Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Autonomy Interwoven TeamSite’ kategorin

CMS/CXM spåkula inför 2013, del 1

Skrivet av Martin Edenström On 10 december 2012

http://www.idg.se/polopoly_fs/1.211889.1234531537!imageUploader/1953450855.jpg

CMS Wire och Real story group har släppt sina förutsägelser för 2013.

De lyder som följer, CMS Wire är först ut:

PC:n är den nya mobila enheten
Windows 8 och touch driver på sammanslagningen av mobilt och desktop. Gränser suddas ut    plattformsmässigt. Detta gör att element som ej är kontrollerbara med fingerrörelser måste designas om och bättre stödjas av CMS. En ” universell design” måste till för att styra detta. Dessutom krävs det att CMS fungerar att styra över alla typer av enheter.

Den primära kanalen för CXM är webben
Digitala marknadsaktiviteter förflyttas från nyhetsbrevsutskick och specialsidor till hela webben. CMS 2013 måste kunna sikta in sig på olika målgrupper och leverera smart innehåll baserat på en kundupplevelse.

”CMS är det nya sociala CRM”
CMS tar över kundvårdsdelarna i de allt mer ”sociala CRM:en”, CMS med kundupplevelsefokus och goda möjligheter att identifiera och spara ned kunddata ersätter dessa.

”För stor för att lyckas”
”Drakarna” är illa ute. Att en kombination, en svit av produkter fungerar lika bra blir tydligt. IBM, Oracle, HP m fl väntas tappa ytterligare mark och tvingas till fler nedskrivningar.

”Tjänstebaserade CMS ökar”
Molnet fungerar, SalesForce ifrågasätts inte längre och det kommer inte heller kundenegagemangsfokuserade CMS att göra.

2011 Magic Quadrant for CMS bjöd på några nyheter

Skrivet av Martin Edenström On 18 november 2011

Säsongens 2011 Magic Quadrant for Web Content Management är här, hur placerar sig då ur svenska ögon intressanta aktörer som:

 • EPiServer
 • Drupal
 • SiteCore
 • SDL Tridion
 • Ektron
 • Adobe
 • Oracle
 • OpenText
 • Autonomy
 • eZ
 • e-Spirit

EPiServer fick inte titeln som ”leader”, det gjorde däremot SiteCore, Adobe, Oracle, OpenText, Autonomy och SDL Tridion.

EPiServer fick nöja sig med att vara ”visionary” i årets tabell. Tillsammans med amerikanska konkurrenten Ektron och CoreMedia. GX Software, eZ och tyska e-Spirit är nya på listan. Limelight Clickability, Dynamicweb och Atex hankar sig kvar trots bristande popularitet. IBM’s Web Content Manager 7 och Micrsoft SharePoint kallas ”challengers” i rapporten.

http://webbfeeden.se/wp-content/uploads/2010/08/gartner-logo-150x139.jpg

Så här såg det ut ifjol (även då var EPiServer ”visionary”). Och så här så tabellen ut året dessförinnan, 2009.

Drupal återfinns i andra undersökningar, Som Visionary i 2011 Magic Quadrant for Externally Facing Social Software och Magic Quadrant for Social Software in the Workplace.

Magic Quadrant for Web Content Management har främst varit ett mått som riktiga Fortune 100 företag baserar sitt CMS-val på. Under eller inför krävande och strategiska ramavtalsupphandlingar riktade mot de största, globala CMS-leverantörerna. Men det är även den finaste markören för marknadspositionering och framgång vår bransch har. Reglerna för att vara med är:

 • Intäkter över US$ 10 miljoner
 • Fem års aktivitet i branschen varav ett som global aktör inriktad på expansion
 • Aktiv i två olika branscher med mer än en typ av funktionalitet
 • Bra enterprise referenser
 • Erbjuda standalone produkt, eller ingår i svit av ”standard” WCM funktioner som multi-device leverans, web analytics, multi-site, multilingual etc.
 • Leaders execute well against their current vision and are well positioned for tomorrow.
 • Visionaries understand where the market is going or have a vision for changing market rules, but do not yet execute well.
 • Niche Players focus successfully on a small segment, or are unfocused and do not out-innovate or outperform others.
 • Challengers execute well today or may dominate a large segment, but do not demonstrate an understanding of market direction.

Dock så vill inte Gartner hållas ansvariga, Gartners forskningspublikationer består av yttranden från Gartners forskningsorganisation och bör inte tolkas som uttalanden av fakta. Säger de själva.

iPhone-app, webb-TV och brokig CMS-strategi hos IKEA

Skrivet av Martin Edenström On 10 december 2009

IKEA släpper sin första iPhone-app. Dock enbart för engelsmän. App’en ska fungera som ett ständigt väluppdaterat komplement till den traditionella – och mycket uppskattade – katalogen.

Update: I en pressrelase avslöjas efter publicering att det är EC Software som tagit fram iPhone app’en för IKEA.

IKEA hoppas att bättre närvaro till produkterna ska locka till fler besök i IKEA-butikerna samt ökad e-handel.

En nyhet från möbeljätten är TV.ikea.se med inredningstips och en del sociala funktioner. Vore inte Facebook connect perfekt för denna satsning, för övrigt?

IKEA har förutom en egenutvecklad e-handeln ett helt ”eget verktyg” (custom skrivet i Java) för hemsida och intranät (med delar av Java / Websphere och Interwoven) designat 2009 av bl a Doberman och Gimlet. Men de är utöver det även lemoon® CMS kunder via en utbildningsapplikation för IKEA Säljsystem samt EC Software kunder via en EC Book (publicering av printat material) installation.

Nya Ericsson.com är lanserad

Skrivet av Martin Edenström On 24 november 2009

Svergies stolthet, Ericsson har äntligen lanserat nya Ericsson.com. Projektet har pågått under nästan hela året, som MKSE.com kunde berätta om i mars.

ericsson

Sajten är ovanligt bred, eller rättare sagt tillämpar dynamisk bredd, den är även ganska vit och har försetts med stora/breda menyer med grafiska element. På framsidan roterar en glob med tjänsteerbjudanden (Service Selling) från runt om i världen. Dessa korta budskap går sedan att bläddra mellan (?).

Webb-TV finns hjälpligt med WMA-filer som kräver tre klick för att få fram. Det finns även en del mindre användarvänligt korrekta kopplingar till inköpta flash-kampanjsajter som öppnas i samma fönster. Inte ens bortlänkningen till Facebook meddelas om i förväg.

Ericsson.com kör sedan tidigare Autonomy Interwoven TeamSite. Tittade på nya Intervowen referenser men är osäker om detta projekt ligger kvar på samma / en versionsuppgraderad plattform. Något som vet? Projektet ska ha letts från Sverige.

Autonomy köper Interwoven för 5,4 miljarder

Skrivet av edenstrom On 26 januari 2009

Sökföretaget Autonomy, en av de större sökmotorutvecklarna i världen, köper upp hela Enterprise Content Management företaget Interwoven för omkring 5,42 miljarder SEK.

Affären kallas av ledningen för ”World’s First Comprehensive Manage-In-Place Architecture”. De båda sammanslagna företagen får en bas med över 20 000 kunder. Interwoven stod för 4600 av dessa.

Microsoft köpte norska konkurrenten Fast för exakt ett år sedan. Det kostade Microsoft runt 7,8 miljarder SEK.

Varför köper en sökmotorutvecklare en ECM/WCM (Interwoven Teamsite) aktör? För att bli bättre inom den globala ”legal and compliance” industrin, tydligen.
Det snackas även om att Interwoven är på väg att helt lämna WCM sektorn
, det som i Sverige oftast likställs med CMS sektorn.

Vignette sparkar en femtedel av alla anställda

Skrivet av edenstrom On 15 januari 2009

Enligt CMSWire är det inte kul att vara i den amerikanska CMS-branchen. Anställda sägs upp på både hos det ena och andra bolaget.

Vignette
(en svensk kund är Upsala nya tidning, UNT.se och det är Aftonbladet.se:s tidigare CMS), som nyligen släppt Vignette 7.6, sägs två dagar innan jul ha sagt upp en femtedel av de 600 anställda. Bättre går det tydligen för lokalkonkurrenten
Interwoven.

Interwoven tycker till om MVT testing

Skrivet av edenstrom On 2 september 2008

Mitt första mail från Interwoven landade i morse. Håkan Schön, Sales Engineer, Interwoven Nordic, vill tipsa er läsare om ett effektivt sätt alternativ till A/B testning för att testa webbsidor.

Med MVT testing (Multivariate testing) kan tusentals eller hundratusentals kombinationer av komponenter på en webbsida testas. Det går även att ta fram hur mycket varje del bidragit till en förbättring. Flera olika kombinationer av textbudskap, bilder, färger, filmer eller andra komponenter på sidan kan testas. Komponenter kan löpande flyttas omkring för att strax efter mätas hur användarna reagerat. En användarens geografiska position, tid på dygnet, sökord, operativ system etc. kan även läggas till för att detaljstudera resultatet.

Otippat så har Interwoven en produkt, Optimost, inom MVT testing. Ett bolag som köptes upp i höstas.

Någon negativ upplevelse hos en användare, om de skulle råka se samma sida i flera olika utföranden, ska inte riskeras. I alla fall inte med Interwoven Optimost då avstyr det per användare direkt i produkten.

Det här låter dyrt, tror inte MVT-kunden Lovefilm lokalt skulle haft råd med MVT. I Sverige gick Lovefilm -19 Mkr på en omsättning på 57 Mkr.

Seminarium om CMS analys och optimering

Skrivet av edenstrom On 2 september 2008

Inom kort hålls ett analys/optimeringsseminarium som till stor del riktar sig till den svenska CMS marknaden. Arrangör är Interwoven och Webtrends. Delta Airlines och Lovefilm kommer bl a berätta om hur de använder sig av MVT (Multivariate testing).

Det äger rum i Stockholm den 10:e September och i Köpenhamn dagen efter.

eContentmag 2007 EContent 100 List

Skrivet av edenstrom On 19 december 2007

Drupal, eZ Systems, Liferay, Open Text (RedDot), Interwoven, Sitecore, Vignette, Plone, Mondosoft, Automattic (WordPress) och Microsoft (Sharepoint) finns med. EPiServer, Polopoly och Escenic gör det inte.
Winners
Vi talar om eContentmag’s 2007 EContent 100 Lista över de 100 viktigaste aktörerna inom CMS och content.

?>