Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Java’ kategorin

Magnolia 5.3 får äntligen till personaliseringen

Skrivet av Martin Edenström On 1 juli 2014

I dagarna har Magnolia 5.3 släppts och open source CMS:et (som ofta säljs i en Enterpriseversion med prislapp) har äntligen fått till sin personaliseringsfunktionalitet.

Nya ”Personalization” i Magnolia 5.3 bygger på varianter av en sida och aktiveras baserat på ”trait”, karaktärsdrag kring en besökare (ålder, kön, intressen, datum, plats och språk).

Det finns även personas som kan användas för att styra innehåll.

MQ.se bygger omnichannel med Surface och Viskan e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 4 mars 2014

Svenska javabaserade e-handelsaktören Viskan har gjort flera större insatser för att omni‘fiera svenska modehuset MQ‘s online- och fysiska handelssatsningar. Redan för 10 månader sedan fick MQ som en av de första ut en egen Instore pickup lösning från Viskan.

Nu har satsningen med det retail-fokuserade Boråsgänget även uppdaterats med flera andra fysiska- och e-handelskopplingar för att bli bättre och mer automatiserade inom vad som ofta kallas omnichannel.

En del är en Microsoft Surface Pro stödd satsning kopplad med Viskan eStore som e-handelschefen Mikael Ståhlnacke och co. producerat för att ge e-handelns fulla utbud i varje butik.

Med fokus på att optimera flödena i hantering av varor, bilder, logistik och betalningar har Viskan utvecklat en lösning på eStore, Viskans modul för e-handel. Lösningen ska innebära en sömlös integration mellan eStore och RAMOS men också till andra av MQs befintliga system. Mycket ska vara automatiserat.

MQ hade tidigare en EPiServer CMS som driftade sajten men återfinns numera enbart på Viskan.

Andra kunder till Viskan det senaste året är Oscar Jacobson (designad av Isobar) och Albrekts Guld. Viskan har utvecklingsenheter i krisdrabbade Ukraina samt kontor i Finland.

Adobe vill ersätta Eclipse med Adobe Edge Code, presenterar Adobe Campaign

Skrivet av Martin Edenström On 19 februari 2014

Adobe har hunnit fram till utvecklarverktygen i sitt påkostade äventyr med att bryta sig in i CMS- och webb/e-handelssfären.

Adobe Edge Code är deras ersättning till uppskattade, men gränssnittsmässigt eftersatta och idag rätt trötta open source Eclipse.

Det är en kodeditor som är snabb, enkel och mycket anpassningsbar. Det ska gå enkelt att nå frontend-element och se CSS klasser inline. Det finns även en uppsjö av extra extensions för att utöka editorn för personligt bruk. Adobe Edge Inspect finns för att inspektera kod live, Adobe Edge Reflow för visuella media queries och så finns Adobe Lens.och produkten ska vara väl anpassad mot Adobes numera väldigt omfattande flora av CMS/CXM AEM-portfolioprogram och tredjepartsleverantörer.

Adobe Edge Code är i sin tur byggd på ett annat, yngre öppet källkodseditorprojekt, Brackets.

I övrigt har Adobe AEM på sistone uppdaterats med en fullständig integration mellan AEM och Adobe Campaign (tidigare Neolane). Den nya versionen ska både kunna hantera okända besökare samt kända kunder och ge dem en personligare upplevelse. Campaign ska även uppdaterats för att kunna hantera stora mängder kampanjer och riktade realtidsutskick. Både för en specifik marknad eller globalt.

Neolanes kundlista är mycket stark i norden. Åhlens, Comhem, Fortum, Inkclub, Kicks, Lindex, SAS, PEAB, Stadium, Schibstedt, Telenor, SvD, Tele2 Aftonbladet, Axstores och Ikano är kunder.

Trasig Disney.se ska förbättras med svensk e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 22 oktober 2013

Disneys enorma e-handelsplattform ska få en svensk språk- och kulturell anpassning på DisneyStore.se. Butiken kommer att rymma varor från Disneys hela varumärkes- och produktportfölj, där nio tiondelar av varorna endast kommer gå att köpa via e-handeln.

Malin Stross i Stockholm med erfarnhet av hybris e-handelsplattform från Nikons utrullning blir lokalt ansvarig. Hon sitter i Stockholm får titeln eCommerce Manager DisneyStore at The Walt Disney Company.

Disneys enorma team säger sig i jobbannonser jobba med ”PHP och java teknik”. Men de är även kunder till t ex Volusion.

Disney.se (baserad på java-baserade disneyinternational.com plattformen) är i nuläget en rätt trasig historia främst baserad på Flash och inframe’at eller utlänkade kampanjsidor. Registering/inloggning fungerar inte över olika kampanjsidor och det finns en hel del inaktuellt material.

SJ.se släpper första Adobe AEM lösningen

Skrivet av Martin Edenström On 10 oktober 2013

SJ‘s PR-ansvarige Ulf Wallin tipsar MKSE.com om att nyss släpptes SJ’s nya, responsiva nyhetsrum. Lösningen blir även den första som återfinns på SJ’s kommande, javabaserade Adobe AEM (CQ5) lösning.

s aem nyhetsrum

Nyhetsrummet ska förbättra och förenkla servicen och öka informationen till främst media, politiker och opinionsbildare. SJ säger sig valt samma webblösning som det schweiziska järnvägsbolaget Swiss Rail.

Loni Hällerfors, IT-projektledare på SJ, säger:

”– Vi har lagt ned mycket tid på denna första pilot av den nya webbplattformen för att vi ska skapa en modern, användarvänlig design och även ta höjd för det fortsatta arbetet mot nya sj.se.”

Men det går slött under lanseringen. MKSE får laddtider på 7.46 respektive 7.17 sekunder vid test av den 1,9 MB stora sajten. 80% slöare än andra sajter enligt Pingdom.

SJs nya bokningstjänst på sj.se väntas ligga på system ”på sikt”. Inget datum anges.

Alla MKSE nyheter om olika lösningar för nyhetrum hittar ni bl a här.

Telia.se släpps med responsiv design

Skrivet av Martin Edenström On 28 augusti 2013

Update: Telia.se har inför hösten släppts i en ny responsiv betadesign. Det gäller alla sidor under konsumentdelen på tewss.telia.se/privat som fortfarande återfinns på ett custom java-CMS. Dock ska de responsiva delarna av sajten numera även bygga på Mangolia CMS.

telia.se responsive

Även supportdelen (den del som tidigare även återfanns på Mangolia 4 open source CMS) är delvis responsivt anpassad.

Den delen har även försetts med en omfattande ascii i källkoden.

Telia använder Kampyle för att driva in feedback om förändringarna som väntas pågå en bit in på hösten.

Telia jobbar sedan en upphandling i slutet av 2012 med Ottoboni/Done och Projector på webben, men Joel Sandén Creative Director Online Sweden Telia Sonera hälsar att responsive projektet drivits internt med konsulter från Evry.

Flera av Sveriges största sajter har de senaste två kvartalen valt att gå responsivt. Eller i några fall mer adaptivt, med en mobilwebb som administreras och till stora delar baseras på samma design som på webben. De inkluderar DI.se (EPiServer), Aftonbladet.se (Escenic), SBAB.se (SiteVision) och Expressen.se (EPiServer).

telia ascii

Magnolia 5 innehåller mobilversioner, Insight och favoriter

Skrivet av Martin Edenström On 28 juni 2013

Efter många långa år på den numera rätt ålderstigna plattformen Magnolia 4 har äntligen version fem sett dagens ljus. Vad innehåller då den uttalat mobile first fokuserade open source javaprodukten Magnolia 5?

Det schweiziska gänget bakom är speciellt nöjda med sitt touchvänliga gränssnitt (se bild nedan) som bygger på ett Windows Phone eller Metro-likt utfällbart system.

magnolia 5

Även om listvarianterna i demonstrationen ovan känns allt utom touchvänliga.

Andra nyheter är appar, en favorites för genvägar och ”insight” analys/kunskapsdelen Pulse (främst en aktivitetslogg) samt previewmode för mobila webbplatser.

Men det är tyvärr ont om banbrytande nyheter. Mycket av nyss nämnda egenskaper finns sedan 2010 eller längre fram hos främst de proprietära konkurrenterna.

Dessutom, är det inte ett aningen illa valt tillfälle för lansering att släppa produkten i slutet av juni?

Kunder i Sverige är enbart Ticket resor samt TeliaSonera (delsystem).

 

Nordnet köper in SiteVision CMS lösning

Skrivet av Martin Edenström On 5 april 2013

Magnus Rosenstråle ‏på SiteVision tipsar MKSE om att Nordnet just gått live med den första fasen av flera i ett omfattande SiteVisionprojekt. En ny design och helt ny sökning är t ex delar av projektet.

sitevision nordnet

Först ut är det sektionen tjänsterNordnet.se. Lösningen är, som inte är helt ovanligt i SiteVision projekt, byggd inhouse. Lösningen finns på samtliga Skandinaviska sajter. Fler SiteVision-lanseringar väntas inom kort enligt produktbolaget.

Nordnet skriver:

Vi har förnyat designen .. vår förhoppning är att den nya designen ska göra det enklare för dig att hitta i vårt utbud och att det ska kännas enkelt och roligt att investera.

Så sent som för en månad sedan visade Nordnet ut en lustig webtrader sektion (numera stängd) som kändes fristående och bl a innehöll en coverflow lösning.

Referensen passar bra ihop med javabaserade SiteVisions tidigare, främst offentlig sektorbasewrade, bank- och ekonomilösningar som PPM och SBAB.

Cheapy.se öppnar varuhus och utvecklar sin e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 28 mars 2013

Samtidigt som Beijer Byggmaterials svenska IBM WebSphere Smarter Commerce e-handel dröjer så utvecklar konkurrenten Cheapy sin e-handel.

http://www.boke.se/Portals/27/logos/cheapy_logo.jpg

Även Cheapy bygger på samma e-handelslösning och det är inte otänkbart att Beijer lockades av Cheapys lösning från 2012.

Upprusningen kan behövas. Sajten känns en aning utdaterad med sina oformaterade AddThis social share samt felmeddeladen i URL:er.

Cheapy satsar även på att öppna nya varuhus. Det sker i Nybro, Sölvesborg, Mjölby, Kristinehamn, Sala och Sandviken. Cheapy finns på 23 orter. Ambitionen är att öppna uppåt 50 butiker i hela Sverige. Ägare är DT Group A/S, Nordens största leverantör av trä och byggmaterial.

Elfa.com från 2010 är en annan IBM e-handelskund i Sverige. Björn Borg var ett tag kund till svenska IBM Smarter Commerce, men de bytte ut sin lösning.

SBAB stänger SiteVision mobilsajt, satsar responsivt

Skrivet av Martin Edenström On 12 mars 2013

Per Thelin, Chef över Digitala kanaler på SBAB Bank, berättar för MKSE att banken natten till tisdag slängt upp sin nya responsiva sajt. Xlent och Ziggy står bakom Sitevision 3.0-produktionen.

sbab sitevision

”- Mer än tio procent av våra besökare besöker oss via sin mobil eller platta. En siffra som ökar varje månad. Genom att vara en av de första svenska bankerna som erbjuder en responsiv webb möter vi därför våra kunders behov och kan ge dem allt det innehåll de vill ha på en och samma sajt, oavsett om de använder sin mobil, en surfplatta eller en dator.

Vi nöjer oss dock inte med en responsiv webb, för vi vet att våra kunder inte gör det. De vill även ha bra och enkla appar och det blir ett av våra kommande fokusområden i vårt bankbygge som syftar till att göra oss till den bank som är bäst på att möta sina kunder.”

Detta i samband med lanseringen av nya fondprodukter och att SBAB byter grafisk profil.

Samtidigt stängs den tidigare, bara nio månader gamla mobilsajten som MKSE ifrågasatte, ned för en gemensam lösning.

Men den rekommenderade lösningen och det delvis inbyggda stödet för responsive design dög inte så det ska vara en skräddarsydd lösning.

Dessutom landar besökare som använder den gamla länken på en felsida. Vid lansering var det även vissa problem att logga in Telias och Nordeas e-legitimation på den nya sajten.
Team:
Tobian Haire – Creative Director – Ziggy Creative Colony
Boris Kehr – Art Director – Ziggy Creative Colony
Kal Ström – Gränssnitt – Ziggy Creative Colony
Jane Gustafsson – Projektledare – SBAB Bank
Johan Aschan – Utvecklare – SBAB Bank
Mia Granlund – Redaktör – SBAB Bank
Erik Gävert – Utvecklare – Xlent
Johan Albertsson – Utvecklare – Xlent

 

 

 

 


Apica Systems

Rikspolisstyrelsen, Rikskrim och Kriminaltekniska spårar med iipax

Skrivet av Martin Edenström On 25 januari 2013

Ida Infront/Addnode med egna javaprodukten iipax var det ett tag sedan vi hörde ifrån. Aktören inom dokumenthantering/ärendehantering/informationssystem har slutit ett nytt 30 Mkr avtal med Rikspolisstyrelsen gällande ärendehanteringsplattformen iipax. Men kunden har de jobbat med sedan tidigare.

http://www.idainfront.se/img/logo_idainfront.png

Polisen använder sedan många år Ida Infronts plattform iipax för ärendehanteringen inom Rikskriminalpolisen och Statens kriminaltekniska laboratorium. Gemensamt för alla systemen är krav på säkerhet, spårbarhet, robusthet och prestanda.

Även Migrationsverket är en ny iipax användare.

H&M släpper ny m-commerce lösning

Skrivet av Martin Edenström On 17 januari 2013

Adobe CQ5 kunden H&M har lanserat sin nya mobilsida som även inkluderar deras hybris e-handelslösning. Företagets Karl-Johan Persson pratade om satsningen redan i oktober. Ett svensk-indiskt team ska ligga bakom produktionen.

hm.com m-commerce

Den nya sajten sniffar automatiskt fram mobilbesökare och ber om deras plats för att lokalisera bästa geografiska marknad. Lite vågat med att börja e-shopen med en dialogruta, men iOS/Android användarna kanske är så vana att uppge sin position att det inte avskräcker?

Det är fler dialogrutor i den nya mobilsajten/m-commerce lösningen. Både marknad, välkomstmeddelande ska klickas bort vid första anblick. Därefter följer målgruppsingångar baserat på kön och ålder. Toppmenyn är utfällningsbar och inkluderar medlemssidor. Prisinformationen satsar på ”rea-stil” och har en högersektion med val. Produkter ej i lager syns direkt vid produktsidan. Val användaren glömt göra markeras med en ”pratbubbla” direkt vid det missade valet, bättre än i topp med röd text som är standard.

Kassan är lustigare, samma fält används för personnummer/kundkortnummer/medlems-ID. Men det är rätt otydligt var medlemskap införskaffas (syns inte på första skärmen) och det finns inte personnummer-uppslag i denna funktion för ickemedelmmar (något många e-handlare vant sig vid). De som hittar registreringen möts av 10 krav på information som måste anges. En riktig kommersdödare om inte det obefintliga personnummeruppslaget var det till en början.

Det finns ”stilsidor” med swipebar inspiration i helskärm. Även video finns upplagt. Snyggt.

En laddikon syns ibland lite väl länge och det förekommer fler buggar, bl a rea-sektionen har i skrivande stund en hel del fellänkningar/felsidor.

H&M är sedan omkring ett år tillbaka Adobe CQ5 java och hybris e-commerce kunder. De hade även tidigare en mobilsajt (se bild nedan).

http://mos.futurenet.com/techradar/classifications/computing/internet-and-broadband/images/mobile-sites/hm-250-100.jpg

IKEA satsar på Oracle Web Suite CMS

Skrivet av Martin Edenström On 17 januari 2013

Den senaste kunden som valt att satsa på Oracle WebCenter Suite (tidigare Fatwire) ska enligt uppgift vara ständigt CMS-upphandlingsaktuella IKEA. IKEA har använt Oracles lösningar inom både databaser och som middleware sedan tidigare men nu ska de även vara en ny kund till svenska Oracle på webbfronten.

http://www.campus.se/stored-images-se/e8/e82962d9-6f33-42b3-8e43-b27d374ae27d.jpg

Oracles nyligen sammansatta CXM-erbjudande inför 2013 innebär i mångt och mycket att de säljer CMS tillsammans med Endeca (inom sök, förvärvade i slutet av 2011), Siebel (eller annan) CRM, egna e-handelsplattformen ATG (förvärvade i slutet av 2010) samt andra produkter i en öppen kombination.

Målet är att analysera, stödja och följa kunden över både handel och content och därmed t ex kunna erbjuda en varukorg som flödar över fler enheter hos användaren. Något som är svårare för aktörer utan egen e-handelsprodukt.

Som synes på förvärvsdatumen pågår integrationerna för fullt samt fler förvärv kan bli aktuella som delar av CXM-sviten. Som bara veckogamla förvärvet av Eloqua (verksamma inom marketing automation).

IKEA mappar nu sina tidigare produkter mot delar av Oracles CXM-vision.

IKEA ska sent under 2012 även satsat på EPiServer som CMS/Commerce-ersättare till sin mångåriga och mindre supporterade HP Autonomy Interwoven Teamsite lösning.

CXM är en trend MKSE.com skrivit om sedan 2010. Alla våra artiklar om CXM hittar ni här.

Redbull.se live på Oracle WebCenter Sites CXM

Skrivet av Martin Edenström On 15 januari 2013

Redbull.se har just släppts på en koncerngemensamt framtagen java CXM-lösning via ett projekt från Österrike.

CMS/CXM-lösningen som handlats upp av energidrycksföretaget är en Oracle WebCenter Sites (tidigare Fatwire/Endeca etc. som inte haft någon representation i Sverige).

Det är en ”satellitsajt” som till 90% bygger på mallförlagor av relativt nya Redbull.com.

redbull oracle

Sajten satsar på en interaktiv carousel med grafiska previews, en ”mest klickade idag”-lista, sök och en renodlad webb-TV sektion. Löpet innehåller en facebook share, kommentarer (utan registreringskrav, enbart CAPTCHA) och tillhörande videoklipp (via en Brightcove) till varje artikel.

Med dagens mått har det gjorts minst sagt enkelt att interagera snabbt och anonymt (registreringsfritt) med den nya sajten.

Destå mer pinsamt då, speciellt för ett omtyckt företag som Red bull, är att besöksinteraktiviteten några veckor efter lansering är noll, vilket den nya sajten rent av skriker ut då obefintliga kommentarer och shares synts utåt.

Här måste Red Bull och Oracle jobba hårdare.

Computer Swedens relanserar digitalt tidningsarkiv

Skrivet av Martin Edenström On 2 oktober 2012

Stefan Nildén tipsar om att Xlent är klara med en ny version av Computer Swedens (Polopoly CMS) digitala tidningsarkiv. Sökbart tillbaka till 2004.

http://computersweden.idg.se/polopoly_fs/1.465789.1347547756!imageUploader/3761736355.png

Arkivet ersätter de tidigare PDF:erna som tidningen erbjudit. Arkivet är byggt för att vara snyggare, smidigare och enklare för läsaren. Tjänsten ligger externt hos Leanback. Prenumeranter loggar in bakom paywallade CS All Inclusive för att komma åt arkivet.

 

 

 

 

 

 

 

 


Atiendo

?>