Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘SharePoint MOSS 2007’ kategorin

Ny Sandvik SharePoint kund till LBi

Skrivet av Martin Edenström On 4 november 2013

Sandvik Coromant är ny kund till LBi Digitas. Sandvik Coromant använder i dagsläget den äldre SharePoint lösning som legat bakom Coromant.com sedan många år tillbaka.

Trots namnet är inte de med andra ord inte en del av den stora, främst NetRelations installerade Sandvik-EPiServer 6 upprättning som kommit på plats de senaste åren.

Sandvik Coromant har huvudkontor i Sandviken och finns i fler än 130 länder med över 8000 anställda.

Connecta rekommenderade SharePoint 2013 som externwebb åt Stora Enso

Skrivet av Martin Edenström On 4 juli 2013

Stora Enso tillhör de få svenska bolag som verkligen satsar fullt ut på den kostsamma och inte så flexibla SharePoint 2013. Även för externwebbar.

Ensocoat.StoraEnso.com är en helt nysläppt site för Stora Enso som inte vara byggts på SharePoint, men även på senaste SharePoint 2013.

http://www.roberthorne.co.uk/media/products/ECG/ecg.jpg

Connecta står bakom produktionen och det torde vara en av de första publika webbarna i Sverige på SharePoint 2013. Själva webben är en omfattande multimediaproduktion (mp4-filmer och 400kb stora bilder) med ”grundämnesuppbyggnad”, stora bakgrundsbilder, sidoscroll och vissa lightboxes.

Även StoraEnso.com är en SharePoint-uppbyggd historia.

En uppsats från 2008 berättar om Stora Ensos omfattande mål med sina övergripande SharePoint-installationer (tidigare på SharePoint 2007):

”The vision for SharePoint in Stora Enso includes e.g. increasing work efficiency and supporting of knowledge sharing.”

SharePoint 2007 externwebb med ringsignaler på EIO Elrätt

Skrivet av Martin Edenström On 27 maj 2013

Externwebbar på SharePoint är ovanliga. Än ovanligare är att de 2013 släpps på en SharePoint MOSS 2007 installation. Att de dessutom sportar en ostylad Youtube som huvudelement på startsidan, då snackar vi verkligen ovanliga val.

Men så är fallet när NetRelations m fl släpper en ny webbplats till Elrätt baserad på SharePoint MOSS.

http://elratt.se/_layouts/elratt_se/i/hitta-elektriker.png

Det content elektrikerna hoppas besökarna ska uppskatta är en egenhändigt ihopknåpad ringsignal (!).

De lyckades iaf föra in mediaqueries i MOSS:en göra releasen responsive.

Elrätt är ett samarbetsprojekt mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Sveriges Elgrossister SEG med syfte att informera om möjligheterna med modern elteknik. SEG.se är en EPiServer kund medan även EIO.se ligger på en gammal SharePoint.

EPiServer uppgraderar EPiServer Connect for SharePoint

Skrivet av Martin Edenström On 27 februari 2013

EPiServers gamla trotjänare för att komma in i finare rummen, EPiServer Connect for SharePoint, har släppts i en ny version för EPiServer 7.

Denna connector erbjuder möjlighet att ta in delar som SharePoint mappar in i EPiServer webbplatser.

Tidigare versioner har varit rätt begränsade sett som connectorer, och en aning mer tät integration verkar lagts till här. Nu finns bl a Page data > Web Parts koppling och Library itams > EPiServer Files utöver den tidigare push-kopplingen av data till EPiServer.

Därefter verkar det främst vara de nya personaliserande, sociala, MVT-test samt analytiska (via Google plugin) egenskaperna i EPiServer som ska appliceras på SharePoint datan.

SharePoint 2013, 2010 och gamla 2007 stödjs.

Tetrapak testar Drupal CMS kampanjsajt och AIR-app

Skrivet av Martin Edenström On 7 februari 2013

Odd Hill tillsammans med First Flight har precis lanserat Tetrapak ProductXplorer byggd på Drupal 7 CMS.

tetrapak drupal

Sajten ska vara ett komplement till Tetrapaks koncernsajt på tetrapak.com-sajt (som ligger på SharePoint 2007) och väntas användas av framförallt säljare och på mässor.

Webbplatsen ska även finnas som offlineversion i form av en AIR-applikation.

Vinnarna av WSA Web Service Award 2012

Skrivet av Martin Edenström On 31 januari 2013

http://www.webserviceaward.com/img/nominerade2013/pagenw.png

Vinnarna av WSA Web Service Award 2012 presenterades vid en cermoni på Nalen i Stockholm under onsdagskvällen. De webbplatser vars besökare/intressenter gett dem högst betyg är inom respektive område:

 

Inte helt okända vinnare, flera var även nominerade 2011 och 2010.

Trygg-Hansa lade ned mobilprojekt för responsive design

Skrivet av Martin Edenström On 19 november 2012

Trygg-Hansa med trygghansa.se på SharePoint kallar sig första större försäkringsbolag i Sverige som nu infört responsive design.

MKSE får veta av Tommie Ulvöy, IT Business Manager Trygg-Hansa, att beslut att lägga ned utveckling av en anpassad mobilwebb togs i våras och jobbet med re-designen ska gjorts under sommaren för att idag gå live.

Än så länge är den anpassad för desktop samt smartphone (portrait/landscape), men även en tabletversion planeras. Vissa externa delar av siten är inte anpassade, men det ska vara på gång. Förutom trygghansa.se så kunde också codan.dk som ligger på samma CMS (Sharepoint 2007) anpassas samtidigt.

LBi bakom global SharePoint portal för Volvo

Skrivet av Martin Edenström On 13 september 2012

My Volvo

Gamla, trogna LBi Sverige-kunden Volvo har fått en nylansering i portalen My Volvo. Första marknad för den färska releasen blev Tyskland. Deras tyskspråkiga version släpptes för någon månad sedan. Men My Volvo ska inom kort rullas ut globalt.

Registrerade medlemmar får skräddarsydda erbjudanden enligt en detaljrik, personaliserad lösning baserad på bilmodell och modellår.Den som beställt nya Volvos kan logga in och följa tillverkningen av sin bil.

Lösningen kan inte varit helt smidig att få ihop. Den bygger delvis på Volvos gamla SharePoint lösning först installerad 2008.

Ulrica Hammarstedt projektledde.

Microsoft integrerar Yammer med SharePoint för 7 miljarder?

Skrivet av Martin Edenström On 15 juni 2012

Microsoft ECM/CMS-satsar med hjälp av förvärv igen. Enligt uppgift är de mycket nära ett övertagande av en av de senaste årens största hyper inom modernare intranät, Yammer.

http://news.cnet.com/i/bto/20080908/yammer-screenshot_threaded-sm_300x313.jpg

Yammer har gjort sig kända som ”ett Twitter för intranät” och har flera större svenska företag som kunder. Dock rätt få betalande sådana, vad MKSE.com erfar.

Genom avyttringar har det varit tydligt att e-handel inte är en core kompetens Microsoft vill specialisera sig på. Och externa webbplatser-fokuset lade de egentligen ned redan i mitten av 00-talet.

SharePoint MOSS 2007 samt uppföljaren SharePoint 2010 är däremot framgångsrikt i interna portaler, nät och just intranät och där passar Yammer väl in. Yammer har även flirtat och förbättrat sitt stöd för SharePoint de senaste kvartalen.

Prislappen sägs landa på runt 7 miljarder SEK.

MKSE.com’s bevakning om Yammer de senaste åren finner ni här.

AIK.se väljer egenutvecklad Drupal CMS

Skrivet av Martin Edenström On 24 maj 2012

AIK fick se den framgångsrika Hockey-divisionen lämna den skräddarsydda, gemensamma CMS-miljön för EPiServer CMS för några år sedan. Fotbollsdivisionen med AIKFotboll.se lämnade 2008 för SharePoint 2007.

http://www.aik.se/klubben/201011/bilder/logo_450x250_01.gif

CMS-valet av SharePoint ska ej ska varit så uppskattat. Dessutom är det brokigt med tre lösningar. Så nu kastas även hela aik.se frames-baserade (!) custom-miljö ut. Ersättaren som valdes ut är för första gången PHP-baserad – Drupal 7 CMS.

Senare i sommar/höst väntas nya AIK.se se dagens ljus för klubben. AIK söker även omgående förstärkning av flera egna PHP-utvecklare som behärskar Drupal.

Jobbigt för trogna AIK:aren Sami Grahn.

”Det finns inget sådant som ett SharePoint projekt”

Skrivet av Martin Edenström On 4 maj 2012

 ”- Det finns inget sådant som ett SharePoint projekt.”

säger Symon Garfield hos SharePoint partnern Brightstarr.

http://edenstrom.files.wordpress.com/2007/12/moss_2007.jpg

Den enda anledningen för en organisation att implementera ny teknik är för att uppnå förändring. En SharePoint etablering inom en organisation jämförs därmed indirekt med en omfattande, organisatorisk förändring á la en Six Sigma management filosofiinförande. Som när ett bolag eller en organisations ledning vill förändra något från grunden.

Ska SharePoint införas på rätt sätt rekommenderas en grund med ett ”ramverk” bestående av kontinuerligt arbete med:

  1. Governance
  2. Strategy
  3. Architecture
  4. Transition

MKSE.com skriver ofta om SharePoint 2010 dalande framgångar som ett CMS-verktyg, framförallt vid mer paketerade projekt som framtagandet av en externwebb.

Lindex uppgraderar till SharePoint 2010

Skrivet av Martin Edenström On 27 mars 2012

Lindex intranät på en utdaterad MOSS 2007 ska äntligen uppgraderas i ett 2011/2012-projekt av samma leverantör som tidigare, Altran. Nyplattform blir så klart SharePoint 2010, det ska varit bestämt sedan en bit in i MOSS-projektet 2010.

Lindex har runt 5000 anställda på 440 butiker i 14 länder så projektet är omfattande.

http://resources0.mynewsdesk.com/files/6b3c69142711a8912b8de30fc43690ea/resources/ResourceLogotype/thumbnails/altran_rgb_small.jpg

Intranätet fokuserar på att ge anställda hjälp med planeringsöversikt samt lättare hitta svar på frågor som kommer upp i butik.

Vilket CMS valde SKL kommunernas vinnare?

Skrivet av Martin Edenström On 10 oktober 2011

SKL har kommit ut med siffror om hur lättnavigerade kommunernas webbsidor är. Stora förbättringar har skett på två år, på 120 sekunder hittas svar på frågor hos 75% av de svenska kommunerna. En ökning med 15%.

Det är flest EPiServer bland topp tio, men SiteVision knep första och andraplatsen.

Bästa CMS som driver de genomgångna 290 kommunerna blev:

De hade alla över 90% svarsfrekvens.

Fortum.com har släppts på SharePoint CMS

Skrivet av Martin Edenström On 28 juni 2011

Stor release, efter mycket om och men är eljätten Fortum äntligen klara med sin nya sajt. Det handlar alltså om det .NET baserade SharePoint jätteprojekt som pågått i två och ett halvt år och  baseras på Sharepoint MOSS 2007 med gratis verktyget Sharepoint Designer (gamla Frontpage).

Fortum har försetts med en flash (!) puff i startsidefokus, en fyrdelad toppnavigering, sök som öppnas i en odesignad och några pixlar felplacerad layout, ”vad vill du göra idag”-länkar och en WordPress 2.6-blogg.

Ett målgruppsnavingsklick tar besökaren till fler gröna puffar i ett rutnät.

Det finns en lustig textlänk till startsidan, till höger om den länkade topploggan.

Medlemssidorna håller dock fortfarande rätt hög kvalitet.
Där finns dynamsiak kalkylatorer över fast vs. rörligt pris, individuellt framtagna månatliga rapporter och en hel del annat.

Fortum ståtar även med, som alla större aktörer idag, en brandad e-shop för produkter som företaget tycker passar elbolagets image. i Deras fall en shop av Crossroads (och med rätt bra rabatter).

Finnarnas release, med samma design, försågs med info om deras nya iPad-release av Fortum.

Lindex MOSS 2007 kallas ”Sveriges bästa intranät”

Skrivet av Martin Edenström On 9 maj 2011

De 200 som ingår i RIM (Redaktörer interna medier) har börjat utse ”Sveriges bästa intranät” och i år vann Lindex på en SharePoint MOSS 2007. I juryn ingår Fredrik Wackå, webbrådgivare och utbildare, Kicki Strandh, intranätkonsult och Senior Advisor vid Sigma Solutions AB, och Per Torberger, copywriter och skribent.

Intranätet utvecklades av Altran. Intranätet hjälper medarbetarna med planeringsöversikter samt strukturerade möjligheter att i butikerna få svar på viktiga frågor. Intranätet ska även stärka företagskulturen och innehålla bra redaktionellt innehåll.

-   Ett viktigt mål för oss var att gå från informationskanal till kommunikationskanal och skapa mer delaktighet och dialog mellan medarbetare. Altran har hjälpt oss att plocka fram det bästa ur SharePoint och anpassat till vår verksamhet, säger Kristina Hermansson, Internal Communications Manager Lindex.

Lindex intranätet baseras på SharePoint 2007 men ska migreras till SharePoint 2010 i juni månad.

Årets nyskapare i tävligen vart SJ Nytt (SJ) som även var bästa personaltidning.

?>