Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Open Text Web Solutions’ kategorin

Eurest kastar ut EPiServer för Open Text Web Solutions 10

Skrivet av Martin Edenström On 29 juli 2014

Eurest har valt att kasta ut sin tidigare EPiServer CMS för en Open Text Web Solutions 10.1 upprättning för koncernens olika sajter.

Den nya sajten är inte responsiv men använder egna typsnitt, flerspråksval, en intigritetskränkande (?) AddThis samt en fixerad toppbar.

Compass Group är en världsledande leverantör av måltidsservice och supporttjänster. Den svenska verksamheten drivs under varumärkena Eurest, Eurest Services, Medirest och Chartwells. Eurest förser främst företag, universitet och högskolor samt konferensanläggningar med måltidslösningar.

Bäst på Digital Experience enligt Forrester. Fyra sticker ut

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Update: Forrester har även de presenterat en av årets ”waves”, återkommande genomgångar av CXM-aktörernas nuläge och framtidsutsikter.

På ett och annat sätt är den första rapporten av sitt slag rena döden för klassiska CMS-aktörer.

I premiärutgåvan av Forrester Wave for Digital Experience Delivery Platforms andra kvartalet 2014 återfinns däremot ingen namngiven ledare. Det är nämnvärt att ingen spelare alls anses kommit tillräckligt långt inom CXM-förvärv, integrationer och samarbeten för att hamna i den delen av översikten, enligt Forrester.

De som bedömdes var Acquia, Adobe, Demandware, Digital River, HP Autonomy, SAP hybris, IBM, Intershop, OpenText, Oracle, Salesforce.com, SDL och Sitecore.

De som ligger bäst till inom Digital Experience är Adobe och SAP hybris. De rankas som pionjärer som kan erbjuda det mest kompletta lösningserbjudandet. De följs av aktörerna IBM och Sitecore som inte ligger så många steg efter, enligt Forrester.

Anledningen till att ingen är en ledare är att ingen av lösningarna är att anse som att de fungerar fullt ut och idag kan erbjuda en komplett kedja. Följande är andra åsikter från rapporten om de fyra som sticker ut.

  1. Adobe anses erbjuda WCM, DAM, targeting och social i sitt ”marketing cloud” med analys, media optimization och campaign management. Att det saknas e-handel anses som ett avbräck. Ett välkänt sådant för Adobe som ”partnat” hårt inom området och säkert inte skrattade ihjäl sig den dag de förlorade (?) budstriden om hybris.
  2. SAP hybris är stora inom e-handel och anses även kunna erbjuda WCM, product information management, analys, test och optimisering (gör de?). SAP hybris saknar social och DAM.
  3. Sitecore är stora inom WCM och digital marketing samt erbjuder email och campaign hantering, personalisering, test, optimisering och sociala egenskaper. På ett integrerat sätt. Måste bättre integrera förvärvet CommerceServer.net. Forrester tycker Sitecore behöver bli bättre på att ta in tredjepartsdata.
  4. IBM har på kort tid stärkt  sitt erbjudande genom förvärv som Coremetrics, Sterling Commerce och Unica. Samt Silverpop (som lustigt nog inte nämns). IBM har ett portal erbjudande som innehåller analys och vissa marketing tools. IBM behöver skärpa sig inom gemensamma gränssnitt, innehållshantering, presentation och personalisering samt optimisering.

Skrämmande för svenska EPiServer att de inte ens rankade till undersökningen och skrämmande generellt för alla CMS-aktörer att e-handelsleverantörerna (Intershop, hybris, Demandware, IBM Websphere etc.) i ett nafs anses vara tillräckligt starka inom innehållshanteringsbitarna á la CMS för att kunna ranka högt i denna typ av rapport.

Det kommer bli mycket svårt för CMS-aktörer att sälja licenser parallellt med skiftande eller befintliga e-handelslicenser då analysinstitut som Forrester ser på totalerbjudandet på detta sätt.

Det närmsta en liknande lista som presenterats tidigare var Info-Tech Research Group Lead Management Evaluation lista. Den toppades däremot inte av Forresters ”vinnare”, utan i fallande ordning SilverpopSalesforce Pardot/ExactTarget och Marketo.

SJ satsar på OpenText och JDA Demand

Skrivet av Martin Edenström On 22 april 2014

Svenska Opentext har en ny, större dokumenthanterings- och informationssystemskund i svenska SJ.

De har valt att gå så pass långt att de använder sitt nya system även för delar av prishanteringen, tillsammans med nya installationer av JDA Demand Sales Forecasting och JDA Rail Price Optimizer.

JDA demand

Systemen ersätter en tidigare, mer fastprisskapande egenhändigt byggd lösning. Den som även till stor del är dagens Polopolyramverkswrappade, webbtillgängliga upprättning.

Projektet är dock en aning utdraget, det startade redan för 18 månader sedan.

Det ska vara en av anledningarna till att även SJ.se Adobe AEM projektet försenats i två år.

Vattenfall köper webb för 4 Mkr av XLENT

Skrivet av Martin Edenström On 7 november 2013

Vattenfall har valt ut en ny leverantör då de ska porta och troligtvis byta ut sin gamla Open Text Red Dot 9 CMS-lösning. Det blev XLENT i Stockholm som gick vinnande ut ur upphandligen.

Hela åtagandet värderas till 4 Mkr bara det första året. XLENT säger att de även konsultar på EPiServer, Atex Polopoly, Sitevision, WordPress, Drupal och Joomla!.

Vattenfall låg ända till 2006 faktiskt på en Microsoft Frontpage 6.0 / FrontPage 2003 CMS lösning. De uppgraderade under 2005-2006 till en tysk Open Text Gauss CMS, vilken sedan vidareuppgraderats till dagens CMS. De har även några äldre EPiServer licenser från mitten av 00-talet i koncernen.

Vattenfall har tidigare haft Fröjd, Starsky och just XLENT (koncernintranätet) som leverantörer.

OpenText köper upp Cordys för 214 miljoner

Skrivet av Martin Edenström On 21 augusti 2013

OpenText har bestämt sig för att haka på Oracles och Adobes uppköpshysteri. De har i dagarna slutfört förvärvet av Cordys för att kunna erbjuda ett integrerat, nytt typ av BPM och Information Management stöd.

http://www.cordys.com/cordyscms_sites/objects/2d6122ad2dbf70e45664a7c8c517bb01/enterprise_thumbnail.png

OpenText CEO Mark J. Barrenechea sade att nu kan OpenText erbjuda ett fulländat:

Native cloud-baserad BPM plattform och PaaS med cloud orchestration, integration ESB, regelmotor, affärsövervakning, sociala och mobila gränssnitt och egen applikationsutvecklingsmiljö. Allt från en enda tillverkare och plattform.”

För omkring 214 miljoner SEK får de det holländska bolagets kompetens och produkter inom sin egen sfär.

 

 

 

e-Spirit Forrester

Det var ett tag sedan vi fick nyheter från tidigare så förvärvs- och etableringsaggressiva amerikanska mjukvarujätten Open Text. Under åren 2006-2010 storsatsade bolaget på CMS med flera förvärv och lokalkontorsetableringar.

Open Text WEM 8.5

Det fåtal kunder som finns kvar i Sverige har sedan dess minst sagt börjat tvivla. En teknisk webbchef hos en av användarna som finns kvar har meddelat MKSE tidigare i år att uppdateringarna som visades upp under slutet av 2012:

”- Var rent utsagt pinsamma och låg år efter konkurrenterna. En framtid på Open Text Web Solutions plattformen finns inte.”

Open Text Web Solutions har även förpassats till MKSE ”inaktiva lista” under 2012.

Men nu kommer senaste, CEM-fokuserade (Open Texts variant av CXM) Open Text WEM 8.5, basunerar rekryten Kevin Cochrane från Adobe ut.

Men det är ingen ”lead” gänget tar med prioriterade produktnyheter som:

Där funktionerna inte är uppenbara, kring t ex ”targeting” handlar Open Texts nya motor om ”en egen motor för segmentering och targeting regelsättning som ska hjälpa marknadsförare att kombinera innehåll från sociala media för en anpassad målgruppsanpassning”.

Open Text WEM är liksom de flesta amerikanska produkt-bundles en knepig historia att lista ut hur de förhåller sig till varandra och vad som går att köpa loss fritt, men Open Text klassiska CMS Open Text WSM 11.1 (Web Site Management) baserad främst på RedDot CMS går fortfarande att köpa och är troligtvis en stor del för att få till WEM.

Vad GÖR Proffice med sina sajter?

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2013

Proffice och DFind verkar hamnat i någon form av limbo med sina webbsystemval under 00- och 10-talet.

De måste påfresta sina möjliga, och ack så viktiga, dagliga konverteringar i stor grad med en minst sagt hopplös webbsetup.

proffice dfind cms system

Det är en numera den australiensiska Silverlight-lösningen FastTrack (!) som centralt används för att hantera själva hjärtat på sajten: Självservicedelen där alla kunder, jobbsökande och konsulter ska in.

På Proffice.se och Dfind.se går det per idag till som följer:

  • Efter en enorm väntetid på att plugin’et ska installeras alternativt hittas av webbläsaren (ej redo för smart phone/tablet) och laddas in kommer några..
  • ..lustiga animationer som fladdrar förbi. Nu finns det bara möjligheten att återställa sitt kontolösenord. Ingen information ges om användarnamnformat eller om rätt användarnamn angavs. Det går ej att skapa konto i denna vy (det gör man via en annan länk ”uppe till höger” på en annan sida enligt hjälpsektionen, som säkert har mycket att göra). För kännedom finns det även en helt annan hjälpsektion som dyker upp ibland.
  • Efter en inloggning öppnas lösningen upp i ännu en pop-up, som försetts med grafiska stödtexter som går att stänga ned med kryssruta under popup’ens kryssruta (!).
  • Skulle man mot alla odds hamna på registreringen så leder den efter samma grafiska hjälpttexter till ett Silverlight-formulär med 10 tvingade fält (!).

Det finns dessutom helt annorlunda, HTML-baserade formulär för andra delar av samma talent management system. Inte helt optimalt för igenkänningen bland användare.  Men de har samma ”trevliga” popup’s där informationtexter öppnas upp som bilder (!).

Alla system är inte heller ersatta av denna lustiga Silverlight-lösning. Flera gamla system verkar leva vidare. Som t ex gamla Kenexa Brassring talent mangement, delvis en VB-lösning, som ligger kvar för t ex vissa nyhetsbrevsutskick.

Inte ens FastTrack själva verkar vilja associeras med Silverlight längre.

Proffice tog för ett tag sedan beslut om att bygga sina webblösningar på EPiServer CMS 6 med Capesand. Men den lösningen verkar främst fungera som ett yttre skal för att hålla ihop den minst sagt brokiga webbsfären.

Lösningen Proffice.se körde innan var inte mycket bättre den. För externwebb- extrawebbar och intranät användes en impopulär Open Text RedDot SaaS system med en iFrame’ad Brassring talent management.

Tele2 Comviq live på Magento e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 20 december 2012

Tele2 Comviq med comviq.se fortsätter sin plattformsresa 2011/2012 som inkluderar/inkluderat Open Text Web Solutions, custom e-handel, WordPress och en gammal litium.

comviq.se magento

Precis innan årsskiftet lyfts senaste plattformsvalet fram, en PHP Magento e-handel. I upphandlingen var även Tele2 intresserade av EPiServer Commerce.

Comviq.se har redan gått live på den Ukraina-producerade Magenton. MKSE får veta att inom kort kommer även hela webbutik-domänen att flyttas över till samma offshore utvecklade Magento lösning. Den väntas även kontrollera hela comviq.se i ett påföljande projekt under 2013.

Vad har använts från eBays internationellt framgångsrika förvärv än så länge då? Det är fixerad topp-header med varukorgsinformation, tydlig hjälp med shopping över telefon visuell, kampanjkodsstöd, ”visa beställning” i utfällt lager, personnummer köp samt enklare färgval på produktlistningen.

Comviq har även bytt ut en gammal Artificial Solutions assistent mot en amerikansk LiveChat chatt.

Magento e-handelskompetens har fortfarande inte riktigt tagit fart i Sverige. Liksom WordPress och fortfarande Drupal saknas riktigt senior PHP/integration/enterprise-erfarenhet. De största Magento-partnerna i landet är fortfarande små bolag. Tele2 valde att lösa detta med att ta in konsultkompetensen från låglöneländer.

Tele2 ser även över sina partners (Cloud Nine och F&B/Happy). De har även tidigare jobbat med Ottoboni.

Är ert CMS en Complex, Mid-Range eller Simpler produkt?

Skrivet av Martin Edenström On 24 oktober 2012

Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts

Skrivet av Martin Edenström On 17 september 2012

Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2012 har släppts. I en tid av revolutioner som CXM är det förvånansvärt få förändringar. Men så brukar det se ut när kvadranten kommer:

Drupals intressebolag Acquia har letat sig in bland Visionaies och både eZ och EPiServer har flyttats någon centimenter uppåt horisontellt i nivån ”ability to execute”. Adobe, SDL och OpenText ligger på precis samma plats som året innan.

Ektron har lämnat EPiServer bakom sig i Visionaries för att bli en Leader och HP är ny leader (genom Autonomy förvärvet). Atex och Dynamicweb behöll sina positioner. I Sverige osynliga aktörer som CoreMedia, GX, Limelight och Squiz ligger kvar i Magic Quadranten. Percussion och Alterian (genom SDL förvärvet) är de som fått lämna.

Agile Contents
Agility
Alkacon Software
Automattic (WordPress)
Bricolage
Bridgeline Digital
Concrete CMS
Conet Technologies
Contao
Content Management
contentXXL
CrownPeak
deltatre
dotCMS
DotNetNuke
EidosMedia
Elcom Technology
Element Fusion
Enonic
Hannon Hill
Hippo
Idea Futura
Imperia
Infopark
Ingeniux
Jadu
Jahia
Jalios
Joomla
Kentico Software
Liferay
Litium
Magnolia International
Mambo Foundation
MarkLogic
NetReach
OmniUpdate
Orchard
PaperThin
Percussion
Plone Foundation
pTools
Roxen Internet Software
RSI Content Solutions
salesforce.com
SAP
Seneca
Silverpeas
site-supply
Systems Alliance
Telerik
Terminalfour
Typo3 Association
VDD IQware
Vizrt
Vyre
Zope

..hamnade alla utanför magic quadrant i år igen.

 

Här kan ni jämföra de olika resultaten 2009-2012:

http://www.mkse.com/wp-content/uploads/Magic-Quadrant-for-Web-Content-Management.jpghttp://www.mkse.com/wp-content/uploads/magic-quadrant-for-web-cont.jpg

Xlent bakom EPiServer för ABF och Vattenfall

Skrivet av Martin Edenström On 16 augusti 2012

Xlent har under våren och sommaren jobbat vidare med några nya kunder på bland annat EPiServer CMS. Dels är det ABF som fått en ny EPiServer CMS/portal, community och intranät-lösning med SiteSeeker sökmotor levererad av företagets Stockholmsbaserade Business Integration-division i samarbete med EPiServer-experter från Nansen.

Det andra projektet gänget gärna berättar om är ett större koncernintranät för Open Text RedDot (externwebb) kunden Vattenfall.http://www.xlent.se/sites/default/files/styles/large/public/startVattenfall5.png

Birgitta Ekman-Lissgärde, Head of Internal web Vattenfall, beställde den intranätlösningen.

OpenText presenterar Web Experience Management

Skrivet av Martin Edenström On 19 mars 2012

http://resources1.mynewsdesk.com/files/9720d76f101f49fc5994ef5e8b409818/resources/ResourceLogotype/thumbnails/logo_ot2011_small.gif

Open Text har lagt till CXM, eller OpenText Web Experience Management som de kallar det, till sitt CMS-erbjudande. Det är främst tidigare produkten OpenText Online Marketing som fått tillägg.

http://www.opentext.com/2/web_and_social_analytics_2.png

Det mest nyskapande i nya OpenText Online Marketing är att det på ett tydligt sätt går att mäta ROI på nya CXM investeringar direkt i verktyget.

Produkten finns även i paketet OpenText ECM Suite som är en del av gamla Vignette förvärvet.

Udda fågel inom Drupal kniper flera stora referenser

Skrivet av Martin Edenström On 30 januari 2012

VD Jonas Winzells Alert IR, fokuserade på finansiell information på internet, har på kort tid seglat upp som den svenska Drupal-konsult med klart mest lysande referenser.

https://wpyadmin.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/16/00/48/alertlogo-small.jpg

Göteborgsföretaget presenterar nu ännu fler Drupal-webbplatser för välkända varumärken och kunder. Det är Hexagon nya IR- och pressektioner som använder gänget för Drupal-produktion. Även börsnoterade Rottneros.com har valt Drupal av Alert IR för hela sin externa webbplats.

https://lh5.googleusercontent.com/-DO5w7mDphIo/TXZl7mXcI_I/AAAAAAAAAJg/jGtKMXPYuEY/00025_logo.gif

http://www.hexagon.com/layout/logo.png

Alert IR skiljer sig från 95% av Drupal-konkurrenterna genom en omsättning på 1,5 Mkr per anställd och år, en vinstmarginal på över 18%, en avsevärt högre medelålder bland de anställda och sponsring av olika seglingstävlingar med egen båt. Företagsegenskaper vi i Sverige främst sett hos proprietära CMS-leverantörer. Inte minst gällande seglingen.

Stora Hexagon.com ligger kvar på en Open Text Web Solutions 10.1.

Tele2 Comviq lämnar litium, bygger egen e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 16 september 2011

Update: Tele2 Comviq har lanserat en egen e-handel på domänen Comviq.se.

MKSE.com kan avslöja att nu är gamla Incordia lösningen från 2006-2007 och faktiskt hela litium ute ur bilden.

Istället bygger Tele2 om på en skräddarsydd .NET-lösning framtagen till stor del inhouse. Sidorna ligger ovanpå den vanligt, numera ej speciellt omtyckta, Open Text Web Solutions CMS:et.

Så var det med den förvärvsstrategin från litium. ”Ej omtyckta” Open Text? Tele2 har, liksom andra gamla svenska RedDot kunder, sedan 2008 haft enormt svårt att hitta utvecklingsresurser. De flesta har skolat om och börjat jobba med t ex EPiServer-utveckling.

Tele2 jobbar annars även med Cloud Nine, Ottoboni och så klart stora husbyrån F&B/Happy. Doberman, Getupdated/Circuit och Bazooka ska mer eller mindre vara ute ur bilden.

Lösningen då? Abonnemang väljs i färgglada dropdowns och startsidan pryds av puffar och en jQuery-carousel. Cufon finns för webfont typsnitt och en ostylad Facebook standard Pages-plugin. Roligast är väl de lightboxes som innehåller objekt som ligger ”utanför ramen” (se bild).

Vignette går i graven samt spelar CEM och WEM roll?

Skrivet av Martin Edenström On 2 maj 2011

Open Text i USA fortsätter att hänsynslöst döpa om alla sina förvärv och göra dem till delar av egna sviten Open Text Web Solutions.

http://websolutions.opentext.com/images/lv4_opentext.gif

Nu är det Vignette, i Sverige mest känt för varit det system Aftonbladet.se rullade på de första åren, som döps om och integreras med resten av produkterna.

Tidigare har välkända CMS/ECM-namn som RedDot CMS och Hummingbird ”försvunnit”.

Kanske dags att radera både Vignette och RedDot kategorierna på MKSE.com med andra ord.

Även IBM har bytt namn på sina CMS-satsningar och droppat ”Lotus” och istället skapat IBM Web Content Manager, kort och gott.

I april surrar annars surrar Irina Guseva och co. väldigt mycket om de halvnya förkortningarna Web Engagement Management (WEM) och Customer Experience Management (CEM) som tillverkare som SiteCore, SDL tridion och Adobe Day CQ5 skapat. Mest för att differentiera sig från konkurrensen.

Säkert ett trick de kommer återvända från om inte alltför lång tid. Se MKSE.com’s samlade syn på den namnhysteri som råder, genom denna bild:


?>