet av Martin Edenström On 14 augusti 2014

Projectplace, Projektplatsen, har hittat en ny ägare. Det är Texas-baserade PPM-fokuserade (project and portfolio management) Planview som tar över det mångåriga projektverktygsföretaget.

I en bloggpost berättar Planview de hoppas bli mer praktiska, och faktiskt hjälpa till att saker blir gjorda genom förvärvet av det svenska företaget.

Projectplace International AB har stegvis ökat sin omsättning från 80Mkr 2006 till 223Mkr 2013. Bolaget sysselsätter enligt samma siffror 173 anställda och var på väg att placera 20 personer i USA. Tekniken utvecklas via en delvis egen offshore enhet i Indien.

Trello scrum och kanban stöd vinner i popularitet

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2013

Trello är ett av de senare onlinebaserade Kanban- och Scrum verktygen som uppskattas av även svenska scrumteam. Lanserat för blott 2 år sedan passerade de sin första miljon användare i december 2012.

Det finns numera även en iPad modell samt appar för iPhone, Windows 8 och Android.

Verktyget är skapat av Fog Creek Software (FogBugz) och bygger på en freemium modell. Trello har byggts på MongoDB, Node.js och Backbone.js. Det finns ett API för tredjepartsutvecklare.

Här finns en lista hos MKSE över andra sevärda, onlinebaserade scrumverktyg.

Nyheterna i Visual Studio och Team Foundation Server 2013 avslöjade

Skrivet av Martin Edenström On 10 juni 2013

Brian Harry, technical fellow Microsoft, har avslöjat flera av nyheterna i senaste versionen av Visual Studio.
Team Foundation Server 2013

Visual Studio 2013 och Team Foundation Server 2013 bygger vidare på det generella Application Lifecycle Management sammankopplingen.

De nya versionerna har även byggt vidare på ”Agile project management” egenskaperna (backlog och sprint hantering) som först dök upp i TFS och VS uppdateringar 2012. Speciellt fokus på WBS hantering. Kanban support finns även med från start.

Fler nyheter:

 • Bättre Version Control stöd
 • En ny Team Explorer home page
 • Bättre team collaboration stöd
 • “Lightweight code commenting”.
 • Stöd för Memory diagnostics
 • Nya Cloud load testing samt
 • ..flera nya test case management egenskaper
 • En snabbare release hantering
 • Flera generella, nya saker för förenklad programmering

En preview av VS 2013 och TFS 2013 kommer släppas under Build conference om några veckor.

Agile Product Ownership och Product Owner innebär

Skrivet av Martin Edenström On 20 mars 2013

product owner agile

Crisps Henrik Kniberg har gett sig på att från grunden förklara vad det innebär att vara produktägare och ha ett agilt produktägarskap.

Kniberg går igenom ansvar och rollen som produktägare genom att berätta en liten historia även om vad ett agilt projekt är.

Kniberg, som just avslutat ett intressant, större arbete som agil mentor åt Spotify, har även använt product owner input från sina mentorer Alistair Cockburn, Tom & Mary Poppendieck, Jeff Patton, Ron Jeffries, Jeff Sutherland, och Michael Dubakov i översikten.

Agile UX och Lean UX tar över projektgrupperna

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2012

En bredare kompetensprofil förväntas av dagens webbkonsult. Att kunna skapa, eller ha god förståelse för gränssnittsutveckling likväl som bakomliggande webbverktyg och backend-kod är en förutsättning för att passa in i webbteam.

Ett skifte skedde någon gång 2010/2011. En större del av ett webbprojekts utvecklingstid och budget hamnade på gränssnittsutveckling, snarare än den bakomliggande programmeringen.

http://spritz.co/Spritz_Project_Images/Advanced_Usability_Image01_Interface_UX_Design_PIPA.jpg

Utöver ett större kompetensbehov på marknaden efterfrågades snart metoder för att kunna förutse och kontrollera alla snabbrörliga förändringar inom den nu omfattande UX’en, gränssnittsutvecklingen. Något som det senaste året har gett upphov till nya buzz-words som Agile UX och Lean UX.

De agila metodikerna, som dominerat som process inom webbprojekt sedan mitten av 00-talet, har förfinats och anpassats för alla typer av kompetenser och ansvar i teamen.

Men hur skiljer sig dessa två begrepp?

 • Agile UX – Är främst ett sätt för frontendare att löpande arbeta. Oavsett webbprojekttyp. Bygger i grunden på att jobba med gränssnittsutveckling och formgivning enligt scrum manifestots klassiska ”collaboration before documentation”. Att löpande ge leverabler inom sprintar och inom rådande arbete på en user story. Alla UX leverabler bör ses som och levereras som en del av det totala, agila samarbetet.
 • Lean UX – Lean tanken är att se till helheten, att hela tiden utvärdera, testa och sätta samman de små beståndsdelar som har formgetts och byggts. Tänk t ex all UX inom en helt ny produkt av en startup. Testandet bör bestå av att ta en paus, se olika användares vy och se vyn från nya vinklar (ännu en akronym finns här, GOOB! -  ”Get Out of the Building!”). Därefter kommer det klassiska begreppet för lean in i bilden igen, att löpande, och i ständiga cykler, uppdatera och förbättra vad som tidigare byggts. Samtidigt bör initiala designfaser (t ex Vattenfallsmodellens BDUF – ”Big design up front”) arbetas bort till förmån för ett mer agilt arbetssätt, kanske RDUF – ”Rough design up front”.

KanbanFlow erbjuder mobilt Kanban och Pomodoro stöd

Skrivet av Martin Edenström On 17 oktober 2012

Svenska KanbanFlow har i snart tre kvartal erbjudit en rätt populär Kanban mjukvara till projektutövare. Kanbanflow fokuserar på att ge ett visuellt stöd samt möjligheten att samarbeta i realtid för kanban team.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/c2.0.403.403/p403x403/396954_491911844158300_1602306776_n.jpg

Det finns även pomodoro time track egenskaper och en hel del statistik för teamledaren och teamet att ta del av. Göteborgsbaserade CodeKick med en omsättning på 750 000:- SEK står bakom.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/c0.0.400.400/p403x403/524580_418957431453742_655124922_n.jpg

Få utbildare hämmar seriösa scrum utbildningar

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2012

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51HxJ%2BNQ4AL._SL500_AA300_.jpg

Nu hålls PMI ACP, PMI ACP – Agile Certified Practitioner, kurser i mer regelbundet tempo. En ny kommer den 6:e september i Göteborg. Kursen bygger på testskotten från augusti 2011.

Trots att PMI ACP inte alls fått fäste, eller blivit ett begrepp, i Sverige. Samma sak gäller Ken Schwabers konkurrerande utbildningar Professional Scrum Team Member, Professional Scrum Developer (PSD) och Professional Scrum Master I och II (PSM) för delen. Även de krav på ett godkänt sluttest.

Troligtvis är anledningen till det att det finns för få utbildnings- och certifieringstillfällen. Vilket i sin tur bygger på att det finns för få utbildare av den nya certifieringen.

Så ännu känns det långt borta att kunder ska komma att kräva PSM, PSD eller PMP ACP kompetens i upphandlingar och som projektdeltarare. Även ifall det nog i många fall hade varit ett sunt krav.

Apica växer genom förvärv och rekrytering

Skrivet av Martin Edenström On 8 juni 2012

Apica satsar stort i Norden just nu. Både med utökad personal samt genom ett färskt förvärv.

http://www.almiinvest.se/Global/Portf%C3%B6ljbolag/ApicaLogo.png

Prestanda- och lasttestarna har dels förstärkt organisationen med bl a Sitecores tidigare marknadschef och köper nu även upp det mindre lasttestverktyget Proxy Sniffer.

Därmed skapas nya produkten Apica ProxySniffer. En medarbetare följer med förvärvet, Proxy Sniffers grundare David Fischer som blir Senior Lead Developer på Apica.

Apica tog in 9 Mkr i andra omgångens riskkapital för omkring två år sedan.

Bli möteskung som på Googleplex

Skrivet av Martin Edenström On 12 januari 2012

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxJXD_szto6Zrt53SzfRYPnnUbOLc6qTMXBTSAjcSi-7F1DjaW

Det agila manifestots första mantra handlar om kommunikation. Mötesdisciplin utgör en viktig del av metodik som scrum. Så, passar på instruktionerna från Googles grundare och senaste VD om hur de 30 000 anställda på sökjätten ska uppnå optimerad mötestid:

 • Alla ska bidra till mötet, annars ska de inte vara där.
 • Var inte fler än tio i rummet.
 • Varje möte måste innan det startar ha utsett en beslutsfattare, möten går ut på att enas och komma fram till ett beslut. Annars, håll inget möte alls.
 • Mötet ska anpassa sig efter beslutet. Ett beslut som måste fattas ska få en ny mötestid, inte tvärt om.

Fler scrum, kanban och agil metodik tips hittar ni i MKSE.com menyerna ovan.

 

 

Molnbaserat lasttest hett i EPiServerkretsar

Skrivet av Martin Edenström On 23 december 2011

Lasttest verkar ligga på fleras läppar. Först drar Apica in miljonbelopp i riskkapital för andra året i rad (tredje vändan sedan 2007). Något som gör att de snabbt kunnat växa vidare och vidareutveckla ett förbättrat EPiServer, Azure cloud och Atex (Polopoly) stöd.

http://altom.ro/images/home-graphic.png

Sedan blev Alexander Haneng från Making Waves inlägg om molnbaserade alternativet LoadStorm för EPiServer en av de mest lästa artiklarna i EPiServcer-kretsar i december månad.http://world.episerver.com/Globals/xmlrpc/41008/2011/12/07/image_thumb_9.png

Där beskriver han hur man i GUI kan ställa in test av olika delar av CMS:et. LoadStorm kostar $199 per månad. Ett alternativ är betydligt dyrare BrowserMob.

 

 


Agila metoder till trots, 7 av 10 IT-projekt misslyckas

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2011

http://www.nilt.com/files/billeder/about/projects.jpg

Många använder fortfarande Exidos gamla uppgifter om ”82% misslyckade IT-projekt i Sverige” (privat sektor) från 2005-2006 när Scrum, Kanban och agil metodik ska säljas in.

Men har det blivit så mycket bättre de fem senaste åren då? Med scrums massiva inbrytning, alla certifierade beställare och leverantörer och inte minst alla nya expertroller och titlar som agila mentorer, lean-experter och så vidare.

Inte enligt de uppgifter om IT-projekt generellt som PMP Jerk Vallgårda vid St. Jude Medical citerar inför en svensk PMI föreläsning.

Där framgår istället att  bland IT-projekten når 70% inte sina projektmål med avseende på tid, kostnad och omfattning. Och hela 90%, eller 9 av 10 IT-projekt når aldrig sina uppsatta effektmål, alltså anledningen till att de en gång startades.

Scrumdo och Banana Scrum är nya online scrum verktyg

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2011

Det har dykt upp några alternativ till de online scrum verktyg MKSE.com tidigare listat, recenserat och tipsat om.

Scrumdo börjar få anhängare. Det är ett rätt populärt Online Scrum Tool / Agile Software Development Management Site satsat mycket på sin story tool samt ett högvisuellt gränssnitt. Det finns även planning poker i verktyget.

Banana Scrum har inte uppdaterats på ett tag, men den hostade produkten bjuder även den på ett trevligt gränssnitt samt ett fokus att vara så enkelt det bara går. Att aldrig vara i vägen för scrum projektet.

Missa heller inte allt digitalt stöd som MKSE.com listat för Kanban metodiken.

Rally släpper Enterprise Kanban board

Skrivet av Martin Edenström On 18 maj 2011

Interna system-nyhet 2: Kompetenta scrum- och projektmetodverktyget Rally har nyligen släppt en ny Kanban board med funktioner som:

 • Drag-and-drop ranking and state changes
 • Block and unblock stories
 • Visually flag each story with user-defined states
 • Customize WIP (Work-in-Progress) limits with color-coded status indicators
 • Display stories and/or defects
 • Edit ready-to-pull or blocked items

http://www.rallydev.com/agileblog/wp-content/uploads/2010/07/kanban_board1-300x172.jpg

T ex för användning vid ex-Scrum transition till sourcing/förvaltning. Eller med befintlig kund för effektiv återanvändning av metodstöd vid uppstarten av ett nytt projekt. Tipstack till Magnus Johnard på Cybercom.

Sugen på bra stöd i scrum projektet? MKSE.com täcker allt ert webbprojekt behöver, både gratis, för 2-sprintsprojekt samt för projekt med större budget. Här.

Lyssna till lean och agilts moder, gratis i Stockholm

Skrivet av Martin Edenström On 17 maj 2011

Lär er från de som myntade begreppen. Mary Poppendieck med make Tom är i Stockholm och håller i seminariet ”Challenges for the next decade – Agile and beyond” hos Crisp i Stockholm. Det är en del av det agila manifestots tioårsjubileum.

Just nu finns några platser över,  gratis.

Mary Poppendieck och Tom Poppendieck skrev boken Lean Software Development som byggde vidare på lean principles och sedermera blev en av byggstenarna till det vi idag kallar agil utveckling / agile software development. Där scrum just nu är den ledande, tillämpade metodiken.

PMI släpper egen Agile Certification

Skrivet av Martin Edenström On 11 mars 2011

Äntligen har även PMI, med den världsledande PMP projektledningscertifieringen, anammat agila metoder (Scrum, Kanban, XP, DSDM, FDD, Crystal, Adaptive Software Development m fl) på ett strukturerat sätt.

http://www.pmi.org/eblast/brand/pmi_logo_rev.jpg

Och de gör det på sitt vanliga sätt. PMI-satsningen kallas PMI Agile Certification och släpps för registrering i maj och för pilot testing först i augusti 2011.

Undersökningar visar att hela 68% av organisationerna inom PMI använder idag agila metoder. 63% rekommenderar även agila metoder.

MKSE.com har tidigare påpekat hur enkelt det är att kalla sig ”expert” eller ens äkta Scrum praktiserande. Vilket 2010 ledde till nya titlar, utöver CMS, som Professional Scrum Team Member och Professional Scrum Master I och II (PSM).

PMI ser troligtvis nu en möjlighet att använda sin position som seriös aktör för att skapa en tydligare certifiering. Och samtidigt tjäna en slant.

PMI berättar att projektledare ska köpa deras framtida certifiering därför att:

 • Demonstrate to employers their level of professionalism in Agile practices of project management
 • Increase their professional versatility in both project management tools and techniques
 • Show they have the capacity to lead basic Agile project teams by holding a certification that is more credible than existing training-only or exam-only based offerings

På svenska PMI träffar har ofta agila metoder diskuterats sedan några år tillbaka.

?>