Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Open source PHP’ kategorin

Flat-File slår ut vanliga CMS 2014?

Skrivet av Martin Edenström On 15 augusti 2014

CMS-systemens undergång har förutspåtts av vissa under 2014. Tiderna har förändrats och det finns inte länge några argument för att låta tunga, databasdrivna system driva den typ av lätta och snabbrörliga webb som efterfrågas idag.

Flat file cms

Det som ska ersätta system som WordPress, Drupal och EPiServer kallas generellt för ”Flat-File CMS” och däribland syns snabbväxande aktörer som:

De filbaserade systemen är CMS lösningar som sparar allt innehåll i filer och foldrar istället för en databas som ett traditionellt CMS. CMS:en skapar och läser dynamiska sidor och kan därmed snabbare och, av många ansett, säkrare sköta samma uppgifter. Andra argument för Flat File är extremt låga driftskostnader, enkelheten, versionshantering och flexibilitet vid förflyttning av webbplatser.

En annan sak som ska spela in i paradigmskiftet är MKSE.com mantra med den portfoliostyrda systemvärlden. Samma förutsägelse om databasens irrelevans dyker upp då tjänster som Disqus och Vimeo tagit över de vitala kärnsysslorna från CMS:en och en god integration med dessas API (och nödvändiga databaser) är viktigare än att systemet själv erbjuder samma funktionalitet.

Joomla utser svenska till ny president

Skrivet av Martin Edenström On 12 maj 2014

Bolaget Open Source Matters som finansiellt och kompetensmässigt stödjer det klassiska open source CMS:et Joomla har utsett svenska Sarah Watz till ny ledare och president.

I sin nya roll ska Sarah Watz använda sin mångåriga erfarenhet av Joomla för att expandera projektet, framförallt internationellt. Sarah Watz har erfarenhet från att implementera Joomla sedan 2005 i rollen som VD på Pixpro i Stockholm.

Watz ersätter  Paul Orwig på posten. Joomla säger i senaste siffrorna sig täcka 3% av webben som helhet och 9% av den totala CMS-stödda marknaden. Största kunderna ska vara Citibank, eBay, General Electric, Harvard University, Ikea, McDonalds och Sony.

SSU.se live på WordPress med BSD-Tools integrerat

Skrivet av Martin Edenström On 4 april 2014

SSU lanserar sin nya WordPress-webbplats SSU.se idag. Sajten blir den första i Socialdemokraternas ambition att återupprepa Obama-kampanjens digitala framgångar tillsammans med Blue Digital och deras integrerade CRM och engagemangsverktyg BSD-tools. Strawberry Hill har fått sköta PHP-utvecklingen och integrationen.

ssu

Tyngdpunkten ligger på att göra det enkelt för besökaren att engagera sig i sakfrågor, dela eller själv bidra med innehåll och snabbt kunna hitta det som händer i SSU:s lokalavdelningar.

”- Andra partier och ungdomsförbund har webbplatser som handlar om informationsspridning. Vi har istället valt att bygga en webbplats som utgår från engagemang och som ger besökarna olika ingångar att aktivera eller engagera sig i våra frågor.”

säger Sofia Brändström, ansvarig för digitala kanaler på Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU.

Sajten sportar vidare en eventsektion med olika taggar från social medier, uppmanande ingångar i top, responsiveness samt en geopositionerande länk till en färgad Google Maps för klubbsök. Footern får bestå av instagramfeed med bildmaterial. Snyggt och modernt.

Arbetsgrupp: SSU
Juan-Pablo Roa
Sofia Brändström
Kristofer Åberg
Simon Röder

Arbetsgrupp: Reform Act – BSD Tools-strategi
Jacob Åström
Jakob Ohlsson

Arbetsgrupp: Strawberry Hill – webbutveckling, interaktion och design
Eskil Janson
Mirekt Labedzki
Stina Janson
Åsa Rosenberg

Dobermans strategi för att göra Blocket Bostad större än Hemnet

Skrivet av Martin Edenström On 3 april 2014

Doberman har fått hjälpa Blocket.se‘s sex man starka inhouse front- och backendsutvecklingsgäng att ta fram kommande Blocket Bostad.

Blocket Bostad siktar på att bli störst på marknaden genom att erbjuda en opartisk bostadsannonsering.

Den nya sajten sportar favoriter, ”objektskoll”, personaliserat sök, ljusare och renare design.

Blockets inhouse team säger sig utveckla i ”PHP, Python, C, Javascript/Jquery och HTML”. De har även iOS utvecklare som kör på Objective-C och Xcode.

Happy Homes köper in intranät på Umbraco

Skrivet av Martin Edenström On 1 april 2014

Osolo har lanserat ett nytt Umbraco open source intranät för färg- och interiörkedjan Happy Homes med drygt 100 butiker.

Tanken med det nya intranätet är att ge en modernare plattform med bättre möjligheter för interaktion mellan Happy Homes supportkontor och butikerna ute i landet. Kedjans nya intranät ska kännas ”mer framtidssäkert” än det tidigare . Projektet påbörjades i januari och tog runt två månader. Osolo ska även förvalta systemet.

http://ostermalm.happyhomes.se/Bilder/Om%20Happy%20Homes/Sovrum%20med%20sk%c3%b6na%20f%c3%a4rger.jpg?preset=articletop&mode=crop&quality=100

Happyhomes.se, med rätt trevligt utförd auto-geopositionering (med valmöjligheter), återfinns på en annan plattform.

Umbraco själva skriver att bland de 85 000 användarna är en stor del intranätsanvändare. I Sverige är det destå ovanligare med Umbraco som val för intranät.

Orchard 1.8 MVC släpps, snabbar upp prestandan

Skrivet av Martin Edenström On 1 april 2014

ASP.NET MVC open source CMS:et Orchard lever vidare. Sedan lanseringen 2011 ligger man nu uppe i version 1.8 som släpptes i dagarna.

Det WordPress-inspirerade (se bild) Orchard 1.8 innehåller bland annat ett nytt sätt att hantera dokument i Infoset som ska snabba på Orchards prestanda  genom reducerad hantering av olika objekt.

CMS:et är uppbyggt med en indelning av moduler, widgets, mediahantering och navigering men kommer även out-of-the-box med populära egenskaper som kommentarer, taggar, teman och blogg inbyggda.

Orchard 1.7.3 släpptes samtidigt, en bug fix release för de som vill ligga kvar på 1.7.

Så blir nya SVT Flow

Skrivet av Martin Edenström On 6 mars 2014

SVT släpper inte bara en personaliserad variant av SVTPlay i år. I april kommer även SVT Flow, en slags korsning mellan ”on-demand-tittande” (som SVT Play) och det som kallas ”flödestittande” (vanlig, tablålagd tv).

svt flow

Projektet som namn har varit aktuellt ett bra tag. Domänen SVTFlow.se registrerades av SVTs Thomas Porsaeus redan 2009.

Lanseringen blir en responsiv release med runda ikoner för att visa flöden som automatiskt rullar som en klassisk tablå, men samtidigt går att on-demand stoppa och starta.

Videospelaren är samma Akamai-stödda och mobilvänliga variant som används på SVTplay och Beta.SVTplay idag.

Teamet bakom ska vara samma som även jobbat på 2014-släppet av nya, personaliserade SVT Play som MKSE skrev om i januari. Det är främst internkonsulter från SVTi och SVT. Men på nya SVT Beta jobbar även Python och Ruby-konsulter från svenska Valtech.

Uppsala Universitet släpper ny Infoglue sajt

Skrivet av Martin Edenström On 17 februari 2014

UU.se har gått live på en ny 2014-release med ny responsiv design, struktur och en hel del nytt innehåll. Bakom designförändringarna står Stockholmsbyrån Antrop.

Sajten har en mängd inloggningsmöjligheter tillsammans med sök i toppkant, listar nyheter och kalendarium samt Readspeaker uppläsning finns lite överallt på den nya sajten, både som länk och som alternativ för markerad text. Det gör även att sidalternativ som skriv ut och dela inte fungerar (om tjänsten har startats upp från toppkant).

Uppsala Universitet är fortfarande en av idag få Infoglue användare. Infoglue är ett svenskt öppet källkods-CMS med mer än ett decennium på nacken som togs in av flera myndigheter runt millennieskiftet men sedan dess tappat mot populärare öppna källkodssystem. Kvar på InfoGlue utöver UU är just svenska universitet, bl a GU.se, Göteborgs Universitet.

http://www.infoglue.org/digitalAssets/14/14651_1uppsala.gif

Det är den första delleveransen som nu öppnats upp. Mer väntas under året.

För omkring 2 år sedan valde Uppsala Universitet Liferay för sitt nya intranät.

Så blir SvD Börsforum på en IP.Board

Skrivet av Martin Edenström On 17 december 2013

MKSE har fått en förhandstitt på SvD’s kommande responsiva SvD Börsforum. Den PHP-baserate lösningen återfinns på en IP.Board 3-forumlösning.

SvD Börsforum ska finnas till för att skapa och följa diskussioner i olika ämnen knutna till börsen och näringslivet. Satsningen kommer samma år som t ex Newsmill läggs ned och nyligen blev Second opinion en liten energi-portal.

svd börsforum

Redaktör Mark Malmström och co. har valt att bygga den kommande forumlösningen på en av de vanligaste två plattformarna för forum de senaste åren. Samma lösning som t ex även Telia använder sedan 2010. Därmed överges java-baserade alternativ som eventuellt skulle bli enklare att integrera med den rådande SvD.se Escenic CMS upprättningen. SvD har de senaste åren annars främst investerat i nya EPiServer CMS upprättningar.

Vad finns i 2014 lanseringen då?

En central ”skriv-knapp” i topp, därefter får kategori väljas. Det finns i nuläget enbart åtta huvudkategorier redo vid start. Författandet är relativt avskalat. Bilduppladdning marknadsförs med ”drag-n-drop”. Vissa krönikörer (som har en ”check” vid sin profilbild) skriver inledande inlägg som även marknadsförs med en carousel i topp. Tips på hur inlägg får fler läsare erbjuds av SvD. I övrigt inte speciellt många uppseendeväckande forumegenskaper. IP.Boards inbyggda iOS stöd (som kom redan 2010) väljs bort för den egna, responsiva designen.

Satsningen har försetts med både Xiti, SiteCatalyst och Google Analytics analys och mätningar.

Allt avslutas med en stor annonsyta i botten. Nordnets ”Avanza-andandes”, community-flirtande WordPress MU-upprättning Nordnetbloggen är huvudsponsor vid start. Just Nordnet har annars en klassisk, fortfarande väldigt aktiv egen forumlösning i skräddarsydda VCW (av helägda bolaget VCW Internet Services AB) som de kanske borde marknadsföra istället? Det är inte alltid så lätt att få kontinuerlig aktivitet i ett eget forum.

XLENT och Oktavilla ska stå bakom produktionen.

FC Barcelona om den framtida makten, katalanskt CMS troget

Skrivet av Martin Edenström On 13 november 2013

Vid #SIME Stockholm 2013 var en av de uppskattade talarna FC Barcelona digital strategy ansvarige tillika styrelsemedlem Dídac Lee.

Han berättade om den kraft de runt 80 miljonerna (47 miljoner via Facebook) fansen ger dem. De är en fotbollsklubb idag, men de kan redan nu se hur den digitala övergången tar dem allt närmare mot att kunna producera så pass mycket av sin kommunikation själva, via egna kanaler att de om inte lång tid hoppas vara ett renodlat mediaföretag. Steget därefter trodde Dídac var att FC Barcelona blir ett framtida marknadsföringsbolag á la Disney.

Trots hård egen marknadsföring av Qatars senaste Barcelonafilm lyckades FC Barcelona efter lanseringen tolvdubbla spridningen. Via egna, kostnadseffektiva kanaler. Det ger makt och möjligheter som ser spännande ut inför framtiden.

Webb och CMS-mässig kontroll? FCBarcelona.com är en lokalt trogen UbiquoSports användare sedan många år nu. Barcelonaföretagets CMS är Ruby on Rails baserat och har just FC Barcelona som största kund. De använder själva en WordPress dock. De andra kunderna är sportsajterna ACB och BCN2013.

FC Barcelona website

Några egenskaper är fullt AWS molnstöd, multisite och multi language, Opta Sports statistical real time data service, aAutoscaling system och Varnish cache.

CapGemini storsatsar på Drupal CMS

Skrivet av Martin Edenström On 24 september 2013

CapGemini är de senaste att positionera sig som en Drupal-leverantör på europeisk nivå. Det märks då de går in som toppsponsor för årets DrupalCon Prague 2013. I år har de även varit huvudsponsor på DrupalCon Paris, DrupalCon London, DrupalCamp Toulouse, Drupal London Meetups och FrontEnd United 2013.

https://drupal.org/sites/all/modules/drupalorg/drupalorg/images/association-premium-supporting-2.png

MKSE har tidigare skrivit om hur Capgemini både kör egna sajten på CMS:et samt tidigare har haft ett öppet källkodspaket för kund.

Även de för många rätt otippade sponsorerna OracleMicrosoft / Windows Azure och eBay Paypal syns bland årets företag som bidragit till Drupal evenemanget.

Drupal 8 Logo

CapGemini med kontor och IT-verksamhet över större delen av Europa har on- och offshore kompetens inom flera CMS sedan några år tillbaka. De erbjuder även SDL Tridion, EPiServer och SiteCore CMS.

I Sverige är annars mobilenheten med app-produktion (främst B2B) en av de delar som växer snabbast.

Efter misslyckad open source satsning gör Movable Type comeback

Skrivet av Martin Edenström On 23 september 2013

Öppen källkods bloggplattformen/CMS:et Movable Type hade runt 2001-2003 alla möjligheter i världen att bli den ledande CMS-produkt. Men fel fokus och ägarskriften lämnade scenen öppen för de betydligt yngre produkterna WordPress och Drupal.

Att all Perl och PHP-källkod även fullt öppnades upp för editering, redistribution och ompaketering år 2007 hjälpte inte alls. Nu tar investerare från det enda landet där bolaget fortfarande har viss penetration, Japan, över. Infocom har köpt upp utvecklarbolaget Six Apart (grundat av det äkta paret Ben och Mena Trott) för att bygga vidare på Movable Type version 5+.

De nya ägarna säger sig fokusera på att bygga vidare på Movable Types stabilitet samt försöka ta betalt av de användare som väljer Movable Type 2013. Med start 2013 satsar man även på den amerikanska marknaden och resten av världen.

Movable Type har en fördel i att det tidigt såg till att även fungera på Oracle och MS-SQL databaser.

UNICEF live på Oktavillas egna Rails-CMS Porthos

Skrivet av Martin Edenström On 22 augusti 2013

Oktavilla fick in sitt eget CMS Porthos när de hjälpte UNICEF bygga en ny webbplats.

http://d3a93h6hjnkwzi.cloudfront.net/assets/w480/c77ae8ec1647af424c8895532819c7f2b8b91db5/48870.jpg

UNICEF själva säger att den nya webben hjälpt dem fyrtiodubbla antalet bidragslämningar sedan lanseringen.

Nya Unicef.se har försetts med en tydlig dialog för att skänka bidrag. Sajten innehåller responsiv design, en tidslinje över kampen mot Polio, personliga bilder på bidragslämnare samt en del annat.

Lösningen använder Amazon CloudFront för att skydda sig mot trafiktoppar och ligger på Oktavillas egenhändigt framtagna CMS Porthos Engine är Rails / MongoDB baserat.

 

 

e-Spirit Forrester

Ateles vill bli bättre på PHP

Skrivet av Martin Edenström On 19 augusti 2013

För att sticka ut från konkurrensen tror Ateles på att bli bättre på PHP, språket bakom deras nuvarande favoritplattformar Magento och Pimcore.

http://static.zend.com/topics/ZS6-new-download-2.png

Därav ingår Ateles nu ett partnerskap tillsammans med Zend Technologies, som kallar sig världens ledande PHP bolag.

Genom att få den insikten i Zends produkter ett partnerskap hoppas bolaget helhetsförståelsen för plattformarna kommer bli större och kompetensen att utveckla lösningar bli starkare.

Ateles jobbade för några år sedan mest med Java.

 

 

e-Spirit Forrester

Ännu ett CMS i TeliaSoneras stall

Skrivet av Martin Edenström On 9 augusti 2013

MKSE får tips om att TeliaSoneras tidigare CMS val av:

http://ncell.com.np/Templates/ncell/images/logo.png

Nu även utökats med ett märkligt val av open source ASP.NET CMS’et SageFrame.

Det är förvisso den lilla nepalesiska delsajten ncell.com.np som använder CMS:et. Men ändå en del av TeliaSoneras hela sajtflora. Det ska även läggas till att andra delar av TeliaSonera världen över använder andra CMS. Listan ovan gäller bara de svenska webbarna som MKSE tidigare täckt.

?>