Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Roxen’ kategorin

DirektPress satsar på Roxen som en tjänst

Skrivet av Martin Edenström On 24 juni 2013

Roxen Editorial Portal SaaS har valts ut av DirektPress, en av Sveriges största utgivare av annonsfinansierade lokaltidningar. Roxen ska hjälpa huset att effektivisera produktionen av sina tidningar.

http://direktpress.se/Global/direktpresslogo.png

DirektPress har 19 tidningar som fokuserar på lokal nyhetsjournalistik och lokal annonsering och har en samlad upplaga på runt en miljon exemplar varje vecka.

Roxen ska vunnit efter en RFI-process, där man jämfört olika CMS-system avseende mer än 100 parametrar.

”-  Vårt mål var att hitta ett nytt, modernt redaktionellt system som hjälper oss att frigöra tid för det redaktionella innehållet.”

säger Roland Tipner, VD och ägare till DirektPress-koncernen.

Metro.se live med responsive lösning

Skrivet av Martin Edenström On 29 april 2013

Metro.se har lanserats på en ny responsive design, icke-paywallad lösning.

Mest läst och kommenterat har egna listor. Stora bilder på regelbundna platser pryder artikel- och startsida. På den senare i ett regelbundet 1-3-1-3 osv. förfarande. Helt Friendly-URL:s verkar dock fått stryka på foten.

metro 2013

Den nya sajten har tagits fram av Metro Internationals interna utvecklare och sajtteam. Linus Paulsson är ansvarig för bygget. Det ska vara samma Roxen Editoriallösning som tidigare bakom skalet.

Även IDG.se valde att designa om i april 2013. Och även de ligger kvar på sitt aningen utdaterade CMS (Polopoly) trots nytaget. De förde dock inte in någon responsive lösning.

Tidningen Entreprenör live på Roxen Editorial Portal

Skrivet av Martin Edenström On 9 april 2013

Tidningen Entreprenör, Svenskt Näringslivs specialtidning om entreprenörskap och företagande, produceras numera med hjälp av Roxen Editorial Portal.

Sajten satsar på carousel och en liten ”framad” scrollbar med två olika typers specialnyheter, ”Läs också”-listor på löpet, Flashvideospelare samt senaste kommentarer (Disqus).

Tidningen Entreprenör ges ut 10 gånger per år och har en upplaga på ca 70 000 exemplar som sprids till svenskt Näringslivs medlemsföretag, prenumeranter samt även säljs som lösnummer i handeln.

Med hjälp av verktyget får också alla på redaktionen en mycket bra kontroll och överblick över hela vår produktionsprocess, berättar Nicklas Mattson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Entreprenör.

Roxen Editorial Portal redaktionella verktyg ska styra innehåll i flera kanaler. Tidningen Entreprenör köper verktyget som en ”molntjänst” vilket glädjer Per Östlund, VD för Roxen.

Svenskt Näringsliv har annars en historia med EPiServer och Escenic.

Roxen bakom ny responsive bank release

Skrivet av Martin Edenström On 4 mars 2013

De lokala affärerna för svenska trotjänar-CMS:et Roxen har blivit allt färre på senare år. Bättre går det uppenbarligen i Irland där bolaget kan berätta om en ny responsive design affär med bank Allied Irish Banks, AIB.

http://www.aib.ie/futuretense_cs/AIB_IE/_img/misc/aib_logo.gif

Det ska dessutom vara hela AIB.ie som görs om, inte bara en delsajt. Först ut är sektionen aib.ie/business som redan släppts. Men sett till både friendly-URL:s samt bildtexter lämnas fortfarande en del att önska. Startsidan ser bättre ut.

Annars har det, som MKSE tidigare kunnat rapportera, främst varit Holland samt referenser inom universitetssektorn som Princeton University, University of Alaska, Hogeschool van Amsterdam och The Nordic Africa Institute för Roxen CMS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Apica Systems

Magazin24.se valde Roxen Editorial Appliance på tillhörande MacMini

Skrivet av Martin Edenström On 21 mars 2012

Linköpingsbaserade Roxen med VD Per Östlund produktutvecklar och har släppt en SaaS-variant som heter Roxen Editorial Appliance. Den nya plattformen från klassiska Roxen är fokuserad på små- och medelstora medieföretag som behöver ett redaktionellt publiceringsverktyg.

http://www.roxen.com/_internal/gxml!0/7iltgqhj3ed6u1rx7porjs2e5xxsv1u$bdgpkg7knqkso5j3dddmx3c3h1woxdh.png

Lösningen säljs in som ”en molnlösning”, men första den kunden, lilla lokaltidningen för Västa Mälardalen, Magazin24.se, berättar att de fått lösningen ”på en server här hos oss”. Det är för övrigt en Apple MacMini Server.

Lösningen innehåller en inbyggd OEM-version av Adobe InDesign Server.

Vad landade då alla semi-spärrade, före detta anonyma kommentarslösningar i för våra största svenska tidningar? MKSE.com gör en djupdykning och sammanställning:

Aftonbladet.se (Escenic) är klara med sina nya kommentarer som släpps senare idag. De består numera av:

  • Facebook inloggning som krav för att få en äkta identitet och inte enbart alias (”Techcrunch-modellen”)
  • Facebook Page för varje reporter för direktkontakt (idag mail)
  • Fortsatt stöd för koppla sin Facebook till egna Plus-indentiteten
  • Annars liknande teknisk upprättning med valbara antal redovisade kommentarer, sortering, gilla och AJAX-laddning med laddningscirkeln samt återstående laddningstid i procent (!)

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwH1BIif-dWLiD3Ek7RXBPQbg09NXRFhANpf0RWEi_pg71oQJHt5N4skMS

DN.se (EPiServer), som tillsammans med Doberman designas om om någon månad, har valt att skaffa sig en egenutvecklad lösning som liknar Aftonbladets Plus-identitet och troligtvis framöver kommer användas för koppling till paywall’at innehåll. Med sin nya EPiServer CMS 6 modell finns även en del personaliseringsmöjligheter i samband med Facebook som DN säkert tittat på. Idag finns kommentarer bara på vissa artiklar, det krävs Facebook-inloggning via en, liksom SvD, flikutfälld egenhändigt byggd widget med paginering, avsändarbild och checkbox för att godkänna policy.

Expressen.se (Polopoly, byter CMS 2012) har infört förhandsmoderering av anonyma kommentarer. De siktar också på Facebook-koppling men troligtivis avvaktar Aftonbladets framgångar med sin nya lösning – som lanseras under dagen.

Den senast omgjorda och re-designade i gänget, SvD.se (Escenic), är de enda som kör med den tekniskt ledande partnern Disqus för moderering, spam-skydd, redigeringsmöjligheter, Google och Facebook m fl identitetsstöd, central lagring av användarens alla kommentarer på nätet, gilla-möjlighet etc. Disquskommentarerna måste fällas ut från en per default dold flik under SvD.se-artikeln.

Sydsvenskan.se kör på med samma Disqus-lösning som SvD. Dock är den förutfälld.

GT.se (Polopoly, byter CMS 2012)  har samma lösning som systern Expressen.

GP.se (Polopoly) kör enbart med inlänkade bloggar redovisade via sin Twingly.

DagensMedia.se (Escenic) kör en egen variant i sitt Escenic som tillåter anonymitet och ej förhandsmodereras. Som de flesta andra har de sett till att det inte går att kommentera på artiklar äldre än några dygn.

Kommande Resume.se (då på EPiServer, nu Roxen CMS några veckor till) väntas införa Facebook-stöd för kommentarer. De har redan krav på inloggning mot egna, extremt inaktiva medlemsregistret Klubb Resume.

Medievärlden (Drupal) kör vidare på sin inbyggda Drupal 6-kommentarsmodul med captcha krav. Ett skydd som dock bräckts och sajten har haft en del problem med kommentarsspam.

Teknikens Värld byter från Roxen till EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 2 september 2011

Ännu en Bink-sajt som flyttar från Roxen till EPiServer CMS är rätt plottriga och vänsterställda Teknikens Värld.

Sajten designas samtidigt om och ett exempel på hur den nya designen istället kommer se ut senare i höst ser ni här i skärmbilden intill.

Projektet har pågått sedan slutet på april via EPiServer utvecklingsresurser i Ukraina Ryssland.

Resume.se snart live på EPiServer CMS

Skrivet av Martin Edenström On 1 september 2011

Re-designade och plattformsförflyttade Resume.se börjar närma sig färdig release.

Flytten går från det gamla, svenska Roxen CMS som Bonnier/Bink sajten legat på sedan senaste re-designen år 2007.

Sajten landar nu istället på en koncerngemensam, Bink Rysslandsproducerad EPiServer CMS 6.

Denna gång har även danska MKSE.com off-shore kändisen Ciklum i Kiev och Köpenhamn fått assistera till det vanliga Bink EPiServer-gänget, enligt ett blogginlägg. Daniel Madsen var produktägare hos Bink.

 

Ännu en release som skulle passa in i detta gäng, som MKSE.com skrev om tidigare i somras.

Metro.se designar om, liknar Nyheter24.se

Skrivet av Martin Edenström On 25 februari 2011

Enbart nedläggningar blir det inte på Metro.se. Det blir även en redesign av huvudsajten Metro.se av Joakim Bäckman, tidigare på MSN.

Och det blev rätt likt Nyheter24.se från 2009, va?

De fadade krönikörerna fungerar bra. Och bloggarna är trevligt integrerade i högerkolumnen.

Metro-sajten ligger kvar på sin Roxen CMS.

Nytt i Roxen 5.1 och kunden Metroteknik.se lägger ned

Skrivet av Martin Edenström On 18 februari 2011

Roxen har släppt första nyheten på fyra månader (!). Det är att Roxen CMS version 5.1 har släppts. Den innehåller bl a följande uppdateringar (nej. Helt egna språket RXML får fortfarande leva kvar):

  • Nya Access Control (ACL) nivåer för flerspråkssajter
  • Inbyggd HTTP compression för statisk och dynamiska requests.
  • Ny inbyggd sökmotor
  • ”XSLT och RXML Profiling tools” från Content Editor.
  • Bättre kompatibilitet för t ex Microsoft Internet Explorer 9.

Roxen verkar heller inte satsa på standardiserade Web fonts. De kör fortfarande med sina egna, XML-genererade Graphical text. Även på egna sajten som h2:a.

Tyvärr tappar samtidigt Roxen en del i prestige-sajten Metro.se. Det är Metroteknik.se som lägger ned. Samtidigt berörs 6 tjänster. Trist, var en initierad och snabb tekniknyhetskälla.

Resumé släppper egen iPhone app

Skrivet av Martin Edenström On 30 juni 2010

Även reklamtidningen Resumé med Resume.se (Roxen CMS) producerar en egen iPhone app. Den väntas landa till reklamhösten 2010 drar igång.

App’en ska innehålla nyheter, lista kommentarer och vissa kopplingar mot totalfloppen (något inlägg i månaden på forumet och runt 10 samtidiga inloggade en vardag) communityt Klubb Resume.

Varför inte bara Facebook Connecta den och ge upp den egna, tämligen SSO-befriade Roxen-lösningen?

Metro väljer WordPress istället för Roxen

Skrivet av Martin Edenström On 17 juni 2010

Metro och Per Gunne har släppt nya modesajten Metromode.seWordPress 2.9.2 CMS. Krav på bra stöd för de inkluderade bloggarna måste ha påverkat CMS-valet. Popular Posts v2.0.3, AddToAny och rubikfonter via Cufon finns på plats.

Metro.se ligger själva på en Roxen CMS. Något som CMS-produktbolaget uppskattar. Metro är deras största referens.

Disqus kommentarer går live på TV4Play och VA.se

Skrivet av Martin Edenström On 24 februari 2010

Gratisalternativet Disqus kommentarer fortsätter sitt erövringståg på svenska nyhetssajter och communities.

Nu är Disqus det officiella, interaktivta val för Veckans Affärer VA.se (till vardags på en Roxen CMS som haft en del problem med egna kommenteringen (se min Resume.se-kommentar)) samt även på en av fjolårets mest innovativa sajter, TV4Play.se.

Flashramverksuppbyggda TV4Play.se har sedan länge tillbaka använt Facebook Connect (de var en av de absolut första i Sverige och i världen) för sina kommentarer men nu är det Disqus SSO- och övrigt interaktivt uppföljningsstöd som även nyttjas i bakgrunden. Utåt syns ingen större skillnad för besökarna.


Läser du MKSE.com i din vardag? Ge mig din röst i YABA 2010! Det enda som krävs är din epost och ett klick. Allt annat är redan ifyllt!

Privata Affärer Råvaror live på Roxen CMS

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2010

Bonniers Privata Affärer har släppt en Råvarusajt på sin gamla Roxen CMS. Råvarunoteringslistning, nyhetsbrev, nyhetsprenumeration, bevakning, ett löp och en SEO-vänlig sidfot hittar vi där.

Privata Affärer har dessutom lanserat en bloggplattform, blogg.privataaffarer.seWordPress med 9  bloggande småföretagare.

Roxen själva har inte berättat om nya kunder eller övriga nyheter sedan förra sommaren (!).

Läser du MKSE.com i din vardag? Stöd mig gärna med en röst i YABA 2010!

Först i landet med att ta betalt för nyhets/community content

Skrivet av Martin Edenström On 28 oktober 2009

Betalning för nyheter över nätet ligger i tiden. Ola Lindholm på Bonnier Tidskrifters KPWebben community är en otippad, svensk pionjär som väljer strategin. Communityt är en Roxen CMS customlösning med XML-sidor och sajten nomierades för Tidskriftpriset 2008, men sedan lanseringen för två år sedan har KPWebben communityt varit grymt olönsamt.

De kommer bli en av få att följa den tveksamma ”succé premium content storyn” Aftonbladet Plus (årsprenumeration 348:- inkl moms). Kallar den tveksam då det avslöjats att flera användare inte visste att det var gratis att läsa nyheter eller bara är kvar då de missade att, eller inte orkade, avregistrera sig. Detta enligt Aftonbladet själva. Andra svenska exempel är E-handelstrender med hundra prenumeranter jämt (årsprenumeration 1 995:- exkl moms) och Exakt Media AB:s Telekomnyheterna (årsprenumeration 8 605:- exkl moms).

Extra spännande är vilken prissättning som tillämpas. Svenska Kamratposten väljer en månadskostnad på 29:- inkl moms. Kombinationserbjudandet är något mediahus som Bonnier kan ägna sig åt. Även i detta fall, KP:s säljer samma prenumeration för 19:- inkl moms i månaden om läsaren även är tidningsprenumerant.

I USA ska New York dagstidningen Newsday, som förvisso har en mycket kapitalstark målgrupp på Long Island, med start imorgon börjar ta 1760 kronor om året för egna sajten.

Granntidningen New York Times har andra uppgifter inom premium content, tydligen har tidningen en betydande skara nätläsare som påstår de försökt betala för nätinnehåll men misslyckats med det uppsatta betalflödet.

paid_content

?>