Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Ektron’ kategorin

Är ert CMS en Complex, Mid-Range eller Simpler produkt?

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2012

Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts

Skrivet av Martin Edenström On 17 september 2012

Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts. I en tid av revolutioner som CXM är det förvånansvärt få förändringar. Men så brukar det se ut när kvadranten kommer:

Drupals intressebolag Acquia har letat sig in bland Visionaies och både eZ och EPiServer har flyttats någon centimenter uppåt horisontellt i nivån ”ability to execute”. Adobe, SDL och OpenText ligger på precis samma plats som året innan.

Ektron har lämnat EPiServer bakom sig i Visionaries för att bli en Leader och HP är ny leader (genom Autonomy förvärvet). Atex och Dynamicweb behöll sina positioner. I Sverige osynliga aktörer som CoreMedia, GX, Limelight och Squiz ligger kvar i Magic Quadranten. Percussion och Alterian (genom SDL förvärvet) är de som fått lämna.

Agile Contents
Agility
Alkacon Software
Automattic (WordPress)
Bricolage
Bridgeline Digital
Concrete CMS
Conet Technologies
Contao
Content Management
contentXXL
CrownPeak
deltatre
dotCMS
DotNetNuke
EidosMedia
Elcom Technology
Element Fusion
Enonic
Hannon Hill
Hippo
Idea Futura
Imperia
Infopark
Ingeniux
Jadu
Jahia
Jalios
Joomla
Kentico Software
Liferay
Litium
Magnolia International
Mambo Foundation
MarkLogic
NetReach
OmniUpdate
Orchard
PaperThin
Percussion
Plone Foundation
pTools
Roxen Internet Software
RSI Content Solutions
salesforce.com
SAP
Seneca
Silverpeas
site-supply
Systems Alliance
Telerik
Terminalfour
Typo3 Association
VDD IQware
Vizrt
Vyre
Zope

..hamnade alla utanför magic quadrant i år igen.

 

Här kan ni jämföra de olika resultaten 2009-2012:

http://www.mkse.com/wp-content/uploads/Magic-Quadrant-for-Web-Content-Management.jpghttp://www.mkse.com/wp-content/uploads/magic-quadrant-for-web-cont.jpg

Siteport automatiserar flytten från Drupal CMS

Skrivet av Martin Edenström On 30 augusti 2012

Siteport är ett nytt amerikanskt vertyg som via ett enkelt gränssnitt erbjuder redaktörer och tekniker en lösning för att enkelt flytta över innehåll och helt migrera från ett CMS till ett annat. I Siteport automated migration software finns som förval flera CMS-aktörer nämnda.

I det grafiska exemplet visas bl a hur Drupal fryttas över till Sitecore CMS. Andra exempel som i rask takt flyttas över via verktyget är .NET baserade Ektron och OTWS (OpenText Web Solutions – RedDot).

I praktiken erbjuder Siteport en mappningsmodell för templates samt bildflytt, flytt av sidkomponenter och identifikation av olika typer av content.

CMS-företag som inte syns i London finns inte

Skrivet av Martin Edenström On 27 april 2012

Under tisdagen, onsdagen och torsdagen vecka 17 möttes egentligen samtliga aktiva, proprietära CMS-tillverkare på Earls court 2 i London. Internet World lockar tiotusentals besökare, tredagarsevemenanget kallas för Europas största event för digitala affärer.

Mässan, som är kostnadsfri för besökare, sportar fokusområden som ”content management”, ”social media”, ”cloud and hosting”, ”digital marketing” och ”mobile”. Med sådana termer nämnda valde egentligen vartenda CMS-märke att visa upp sig. Främst på egen hand, men även med några implementationspartners på plats.

Och det är ingen lågkonjuktur som syns när alla merchandise prylar, påkostade sponsorskap och diverse representation bullas upp:

 • Telerik SiteFinity (sponsrade en massa delar samt visade upp en stor egen monter)
 • SiteCore (talade, sponsrade och hade säkert 20 hungriga säljare i alla åldrar på plats)
 • SDL Tridion, som köpt egentligen enda brittiska, internationellt namnkunniga aktören Alterian för ett tag sedan (sponsrade och talade)
 • EPiServer (hela Londonkontoret med 15 anställda, i omgångar, stod redo med partners som Nansen och Netcel och Peter Sunna / Allen Thraen talade om Sociala nätverk-integrationer etc.)
 • eZ (sponsrade och ett gäng på plats)
 • Ektron (med VD Bill Rogers i egen hög person på plats för att dela ut pamphlets alla dagarna)
 • e-Spirit (sponsrade delar av festligheter etc.)
 • Kentico (de enda med en lite enklare monter)

Dessutom fanns någon ”mindre global”, därav mer lokal engelsk CMS-aktör på plats. De som inte syntes var Adobe CQ5, de har å andra sidan egna Adobe Digital Marketing Summit EMEA 2012 om några veckor. Samt alla open source aktörer då (utöver eZ).

Trots att slutprodukten, för dessa aktörer då, oftast byggs efter att hanterat komplexa och högst individuella utmaningar ovanpå CMS:et var det standardfrågor som:

 • ”Vad är ett CMS?”
 • ”Hur kopplas e-commerce in?”
 • ”Hur editerar jag text?”
 • ”Hur kontrolleras mail via CMS (!)”

..besökarna på mässan ville ha svar på. En aning ovärdigt med tanke på de vardagliga utmaningarna CMS-företagen och dess implementationspartners vanligtvis faktiskt besvarar och lever upp till.

Och nog säljs inga £200 000 lösningar över disk på Internet World. Detta handlade snarare om att visa styrka inför konkurrenter och markand generellt.

Vid seminarierna, där en animg mer insatta beställare faktiskt närvarade, kom en aning mer relevanta och aktuella frågor från åhörare:

 • ”Hur styr jag samtidigt mina Facebook och Twitter-kanaler från CMS?”

Ett område som MKSE.com behandlat sedan ’11 och som flera CMS-tillverkare faktiskt byggt lösningar för i de senasteuppdateringarna/plugin’sen.

Men inom förfrågningar som dessa, och inom många andra trender just nu, handlar det om ett extremt tätt race mellan alla CMS-aktörer.

Det är svårt för faktiska CMS-köpare att se skilladen på ett CMS och ett annat. Några extremt avgörande, listade fördelar har inte ovan nämnda .NET-tillverkare i sina nuvarande versioner. Det handlar snarare om att säga och visa på rätt sak och USP i rätt tillfälle.

2011 Magic Quadrant for CMS bjöd på några nyheter

Skrivet av Martin Edenström On 18 november 2011

Säsongens 2011 Magic Quadrant for Web Content Management är här, hur placerar sig då ur svenska ögon intressanta aktörer som:

 • EPiServer
 • Drupal
 • SiteCore
 • SDL Tridion
 • Ektron
 • Adobe
 • Oracle
 • OpenText
 • Autonomy
 • eZ
 • e-Spirit

EPiServer fick inte titeln som ”leader”, det gjorde däremot SiteCore, Adobe, Oracle, OpenText, Autonomy och SDL Tridion.

EPiServer fick nöja sig med att vara ”visionary” i årets tabell. Tillsammans med amerikanska konkurrenten Ektron och CoreMedia. GX Software, eZ och tyska e-Spirit är nya på listan. Limelight Clickability, Dynamicweb och Atex hankar sig kvar trots bristande popularitet. IBM’s Web Content Manager 7 och Micrsoft SharePoint kallas ”challengers” i rapporten.

http://webbfeeden.se/wp-content/uploads/2010/08/gartner-logo-150x139.jpg

Så här såg det ut ifjol (även då var EPiServer ”visionary”). Och så här så tabellen ut året dessförinnan, 2009.

Drupal återfinns i andra undersökningar, Som Visionary i 2011 Magic Quadrant for Externally Facing Social Software och Magic Quadrant for Social Software in the Workplace.

Magic Quadrant for Web Content Management har främst varit ett mått som riktiga Fortune 100 företag baserar sitt CMS-val på. Under eller inför krävande och strategiska ramavtalsupphandlingar riktade mot de största, globala CMS-leverantörerna. Men det är även den finaste markören för marknadspositionering och framgång vår bransch har. Reglerna för att vara med är:

 • Intäkter över US$ 10 miljoner
 • Fem års aktivitet i branschen varav ett som global aktör inriktad på expansion
 • Aktiv i två olika branscher med mer än en typ av funktionalitet
 • Bra enterprise referenser
 • Erbjuda standalone produkt, eller ingår i svit av ”standard” WCM funktioner som multi-device leverans, web analytics, multi-site, multilingual etc.
 • Leaders execute well against their current vision and are well positioned for tomorrow.
 • Visionaries understand where the market is going or have a vision for changing market rules, but do not yet execute well.
 • Niche Players focus successfully on a small segment, or are unfocused and do not out-innovate or outperform others.
 • Challengers execute well today or may dominate a large segment, but do not demonstrate an understanding of market direction.

Dock så vill inte Gartner hållas ansvariga, Gartners forskningspublikationer består av yttranden från Gartners forskningsorganisation och bör inte tolkas som uttalanden av fakta. Säger de själva.

Ektron före EPiServer i Azure molnet

Skrivet av Martin Edenström On 15 november 2011

Det här var lite lustigt. Även amerikanska Ektron kom ut snabbare i Microsofts moln Azure och slog därmed slog EPiServerfingrarna.

Trots att det anses vara en mindre modern CMS-produkt, främst med ett mer förlegat administrationsgränssnitt där scriptförändringar krävs för de mest enkla administrativa kontroller, så kan de numera nämna Azure i sin marknadsföring. Liksom USA-aktiva Kentico, SiteCore och DotNetNuke.

http://www.ektron.com/uploadedImages/Ektroncom/Content/Solutions/Technology_and_Features/Features_and_Tools/Features/Synchronization_is_complete.jpg

Det är Ektron eSync som fått uppdateringen. En typ av migreringsmotor för att ta content och kod från development till produktionsmiljö. Nu går det även att välja att delar ska hamna i molnet för viss flexibilitet och skalbarhet.

Så går det för EPiServer i USA just nu

Skrivet av Martin Edenström On 3 oktober 2011

EPiServer säger sig ha fortsätta framgångar med sin USA-satsning. Det andra kvartalets bokslut ska varit bästa kvartalet sedan start och satt nytt rekord.

Mellan 2009-2010 ökade intäkterna globalt för EPiServer med 22%. Men då hade USA-satsningen allena en aningen lägre tillväxttakt. Det framgår inte om det är de, delvis hemliga, siffrorna som nu bättrats på.

Kul, då det inte lät så bra för 12 månader sedan.

Under året har EPiServer US bl a:

 • Skaffat en lokal prismodell
 • Anställt en hel del lokala säljare med CMS-bakgrund
 • Skaffat en mängd lokala partners genom en minst sagt generös, lokal partnermodell
 • Satsat på marknadsföring genom bl a sponsring, tryckta media och diverse whitepapers
 • Fått se svenskrepresenterade EPiServer-partners som Nansen och Valtech fortsätta satsa tillsammans med EPiServer i landet
 • Utkonkurrerat främst Ektron och tampats med SiteCore (.NET), Sitefinity (.NET) och Kentico (.NET)
 • Deltagit i större, nation-wide upphandlingar

Amerikanska CMS/WCM/CEM-marknaden sägs enligt mätningar vara värd runt 3,9 miljarder SEK (dagens dollarkurs).

EPiServer US readers? Don’t miss this link.

EPiServer använder ny prissättning i USA

Skrivet av Martin Edenström On 10 juni 2011

För att lättare komma in på den amerikanska marknaden och inte irra bort sig i en alltför komplicerad prissättning med EPiServers ”fyra C” (samt software subscriptions, bulkavtal, rabatter, test- och utvecklarlicenser) kommer en annan prissättning att tillämpas.

AJ Herring berättade under EPiServer US Summit 2011 att priserna väntas sättas på ett mer samlat sätt i tre olika paket. Dessa kommer komma med samlade prislappar på mellan $20 000 to $40 000. Då erhålls olika paket med C’n passade för olika ändamål.

I USA är konkurrensen främst Europa-okända Ektron, SiteCore, språksatsande SDL Tridion och open source som Drupal. Men sedan slutet av 2010 även Kentico, SiteFinity och i viss mån SharePoint 2010.

Ingen av dessa (utöver öppen källkodsalternativen) är kända för att ha enkla prismodeller, så det ska bli intressant att se om detta gynnar EPiServer i Chicago.

Nyheter från EPiServer USA North American Partner Summit 2011

Skrivet av Martin Edenström On 9 juni 2011

EPiServer US Summit 2011 är igång. EPiServers USA president AJ Harring öppnade summiten med att berätta att USA-kontoret nu är lönsamt. Efter 2 år i Chicago.

EPiServers fokus nu, drivet av EPiServer CMO Bob Egner, är att ta marknadsdelar från främst Ektron. Det ska ske genom att rätt stora pengar satsas på marknadsföring. Vad betyder det då? Sponsring, tidningar (med landningssidor så klart) och whitepapers kunde utskiljas mellan raderna senare under dagen.

Globalt har EPiServer nu över 500 partners, vilket de är stolta över.

Mer då? Pre-Sales Head Mats Hellström visade exempel från nya democase’t ”Kubricks Overlook Hotel” (som i år främst Sogeti gillat att använda) med Composer-möjligheter att stoppa in Community-content riktat mot speciella målgrupper baserat på deras valda intresse-taggar eller mot t ex nyhetsbrevsklickande som då får ta del av nyhetsbrevserbjudanden.

Content Product Manager Allan Thraen är bl a nöjd med att visa en ny dynamic content Twitter koppling han byggt för att skapa EPiServer-grupperingar som t ex låter Twitter-inloggade ta del av speciellt, unikt content.

RealStoryGroup WCM produktöversikt med EPiServer, Drupal och WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 20 januari 2011

RealStoryGroup har släppt sin Gartner-lika, WCM produktöversikt för 2011.

Den anser att vår lokala talang EPiServer numera tillhöra den näst största typen av produktföretag och tycker deras WCM-fokus numera är en 2:a av 3. Samma som WordPress. Joomla! däremot är mer WCM-fokuserad. Ektron är 3:a i WCM-fokus och lika stor som EPiServer.

Det finns en svår avgränsing, men RealStoryGroup har valt att kalla hälften av aktörerna för ”plattformar” istället för produkter. På plattform så ser det annorlunda ut. Där får flera aktörer den största storleken (dock inte Drupal eller Sitecore) men mest fokuserade på WCM som plattform är CoreMedia, FatWire, Plone, Sitecore och Percussion. Alla 2:or i storlek. Adobe Day och OpenText får 1:or i WCM-fokus. Drupal och Alfresco får 2:or.

CMS-marknaden värd 7,8 miljarder, i USA finns cash’en

Skrivet av Martin Edenström On 30 augusti 2010

Annons:

Några uppgifter från årets Gartner Magic Quadrant for Web Content Management (alltså inom den i USA mer populära benämningen WCM, CMS exkl. ECM).

 • 80% av CMS offerförfrågningarna sedan andra kvartalet 2009 kom från kunder som ville öka sin onlinenärvaros affärsvärde.
 • 2009 drog CMS marknaden in 890 miljoner dollar. I år kommer marknaden att passera 1 miljard dollar. Och kommer öka med omkring 14% mellan 2009 till 2014.
 • 60% av dessa 890 CMS-miljoner dollar kommer från Nordamerika. Ja, inte konstigt EPiServer, eZ Systems, Sitecore, Alterian och Telerik vill in på den amerikanska marknaden. I samtal med sina garanter Kanske EPiServer haft nytta av dessa uppgifter dagarna innan den avbrutna börsintroduktionen.

Och så den vanliga ”Who’s who” som i år ser ut som följer:

 • Leaders: Open Text, Autonomy, Oracle, SDL, Sitecore, FatWire
 • Challengers: SharePoint, IBM
 • Niche Players: Atex, Alterain, Percussion Software, Dynamicweb Software
 • Visionaries: Day Software, Ektron, EPiServer, CoreMedia, Clickability

Inte mycket som hänt där. Kul att ha en svensk aktör med ibland de omnämnda 17. Nästa år lär Ektron och SharePoint hoppat upp ett steg (även inom WCM) och någon av fetklientbjässarna får lämna.

USA-starka Ektron ökar med 37%

Skrivet av Martin Edenström On 9 augusti 2010

Allas utmaning i USA, Ektron, visar varför namnet dyker upp allt oftare. Bolagets intäkter för första halvåret 2010 steg med hela 37%.

Men bolaget säljer fler än sina CMS-relaterade CMS400.NET web CMS, Marketing Optimization Suite och eIntranet 2.0. Det framgår inte hur mycket av omsättningen CMS-delarna står för.

Kommersiella Ektron är ett av få CMS som är starka i flera amerikanska delstater.

Missa inte MKSE.com Ektron sektion.

Världens populäraste CMS enligt Builtwith Trends

Skrivet av Martin Edenström On 4 augusti 2010

Builtwith har med Trends skapat en översikt över plattforms- och teknikval från inmatade URL:er på egna BuiltWith.com. Tillsammans med statistik från Quantcast Top Million ser augusti 2010 siffrorna ser ut som följer:

Dominans för Drupal och vBulletin alltså. Men notera att BuiltWith hanterar WordPress som ett bloggverktyg (ett dominerande sådant) och inte ett CMS.

Gör ni som MKSE.com, CMSWire m fl branschprofiler och ser på WordPress 2.7 – WordPress 3.0.1 som ett CMS så visar det sig att Drupal enbart är en tiondel, eller 9,8% så stora som WordPress. WordPress ligger bakom hela 99993 användarinmatade webbsajter (54264 + 31,907 + 12,971 + 78 + 764 i WP Cache) jämfört med Drupals 9883 användarinmatade webbsajter.

I övrigt noterbart att de amerikanska, kommersiella aktörerna Ektron, Vignette OpenText och PaperThin CommonSpot (som kostar $19500) har så pass imponerande siffror. De sitter var och en på mellan 7% till 3% av marknaden.

Builtwith täcker lokala talanger som EPiServer (bara i version 5+) och Umbraco. Dock inte Escenic, SiteVision eller eZ.

Men tänk på att Buildwith är ett gratisverktyg och andelen privatpersoner som känner till och använder tjänsten troligtvis är dominerande. Därav höga siffror för open source verktyg som vBulletin, Joomla!, DotNetNuke och Drupal.

MKSE.com fokuserar däremot på affärsnytta och företags bruk av CMS. Och för att ta del av de tidigare djupdykningar MKSE.com, EPiServer, WebServiceAward och Infobyte gjort för att ge en bra bild över procent och de populäraste CMS:en inom den svenska CMS-marknaden, se följande artiklar och artikelkonversationer.

Tipstack till Björn Lilja.

AMR Research om framtidens ”streams of change” inom CMS

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2010

CMS-fokuserade Jim Murphy från AMR Research har, på Sitecore‘s beställning, i veckan pratat om sina slutsatser inom WCM/CMS. De bottnar i att kraven på CMS har förändras och att webben idag är en plats för engagemang, kritiska affärer och samarbete. Det är den plats där information, alla typer av kanaler inom företaget och alla människor möts.

Organisationer kommer behöva ta fyra olika ”strömmar av förändring” (”streams of change”) i betraktelse när de tar fram en webbstrategi och väljer- samt jobbar med CMS och tillhörande teknik.

De är:

 • Strategisk (Strategic) – Webben blir ett vitalt artelleri för affärsstrategi och tillväxt.
 • Genomsyrande (Pervasive) – Webben är mer än bara webb och definitivt mer än din webbsajt.
 • Engagerande (Engaging) – Webben är till för alla och skapad av alla.
 • Responsiv (Responsive) – Webben är en knytpunkt för att skapa, känna av och svara på kundens önskemål.

Övriga punkter att ta hänsyn till vid enterprise webbprojekt är enligt rapporten:

 • Multi-site content management
 • Internationalization, globalization, and localization
 • Improved integration
 • Product information management
 • Compliance and records management
 • Performance, reliability, and scalability

AMR har även valt ut ett antal ”strategiska CMS tillverkare” som levt upp till deras krav på leverantör:


Läser du MKSE.com i din vardag? Stöd mig gärna med en röst i YABA 2010!

CMS företag på Twitter

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2009

Gilbane har listat alla CMS företag som är aktiva på Twitter. Klart de är det. De flesta och det mesta (som kaffeautomater) skickar tweets idag.

twitter_mania

På gott och ont.

Twitter User Name Twitter URL Company
acquia http://twitter.com/acquia Acquia
AlfrescoCMS http://twitter.com/AlfrescoCMS Alfresco CMS
attivio http://twitter.com/attivio Attivio
boxdotnet http://twitter.com/boxdotnet Box
brightcove http://twitter.com/brightcove Brightcove
coremedia_news http://twitter.com/coremedia_news Core Media
CrownPeakCMS http://twitter.com/CrownPeakCMS CrownPeak
daysoftware http://twitter.com/daysoftware Day Software
Dirxion http://twitter.com/Dirxion Dirxion
DotNetNuke http://twitter.com/dotnetnuke DotNetNuke
Drupal http://twitter.com/Drupal Drupal Org
elcomtechnology http://twitter.com/elcomtechnology elcom Technology
ektrondave http://twitter.com/ektrondave Ektron
emccorp http://twitter.com/emccorp EMC Corp.
EMCsoftware http://twitter.com/EMCsoftware EMC Software
episerver http://twitter.com/episerver EpiServer
escenic http://twitter.com/escenic escenic
EE http://twitter.com/EE ExpressionEngine
gentics http://twitter.com/gentics Gentics
google http://twitter.com/google Google
hpnews http://twitter.com/hpnews HP News
HP_IPG http://twitter.com/HP_IPG HP’s Imaging and Printers Group
HylandSoftware http://twitter.com/HylandSoftware Hyland Software
IBM_ECM http://twitter.com/IBM_ECM IBM ECM
ibmevents http://twitter.com/ibmevents IBM Events
Intelledox http://twitter.com/Intelledox Intelledox
Interwoven_Inc http://twitter.com/Interwoven_Inc Interwoven/Autonomy
ipublishcentral http://twitter.com/ipublishcentral IPublishCentral
IronMountainInc http://twitter.com/IronMountainInc Iron Mountain
Jadu http://twitter.com/jaducms Jadu
Jahia http://twitter.com/Jahia Jahia
joomla http://twitter.com/joomla Joomla Org
Lionbridge http://twitter.com/Lionbridge Lionbridge
Lotusphere http://twitter.com/Lotusphere Lotusphere
magnolia_cms http://twitter.com/magnolia_cms Magnolia CMS
SharePoint http://twitter.com/SharePoint Microsoft Sharepoint
msoffice_us http://twitter.com/msoffice_us MS Office US
MSDN_Office http://twitter.com/MSDN_Office MSDN Office News
NsteinTech http://twitter.com/NsteinTech Nstein
Omtool http://twitter.com/Omtool Omtool
openedit http://twitter.com/openedit OpenEdit DAM
OpenText http://twitter.com/OpenText OpenText
Oracle http://twitter.com/Oracle Oracle
papayaCMS http://twitter.com/papayaCMS papaya CMS
plone http://twitter.com/plone Plone Org
radiantcmsntcms https://twitter.com/radiantcms Radiant CMS
ScriptoriumTech http://twitter.com/ScriptoriumTech Scriptorium
sdltridion http://twitter.com/sdltridion SDL Tridion
squizuk http://twitter.com/squizuk Squiz.NET
streamserve http://twitter.com/streamserve StreamServe
tizra http://twitter.com/tizra Tizra
TYPO3_INFORMER http://twitter.com/TYPO3_INFORMER Typo 3
webworks_com http://twitter.com/webworks_com WebWorks
wordpress http://twitter.com/wordpress WordPress
XeroxCorp http://twitter.com/XeroxCorp Xerox
XMPie http://twitter.com/XMPie XMPie
?>