Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Expression Engine’ kategorin

Plantagen.se släppt på Expression Engine

Skrivet av Martin Edenström On 21 maj 2012

Lagom till våren då alla trädgårdsfantaster tittar fram har Plantagens Plantagen.se gått live. Det blev det lite ovanligare CMS-valet Expression Engine för den ledande kedjan.

Trädgårdskedjan passar även på att skaffa en ny, PHP-baserad e-handel. Enorma laddningstider gör dock att MKSE.com knappt kan testa releasen. Men tanken är att det ska gå att beställa hem 250 olika växtsorter eller köpa för hämtning på närmsta varuhus.

http://www.plantagen.com/Global/StartPage/svensk_logo.jpg

Det är designmässigt en release med feta menyer, webfonts, snabbrullande carusel med kontroller, en sortimentsök som bygger på olika typer av ”spakar” och en chatrobot (!).

Även systersajterna Plantasjen.no och Plantagen.fihar gått live på samma CMS. Även de sajterna hade laddningsproblem under testperioden.

Windindustry.se live på Expression Engine

Skrivet av Martin Edenström On 2 april 2012

SWID Swedish Wind Industry Database med nya sajten Windindustry.se har valt Expression Engine som CMS.

http://www.windindustry.se/images/site/hojdradd2.jpg

Sajten är en affärsportal och söktjänst för den svenska vindbranschen.

Det blev en rätt enkel release med en sökmotor och en dropdown med content från databasen.

EE-förespråkande (en av de minst sagt få i Sverige) Kreation stor bakom formgivning och utveckling på open source CMS:et.

Circus live på Expression Engine CMS

Skrivet av Martin Edenström On 30 mars 2012

Henrik Eklund på  AO media tipsar om att krogen/nöjesetablissemanget Circus med cirkus.se i vinter gått live med Expression Engine som CMS.

http://www.kreation.se/images/sized/site_img/cases/cirkus-480x363.jpg

Några plug-in ska har anpassats för Cirkus för att skapa en evenemangskalender kopplad till restaurangverksamheten med möjlighet att knyta unika menyer knytas till varje enskilt evenemang eller till en specifik speldag. Dessa kan sedan bokas av besökaren i samband med bordsbeställning.

Design och produktion stod Kreation för.

Kokaihop.se valde Magnolia 4.4 Open Source CMS

Skrivet av Martin Edenström On 9 mars 2011

Kokaihop.se svidar om

Ännu en i USA omtalad produkt som då letat sig in i Sverige. Det är Ikachan, Kimmo Björnsson och co. som precis lanserat en ny version av Kokaihop.se nu byggt 100% i Magnolia 4.4 Open Source java CMS. Sajten har runt 160 000 unika besökare i veckan.

Sajten blev rätt trevlig med en massa matbilder i olika storlekar, web fonts, sökning, footer-listningar över mat och grafiska (med reload) populära recept i bildformat i botten. Bloggen vart en tumblr.

Ska ni tänka på och hålla löpande open source-koll på Magnolia i konkurrens med WordPress och Drupal då?

Nej, inte mer än ni ska hålla koll på landskollegan (båda är från Schweiz, liksom java open source’et JahiaTYPO3 eller (även på den amerikanska marknaden rätt framgångsrika) t ex Expression Engine.

Bland Magnolia CMS kunderna syns Navy.com, JBoss, Lovefilm, Texas State University, Eads, Van Lanschot Bankiers och Manatee country. OK referenser, men likväl finns det säkert ett trettiotal open source CMS som kan ståta med liknande kunduppsättningar.

Apoteket skapar iPhone app, apotek-utmanarna väljer CMS

Skrivet av Martin Edenström On 18 maj 2010

Apoteket, alltså det gamla vanliga Apoteket AB och inte någon av uppkomlingarna, släpper sin första iPhone app.

Apotektet vill hjälpa en halvmiljon svenskar i sin smarta mobil med pollenprognoser. Den är baserad på vart användaren geografiskt befinner sig.

Uppkomlingarna ja, de har valt CMS. EPiServer gånger tre samt en Drupal och Expression Engine vart det där:

Så använde Obama Google Website Optimizer för MVT Test

Skrivet av Martin Edenström On 19 mars 2010

Webbanalys har tittat på hur välkända Obama MyBO av Chris Hughes jobbade med Google Website Optimizer (webbplatsoptimeraren) för identifiera förbättringsområdenför att testa alternativa lösningar genom MVT / A/B-testing. Arbetet leddes av Dan Siroker, tidigare anställd hos Google.

Här är fyra exempel på faktiskt content  som ställdes mot varandra i fyra MVT varianter. Det framgår inte vilken som vann men vi vet att t-shirten som erhölls vid medlemskap var attraktiv (undertecknad försökte köpa en inför valspurten, men fanns inte ens att få tag på via eBay, bara kopior). Öppet för spekulation med andra ord.

Utmanare 1

Utmanare 2

Utmanare 3

Utmanare 4

Lars Johansson och Mark Red brukar ha åsikter om att statistisk analys och uppföljning ofta får ta smällen när kunden ska portionera ut sin webbudget (liksom test, liksom projektledning och liksom dokumentation). Men nog är detta ett område som växt de senaste 6-9 månaderna då även svenska kunder börjat inse att det finns stora pengar att optimera fram.

Obamas CMS-val? För de tidigare sajterna, som avhandlas ovan, gällde Expression Engine samt custom .NET. Numera är Drupal American Government CMS standard, med en total webbudget på runt 126 Mkr.

Nysläppt på Expression Engine och version 2.0 på gång

Skrivet av Martin Edenström On 27 oktober 2009

AO Media Design kontaktar MKSE.com och berättar om det senaste, svenska släppet på CMS:et Expression Engine. Handelscity.se, en förbundssite beställd av Handelsanställdas förbund med en del flash har gått live.

AO Media står sedan tidigare bakom ett 30-tal sajter i Expression Engine.

De, tillsammans med andra Expression Engine utvecklare ser fram mot den nya versionen av Expression Engine, Expression Engine 2.0 som släpps i december 2009. Den nya versionen bygger på CodeIgniter motorn och har bl a en ny filhanterare, förbättrad usability och kopplingar till det egna PHP-communityt (open source plugins utveckling).

Open source produkten är inte helt gratis, den kommer kosta $149 – $299.

Vilka väljer Expression Engine i Sverige?

Skrivet av Martin Edenström On 23 oktober 2009

Efter skrivit om CMS ett tag börjar jag inse att marknaden inte är så pass konsoliderad som man kan tro. Det handlar inte om hundratals hemmasnickrade publiceringssystem längre, men de flesta CMS finns representerade även här i Sverige.

Expression Engine har fått en del uppmärksamhet i USA, inte minst då Obamas sajt Change.gov byggdes på plattformen. Men Obama regimen verkar anammmat Drupal som nytt favorit-CMS.

Plattformen har även implementeras på några få ställen i Sverige. Mobil kommunikationsföretaget Ventelo lade sin sajt på Expression Engine, liksom skånska BoDagar 09. Även mindre kunder som BMS Uthyrning i Kalmar och mäklarfirman Pontuz Löfgren ligger på Expression Engine.

Implementationspartner i samtliga fall är Kalmarbaserade AOMedia.

WordPress världens mest användbara CMS enligt NetTutsPlus

Skrivet av Martin Edenström On 2 september 2009

Omtyckta design och IT-rådgivarna på NetTutsPlus har gjort en sammanställning över de CMS de anser har ”a slight edge over the rest”. Eller som sammanställningen kallas, The most usable content management systems.

Vinnare blev, som så ofta de senaste sex månaderna, WordPress. Följt av Drupal och Joomla!.

Här är hela listan:

  1. WordPress (PHP)
  2. Drupal (PHP)
  3. Joomla! (PHP)
  4. ExpressionEngine (PHP)
  5. TextPattern (PHP)
  6. Radiant CMS (Ruby on Rails)
  7. Cushy CMS (SaaS tjänst)
  8. SilverStripe (PHP)
  9. Alfresco (JSP)
  10. TYPOlight

Bland de hundratals kommentarerna som följde artikeln var det intressant att se att så många saknar Modx. Som sagt, populära och ofta open source baserade CMS, är en snabbrörlig värld. På gott och ont.

Barack Obama väljer Drupal för Recovery.gov

Skrivet av Martin Edenström On 20 februari 2009

Det blir CMS när Barack Obama administrationen utvecklar sina webbplatser i februari. Trots ett temporärt äventyp med ASP.NET skräddarsytt. Men inte Expression Engine CMS den här gången. Den nya ekonomiskt fokuserade sajten Recovery.gov ligger på en Drupal. En fantastisk framgång för open source CMS:et.

Recovery.gov kommer bla beskriva de $800 billion US dollars som väntas spenderas i den aktuella ”stimulus bill”.

Drupalgänget är särskilt stolta över att Whitehouse.gov länkar samt att den amerikanska presidenten själv pressenterar Drupal sajten på YouTube.

Recovery org

Samtliga rekommenderade Open Source CMS försvann på två år

Skrivet av Martin Edenström On 14 februari 2009

Drupal och WordPress tar allt mer svensk mark. Fördelarna är många, men som tidigare nämnt bör ert företag/er kund tänka till innan ni helt går över till öppen källkod.

Den mycket snabba rotationen av produkter glöms ofta bort. Drupal, nu i version 6.9, känns som ett tryggt alternativ. Men produkten har egentligen en kort historia. Nya versioner släpps nästan månatligen. Så sent som 2006 pratade ingen om varken Drupal eller WordPress för svenska företagskunder.

Ett talade exempel. Av Internet Worlds 10 rekommenderade open source CMS system i mitten av 2006 används egentligen inget (!) av svenska stora, eller SME företag idag. Visst, delar av Mambo är Joomla!, men en sådan installation 2006 utgjorde ändå ett problem för dess kunder. Och f vågar välja Joomla!. Norska eZ Publish, som ändå få svenskar känner till, skulle kunna vara ett annat undantag. Men de har knappt några svenska framgångar och internationellt är det främst deras kommersiella produkt som lyckats.

Ett år är en kort tid när ett företag blickar tillbaka på sitt CMS-val, men kan samtidigt innebära att vi har Typo3, Expression Engine eller Umbraco som det ”självklara valet av open source CMS”. De mest användarvänligt utvecklade och tekniskt briljanta vinner. Och det går snabbt.

Kunder av kommersiella CMS system verkar faktiskt vara mer trogna sitt CMS plattformsval. Deras cykler är uppskattningsvis på 4-5 år mot 1-2 år. Kanske då mer pengar och därmed förstudier, arbete etc. var inblandat initialt.

Financialstability.gov ny sajt från Obama

Skrivet av edenstrom On 11 februari 2009

USA:s webbtokiga president sedan tre veckor tillbaka, Barack Obama, släpper ännu en sajt. Denna gång för att stilla det amerikanska folket, och oss övriga som påverkas, oro för ekonomin. Sajten ska innehålla dagliga uppdateringar om stimulanspaket, åtgärder och resultat.

Financialstability.gov är ännu inte släppt eller lagd på något CMS, det återstår att se om Obamaregimen kör på skräddarsytt .NET 2.0 igen eller återgår till CMS:et Expression Engine.

Nya Whitehouse.gov har släppts, skriven i ASP.NET och utan CMS. HTML-koden validerar dock ganska bra.

Barack Obamas nya hemsida har samma design som den uppmärksammade kampanjsajten Change.gov (som låg på Expression Engine CMS som nu kastats ut).

Sajten introducerar en vita huset-blogg (utan kommenteringsmöjlighet) samt 6 olika RSS-strömmar, varav en för video.

Förutom av Microsoft ASP.NET 2.0 baseras sajten på en Microsoft IIS 6.0 och JQuery 1.2.6. Här finns mer information om sajtens uppbyggnad.

?>