Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘XCAP’ kategorin

King storsatsar på King.com inför börsnoteringen

Skrivet av Martin Edenström On 26 mars 2014

Lagom till den omtalade börsnoteringen har Candy Crush-skaparna King uppdaterat egna King.com samt corporatesajten Company.king.com. Sajterna innehåller både språk/lokaliserings-tracker (varför använda något annat än detta i nuläget?), parallax scroll-element för att marknadsföra egna speltitlarna samt en responsiv design som även fungerar bra i högre upplösningar. En integration till Jobvite Applicant Tracking System finns även med i bilden.

king_com

Utvecklingen och contentarbetet ska skett tillsammans engelska MerchantCantos. Tidigare så jobbade svenska King med lokala aktörer som java-utvecklande Josh XCAP, men de verkar inte finnas med i bilden längre.

 

Tieto satsar på Drupal, nya sajten på samma CMS

Skrivet av Martin Edenström On 2 maj 2013

Tieto har släppt sin nya koncernwebb på en PHP-baserad Drupal 7. Tieto.se och koncernsajterna har fått en responsive lösning med ”flat design”, en enkel bildcarousel med blott två kampanjer, en text-carousel och mycket ”luft” på startsidan.

http://www.tieto.se/sites/all/themes/tietocom/logo.png

Företaget rekryterade i slutet av året även egna Drupal arkitekter vid den finska verksamheten.

Tieto har inga direkta preferenser inom CXM/CMS/e-handel etc. De stod bakom några svenska java XCAP projekt, men det var fyra år sedan. Sedan dess har de även erbjudit Magnolia java open source CMS kompetens.

 


Atiendo

King.com och Helsingsborgs stad köper XCAP

Skrivet av Martin Edenström On 6 mars 2012

Klassiska, svenska spelportalen King.com med över 30 miljoner spelare har valt XCAP community för delar av sin sajt.

http://i1.midasplayer.com/images/html_rewrite/header/kingLogo.png

Kul för det javabaserade sociala CMS:et som annars dröjt sedan i oktober 2011 med att visa upp en ny kund. Då var det Helsingsborgs stad och delsajten Kulturkortet.

Så tacklar XCAP 3.0 konkurrensen från Facebook Open Graph

Skrivet av Martin Edenström On 31 oktober 2011

Enligt uppgift släpps svenska communitytillägget XCAP 3.0 senare i veckan.

http://www.xcap.net/data/xcap_net_2011/media/news/image/29/45/83/1/thumbs/4e974c3b1907aec8_691_389_JPG_thumb_CENTER_rgb(0,0,0)

En intressant release då det inte bara släpps i en ny, major version för XCAP. Företaget har även haft kniven på strupen att förnya, anpassa sig och försöka täcka upp för de kundförluster bolaget lidit av senaste året.

Standardiserade auth/ID/inloggningar som Facebook Connect har blivit en mycket större del av XCAP i 2011 års releaser och fler delar från just Open Graph API:t väntas hämtas in i XCAP 3.0.

Helsingborg Stad och MTV3 är annars de kunder bolaget berättar om från i år.

XCAP blir ramverk till Facebook-appar

Skrivet av Martin Edenström On 27 september 2011

XCAP har fått nytändning som CMS för de Facebook-appar som Josh bygger.

För resebyrån Ving bygger XCAP-gänget en andra FaceBook app, hälsar Andreas Ströberg.

https://semesterguiden.ving.se/data/semesterguiden/media/news/image/31/38/45/31/thumbs/5b734036a0fcfe43_520_390_JPG_cropfit

Ving Semesterguiden innehåller bl a en sökfunktion som anpassats för att tolka resemål. Frame’n baseras på semesterguiden.ving.se och öppnas upp i vänsterställd frame. XCAP’s sedvanlöiga rutnät av innehåll passar rätt bra inom Facebook’s ramar. En inte helt otippad utveckling för produkten som haft Facebook-konto som inloggningsmöjlighet ett tag.

Ving har 44,734 fans på Facebook, två egna FBML-tabbar och en hel del aktivitet. De har även 4 Twitter-kanaler (http://twitter.com/vingresor, http://twitter.com/sistaminutenARN, http://twitter.com/sistaminutenGOT, http://twitter.com/sistaminutenMMA).

Expressen blogg på XCAP läggs ned

Skrivet av Martin Edenström On 18 maj 2011

http://img.pho.to/img/thumbs/b/blogg.expressen.se_medium.jpg

Update: Här är en aktör som tackar nej till all lukrativ bloggtrafik. Några tusen bloggare får hitta en ny URL att blogga ifrån. Det 18 månader gamla flyttprojektet av alla bloggar från XCAP till WordPress avbryts och Expressen.se lägger ned sina bloggar. Istället erbjuds portningsscript till Blogger eller WordPress.

Trafiken kan inte varit mycket att hänga i gran då anledningen anges som:

”..vi fokuserar på andra saker – [Blogger och WordPress] alternativen är för bra.”

Thomas Mattsson och några i redaktionen får dock stanna kvar på sina XCAP. Som Expressen påstår har ”bristande funktionalitet”. Ett tag till, sedan landar de på WordPress.

Join The Movement – Nytt XCAP community från Stadium

Skrivet av Martin Edenström On 21 januari 2011

Stadium har fått en ny XCAP Xpress-community/sajt kallad Join The Movement. Med Vimeo videos, bloggar och Spotify-spellistor.

Det finns oAuth (standard setup och layout i denna typen av hyr/tjänste-XCAP projekt) från Facebook Connect, Twitter och Gmail. Bra, men vad gör Yahoo! och MySpace bland standardvalen, kommer nog inte användas av många.

Det finns även trespråksstöd och topplistor över mest lästa bloggare. Se där, allt inom bloggande är inte 100% WordPress ännu. Hade varit kul att se något nytt i en större satsning som denna, men det hela verkar som sagt ligga på XCAP’s hyrlösning som inte modifieras alltför lätt.

Stadium.se på en tysk, omfattande INTERSHOP kör med liten annan setup, t ex en open source RCAPlayer för videohantering.

Kul för XCAP som på sistone verkar tappat fler kunder än de vunnit. Floppade Macoteket MacWall.se är t ex nedlagd.

SVT överger XCAP för WordPress 3.0

Skrivet av Martin Edenström On 7 januari 2011

SVT är på g att kasta ut Polopoly och CMS:ets trogna javapartner XCAP har redan rykt i nästan samtliga sammanhang.

SVT:s bloggar ligger numera på ”allas val” WordPress 3.0 open source i en MU variant med bl a W3 Total Cache.

Dessa ska utvecklas av SVTi med hjälp från Tieto. Tieto som tidigare var en trogen XCAP-partner. De sköter även driften av sajterna. Några färdiga bloggar är:

Den sistnämnda var testskottet som lanserades i februari 2010.

Och under 2011 ska som sagt de sista SVT bloggarna även de över till WordPress CMS.

DN.se strax live på EPiServer och WordPress

Skrivet av Martin Edenström On 14 december 2010

Update: MKSE.com-besökare börjar rapportera att de stött på nya DN.se.NET-baserade EPiServer CMS 6 live under luciamåndagen.

Antagligen är det edge-noder som efter en provlansering lyckats visa upp nya, Bink-förvaltade, EPiServer-sajten temporärt för vissa besökare. Eller så handlade det om temporär A/B-testning på livepublik. Ni märker främst det riktiga bytet då http://www.dn.se/nyheter/sverige/url-i-ren-text-X.XXXYYYY försvinner mot EPiServers mer friendly-URL:s.

Sajten kommer dock se likadan ut. En ny design har hur som helst planerats av Björn Hedensjö till våren 2011. Han är för re-design var 18:e till 24:e månad (gärna tillsammans med Valtech och Doberman).

Trafikrekorden efter självmordsbombaren har gjort att DN.se-gänget valt att skjuta på lanseringen. Den tror dock gå helt live under onsdagen eller torsdagen denna vecka. Projektet avslöjades av MKSE.com för snart 13 månader sedan. Sedan dess har DN.se även hunnit testa på både Drupal och WordPress CMS.

Jobbet har skötts internt samt med 2 Valtech-konsulter som stöd i migreringen från gamla plattformen samt utvecklingen av bloggarna (på WordPress CMS).

Därmed går ännu en av de absolut mesta Polopoly-referenserna i graven. DN.se har varit CMS:et troget i ett decennium och varit mycket drivande i Polopoly-produktens utveckling.

Något vidare vackert avslut vart det inte heller.

Även XCAP (tidigare DN.se bloggar) tappar ännu en av sina kunder till WordPress.

Därmed har Bink och EPiServer HQ två feta EPiServer-tidningskunder i Bonniers DI.se och DN.se. När de båda under 2011 även kommer skrivas om i en ny version för att funktionellt baseras på plattformen (och inte arvet, som de ser ut idag) kommer de bli ännu kaxigare.

HS.fi uppdaterar med nytt XCAP forum

Skrivet av Martin Edenström On 25 oktober 2010

En XCAP release, det hör inte till vanligheterna. I öst har finska Helsingin Sanomat website (hs.fi) lanserat ett nytt forum på XCAP. Forumet inkluderar enklare standardfunktioner (kommentera, forum, logga in och like).

Lassi Kurkijärvi, Head of HS.fi online development, hoppas kunna utveckla sin XCAP framöver och ska använda plattformen för andra Sanoma News publikationer.

HS.fi är, som alla andra, även aktiva Facebook OpenGraph-användare på egna sajterna.

XCAP har även skvallrat om nya nya XCAP Xpress 2.0 som ståtat med ett nytt GUI samt multipla nyhetslistningar samt ägare. Framöver ska även ett nytt galleri, ”uppdrags-generator” samt en poll-generator dyka upp. Men de finns inte med i 2.0.

Aftonbladet.se bjuder på nya kommentarer med XCAP

Skrivet av Martin Edenström On 30 september 2010

Aftonbladet.se (Escenic) har uppgraderat sin XCAP kommentering. Inte otippat med tanke på att gänget bakom kunnat rapportera nya kommenteringsrekord varenda vecka, känns det som.

Det nya? Trådning som hos ledande Disqus. Samt en mörkare ton. Kommentarerna ska inte ta fokus från Aftonbladet.se-artikeln och även typsnittsfärgen har ”gråats ned”. Nytt namn också, ”Vad tycker du?”.

Logga in sker med popup och tillhörande post-back. Och inloggningen saknar fortfarande Twitter, Facebook Connect och OpenID stöd. Känns som de ligger en rejäl bit bakom Disqus och Intense Debate här. Undrar hur Bladet resonerade där när en sådan vital funktion uppdateras i snart q4 2010?

Visa antal inlägg är nedminskat till tre val. Det finns sortering på mest gillade samt antagligen ett antal förbättringar sett till spam- och backendstöd.

På sajten har den personaliserade delen även försetts med en ny egen toppbar som ger Mina artiklar, Inkorg, Plus, Snack och Min sida i svart med dropdown. SSO:n verkar även bättre, inloggningen består ett tag längre.

Communitydöden: Heldött Macoteket Macwall.se på XCAP Xpress

Skrivet av Martin Edenström On 27 augusti 2010

Tillsammans med Macoteket (som återfinns på en .NET e-handel) lanserade Josh tidigare i år Macwall.seXCAP Xpress.

Precis samma layout, upplägg och funktioner som tidigare budgetprojekt på XCAP Xpress (t ex Eurobonus och SAS/MSN).

Men hur är det med aktiviteten? Lastgamla artiklar och ett heldött forum. För Macoteket kan det inte passa speciellt bra ihop med att representera Apple. Ett intresseområde där det överallt annars sjuder av liv. Varje minut.

Även på XCAP Xpress-communityt GoEurope.se ekar det tomt. Både från redaktörer och således även från användare. Ett inlägg i månaden. Inte heller XCAP campingforum ViCampare.se lever. Det senaste inlägget är från i april och det finns inga direkta kommentarer utöver någon enstaka från artikelförfattaren. Kunden Drugsmart.com har inga artikelkommentarer alls på de första två löpen.

XCAP i sin maj-utgåva är numera gratis upp till 25 000 besökare per månad. För privatpersoner, företag betalar minst 2000:- SEK / månad.

Under 2008 skrev MKSE.com tidigare om Facebook Open Graph / Connect och communitydöden (nej, inte den med Lunarstorm, Playahead, Hamsterpaj, Helgon.net och Apberget). Bl a här och här.

EuroBonus går online med Seasons Magazine XCAP community

Skrivet av Martin Edenström On 1 juni 2010

Josh hälsar att de tagit fram en online version av magasinet ”Seasons” för SAS Premier loyalty & frequent flyer program i de nordiska EuroBonusländerna. Beställare är DG Communications, en del av den danska mediagruppen Datagraf. Tidigare hette de SAS Media och SPEAD.

Seasons-magazine.se är baserad på den billigare varianten av java-baserade XCAP Xpress.

Seasons går ut till mer än 2 miljoner silver och gold medlemmar inom EuroBonus varje kvartal. Tanken är att alla dessa medlemmar ska utbyta tips och chatta med varandra på communuityt.

Sajten har aningen mer luftig design än andra index.action-sajter. Facebook Connect m fl identitetstjänster finns på plats liksom sedvanliga XCAP Xpress-liksom listor som ”Mest lästa författarna” och ”Mest lästa restips ”.

Men här buggar det längst ned, ”Ett fel uppstod” kring annonsen.

Aftonbladet.se tar risker med nya SuperLive

Skrivet av Martin Edenström On 15 mars 2010

Bloggarnas framfart de fyra senaste åren har påverkat webbdesignen. De långa artikellöpen har gjort det helt accepterat att växa på höjden i en webbdesign, något som webbdesigners välkomnade och som nästan alltid numera används.

Detta utnyttjade Aftonbladet.se till fullo när de i helgen, inför Melodifestivalen, släppte Aftonbladet SuperLive. De skapade en duktigt iFramad/scriptad ”sajt ovanpå vanliga sajten”. Och ovanpå, som liggandes rakt på toppen av, inte scriptat, overlay ovanpå.

SuperLive sajtsatsningen själv är egentligen ett stort potpurri av amerikanska och svenska underleverantörers tjänster. Där fanns:

Lite kaka på kaka med alla interaktivitet och ganska rörigt. Men samtidigt, visst är det levande, live!

Med SuperLive lägger Aftonbladet (själva på en Escenic CMS) ”fler ägg än någonsin i alla web2.0 tjänsters ”CDN- och AWS/etc. alternativ korg. En ganska stor risk! Undrar om de testat med någon typ av backuplösningar? Utan egen portfolio management kommer det annars snabbt bli trasigt och ihåligt för Aftonbladet.se läsare.

Dagen efter melodifestivalen var det dags att förse den allsvenska premiären med en egen Superlive. Där återfanns inte samma mikroblogg/chatthysteri, men istället ett potpurri av widgetifierade applikationer som tidigare öppnats upp från Sportbladet.se i egna fönster. Som:

Men så fanns även:

Jag är osäker på om Aftonbladet.se och tf sajtchefen Andreas Aspegren samt Jan Helins gäng själva tagit fram konceptet eller om det även återfinns hos några internationella nyhetssajter.

Just fenomenet att växa på höjden har Aftonbladet.se tidigare utnyttjat i någon månad för att skapa oundvikliga annonser vid sidinladdning på mobil.aftonbladet.se startsida. En helt OK lösning som nog kommer bli standard, inte minst för iPhone / Androidanvändare. Den ger bra exponering och lätt för besökaren att scrolla undan ifrån. Besökare slipper dessutom vänta på att ett helskärms/overlayscript eller motsvarande ska laddas in.

Sanoma väljer XCAP för flera av sina sajter

Skrivet av Martin Edenström On 17 februari 2010

Det stora finska tidnings- och mediahuset Sanoma har gjort killarna och tjejerna på Riddargatan glada. De väljer att licensiera och börja integrera XCAP sociala funktioner på en del av egna sajterna. Först ut blir Helsingin Sanomat HS.fi, Ilta Sanomat och Taloussanomat.

Sajterna inkluderar Moscow Times och St. Petersburg Times. XCAP och Josh ”tycker Ryssland är en väldigt spännande marknad”.

Vågar MKSE.com gissa att på den (mycket attraktiva) finska marknaden har lokala storheten, tillika nya, aktiva XCAP-partnern Tieto varit delaktig.

Så var det inte, men däremot förtydligar Josh-Anton/vd-Andreas om att integrationen denna gång blir med i USA populära tung-CMS:et Fatwire, och inte Escenic eller Polopoly som annars är vanligast förekommande.


Läser du MKSE.com i din vardag? Stöd mig gärna med en röst i YABA 2010!

?>