Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Gratis’ kategorin

AddThis infiltrerar sajter med spyware

Skrivet av Martin Edenström On 6 augusti 2014

AddThis, ett minst väldigt vanligt förekommande fenomen på alla MKSE.com-release artiklar om svenska webbplatser, har visat sig innehålla dold spårningskod, spyware.

addthis aftonbladet

Det populära programmet spårar användare på nätet, utan att nämnvärt informera om detta. Det är forskare på Princeton University i USA och på KU Leuven University i Belgien som hittat tidigare okända spårningsverktyg inbyggda i källkoden.

AddThis använder ”canvas”, en dold bild sparad i varje unik webbläsare, för att se vilka sajter som sedan besöks. AddThis tycker inte tillägget strider mot de regler företaget har. AddThis har inga avsikter att dela med sig av informationen till tredje part.

MKSE.com har tidigare skrivit om hur t ex Aftonbladet.se omedvetet tillåtit AddThis applicera sin egna reklam då de använt sig av programmet.

Joomla utser svenska till ny president

Skrivet av Martin Edenström On 12 maj 2014

Bolaget Open Source Matters som finansiellt och kompetensmässigt stödjer det klassiska open source CMS:et Joomla har utsett svenska Sarah Watz till ny ledare och president.

I sin nya roll ska Sarah Watz använda sin mångåriga erfarenhet av Joomla för att expandera projektet, framförallt internationellt. Sarah Watz har erfarenhet från att implementera Joomla sedan 2005 i rollen som VD på Pixpro i Stockholm.

Watz ersätter  Paul Orwig på posten. Joomla säger i senaste siffrorna sig täcka 3% av webben som helhet och 9% av den totala CMS-stödda marknaden. Största kunderna ska vara Citibank, eBay, General Electric, Harvard University, Ikea, McDonalds och Sony.

WordPress satsar på e-handelssamarbeten med Ecwid, Shopify och ShopLocket

Skrivet av Martin Edenström On 27 februari 2014

Även WordPress satsar på snabbkonfigurerade, mindre men expanderbara e-handelslösningar á la Tictail eller kommande GoDaddy e-handel. Genom ett nytt samarbete med Ecwid, Shopify och ShopLocket ska alla kommerssugna WordPress Business-användare enkelt kunna aktivera en e-handelsplugin. Även om ambitionen med samarbetena visar att dessa lösningar ska kunna leva vidare ett tag och gå att expandera även för större kunder,

WordPress Business/VIP-användarna är de större WordPress-installationer som satsar på plattformen för större, skalbara professionella installationer. De som redan betalar 299 dollar per år får tillgång till de nya funktionerna direkt. E-handels går att aktivera från WordPress vänstermeny och innehåller förutom varukorg och utcheckningsflöden även sociala sCommerce kopplingar samt en e-handelsanpassad live chat.

WordPress e-commerce plug-ins.jpg

Fler och fler överger CMS för ramverk

Skrivet av Martin Edenström On 20 augusti 2012

Om enbart 5, 10 eller ens 20% av ett CMS funktionalitet används. Behövs verkligen ett CMS då? Den frågan ställer sig allt fler.

En längre tid har det ansetts begränsande och ”mindre coolt” ibland vissa duktiga webbutvecklare att tvingas begränsa sig till ett CMS riktlinjer för utveckling. Dessa röster har hörts allt tydligare på senare år. Inte minst då CMS-marknaden senaste 36 månaderna konsolideras i förvärv, funktionalitet matas på en masse och CMS-verktygen växt sig till funktionsspäckade Atlantångare.

Det innehåll som verkligen kräver redaktionell redigering klarar sig ofta med en standard open source TinyMCE WYSIWYG textredigerare. Bakom en enklare inloggning. Att sätta ihop detta, för den duktige webbutvecklaren, tar inte lång tid.

Då slipper samme utvecklare sedan att behöva anpassa efter databaslogik, rättigheter, roller, masterpages och övriga ramar.

Webbutvecklaren kan istället lägga allt krut på attt ex via kommandorad skapa en molnbaserad lösning som passar väl med ett mer fritänkande, kreativt koncept som vissa kunder och reklambyråer efterfrågar. Utan de rätt många ramar, tekniska begränsningar och tidskrävande anpassningar som dagens CMS har.

För välorganiserat, och baserat på vedertagna webbstandarder, arbetar de flesta idag. De beståndsdelar, komponenter, som används vid webbutvecklingen är ofta öppen källkodsbaserade, beprövade och väldokumenterade. Som t ex jQuery javascriptbiblioteket, CSS3 media queries, HTML5 cache och forms samt Node.js. En liknande samsyn på komponenter fanns inte när det senast begav sig med skräddarsydda lösningar. Det var en 10-11 år sedan.

Dessutom består många av dagens ledande CMS av precis samma standardiserade komponenter. Även om CMS-tillverkarna inte pratar om det alltför högt.

Det har de senaste åren lett till att även större beställare som TV4.se, Sjöräddningen och Nyheter24 valt att varken använda det koncernupphandlade CMS:et eller handla upp något de marknadsledande CMS:en.

Svenska Earthpeople valde i dagarna bort CMS och byggde snabbt ett egen ”mini-redigering” på CodeIgniter då de skapade en sajt åt AT&T. Och nya TV4.se bygger som sagt inte på något CMS. Men vedertagna, molnbaserade komponenter som Heroku, Rails och en hel del HTML5.

Ramverk är med andra ord en inte helt ovanlig lösning idag.

Även ett flertal moderna CMS, som Hippo CMS 7.7, går mer mot att vara ett ramverk och satsar allt mindre på GUI-delarna.

Nackdelarna är givetvis samma som de var när CMS slog igenom: Personberoende, versionsuppgraderingar, ägande etc.

Bakgrunden i flera av ”ramverksprojekten” är att beställaren har ett större förtroende för konsultens val av verktyg och plattform än CMS-tillverkaren. Personberoendet försöker de nya ramverksägarna att undvika genom att de parallellt med ramverksprojektet utbildar en egen inhouse-avdelning.

 

drupal discovery day

PiranhaCMS sneglar på WordPress och EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 29 februari 2012

Även om det verkar gå lite segt för de Node.js-baserade CMS-utmanarna så visst dyker det då och då upp helt nya CMS. Även från Sverige.https://secure.gravatar.com/avatar/822bb9b48b7ecc98c5be44a74369a224?s=140&d=https://a248.e.akamai.net/assets.github.com%2Fimages%2Fgravatars%2Fgravatar-140.png

Denna vecka är det .NET-baserade open source Piranha CMS som avtäcktes vid Geekmeet i Västerås under helgen. Lanseringen ska vara inspirerad av WordPress 3 CMS och EPiServer CMS 6 R2. CMS som ansvariga byBrick-utveckarna Håkan Edling och Niklas Westerström ska ha jobbat med och därmed indirekt sneglat på.

Att det återfinns på GitHub är självklart, att det baserats på Microsofts ASP.NET WebPages med Razor Syntax (en del av WebMatrix-verktyget där även Drupal, WordPress och N2 CMS finns tillgängligt efter installation) är väl lite mer ovanligt.

Grundtanken är att det ska vara ett enkelt installerat alternativ för utvecklare som tröttnat på stora, enterprise-system i Microsoft miljö och som snabbt behöver få upp något.

Tipstack till Emil Stenström.

NYTimes.com bygger tidningsplugin för intressebolaget WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 24 januari 2012

The New York Times, som är delägare i WordPress moderbolag Automattic sedan 2008, ger sig in i tredjepartsmodulsvängen. De riktar specifikt in sig på onlinetidningar och bidragande till onlinetidningar världen över.http://www.poynter.org/wp-content/uploads/2012/01/ICE-screenshot.png

De har skapat en bättre editor för grafisk revisionskontroll, workflow, och editering av publicistiskt material för alla WordPress CMS-ägare/bloggare.

Den heter ICE (Integrated Content Editor) och finns även för TinyMCE. Den är gratis och Github-källkoden är öppen.

Tidigare i år berättade Aftonbladet i sitt WordPress-experiment att det var just detta de hade problem med när de försökte lägga över Aftonbladet.se på WordPress 3 CMS.

GoodOld klara med Jästbolaget och Kronjäst på Drupal 7

Skrivet av Martin Edenström On 9 november 2011

GoodOld klara med Kronjäst och JästbolagetDrupal CMS 7.

Bild 2

GoodOld fortsätter producera trevligt designade, centrerade höggrafiska alster. Speciellt Kronjast.se (som har en målgrupp inom den privata sektorn med bullmammor och bullpappor) har hittat en fin feeling. Receptdelen är trevlig.

Teamet bakom är även nöjda med Jästbolagets sektion för sin forskning.

Det ligger lite *.goodold.net-länkar kvar och skräparfrån stage/utvecklingsmiljön, men annars en tight release. GoodOld fortsätter befästa sin position som södra landets främsta på CMS-plattformen.

Moderaterna öppnar e-handel i PHP

Skrivet av Martin Edenström On 9 november 2011

Moderaternas resa in i PHP-land har börjat. Istället för utkastade litium e-handel blev det en Opencart PHP-ecommerce när nya shop.moderat.se släpptes.

http://shop.moderat.se/image/data/Produkter/TROJA-001.jpgE-handeln, mest en pastisch, säljer t-shirts och bärkassar.

Dock har den försetts med webfonts, registreringsfri handel, orderhistorik och en nyhetsbrevsprenumeration integrerad på ett bra sätt.

Sedan tidigare har brukspartiet Moderaterna valt Drupal 7 för sin kommande Moderat.se.

LRF Media byter ut Drupal mot WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 10 oktober 2011

LRF Media har efter så kort tid som ett år valt att skrota Drupal CMS 6-satsningen och tidningssamlingssajten mixr.se. Sajten släpptes officiellt i maj 2010. Istället väljer förlaget att skaffa en massa enklare WordPress 3 CMS-sajter för de egna tidskrifterna och tidningarna som:

http://www.dagensmedia.se/multimedia/bilder/article140638.ece/BINARY/w468/Mixr468.jpg

Den mycket lustigt namngivna satsningen vart varken en hit bland användare eller redaktioner.

Det framgår ej om Drupal 6/7 fortfarande var ett aktuellt val när de nya open source WordPress-sajterna byggdes. Bytet är en nagel i ögat för Drupal-Sverige, referensen användes flitigt.

Ännu ett bakslag mitt ibland de övriga svenska framgångarna i år för Drupal.

Saco.se med EPiServer Mobile Pack, EventX och Solr search lanserad av Nansen

Skrivet av Martin Edenström On 26 september 2011

Nansen och Söderhavet är klara med nya Saco.se.

En helt omskriven EPiServer CMS 6 R2 för Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, byggd för att stärka opinionsbildning samt förtydliga förhållandet och samarbete mellan Saco och medlemsförbunden. Målet med sajten är att det ska bli mycket enklare för individen att hitta just ”sitt” förbund. Tydligare och mera besökarvänlig struktur var en stor del av projektet.

- Centralorganisationens målgrupper på webben har visat sig vara väldigt olika. En stor utmaning för oss att lösa i projektet, enligt Åsa Widert Schoug, webbansvarig på Saco och projektledare Saco.se.

För att navigera inom stora mängder rapporter, remissvar, debattartiklar och yrkesinformation valdes filtrerat sök med autocomplete via Solr sökteknologi. För mobila enheter skapades en integrerad mobilsajt på open source EPiServer Mobile Pack.

Nya Saco.se ska även fungera som ett verktyg till förberedelse vid besök på Sveriges största yrkes- och utbildningsmässa, Saco studentmässa. Den nya sajten har byggt in ett personaliserat planeringsredskap i open source EPiServer EventX för eleverna där de kan skapa sitt ett eget schema, skriva ut egna  utställarlistor och tipsa varandra på Facebook om mässan. Anpassat både för både dator och mobiltelefon.

- Statistik från utvärderingar visar att elever som använde vår sajt för att förbereda sitt mässbesök fick ut mångfaldigt mer av besöket än andra. Därför satsar vi vidare på användning av intuitiv teknik för att förbättra upplevelsen för eleverna ytterligare, säger Sandra Wahlgren, projektledare för Sacos Studentmässor och Välja Yrke.

Prestashop hackad – Nackdelen med open source e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 6 september 2011

E-handelstrender.se skriver om en klar nackdel med att välja open source e-handel.http://www.prestashop2.com/images/en/frontOffice.jpg

Prestashop PHP e-commerce i core-utförande version 1.4/1.4.1/1.4.2/1.4.3/1.4.4, med 85 000 installationer på 40 språk, har hackats.

Attacken visade på uppenbara nackdelar med en open source e-handelsplattform.

Spridningen gjorde plattformen till ett intressant mål för hackare och öppenheten gjorde produkten enklare att hacka.

Hackarna använde grundinstallationen för att sprida spam-mail. Nu ska en fix finnas ute.

WordPress begränsar äldre plugins

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2011

Plugins gör open source CMS:en. Det gäller att dessa är både säkra och uppdaterade. Nu tar WordPress till hårdhandskarna för att säkerställa att alla tiotusentals plugins håller måttet.

De nya reglerna för WordPress Plugins/Extend är att de måste uppdaterats av sin ägare inom 24 månader, annars kommer de varken synas i officiella repositoryt eller i användarens administrationsgränssnitt (där de annars uppdateras genom ett klick).

Detta är annars redan ett område där WordPress är starkare än t ex konkurrenten Drupal. Med en mer frekvent uppdaterad repository och goda kompabilitets- samt diskussionsmöjligheter kring varje plugin.

Aftonbladet.se testar WordPress som centralt CMS

Skrivet av Martin Edenström On 27 juli 2011

Aftonbladet.se gänget är klart påverkade av WordPress-hysterin och fortsätter vårens spår med internt WordPress-labbande genom att göra ett seriöst försök att ta hela Aftonbladet.se-plattformen över till open source plattformen.

Det berättar CIO Peter Frey, som även lägger till att det är ett sommarprojekt som för framtida CMS-diskussioners skull ska utreda hur långt WordPress verkligen håller. Det blir då ett alternativ till nuvarande norska CMS:et Escenic.

Arbetet går att följa på labb-bloggen aftonwp.wordpress.com. Men många från, annars så bidragande, WP-Sverige verkar tagit semester. Relativt enkla frågor om WordPress har inte fått ett enda Echo-svar.

Just nu är ett problem, som WordPress 3.2 inte lyckas lösa, att få fler att kunna jobba på samma artikel. Ett av de media-anpassade, enterprise fokuserade CMS features som den tidigare bloggmotorn och dess open source contributers ännu inte ställts inför. Om den någonsin kommer ställas inför denna typ av krav från sin användarskara.

Den största svenska tidning som kör WordPress för allt redaktionellt arbete är fortfarande Fokus.se från snart två år sedan.

Kammarkollegiet.se får nytt Drupal intranät

Skrivet av Martin Edenström On 1 juli 2011

Happiness ansvarade för strategisk workshop, behovsanalys, informationsstruktur, design- och gränssnittsskisser samt gjorde en teknisk förstudie till Kammarkollegiets nya intranät på Drupal CMS. Beställare var kommunikationschef Anne Kuylenstierna.

Uppdraget var att binda samman Kammarkollegiet som organisation och stärka myndigheten genom att skapa en tydlig vi-känsla. Personalisering var även en del av uppdraget.

Kammarkollegiet

Kammarkollegiet, som tidigare varit EPiServer-kund, använder även Drupal CMS för sin externa webbplats.

Pfizer kastar ut EPiServer för Liferay open source CMS

Skrivet av Martin Edenström On 3 juni 2011

Ännu ett major CMS-plattformsbyte denna vecka.

Den stora läkemedelskoncernen Pfizer med bl a Pfizer.com är i skrivande stund på god väg att migrera alla sina webbplatser till javabaserade open source Liferay CMS. Ett upcoming CMS med ökad, svensk popularitet sedan främst i slutet av 2010. MKSE.com har haft tillfälle att skriva en del om Liferay de senaste två kvartalen.

Pfizer överger därmed sina EPiServer CMS 5 (med bl a EPiServer Composer och File Organizer) på alla externa webbplatser.

Pfizer var tidigare en EPiServer referenskund av EDB Digitala affärer med runt 25 EPiServer-sajter som nu kommer migreras successivt. LifeRay portal plattformen de flyttar till kom på köpet när Pfizer köpte upp bolaget Wyeth. Pfizer projektet delstyrs från Sverige men java webbresurserna tas från ett internt utvecklingsbolag i Österrike.

Inom läkemedel då? Astra Zeneca är fortfarande en EPiServer-kund medan Johnson & Johnson använder java JSP för externwebben men en del SharePoint internt.

?>