Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘IBM Lotus Notes’ kategorin

LO.se och IF Metall släpper responsiva lösningar på Lotus Notes

Skrivet av Martin Edenström On 19 maj 2014

Byrån DL2 i Stockholm jobbar helst med Drupal CMS och offentlig sektor. Men de största kunderna återfinns faktiskt på utdaterade Lotus Notes webbhanteringslösningar.

Den ena är IF Metall som nyss faktiskt lanserat en ny design och helt responsiv sajt, men däremot inte fixat en modernare plattform för webben. De ligger kvar på Notes. Och även högaktuella kunden LO.se ligger fortfarande kvar på samma uråldriga Lotus Notes-lösning, trots ny webbdesign.

IF Metall organiserar den svenska industrin och har cirka 325 000 medlemmar. Av dessa är cirka 265 000 yrkesverksamma och 22 % av medlemmarna är kvinnor. Därmed är IF Metall det tredje största kvinnoförbundet inom LO. 15 procent är under 30 år och cirka en fjärdedel av medlemmarna har utländsk bakgrund.

Web Service Award har gett ut 2014 års första rapport med status kring Sveriges intranät.

EPiServer är Sveriges vanligaste CMS för intranät och har nu 42% (upp från 36%) av de svarande som kunder. SharePoint är tvåa med 22%, SiteVision är tre med 2% fler kunder, 12%. Lotus Notes har fortfarande 3% av de svarande som intranätbas.

De 321 som svarat på frågorna berättar vidare att:

 • 44 % tycker att deras intranät är välstrukturerat och..
 • ..enbart 38 % som är nöjda med sökfunktionen. Vilket lett till att:
 • 50 % jobbar med att förbättra för användarna att hitta på intranätet. Trots att:
 • Bara 43 % får uppmuntran och prio av sin företags- eller organisationsledning i jobbat med intranätet.

Hela 57 % kommer att strukturera om intranätet i år, hälften kommer att byta design och 46 % kommer att göra om intranätet helt eller utveckla nya funktioner. 2014 kommer 44 % att arbeta med att ta fram en mobilversion av intranätet. Samt arbetet med att göra intranätet mer socialt fortsätter.

Web Service Award är även själva live på en ny WordPress CMS.

Fler upplever ökat engagemang med video på intranätet

Skrivet av Martin Edenström On 19 juni 2013

Screen9 har seglat upp som en favorit för att producera internt, rörligt innehåll riktat mot olika inbjudna målgrupper som t ex egna medarbetare.

De föredras framför konkurrenter som t ex Qbrick, 23Video, Streamio och gratistjänster som Vimeo eller Youtube för ändamålet.

Screen9 Online Video Platform

På intranät-evenemang som Smarta Intranät 2013 och Nordic Intranet Summit tidigare i år har kunderna Stadium och Electrolux stått på scen för att prata om det ökade engagemang rörligt innehåll på intranätet kan ge:

 • Stadium har en Screen9 Online Video Platform kallad Actiweb (av Cloud Nine) för att sköta medarbetarutbildningar samt sprida inspirerade material till alla anställda.
 • Ralf Larsson, Director Online Employee Engagement and Development på Electrolux är även en Screen9 kund. Ralf ansvarar bl a för Egate, en iPad-anpassad lösning för internkommunikation och materialdistribution baserad på IBM Connections inbyggda tabletstöd. Den är i sin tur kopplad mot den interna EPiServer-upprättning Electrolux haft sedan länge, kopplad mot Microsoft Sharepoint.
 • Arla är de senaste att skapa en Screen9 Play satsning (av Creuna). Den lanserades förra veckan och ska erbjuda ”Arlas filmskatt” av reklamfilmer, inspirerande matlagning och historiska filmklipp.

Alla MKSE nyheter om val och lösningsförslag kring streaming hittar ni här.

MRM Stockholm uppdaterar Statoil.se

Skrivet av Martin Edenström On 4 juni 2013

Statoil.se, som fortfarande återfinns på en rätt utdaterad IBM WebSphere Frontlet lösning, har uppdaterat hyrbilsflödet inför sommaren.

http://www.statoil.se/cs/CMS/Solros/img/group.auto.liten.big.png

Det är en MRM Stockholm produktion där bil- lastbil och släpbokningen förenklats på en ny hyrbilssajt. Den jobbar med ikonifierade hyrobjekt, stora datumväljare och en aningen komprimerade Google Maps med Statoil-pins. Den senare måste dock zoomas in så pass på liten yta att de få klicken innan till slut fyrdubblats i alla fall.

Vid vald station sker selektion på samma sida. En bokningssida med större bilbilder och tydlig prisinformation. Bra.

Lanseringen kommer samtidigt som en ny kampanj för sommarbilar. Det ska även finnas några fler Statoil.se uppdateringar.

Så blir Handelsbankens nya internetbank

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2013

handelsbanken cms

Se där, en bank som kanske inte kastat bort miljardbelopp på sin re-design och sitt plattformsbyte? Ofta aningen mer försiktiga Handelsbanken presenterar en helt ny design för första gången på kanske fjorton år (se bild från Netscape Navigator)shb internetbank

Handelsbanken arbetar med att toppnavigeringsplacera en hel del innehåll (tidigare i en omfattande vänstermeny), att automatiskt dölja passiva navigeringsval (bra) och att skapa högerställda ikoner för kommunikation med banken. Men har inte vågat ändra ett dyft (!) i räkningsbetalflödet.

Dessa designförändringar har delvis rullats ut för vissa tjänster inom SHB.

SHB har nyligen även aktiverat sin, Danske bank, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank/Sparbankernas nya mobilbetaltjänst Swish samt har lanserat uppdaterade Android, iPhone och iPad appar.

Handelsbanken kör Lotus Notes sidor, en äldre custom.NET lösning och har en med SDL Tridion (.NET) lösning. 2011 öppnade banken upp ett API. Cybercom är en av mobilleverantörna till SHB.

Det är många banker som gör om under 2013. Snart väntas Avanza på Adobe CQ5 och även SEB, Nordea och Skandiabanken gör om sina sajter.

750 Mkr i sjön då SEB ville ha internetbank i java

Skrivet av Martin Edenström On 1 februari 2013

IDG skriver att SEB:s misslyckade banksystembyte, som kallats en av 10-talets största IT-floppar, innebär att hela 750 Mkr utvecklingstimmar är gjorda i onödan och nu kastas i sjön.

http://www.ibm.com/smarterplanet/global/images/se__sv_se__banking__video_cut2__364x240.jpg

I projektet SEB One IT Roadmap var en ny internetbank baserad på java en viktig del. Där skulle IBM:s system som omtalade ”Smarter Commerce”/IBM WebSphere bli viktiga beståndsdelar.

SEB skulle byta ut sin nuvarande internetbank som är baserad på en custom .NET lösning. Men det projektet misslyckades alltså till den grad att alla javautvecklingstimmar måste anses som onödiga.

Nordea har för sina internetbank-miljarder nyligen valt att stanna på sin .NET lösning som de istället utökar med en SDL Tridion CXM. Skandiabanken har internetbank i EPiServer CMS (.NET) och Ikanobanken Sitecore CMS (.NET). Handelsbanken kör en äldre custom .NET lösning, även om de samtidigt jobbat med SDL Tridion (.NET) i mindre projekt sedan 2009.

IBM lägger ned svensk e-handelssatsning?

Skrivet av Martin Edenström On 11 januari 2013

MKSE får tips om att det internt hos IBM Software Group nyligen beslutats om att lägga ned den svenska e-handelssatsningen.

http://www-03.ibm.com/systems/resources/systems_info_x86servers_ex5_SW_marks_170x105_r.jpg

IBM ska enligt uppgift ge upp sin nordiska ”Smarter Commerce” satsning som innefattar IBM WebSphere Commere och Sterling Commerce på grund av uteblivna affärer på nordisk basis.

Detta ska samtidigt innebära att samtliga runt 50 personer får söka nya jobb. De knöts till denna satsning för ca 2 år sedan.

CMS/CXM spåkula inför 2013, del 1

Skrivet av Martin Edenström On 10 december 2012

http://www.idg.se/polopoly_fs/1.211889.1234531537!imageUploader/1953450855.jpg

CMS Wire och Real story group har släppt sina förutsägelser för 2013.

De lyder som följer, CMS Wire är först ut:

PC:n är den nya mobila enheten
Windows 8 och touch driver på sammanslagningen av mobilt och desktop. Gränser suddas ut    plattformsmässigt. Detta gör att element som ej är kontrollerbara med fingerrörelser måste designas om och bättre stödjas av CMS. En ” universell design” måste till för att styra detta. Dessutom krävs det att CMS fungerar att styra över alla typer av enheter.

Den primära kanalen för CXM är webben
Digitala marknadsaktiviteter förflyttas från nyhetsbrevsutskick och specialsidor till hela webben. CMS 2013 måste kunna sikta in sig på olika målgrupper och leverera smart innehåll baserat på en kundupplevelse.

”CMS är det nya sociala CRM”
CMS tar över kundvårdsdelarna i de allt mer ”sociala CRM:en”, CMS med kundupplevelsefokus och goda möjligheter att identifiera och spara ned kunddata ersätter dessa.

”För stor för att lyckas”
”Drakarna” är illa ute. Att en kombination, en svit av produkter fungerar lika bra blir tydligt. IBM, Oracle, HP m fl väntas tappa ytterligare mark och tvingas till fler nedskrivningar.

”Tjänstebaserade CMS ökar”
Molnet fungerar, SalesForce ifrågasätts inte längre och det kommer inte heller kundenegagemangsfokuserade CMS att göra.

Världens ledare inom B2C e-handel enligt Forrester

Skrivet av Martin Edenström On 23 oktober 2012


De senaste rapporterna om ledande e-handlare världen över från Forrester är ute. I The Forrester Wave™: B2C Commerce Suites, Q3 2012 återfinns

Och bedöms efter:

 • CURRENT OFFERING
  Solution architecture
  Technology architecture
  Multisite management
  Multiple device/touchpoint support
  Catalog, product content,
  and site content management
  B2C eCommerce features
  Marketing tools
  Customer account management
  Customer service
  Order management
  Reporting and analytics
  Security
  Community and social commerce
  Globalization/internationalization
  Professional services
 • STRATEGY
  Product road map
  Planned B2C enhancements
  (next 24 months)
  Target market and B2C focus
  Key technology partners and
  channel strategy
  Commerce service providers
  Cost of ownership
 • MARKET PRESENCE
  Installed base for this version of
  the product
  New customers (past 12 months)
  Revenue
  Revenue growth
  Financial resources

IBM, hybris och Oracle ansågs som leaders inom B2C Commerce Suites. Dessutom frågas 150 beställare om deras syn på marknaden, vilket ser ljust ut (se övre bild).

MediaMarkt bygger svensk e-handel på Enferno

Skrivet av Martin Edenström On 10 maj 2012

Prissättningsfokuserade Enferno har en enormt fin, kanske den bästa någonsin, vecka med ytterligare en referens i världsklass.

Efter Tradera-caset bekräftas det nu för MKSE.com att elektronikgiganten svenska MediaMarkt väljer Enferno STORM e-handel för den kommande e-handeln. Det sägs att projektledare och utvecklare hämtas Enferno-partners som Connecta, Sigma och Logica.

Projektet har startat och därmed frångås den centrala strategi inom MediaMarkt med delägande butikschefer som fram till i vintras trodde på en tyskt, centralt styrd webbshop (vilken lutade åt Media Markt Schweiz val e-Spirit FirstSpirit CMS med en bakomliggande IBM WebSphere Commerce).

Moderbolaget Media-Saturn får se svenska MediaMarkt göra sin egen grej i år. Och sedan återstår att se om deras kommande e-handelslösning införlivas någon gång 2013-2014.

MKSE.com publicerade dessa rykten redan i november 2011, men nu är de bekräftade. Projektet ska pågått några månader.

Valet av CMS i Japan förbryllar

Skrivet av Martin Edenström On 26 januari 2012

CMS Crawler meddelar MKSE.com att de precis har spindlat klart första delarna av de japanska valen av CMS. Resultatet blev rätt otippat.

http://msweettreats.files.wordpress.com/2011/03/japan_flag2.jpg

Statistiken från Publishing tool statistics for Japan visar att IBM WebSphere leder nationellt sett. Följt av det mycket mer globala CMS-valet WordPress CMS samt därefter Movable Type.

Frontpage har fortfarande ett starkt grepp om Japan liksom Adobe GoLive. Joomla! och Drupal har blott 2 respektive 1 procents täckning i landet. Mångdubbelt slagna av Xoops CMS.

CMS Marknadsandel i procent
IBM WebSphere 49.88
WordPress 19.31
Movable Type 7.48
XOOPS 5.24
FrontPage 4.81
Adobe GoLive 3.62
Joomla! 2.05
Drupal 1.00

Getinge valde EPiServer CMS, SiteCore ut i sista vändan

Skrivet av Martin Edenström On 11 januari 2012

Getinge väljer EPiServer CMS 6 för sin kommande externwebb. Bolaget är en svensk industribjässe med en omsättning på runt 22,3 miljarder och de ska bli kul att se resultatet senare i år.

Med i slutet av upphandlingen var SiteCore CMS, som denna gång representerades av en stor, ny svensk partner.

Men då de blev #2 återupprepar sig därmed historien med beställare föredrar det extremlokala vid det slugiltiga valet av CMS-plattform.

Trots att Getinge härrör från Halmstad, det vill en aning närmare SiteCores hemmastarka, skånska trakter. Och trots att produkten har en hel del funktionalitet som inte EPiServer briljerar inom, funktionalitet som säkert skulle passa en global kund som Getinge mycket väl.

Här finns mer om vad som gör att de slutgiltiga besluten kring CMS-utvärdering och val av plattform fattas (se Prezi slide #90).

Getinge är sedan tidigare IBM Lotus Notes kund (via Mogul) för interna och externa system.

Sandvik.com landar snart på EPiServer CMS

Skrivet av Martin Edenström On 5 december 2011

MKSE.com får tips inifrån Sandvik som berättar att inte bara dotterbolag som är på väg mot EPiServer CMS.

Modersajten Sandvik.com, fick i ett typiskt ”re-designas enbart för att det verkar så jobbigt att byta plattform samtidigt” ny skrud i somras. Det var inte bra med frames och allmänt utdaterade tekniska lösningar. Men nu tas ett helhetsgrepp och även modersajten ska över på EPiServer CMS.

Sandvik Group ska mest sett problem i en flytt från det nuvarande IBM Lotus Notes dokumenthanteringssystemet som driftar externwebben. Notes har fungerat som webbplattform i snart ett decennium och Notes används givetvis även som plattform för mail och andra system inom Sandvik.

Internt ska en dialog kring att byta ut Notes som webbplattform ha pågått i mer än tre år, ända sedan 2008.

Sandvik Materials Technology fasar äntligen ut Lotus Notes för EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 30 november 2011

Nu släpps äntligen ett nytt Sandvik projekt från NetRelations. Det har blivit rätt långa ledtider mellan releaserna efter att NetRelations berättade om prestigekontot vintern 2009. Floppiga Sandvik.com från i fjol på Lotus Notes räknas inte in i detta åtagande.

NetRelations har nu hjälpt Sandvik Materials Technology att byta ut samma gamla Lotus Notes som modersajten dras med. Den ersätts av en modernare EPiServer CMS på smt.sandvik.com. Nyheterna är en ny sektion för material datasheets med helt ny sökmotor och PDF-konvertering. Samt en del nytt inom application och corrosion table.

Det blev tydlig, trevlig design och animerade, horisontellt och vertikalt uppdelade carouseller för delar av erbjudandet. Det används även Google Translate översättningar (samt länkar till ej omgjorda lokala SMT-sajter), direktlänkar till telefoni (bra!), rätt vanliga delaknappar och flikar för produktinformation på respektive sida.

Joakim Karlström och Lars Friman beställde.

http://www.smt.sandvik.com/PageFiles/44203/new_smt_site.jpg

 

2011 Magic Quadrant for CMS bjöd på några nyheter

Skrivet av Martin Edenström On 18 november 2011

Säsongens 2011 Magic Quadrant for Web Content Management är här, hur placerar sig då ur svenska ögon intressanta aktörer som:

 • EPiServer
 • Drupal
 • SiteCore
 • SDL Tridion
 • Ektron
 • Adobe
 • Oracle
 • OpenText
 • Autonomy
 • eZ
 • e-Spirit

EPiServer fick inte titeln som ”leader”, det gjorde däremot SiteCore, Adobe, Oracle, OpenText, Autonomy och SDL Tridion.

EPiServer fick nöja sig med att vara ”visionary” i årets tabell. Tillsammans med amerikanska konkurrenten Ektron och CoreMedia. GX Software, eZ och tyska e-Spirit är nya på listan. Limelight Clickability, Dynamicweb och Atex hankar sig kvar trots bristande popularitet. IBM’s Web Content Manager 7 och Micrsoft SharePoint kallas ”challengers” i rapporten.

http://webbfeeden.se/wp-content/uploads/2010/08/gartner-logo-150x139.jpg

Så här såg det ut ifjol (även då var EPiServer ”visionary”). Och så här så tabellen ut året dessförinnan, 2009.

Drupal återfinns i andra undersökningar, Som Visionary i 2011 Magic Quadrant for Externally Facing Social Software och Magic Quadrant for Social Software in the Workplace.

Magic Quadrant for Web Content Management har främst varit ett mått som riktiga Fortune 100 företag baserar sitt CMS-val på. Under eller inför krävande och strategiska ramavtalsupphandlingar riktade mot de största, globala CMS-leverantörerna. Men det är även den finaste markören för marknadspositionering och framgång vår bransch har. Reglerna för att vara med är:

 • Intäkter över US$ 10 miljoner
 • Fem års aktivitet i branschen varav ett som global aktör inriktad på expansion
 • Aktiv i två olika branscher med mer än en typ av funktionalitet
 • Bra enterprise referenser
 • Erbjuda standalone produkt, eller ingår i svit av ”standard” WCM funktioner som multi-device leverans, web analytics, multi-site, multilingual etc.
 • Leaders execute well against their current vision and are well positioned for tomorrow.
 • Visionaries understand where the market is going or have a vision for changing market rules, but do not yet execute well.
 • Niche Players focus successfully on a small segment, or are unfocused and do not out-innovate or outperform others.
 • Challengers execute well today or may dominate a large segment, but do not demonstrate an understanding of market direction.

Dock så vill inte Gartner hållas ansvariga, Gartners forskningspublikationer består av yttranden från Gartners forskningsorganisation och bör inte tolkas som uttalanden av fakta. Säger de själva.

?>