Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Microsoft .NET’ kategorin

Best of Brands satsar allt på BeX av PerfectIT

Skrivet av Martin Edenström On 29 juli 2014

Klädkedjan Best of Brands stoltserar även de med en ny e-handel. Den är framtagen och drivs av det lite mer ovanliga, B2B-relaterade, svenska e-handelsvalet BeX Online affärssystem med tillhörande kundklubbssystem

bex1

” - Vi bytte till BeX framför allt för att det fungerade bra tillsammans med vår nya e-handelsplattform. Samtidigt bytte vi kassasystem i alla butiker till Bex och det har varit en tydlig uppgradering mot tidigare.”

Säger Lars Rabenius VD, Best of Brands.

När PerfectIT i Saltsjöbaden inte snickrar på egna system implementerar de även Microsoft Dynamics NAV. De andra BeX-kunderna är Katarina & Vänner, Babyshop och ts.com.

Offlineapp för Apollo från ett Apegroup under omgruppering

Skrivet av Martin Edenström On 15 juli 2014

I ett samarbete sedan årsskiftet har Apegroup presenterat första appen för resebyrån Apollo.

Appen erbjuder resetips resenärer emellan. Den ska även fungera i offline-mode då EU inte riktigt fått bukt med kostsamma roamingtaxor ännu.

Tidigare i år har även Appcorn jobbat med nya appen för gamla kunden ICA, men det är färre rena, nya app-releaser än tidigare i nyhetsflödet.

Apegroup är mitt inne i en drygt årslång omstrukturering från enbart native apputveckling till de två stora plattformarna till att även erbjuda responsiv webb- och mCommerce utveckling.

Apollos ägare Kuoni valde 2013 i en ny e-handelssatsning satsa på N2 CMS.

Konkurrenterna? Fritidsresor har för sin app tidigare egenutvecklat med stöd från Valtech och Ving har inte färre än fyra app framtagna av olika Thomas Cook Northern Europe inhouse team.

E-handeln blev snabbt det klassiska företagets största säljkanal

Skrivet av Martin Edenström On 23 maj 2014

Sandryds satsar vidare på den e-handel som hjälpt företaget att höja egna omsättningen från 50 miljoner kronor år 2008 till ca 130 miljoner kronor idag.

E-handeln är utformad med ett större Youtube-klipp i hero-yta, avlånga bildingångar för olika klädkategorier, språkstöd blandat med Twitter och Blogger (som inte uppdaterats sedan 2013) och en ostylad Facebook-widget som visar ett rätt blygsamt antal fans sett till placeringen på sidan. Dessutom återupprepas Facebook-strömmen på en annan plats på sajten.

Profilklädesföretaget i Kungsbacka använder sedan tidigare Star Republics .NET e-handelslösning och samma leverantör. De tog för några år sedan fram en mobil B2B-variant av e-handeln. Den lösningen är även integrerad med Microsoft Navision.

Sandryds Handels AB, som grundades 1991 har 28 anställda.

Studentbostäder i Linköping öppnar upp SharePoint Portal Server

Skrivet av Martin Edenström On 25 april 2014

Studentbostäder i Linköping har driftsatt en responsiv webbplats baserat på SharePoint Portal Server från FAST2 för att ge kunderna tillgång till vissa tjänster på webben.

Projektet var ett samarbete mellan FAST2 och ytterligare ett par leverantörer för kunden Studentbostäder i Linköping.

Den största förändringen mot tidigare är enligt Per Sjösvärd, IT-chef på Stångåstaden och Studentbostäder i Linköping:

” – Att på ett tryggt och säkert sätt kunna teckna och säga upp sitt hyresavtal direkt från webbplatsen är en förändring som vi tror kommer göra vara mycket uppskattade bland våra kunder.”

Nyheterna i Visual Studio 2013 Update 2

Skrivet av Martin Edenström On 3 april 2014

Build developers conference avtäckte Microsoft kommande Visual Studio 2013 Update 2. Den nya versionen kallas den viktigast uppdateringen som gjorts på mycket länge och sportar bland annat support för TypeScript 1.0, Universal Projects, Cortana Windows Phone stöd och .NET Native Code Compilation.

visual studio 2013 update2

Det omvälvande Microsoft syftar till är att man verkligen anser sig kommit långt gällande stöd för att bygga en applikation och skösätta den på flera olika enheter inom Windows ekosystem. Med Visual Studio 2013 Update2 går det att skriva kod (C#, Visual Basic, C/C++ or HTML/JavaScript) och sedan kompilera för desktop, tablet, appar eller Windows Phone 8.1. Vissa kopplingar till Xbox finns även.

Orchard 1.8 MVC släpps, snabbar upp prestandan

Skrivet av Martin Edenström On 1 april 2014

ASP.NET MVC open source CMS:et Orchard lever vidare. Sedan lanseringen 2011 ligger man nu uppe i version 1.8 som släpptes i dagarna.

Det WordPress-inspirerade (se bild) Orchard 1.8 innehåller bland annat ett nytt sätt att hantera dokument i Infoset som ska snabba på Orchards prestanda  genom reducerad hantering av olika objekt.

CMS:et är uppbyggt med en indelning av moduler, widgets, mediahantering och navigering men kommer även out-of-the-box med populära egenskaper som kommentarer, taggar, teman och blogg inbyggda.

Orchard 1.7.3 släpptes samtidigt, en bug fix release för de som vill ligga kvar på 1.7.

Folkhalsomyndigheten.se ersätter Smi.se och Fhi.se

Skrivet av Martin Edenström On 7 januari 2014

Update: Folkhälsomyndigheten, myndigheten för folkhälsofrågor, bildades den 1 januari 2014 och gick samtidigt live på egna sajten Folkhalsomyndigheten.se meddelar ansvarige Nilla Selsmo.

Smittskyddsinstitutet tidigare sajter Smi.se och www.fhi.se stängdes i samband med öppnandet av den nya myndigheten. Den nya sajten använder en Siteseeker sökmotor. NetRelations stod bakom Smittskyddsinstitutets tidigare sajter och har även denna gång fått förtroendet att bygga lösningen.

Den nya sajten använder en Siteseeker sökmotor.

Aftonbladet Rockbjörnen röstningen upp i Azure molnet

Skrivet av Martin Edenström On 3 september 2013

Grebban fick uppdraget att designa, utveckla och driva mobil- och webbröstningen på den nya sajten. Det ska varit ett skalbart system kört på Microsoft Azure som skötte röstningen. Systemet är byggt för att hantera många besökare och det stora antalet röster som genereras via Aftonbladets webb.

Rockbjörnen - Aftonbladet

Rockbjörnen kallas en av Sveriges största musikpriser och tävling som årligen delas utav tidningen Aftonbladet. Tidningens nätläsare utser pristagarna. Priset delades ut första gången 1979.

Rockbjornen.se sajten är en responsive design webb som försetts med en hel del mätpunkter. Efter tävlingen avklarades i augusti leder sajten till Rockbjörnen-sektionen för artiklar på Aftonbladet.se (Escenic).

Grebban säljer annars främst Drupal lösningar.

Väla Centrum live på responsiv webb

Skrivet av Martin Edenström On 26 augusti 2013

Helsingborgsbaserade byrån Petra med kollegor på Pyramid har släppt en ny webb åt kunden Väla Centrum, nyligen utsedd till Nordens bästa köpcentrum vid galan NSCS Awards.

Petra

Den nya .NET-sajten är mobilanpassad via responsive design och ska fokuserad på att höja användarupplevelsen för det 180 butiker stora centrumets besökare.

Det ska vara en Composite C1 webb.

Mobilanpassningen till trots finns det även appar för iOS och Android för de som föredrar att komma in den vägen.

Ännu ett CMS i TeliaSoneras stall

Skrivet av Martin Edenström On 9 augusti 2013

MKSE får tips om att TeliaSoneras tidigare CMS val av:

http://ncell.com.np/Templates/ncell/images/logo.png

Nu även utökats med ett märkligt val av open source ASP.NET CMS’et SageFrame.

Det är förvisso den lilla nepalesiska delsajten ncell.com.np som använder CMS:et. Men ändå en del av TeliaSoneras hela sajtflora. Det ska även läggas till att andra delar av TeliaSonera världen över använder andra CMS. Listan ovan gäller bara de svenska webbarna som MKSE tidigare täckt.

Honda.se kör vidare på Synkron Via CMS

Skrivet av Martin Edenström On 17 juli 2013

Svenska Hondas officiella sajt Honda.se har fått några uppdateringar på sistone. Det är Göteborgsbaserade, och tidigare främst Drupal-fokuserade Spiro som står bakom design till de nya tilläggen. UnderstandIT står för teknik. Honda.se är en del av Honda Norden, en gemensam portal på fyra språk.

honda_crv

Honda.se ligger på det mycket speciella CMS-valet Synkron Via från Danmark. Ett VB-baserat (!) äldre CMS. Sajten driftas även hos Synkron.

Kampanjer för bilmodeller etc. sköts på subdomäner där mest krut läggs på multimedia enligt gällande webbstandarder. Sajten ska kontinuerligt förbättras baserat på trafikanalys och efterfrågat innehåll.

Honda har även haft Plone för ett av sina intranät.

Spiro jobbar annars även med open source produkter som WordPress (största kunden är IOGT-NTO) samt har levererat Magento open source e-handel.

 

 

 

 

e-Spirit Forrester

DotNetNuke går i graven, blir DNN Evoq

Skrivet av Martin Edenström On 16 juli 2013

Klassiska Microsoft-teknikbaserade open source CMS:et DotNetNuke går i graven då DNN Evoq föds.

http://www.dnnsoftware.com/portals/0/Images/DNN/evoqContentIntro.gif

Den nya versionen ska vara anpassad för Azure molnet samt erbjuder från start en social del i egna Evoq Social riktad med företagskunder. DNN platform (nuvarande open source delen) har laddats hem åtta miljoner gånger och de berättar om en miljon medlemmar i sitt egna community. Men betalversionen, numera kallad Evoq Content, har enbart 2000 aktiva kunder.

Men alla domännamn har de inte hunnit styra upp innan pressreleaserna skickades ut.

 

 

 

 

e-Spirit Forrester

Cornerstones responsiva hets blev ”mobile first gone wrong”

Skrivet av Martin Edenström On 2 juli 2013

Cornerstone har släppt en ny version av den ack så viktiga egna sajten Cornerstone.se. Det är här utbildningsföretaget möter sina kunder, föreläsare, intressenter och egentligen hela deras IT-utbildningskunskap och verksamhet kommer bedömas.

cornerstone

Hur ser det ut då?

Den nya Cornerstone-webben har responsiv design. En självklarhet idag där säkert 95% av MKSE nysläppen inkluderar mediaqueri-uppbyggnad. Men i Cornerstones fall har mobile first hetsen verkligen gått överstyr.

Det verkar som design på desktop fått stå tillbaka för en responsiv design. Se t ex ett sökfält som i högre upplösningar inte fick några bredd-begränsningar alls (!). Det ser en aning bättre ut på vissa sidor där undersidor försetts med menyer istället för vänsternavigering i lägre upplösningar.

På nya startsidan syns i övrigt syns EU-korrekt cookies-bekräftelse och olänkade (!) carouselbilder i en ruskig takt. Där blandas även text skriven direkt i JPG:ar tillsammans med länkad, men ej stylad text som ligger över samma JPG:ar. Det blir då varken logiskt eller speciellt snyggt.

ursöversikten, som är uppdelad baserat på de mindre självförklarande termerna ”ämnesområde” eller ”produktnamn” krockar även designmässigt då de saknar radbrytningar i vissa upplösningar.

Cornerstones gamla .NET sajt var i akut behov av uppdatering, men frågan är om detta var svaret. För evenemang som t ex Devsum använder Cornerstore separata sajtdesigner på WordPress. Det kanske är tur.

Nyheterna i Visual Studio och Team Foundation Server 2013 avslöjade

Skrivet av Martin Edenström On 10 juni 2013

Brian Harry, technical fellow Microsoft, har avslöjat flera av nyheterna i senaste versionen av Visual Studio.
Team Foundation Server 2013

Visual Studio 2013 och Team Foundation Server 2013 bygger vidare på det generella Application Lifecycle Management sammankopplingen.

De nya versionerna har även byggt vidare på ”Agile project management” egenskaperna (backlog och sprint hantering) som först dök upp i TFS och VS uppdateringar 2012. Speciellt fokus på WBS hantering. Kanban support finns även med från start.

Fler nyheter:

  • Bättre Version Control stöd
  • En ny Team Explorer home page
  • Bättre team collaboration stöd
  • “Lightweight code commenting”.
  • Stöd för Memory diagnostics
  • Nya Cloud load testing samt
  • ..flera nya test case management egenskaper
  • En snabbare release hantering
  • Flera generella, nya saker för förenklad programmering

En preview av VS 2013 och TFS 2013 kommer släppas under Build conference om några veckor.

Com Hem TiVo släpper ny webb av Cloud Nine

Skrivet av Martin Edenström On 22 maj 2013

Cloud Nines VD berättar för MKSE att de fick det förtroendeingivande uppdraget att ta fram TiVo‘s svenska satsning. Det är ett årsgammalt samarbete mellan Comhem och TIVO som nu släpps med en tillhörande fullskärmsvideo-webb på TiVo.comhem.se.

Det är en .NET lösning med lång vertikal scroll med vissa sidorullande carouseler, web fonts, registreringsformulär och en avrundande sociala nätverks-ikonlista.

Det finns även en testpilot-webb på WordPress framtagen. Asanga Gunatillaka är ansvarig produktdirektör på Com Hem.

Comhem.se med CIO Stefan Berg är annars kända som den enda (?) Coremedia kunden i Sverige. För tre år sedan  handlades Cloud Nine upp som ny huvudansvarig för interaktion, design, copy och orderflöden. kundtjänstflöder, A/B testning för produktsidor samt mer.

Nyligen har Doberman gjort samma sak för aningen floppade HBO’s svenska web.

Netflix, vars webb ej lokalanpassats, är just nu Sveriges populäraste VOD-tjänst. 645 000 personer, 7,6 procent av alla svenskar mellan 9 och 99 har tillgång till Netflix.

?>