Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Kanban’ kategorin

Projektplatsen köps upp av Planview

Skrivet av Martin Edenström On 14 augusti 2014

Projectplace, Projektplatsen, har hittat en ny ägare. Det är Texas-baserade PPM-fokuserade (project and portfolio management) Planview som tar över det mångåriga projektverktygsföretaget.

I en bloggpost berättar Planview de hoppas bli mer praktiska, och faktiskt hjälpa till att saker blir gjorda genom förvärvet av det svenska företaget.

Projectplace International AB har stegvis ökat sin omsättning från 80Mkr 2006 till 223Mkr 2013. Bolaget sysselsätter enligt samma siffror 173 anställda och var på väg att placera 20 personer i USA. Tekniken utvecklas via en delvis egen offshore enhet i Indien.

Trello scrum och kanban stöd vinner i popularitet

Skrivet av Martin Edenström On 19 september 2013

Trello är ett av de senare onlinebaserade Kanban- och Scrum verktygen som uppskattas av även svenska scrumteam. Lanserat för blott 2 år sedan passerade de sin första miljon användare i december 2012.

Det finns numera även en iPad modell samt appar för iPhone, Windows 8 och Android.

Verktyget är skapat av Fog Creek Software (FogBugz) och bygger på en freemium modell. Trello har byggts på MongoDB, Node.js och Backbone.js. Det finns ett API för tredjepartsutvecklare.

Här finns en lista hos MKSE över andra sevärda, onlinebaserade scrumverktyg.

Nyheterna i Visual Studio och Team Foundation Server 2013 avslöjade

Skrivet av Martin Edenström On 10 juni 2013

Brian Harry, technical fellow Microsoft, har avslöjat flera av nyheterna i senaste versionen av Visual Studio.
Team Foundation Server 2013

Visual Studio 2013 och Team Foundation Server 2013 bygger vidare på det generella Application Lifecycle Management sammankopplingen.

De nya versionerna har även byggt vidare på ”Agile project management” egenskaperna (backlog och sprint hantering) som först dök upp i TFS och VS uppdateringar 2012. Speciellt fokus på WBS hantering. Kanban support finns även med från start.

Fler nyheter:

 • Bättre Version Control stöd
 • En ny Team Explorer home page
 • Bättre team collaboration stöd
 • “Lightweight code commenting”.
 • Stöd för Memory diagnostics
 • Nya Cloud load testing samt
 • ..flera nya test case management egenskaper
 • En snabbare release hantering
 • Flera generella, nya saker för förenklad programmering

En preview av VS 2013 och TFS 2013 kommer släppas under Build conference om några veckor.

Agile Product Ownership och Product Owner innebär

Skrivet av Martin Edenström On 20 mars 2013

product owner agile

Crisps Henrik Kniberg har gett sig på att från grunden förklara vad det innebär att vara produktägare och ha ett agilt produktägarskap.

Kniberg går igenom ansvar och rollen som produktägare genom att berätta en liten historia även om vad ett agilt projekt är.

Kniberg, som just avslutat ett intressant, större arbete som agil mentor åt Spotify, har även använt product owner input från sina mentorer Alistair Cockburn, Tom & Mary Poppendieck, Jeff Patton, Ron Jeffries, Jeff Sutherland, och Michael Dubakov i översikten.

Agile UX och Lean UX tar över projektgrupperna

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2012

En bredare kompetensprofil förväntas av dagens webbkonsult. Att kunna skapa, eller ha god förståelse för gränssnittsutveckling likväl som bakomliggande webbverktyg och backend-kod är en förutsättning för att passa in i webbteam.

Ett skifte skedde någon gång 2010/2011. En större del av ett webbprojekts utvecklingstid och budget hamnade på gränssnittsutveckling, snarare än den bakomliggande programmeringen.

http://spritz.co/Spritz_Project_Images/Advanced_Usability_Image01_Interface_UX_Design_PIPA.jpg

Utöver ett större kompetensbehov på marknaden efterfrågades snart metoder för att kunna förutse och kontrollera alla snabbrörliga förändringar inom den nu omfattande UX’en, gränssnittsutvecklingen. Något som det senaste året har gett upphov till nya buzz-words som Agile UX och Lean UX.

De agila metodikerna, som dominerat som process inom webbprojekt sedan mitten av 00-talet, har förfinats och anpassats för alla typer av kompetenser och ansvar i teamen.

Men hur skiljer sig dessa två begrepp?

 • Agile UX – Är främst ett sätt för frontendare att löpande arbeta. Oavsett webbprojekttyp. Bygger i grunden på att jobba med gränssnittsutveckling och formgivning enligt scrum manifestots klassiska ”collaboration before documentation”. Att löpande ge leverabler inom sprintar och inom rådande arbete på en user story. Alla UX leverabler bör ses som och levereras som en del av det totala, agila samarbetet.
 • Lean UX – Lean tanken är att se till helheten, att hela tiden utvärdera, testa och sätta samman de små beståndsdelar som har formgetts och byggts. Tänk t ex all UX inom en helt ny produkt av en startup. Testandet bör bestå av att ta en paus, se olika användares vy och se vyn från nya vinklar (ännu en akronym finns här, GOOB! -  ”Get Out of the Building!”). Därefter kommer det klassiska begreppet för lean in i bilden igen, att löpande, och i ständiga cykler, uppdatera och förbättra vad som tidigare byggts. Samtidigt bör initiala designfaser (t ex Vattenfallsmodellens BDUF – ”Big design up front”) arbetas bort till förmån för ett mer agilt arbetssätt, kanske RDUF – ”Rough design up front”.

KanbanFlow erbjuder mobilt Kanban och Pomodoro stöd

Skrivet av Martin Edenström On 17 oktober 2012

Svenska KanbanFlow har i snart tre kvartal erbjudit en rätt populär Kanban mjukvara till projektutövare. Kanbanflow fokuserar på att ge ett visuellt stöd samt möjligheten att samarbeta i realtid för kanban team.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/c2.0.403.403/p403x403/396954_491911844158300_1602306776_n.jpg

Det finns även pomodoro time track egenskaper och en hel del statistik för teamledaren och teamet att ta del av. Göteborgsbaserade CodeKick med en omsättning på 750 000:- SEK står bakom.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/c0.0.400.400/p403x403/524580_418957431453742_655124922_n.jpg

Bli möteskung som på Googleplex

Skrivet av Martin Edenström On 12 januari 2012

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxJXD_szto6Zrt53SzfRYPnnUbOLc6qTMXBTSAjcSi-7F1DjaW

Det agila manifestots första mantra handlar om kommunikation. Mötesdisciplin utgör en viktig del av metodik som scrum. Så, passar på instruktionerna från Googles grundare och senaste VD om hur de 30 000 anställda på sökjätten ska uppnå optimerad mötestid:

 • Alla ska bidra till mötet, annars ska de inte vara där.
 • Var inte fler än tio i rummet.
 • Varje möte måste innan det startar ha utsett en beslutsfattare, möten går ut på att enas och komma fram till ett beslut. Annars, håll inget möte alls.
 • Mötet ska anpassa sig efter beslutet. Ett beslut som måste fattas ska få en ny mötestid, inte tvärt om.

Fler scrum, kanban och agil metodik tips hittar ni i MKSE.com menyerna ovan.

 

 

Agila metoder till trots, 7 av 10 IT-projekt misslyckas

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2011

http://www.nilt.com/files/billeder/about/projects.jpg

Många använder fortfarande Exidos gamla uppgifter om ”82% misslyckade IT-projekt i Sverige” (privat sektor) från 2005-2006 när Scrum, Kanban och agil metodik ska säljas in.

Men har det blivit så mycket bättre de fem senaste åren då? Med scrums massiva inbrytning, alla certifierade beställare och leverantörer och inte minst alla nya expertroller och titlar som agila mentorer, lean-experter och så vidare.

Inte enligt de uppgifter om IT-projekt generellt som PMP Jerk Vallgårda vid St. Jude Medical citerar inför en svensk PMI föreläsning.

Där framgår istället att  bland IT-projekten når 70% inte sina projektmål med avseende på tid, kostnad och omfattning. Och hela 90%, eller 9 av 10 IT-projekt når aldrig sina uppsatta effektmål, alltså anledningen till att de en gång startades.

Scrumdo och Banana Scrum är nya online scrum verktyg

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2011

Det har dykt upp några alternativ till de online scrum verktyg MKSE.com tidigare listat, recenserat och tipsat om.

Scrumdo börjar få anhängare. Det är ett rätt populärt Online Scrum Tool / Agile Software Development Management Site satsat mycket på sin story tool samt ett högvisuellt gränssnitt. Det finns även planning poker i verktyget.

Banana Scrum har inte uppdaterats på ett tag, men den hostade produkten bjuder även den på ett trevligt gränssnitt samt ett fokus att vara så enkelt det bara går. Att aldrig vara i vägen för scrum projektet.

Missa heller inte allt digitalt stöd som MKSE.com listat för Kanban metodiken.

Rally släpper Enterprise Kanban board

Skrivet av Martin Edenström On 18 maj 2011

Interna system-nyhet 2: Kompetenta scrum- och projektmetodverktyget Rally har nyligen släppt en ny Kanban board med funktioner som:

 • Drag-and-drop ranking and state changes
 • Block and unblock stories
 • Visually flag each story with user-defined states
 • Customize WIP (Work-in-Progress) limits with color-coded status indicators
 • Display stories and/or defects
 • Edit ready-to-pull or blocked items

http://www.rallydev.com/agileblog/wp-content/uploads/2010/07/kanban_board1-300x172.jpg

T ex för användning vid ex-Scrum transition till sourcing/förvaltning. Eller med befintlig kund för effektiv återanvändning av metodstöd vid uppstarten av ett nytt projekt. Tipstack till Magnus Johnard på Cybercom.

Sugen på bra stöd i scrum projektet? MKSE.com täcker allt ert webbprojekt behöver, både gratis, för 2-sprintsprojekt samt för projekt med större budget. Här.

Lyssna till lean och agilts moder, gratis i Stockholm

Skrivet av Martin Edenström On 17 maj 2011

Lär er från de som myntade begreppen. Mary Poppendieck med make Tom är i Stockholm och håller i seminariet ”Challenges for the next decade – Agile and beyond” hos Crisp i Stockholm. Det är en del av det agila manifestots tioårsjubileum.

Just nu finns några platser över,  gratis.

Mary Poppendieck och Tom Poppendieck skrev boken Lean Software Development som byggde vidare på lean principles och sedermera blev en av byggstenarna till det vi idag kallar agil utveckling / agile software development. Där scrum just nu är den ledande, tillämpade metodiken.

PMI släpper egen Agile Certification

Skrivet av Martin Edenström On 11 mars 2011

Äntligen har även PMI, med den världsledande PMP projektledningscertifieringen, anammat agila metoder (Scrum, Kanban, XP, DSDM, FDD, Crystal, Adaptive Software Development m fl) på ett strukturerat sätt.

http://www.pmi.org/eblast/brand/pmi_logo_rev.jpg

Och de gör det på sitt vanliga sätt. PMI-satsningen kallas PMI Agile Certification och släpps för registrering i maj och för pilot testing först i augusti 2011.

Undersökningar visar att hela 68% av organisationerna inom PMI använder idag agila metoder. 63% rekommenderar även agila metoder.

MKSE.com har tidigare påpekat hur enkelt det är att kalla sig ”expert” eller ens äkta Scrum praktiserande. Vilket 2010 ledde till nya titlar, utöver CMS, som Professional Scrum Team Member och Professional Scrum Master I och II (PSM).

PMI ser troligtvis nu en möjlighet att använda sin position som seriös aktör för att skapa en tydligare certifiering. Och samtidigt tjäna en slant.

PMI berättar att projektledare ska köpa deras framtida certifiering därför att:

 • Demonstrate to employers their level of professionalism in Agile practices of project management
 • Increase their professional versatility in both project management tools and techniques
 • Show they have the capacity to lead basic Agile project teams by holding a certification that is more credible than existing training-only or exam-only based offerings

På svenska PMI träffar har ofta agila metoder diskuterats sedan några år tillbaka.

Professional Scrum Master och Professional Scrum Developer är nya titlar

Skrivet av Martin Edenström On 11 augusti 2010

Annons:

Nu blir det tuffare att kalla sig scrum certifierad. Scrum Alliance och Ken Schwaber har under sommaren presenterat några nya, egna titlar inom scrum för utvecklare.

Den gamla scrum certifieringen, ”Certified Scrum Master – CSM”, som egentligen erbjudits till alla som gått en kurs av en CST (Certified Scrum Trainers) eller en anställd vid ett CST-företag och därefter praktiserat scrum tappar i värde.

Framöver ska ni inte blanda ihop CSM med titlar som:

 • PSM – Professional Scrum Master (Fundamental) I (tidigare ”Scrum In Depth”). Går loss på runt $100 (och kan följas upp med fortsättningskursen Professional Scrum Master (Intermediate) II). Den kräver fortfarande inte någon certifiering men det finns ett frivilligt val att ta en timmes test och klara 85% av svaren. För II-nivå kommer ytterligare ett 120 minuters test som kostar $500.
 • För utvecklare gäller PSD – Professional Scrum Developer programmet. Det kommer skilja sig från dagens praktiserande, kompetensnivå inom scrum kallad Certified Scrum Developer (CSD). Titel inom det nya PSD-programmet kommer erbjudas till individer som tagit accepterade kurser av Scrum Alliance CST eller suttit igenom godkända on-line kurser. Den gamla, Certified Scrum Developer (CSD) ”certifieringen” skiljer sig från nya PSD genom att:
Characteristic Professional Scrum Developer Certified Scrum Developer
Length 5 days 4-5 days
Number of separate courses 1 2-3
Program integrity Teamwork, technology, engineering, and Scrum practices woven together into the same course with case studies and exercises One mandatory CSM or Scrum course combined with one mandatory course from a selection third-party engineering courses
Instructors Microsoft MVPs and Microsoft Inner Circle Partners CSTs and Scrum Alliance Registered Education Providers (third-party training vendors)
Team-based training Yes No
Assessment Yes No
Minimum assessment score 90% None
Trainer quality control Course and student evaluations None
Courseware Standard courseware that is regularly revised and updated. Defined by the Scrum Alliance but changed by instructors whenever and however desired.
Cost $3,995 USD $3,000 to $7,000 (varies by course)

I framtiden är tanken att du ska veta exakt vad en PSD kan erbjuda dig. Till skillnad från dagens CSM eller CSD, som egentligen inte betyder något för dig 0ch ditt projekt. PSD kommer finns för PSD .NET och PSD Java.

En behövlig uppdatering från Scrum Alliance i ”konkurrensen” med nya metodiker som Kanban. Så mycket mer har inte kommit sedan metodiken introducerades 2002.

Men det är svårt att certifiera sig för svenskar. Just nu erbjuds enbart 6 kurser i hela Europa.

Avega kör med t-shirt planning poker

Skrivet av Martin Edenström On 9 juni 2010

De agila fantasterna på Avega har efter några års praktik valt att förfina egna sättet att estimerar aktiviteter.

Planning Poker-kortleken och aktiviteten med att ta fram estimat baserat på siffror vill de göra om till t-shirtstorlekar.

T-shirtstorlekar då de är relativt ovissa i sina värden. T-shirtarstorlekar är inte heller värden som ”inbjuder till sifferexercis som kan missbrukas i för detaljerade och långtgående prognoser”.

Apropå planning poker. Ni har väl inte missat att det finns massor med app’ar för det? Dags att släng de gamla kaffefläckade deck’sen. Cybercom har även tagit fram en app för planning poker för IT-konsulter med Android mobiler.

Dags för mer tips kring CMS-projektstöd. Agila verktyg står högt i kurs. För några år sedan fanns inte mycket att välja på, idag ser det bättre ut. Här återfinns en lista över mängder med Product Backlog och User Story Management Tools för agila och främst scrum projekt.

Testa t ex Scrumpy, Agile Tracking Tool, Agilebuddy, Silver Catalyst, DevPlanner, VersionOne V1: Agile Team, TimeBox Manager, TargetProcess, Scrumy eller Scrumdesk.

?>