MKSE.com https://www.mkse.com Nyheter om E-handel, CMS och CXM Kundupplevelse Fri, 19 Jan 2018 12:50:46 +0100 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Acquia byter VD, ny Sverigesatsning. Börsintroduktionen dröjer https://www.mkse.com/2018/01/19/acquia-byter-vd-ny-sverigesatsning-borsintroduktionen-drojer Fri, 19 Jan 2018 09:45:25 +0000 https://www.mkse.com/?p=42901 Drupals kommersiella falang Acquia har fått en helt nytillträdd VD. Michael Sullivan har anslutit med en bakgrund från mindre välkända Micro Focus, som ändå ...]]>

Drupals kommersiella falang Acquia har fått en helt nytillträdd VD. Michael Sullivan har anslutit med en bakgrund från mindre välkända Micro Focus, som ändå ska räknas som “den största engelska teknikfirman listad på London Stock Exchange”.

Han har många års erfarenhet av att sätta det engelska mjukvaruföretaget på börsen, vilket tydligt visar på vilka kvaliteter Dries och co. på Acquia vill att han ska bidra med under 2018. Det är ingen hemlighet längre att Acquia hamnar på börsen. Det har talats om detta i tre år och frågan är snarare varför det dröjer så länge.

Michael Sullivan ersätter Tom Erickson på posten som ändå ska sitta kvar i styrelsen.

Acuqia nysatsar samtidigt även i Sverige igen med Michael Åslander på plats som ny representant. Han ansvarar för en “andra vända” efter den satsning Fredrik Blomqvist hade under ett år mellan 2013 till 2014. Acquia har över 840 anställda enligt Linkedin och har i hela åtta vändor tagit in över 173.5 miljoner dollar i riskkapital. Åslander har även haft samma ansvar för Alfresco ECM i Sverige.

]]>
SCB köper in nya Episerver-leverantörer https://www.mkse.com/2018/01/18/scb-koper-in-nya-episerver-leverantorer Thu, 18 Jan 2018 08:55:03 +0000 https://www.mkse.com/?p=42896 Statistiska centralbyrån SCB:s upphandling av IT-konsulttjänster är avslutad. Consid berättar de är en av vinnarna till den Episerver- och SharePoint-användande myndigheten. Avtalet sträcker sig ...]]>

Statistiska centralbyrån SCB:s upphandling av IT-konsulttjänster är avslutad. Consid berättar de är en av vinnarna till den Episerver- och SharePoint-användande myndigheten. Avtalet sträcker sig över ett år med möjlighet till förlängning upp till fyra år.

“- Det är en viktig kund som vi ser fram emot att samarbeta med under en lång tid framöver.”

Säger Peter Hellgren, vd på Consid.

SCB har en egen inhouse Episerver enhet. Consid har jobbat med SCB några år. Ibland tillsammans med byrån Winston. Konsulten har numera 550 anställda och omsatte 600 miljoner kronor 2017.

]]>
Teknikvalen då Tretti.se-gänget ger sig själva en andra chans https://www.mkse.com/2018/01/18/teknikvalen-da-tretti-se-ganget-ger-sig-sjalva-en-andra-chans Thu, 18 Jan 2018 08:36:58 +0000 https://www.mkse.com/?p=42890 Hemmy.se är en nysatsning som släpptes under veckan. Bakom står tidigare Tretti.se grundaren Paul Fischbein tillsammans med och tidigare Tretti.se och WhiteAway CTO:n Björn ...]]>

Hemmy.se är en nysatsning som släpptes under veckan. Bakom står tidigare Tretti.se grundaren Paul Fischbein tillsammans med och tidigare Tretti.se och WhiteAway CTO:n Björn Fant. De hoppas bli en ny stjärna på vitvaru- och e-handelshimlen. Och följande är de tekniska val teamet gör då de får en andra chans och kan återupprepa eller ångra sig i en nysatsning på e-handel. Inom exakt samma vertikal och produktområden.

Det kan ha med kostnadsskäl att göra, men det är en open source PHP stack som används tillsammans med aningen ovanligare OpenCart. En “next-next-next” lösning för privatpersoner som bl a erbjuds av webbhotell som Binero och Loopia. Hemmy.se är driftskund till den förstnämnda.

Även Tretti.se byggdes ursprungligen 2009 på en “custom lösning” i form av en rätt tidig Rails baserad e-handel.

Hemmy ska sälja vitvaror, hushålls- och trädgårdsredskap. Bolaget säger att de ska fokusera på att leverera den bättre kundupplevelse som de anser behövs i förhållande till konkurrenterna.

Konkurrenter som ElectroluxHome.se är byggd på Episerver Commerce (leverantörer Making Waves och Anegy), Elgiganten kör Intershop, Elon.se landade sent om sider på en nopCommerce och WhiteAway.se använder delar av open source OSCommerce (som anklagats för att vara ett mål för hackare) sedan ett tag tillbaka.

]]>
Stockholms stads miljöförvaltning släpper nytt tillsammans med ny leverantör https://www.mkse.com/2018/01/17/stockholms-stads-miljoforvaltning-slapper-nytt-tillsammans-med-ny-leverantor Wed, 17 Jan 2018 11:43:14 +0000 https://www.mkse.com/?p=42884 Consids Fredrik Sevieri berättar att de i januari i samarbete med Stockholms stads miljöförvaltning har släppt den nya webbplatsen miljofordon.se. En sida tänkt att bli ...]]>

Consids Fredrik Sevieri berättar att de i januari i samarbete med Stockholms stads miljöförvaltning har släppt den nya webbplatsen miljofordon.se. En sida tänkt att bli Sveriges ledande informationskälla om miljöfordon i Sverige. Webbplatsen drivs som ett gemensamt projekt av miljöförvaltningen i Stockholm, trafikkontoret i Göteborg och miljöförvaltningen i Malmö.

Sidan ska ge konsumenter information om elbilar och en möjlighet att enkelt kunna jämföra fakta kring bilarna, något som kommer bli allt mer efterfrågat i takt med att det kommer ut fler miljöbilar på marknaden.

Allting landade på en Umbraco open source .NET. Därmed överges den Joomla som XLENT satte upp för fem år sedan.

Webbprojektet leddes av Peter Bäckrud, regionansvarig för Consid i Värnamo och Växjö.

]]>
Curamandos erbjudande funkar, nyanställer 14. Nu 108 anställda https://www.mkse.com/2018/01/17/curamandos-erbjudande-funkar-nyanstaller-14-nu-108-anstallda https://www.mkse.com/2018/01/17/curamandos-erbjudande-funkar-nyanstaller-14-nu-108-anstallda#comments Wed, 17 Jan 2018 08:22:54 +0000 https://www.mkse.com/?p=42874 Det ska bli fortsatt intressant att följa Curamandos utveckling under 2018. De inleder året med att berätta att de anställda hela 14 nya medarbetare. ...]]>

Det ska bli fortsatt intressant att följa Curamandos utveckling under 2018. De inleder året med att berätta att de anställda hela 14 nya medarbetare. Bara månader efter förvärvet av Conversionista. De 14 nya affärskonsulterna, digitalexperterna och rådgivarna tillkommer efter Conversionistas 30 anställda inkorporerades och tar Curamando till totalt 108 anställda.

Utöver vanlig CRO- och SEO-konsultation erbjuder Curamando en typ av digitalt stöd för marknadsavdelningar som snabbt behöver deltidshyra in och tillsätta nya roller eller samverkande team inom idag svårrekryterade områden som analys, CRO, SEO och Marketing Automation. Speciellt att snabbt få upp samverkan och förståelse mellan rekryterna kan vara viktigt när nya titlar och ansvarsområden kommer och går nästan varje kvartal. Samtidigt som en ny eller befintlig anställning inom områdena i Sverige är både dyr, komplex och svår att behålla.

Se “Econsultancy 4E Maturity model med Establish, Efficiency, Expert och Extend för mer om detta. Detta är även något nya byråer som Odyssey jobbar mot.

På Curamandos kundlista står Clas Ohlson (SAP hybris), Comviq (Magento etc.), Tele2 (Episerver), Tradera, Klarna, Visma, Resia och Apoteket (Episerver Commerce, Voyado).

Allt om DMP, Data Management Platform

Håll koll på det senaste. Här listas alla system kunder väljer köpa in.

]]>
https://www.mkse.com/2018/01/17/curamandos-erbjudande-funkar-nyanstaller-14-nu-108-anstallda/feed 1
Weld vinner konton, lockar över nyckelrekryteringar från Google och NetOnNet https://www.mkse.com/2018/01/16/weld-vinner-konton-lockar-over-nyckelrekryteringar-fran-google-och-netonnet Tue, 16 Jan 2018 09:33:33 +0000 https://www.mkse.com/?p=42865 VD Tom Söderlund hör av sig och berättar att Weld, stärka av nya kontona Polarn O. Pyret, Whirlpool och Indiska, lyckats locka över Markus ...]]>

VD Tom Söderlund hör av sig och berättar att Weld, stärka av nya kontona Polarn O. Pyret, Whirlpool och Indiska, lyckats locka över Markus Nyberg från Google Cloud Platform samt produktivitetsverktygen inom G-Suite som ny VP Sales.

– Markus Nybergs erfarenhet från B2B-försäljning och affärsutveckling är precis vad vi behöver nu för att skala upp vår verksamhet. Jag är väldigt nöjd med de kunder vi fått in hittills och spänd av förväntan på vad en erfaren säljare som Markus kan åstadkomma.”

Säger Tom Söderlund, Welds grundare och vd.

Dessutom kliver Markus Andersson (CIO på NetOnNet) in som rådgivare i bolaget. Weld har de senaste åren utvecklat ett verktyg för att skapa webbkampanjer och webbplatser utan att behöva koda.

Kunder ska använda Weld för att skapa e-handelskampanjer eller content marketing-material. Som ett lokalt alternativ till Static Site Generators som Unbounce och Instapage. Eller till Wix för den delen.

Allt om DMP, Data Management Platform

Håll koll på det senaste. Här listas alla system kunder väljer köpa in.

]]>
Global undersökning: Svenska beställare snålar in 1,65 Mkr på sina e-handelsplattformar https://www.mkse.com/2018/01/16/global-undersokning-svenska-bestallare-snalar-in-165-mkr-pa-sina-e-handelsplattformar Tue, 16 Jan 2018 09:28:30 +0000 https://www.mkse.com/?p=42861 Sitecore med svenska säljchefen Jonas Luthander berättar om en ny undersökning som genomförts i januari. Företag med fler än 500 anställda har fått svara ...]]>

Sitecore med svenska säljchefen Jonas Luthander berättar om en ny undersökning som genomförts i januari. Företag med fler än 500 anställda har fått svara på frågor om martech och e-handel för att se hur Sverige ligger till i jämförelse med globala mättal.

Svenska digitalchefer ska mer optimistiska gällande e-handelns utveckling det kommande året. I studien tror 85 procent av beslutsfattarna på tillväxt (i snitt 6,08 procents tillväxt totalt), att jämföra med en global siffra om 81 procent (i snitt tror beslutsfattare på 5,59 procent globalt).

Men de svenska organisationerna spenderar trots detta mindre pengar på sina e-handelskanaler än det globala snittet. I Sverige lägger man i snitt 1,43 miljoner dollar mot 1,62 miljoner globalt. Motsvarande runt 1, 65 Mkr mindre per plattformsköp/investering.

Sverige ska även ha färre interna dedikerade CMS roller jämfört med globala siffror. Bara 38 procent har denna titel mot 70 procent globalt.

Det ska däremot tilläggas att om siffrorna enbart drivits in från svenska Sitecore Commerce användare är de att anses som något knapphändiga. I landet finns nästan enbart Kronaby, HeadBrands och Bemz som e-handelsreferenser. Svar inom e-handel från dessa är föga statistiskt tillförlitligt i en liten grupp om 500 respondenter. Även om svenska CMS Sitecore-kunder med integrerade e-handelslösningar svarade är det rätt få som ryms inom svar från 500 globala kunder. 

Allt om DMP, Data Management Platform

Håll koll på det senaste. Här listas alla system kunder väljer köpa in.

]]>
Tobii köper in Salesforce Pardot, Chatter och Service Cloud https://www.mkse.com/2018/01/16/tobii-koper-in-salesforce-pardot-chatter-och-service-cloud Tue, 16 Jan 2018 08:00:40 +0000 https://www.mkse.com/?p=42835 Tobiis enhet Tobii Pro har under det senaste året växlat ut den Salesforce de använder sedan 2008. Tobiis Oskar Fajerson, global säljchef berättar att ...]]>

Tobiis enhet Tobii Pro har under det senaste året växlat ut den Salesforce de använder sedan 2008. Tobiis Oskar Fajerson, global säljchef berättar att Salesforce används för att Tobii ska kunna agera och därtill växa snabbt. Tobii Pro berättar att uppskattar verktyg med artificiell intelligens för att förstå sina kunder för att lotsa dem fram till affär. Särskilt i en global verksamhet där marknadens förutsättningar förändras snabbt och oavbrutet.

” – Vi måste tidigt kunna anpassa våra processer när omvärlden utvecklas. Framför allt handlar det om att ständigt och i realtid fokusera på kunderna.”

Säger Cecilia Strömberg, chef för Affärsprocesser och System på Tobii Pro. Tobii Pro integrerar Salesforce Service Cloud med sitt eget affärssystem för att ge teknisk support och för att besvara kundförfrågningar. Salesforce Chatter används av återförsäljare och account managers för att dela feedback från kunder. Salesforce Pardot Marketing Automation används för att ge account managers information om möjliga kunder och riktar automatiserad marknadsföring till dem.

Företaget säljer sina eyetracker-produkter och tjänster till över 3 000 företag och över 2 000 framstående universitet och olika forskningscentra som intresserar sig för mänskligt beteende.

]]>
Wix släpper en drös med tillägg, klarar numera e-handel, musik och forum https://www.mkse.com/2018/01/16/wix-slapper-en-dros-med-tillagg-klarar-numera-e-handel-musik-och-forum Tue, 16 Jan 2018 07:57:23 +0000 https://www.mkse.com/?p=42841 Wix CMS, som vi berömt för sin innovation och sina faktiska framgångar inom AI under 2016/2017, har sammanfattat egna nysläppen och tilläggen till CMS:et. ...]]>

Wix CMS, som vi berömt för sin innovation och sina faktiska framgångar inom AI under 2016/2017, har sammanfattat egna nysläppen och tilläggen till CMS:et. Uppdaterade eller släppta under 2017.

Och det var en hel del tillägg. Allt följande finns numera att aktivera i Wix-produkten:

 • Wix SEO Wiz (som de jobbat mycket med under 2017)
 • Wix Forum (eget forumstöd á la vBulletin)
 • Wix Video (för eget videoarkiv etc.)
 • Wix Music (koppla in och styra musik på hemsidor)
 • Wix Photography
 • Wix Bookings (för att ta emot beställningar online)
 • Wix Restaurants (som det låter)
 • Wix Events (skapa och hantera evenemang)
 • Wix tillgänglighetsanpassning
 • Nya “Bildfilter”
 • Nya, interaktiva “hovringsrutor”

Dessutom har Wix Stores tillkommit, den egna integrerade e-commerce lösningen.

Wix växte med hela 30 miljoner användare till en total om 120 miljoner användare i slutet av året.

Allt om smarta svenska omnikanallösningar online+butik

Håll koll på det senaste inom området. Här listas alla nyheter.

]]>
Arkeologerna klarar av texttungt innehåll med ny WordPress av Bazooka https://www.mkse.com/2018/01/16/arkeologerna-klarar-av-texttungt-innehall-med-ny-wordpress-av-bazooka https://www.mkse.com/2018/01/16/arkeologerna-klarar-av-texttungt-innehall-med-ny-wordpress-av-bazooka#comments Tue, 16 Jan 2018 07:47:43 +0000 https://www.mkse.com/?p=42838 Bazooka har tagit fram Arkeologernas nya webbplats på en WordPress CMS. Arkeologerna ville kunna visa upp uppdragens geografiska spridning och variation samt lyfta fram ...]]>

Bazooka har tagit fram Arkeologernas nya webbplats på en WordPress CMS. Arkeologerna ville kunna visa upp uppdragens geografiska spridning och variation samt lyfta fram den spetskompetens hos medarbetarna som utgör grunden för verksamheten. Webbplatsen skulle även presentera verksamheten tydligare mot målgrupper och paketera ett texttungt innehåll (rapporter) på ett mer publikt och tillgängligt sätt.

Den nya grafiska profilen togs fram av Bold och anpassades efter den nya webbplatsen.

Arkeologerna bedriver konsultverksamhet inom arkeologi och kulturmiljö. De är också en del av myndigheten Statens historiska museer. Arkeologerna har drygt 100 medarbetare fördelade över hela Sverige.

Allt om smarta svenska omnikanallösningar online+butik

Håll koll på det senaste inom området. Här listas alla nyheter.

]]>
https://www.mkse.com/2018/01/16/arkeologerna-klarar-av-texttungt-innehall-med-ny-wordpress-av-bazooka/feed 1
JC på Viskan e-handel siktar på 15 procent av den totala försäljningen, ny kundklubb i mars https://www.mkse.com/2018/01/15/jc-pa-viskan-e-handel-siktar-pa-15-procent-av-den-totala-forsaljningen-ny-kundklubb-i-mars Mon, 15 Jan 2018 10:25:38 +0000 https://www.mkse.com/?p=42828 JC med nya konceptet Scandinavian Denim House och ansvarige Stefano Di Martino har i samtal med Market berättat att de satsar mycket på sin ...]]>

JC med nya konceptet Scandinavian Denim House och ansvarige Stefano Di Martino har i samtal med Market berättat att de satsar mycket på sin nya e-handelsplattform från 2017. Det är en Viskan ecommerce som ersätter den Magento 2 som beskylldes för sämre digital försäljning. Plattformen är JCs tredje på relativt kort tid, Magento ersatte en Episerver från 2012. JC har även adderat olika typer av Nosto stöd.

Viskan, som varit både tidiga och innovativa med svenska omnikanalkoncept för olika retail-varumärken, har även här fått addera till JCs fysiska butiker. Numera finns t ex “digitala skyltar” som visar vägen till just dina personliga jeans. JC har som mål i framtiden att samla på sig betydligt mer information om sina kunder, för att kunna skräddarsy olika erbjudanden. De ska även specialutbilda alla egna säljare inom detta och minska personalomsättningen. Dessutom ska butikerna andas “simplicity”, inga miljoner ska längre satsas på att imponera på kunderna med fysiska utsmyckningar och material i butik.

E-handeln idag ska stå för ungefär fem procent av den totala försäljningen. 2020 ska den siffran ligga på minst 15 procent.

Inom en sex veckor väntas även JC:s nya kundklubb släppas. Den har målet att samla på sig mer information om våra kunder. I dagsläget finns ungefär en halv miljon människor i JCs databank. Förhoppningen är att ungefär 30 000 av dem ska bli mer detaljerade eller “avancerade” medlemmar. Di Martino berättar att:

“Den som vill bli black-medlem, vilket är den främsta kategorin, behöver shoppa varor på JC för minst tio tusen svenska kronor per år.”

]]>
Mekonomen ersätter Avensia och Ascentium med iStone och Intershop https://www.mkse.com/2018/01/15/mekonomen-ersatter-avensia-och-ascentium-med-istone-och-intershop Mon, 15 Jan 2018 09:51:47 +0000 https://www.mkse.com/?p=42822 Som vi nämnt tidigare verkar Intershop få fäste igen i Sverige. Nu senast är det Mekonomen som i flera steg gått live med sin omfattande nya ...]]>

Som vi nämnt tidigare verkar Intershop få fäste igen i Sverige. Nu senast är det Mekonomen som i flera steg gått live med sin omfattande nya Intershop lösning. Den ersätter de tidigare satsningarAvensia Ascentium reservdelskedjan inledde 2011 (då på en Microsoft Commerce Server). Med den nya infrastruktursatsningen för e-handel hoppas Mekonomen snabbare kunna innovera för att dra ifrån konkurrensen.

Mekonomen Groups nya B2B e-handelsplattform kallas “M.e.com”. Projektet ska än så länge tagit över 30 000 timmar och i full drift väntas det kunna hantera en säljvolym om över fem miljarder SEK.

De senaste åren har även Mekonomen byggt upp en ny CRM/Marketing automation lösning för ett mer automatiserat kundlojalitetsprogram. De har även tagit fram MPay – Mekonomen Groups nya mobila betallösning i verkstad med integrerad funktion för valfria betalkanaler och betalterminer.

iStone, som nyligen förvärvades av danska Columbus AS, har lett Intershop-projektet från Sverige.

Intershops tidigare svenska problem gestaltades av t ex Venue Retail Group med varumärken som Morris, Rizzo och Accent. De har ljudligt klagat på sinkonkursmässiga Intershop och såg 2017 till att snabbt byta ut den mot svenska Viskan.

Allt om smarta svenska omnikanallösningar online+butik

Håll koll på det senaste inom området. Här listas alla nyheter.

]]>
Nominerade till WSA 2018 är… https://www.mkse.com/2018/01/15/nominerade-till-wsa-2018-ar Mon, 15 Jan 2018 08:45:47 +0000 https://www.mkse.com/?p=42816 Pierre Du Rietz meddelar MKSE att de nominerade inför årets Web Service Award WSA-utmärkelse är klara. Det är 2018 följande som nominerats: Kategori: Information & ...]]>

Pierre Du Rietz meddelar MKSE att de nominerade inför årets Web Service Award WSA-utmärkelse är klara. Det är 2018 följande som nominerats:

Kategori: Information & Service

Kategori: Samhällskommunikation

Kategori: E-handel

Kategori: Mobilt

Kategori: Intranät

 • Försäkringskassan (FIA)
 • Höganäs kommun (Höganäs)
 • Swedish Match
 • TetraPak (Orbis)

Tillställningen hålls på Nalen, Regeringsgatan 74 i Stockholm 31:a januari. Juryn består av Sofia Yngwe, Kommunikationschef, IT&Telekomföretagen, Lin Eriksson Nordström, Chef digitala tjänster, Sveriges Annonsörer, Robert Östholm, Kommunikationschef, Stockholms Handelskammare och Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker, Web Service Award AB.

]]>
Thinkable går i konkurs https://www.mkse.com/2018/01/15/thinkable-gar-i-konkurs Mon, 15 Jan 2018 08:29:51 +0000 https://www.mkse.com/?p=42808 Update: Service design-byrån Thinkable i Stockholm verkar inte lyckats hitta den köpare de sökte i höstas. I helgen inleddes Thinkable ABs konkurs. Thinkables affärsidé ...]]>

Update: Service design-byrån Thinkable i Stockholm verkar inte lyckats hitta den köpare de sökte i höstas. I helgen inleddes Thinkable ABs konkurs.

Thinkables affärsidé var att skapa kundupplevelser och kommunikation som skulle hjälpa kunder att stärka varumärken, transformera sin affär och fördjupa relationen till sina kunder utifrån digitaliseringens förutsättningar och möjligheter. Bolaget med 13 anställda omsatte under 2016 18,9 Mkr med en liten vinst om 0,4 Mkr.

Att ingen valde ta över bolaget i dessa tider då mer eller mindre tre av fyra svenska service design och UX-byråer redan sålts vidare (om än inte alltid för några större belopp) eller stöpts om är uppseendeväckande. Thinkable stod ändå för ett större ansvar hos attraktiva, utvecklingsbara strategi och UX-konton som Swedbank.

Thinkable grundades av Anne T. Feist, Patrick O’Neill och Greg Henriques 2013. Den förstnämnda stod som VD vid konkursen. Swedbank, Anticimex och Flygbussarna fanns med på Thinkables kundlista.

Patrick O’Neill hör av sig och vill tillägga för MKSE.com att:

“Patrick O’Neill lämnade Thinkable AB och Thinkable Group AB den 14 juli 2016. Jag lämnade Thinkable AB som anställd detta datum och Thinkable Group AB som ägare detta datum och har inte något ägande kvar i bolagen överhuvudtaget. Sedan den 14 juli 2016 har jag jag inte haft något med bolagen att göra eller haft någon insyn överhuvudtaget. Det är tråkigt att Thinkable gått i konkurs men ingenting som jag har med att göra. Thinkable var ett välmående bolag med bra ekonomi samt stabila kundrelationer när jag lämnade bolaget. Bolaget omsatte ca 16 Mkr under 2016 givet årsredovisningen för 2016.”

]]>
Martin & Servera öppnar upp ny Intershop e-handel av Accenture https://www.mkse.com/2018/01/12/martin-servera-oppnar-upp-ny-intershop-e-handel-av-accenture Fri, 12 Jan 2018 12:35:18 +0000 https://www.mkse.com/?p=42800 Accenture Interactive och gamla Brightstep tog över Martin & Servera kontot då den nya e-handeln skulle byggas. Den öppnar idag upp på en ny ...]]>

Accenture Interactive och gamla Brightstep tog över Martin & Servera kontot då den nya e-handeln skulle byggas. Den öppnar idag upp på en ny Intershop ecommerce lösning.

Syftet ska ha varit att skapa en attraktiv och mer tydlig helhetsupplevelse. Martin & Servera säger att de har norra Europas största B2B e-handel och de ersätter en tidigare äldre e-handelslösning. Besökarna kan nu göra allt på en och samma sida. Kunder som är inloggade ser samtliga priser, avtalsvaror, leverans- och orderkalender och tidigare beställningar. Det har även varit fokus på inspiration och information, som:

 • Recept, reportage och annan läsning
 • Kalender med branschens, och Martin & Serveras, kommande aktiviteter och event
 • Kursutbud hos GastroMerit (Martin & Serveras utbildningsverksamhet)
 • Tjänsteutbud som MOR Online, Premiumportalen och Inventering

Det ser allt bättre ut för Intershop, som bara får något år sedan ansågs konkursmässigt av analytiker. Nu har de med Åhléns-kontot och rätt nya Ellos-installationen fått tillbaka några referenser. Även Stadium har öppnat upp fler licenser.

Därmed väljer Martin & Servera bort Episerver Commerce, en lösning som de kunde valt att bygga vidare på då de sedan 7 år tillbaka använt Episerver CMS. Martin & Servera har tidigare jobbat med NetRelations för externwebb och intranät på just Episerver och senast 2015 tillsammans med Fiwe då en Informatica PIM 7 installerades.

Intershops tidigare svenska problem gestaltades av t ex Venue Retail Group med varumärken som Morris, Rizzo och Accent. De har ljudligt klagat på sinkonkursmässiga Intershop och såg 2017 till att snabbt byta ut den mot svenska Viskan.

Allt om smarta svenska omnikanallösningar online+butik

Håll koll på det senaste inom området. Här listas alla nyheter.

]]>
Marketing och AI-företag köper Disqus, har genomfört 11 företagsförvärv efter miljardinjektion https://www.mkse.com/2018/01/12/marketing-och-ai-foretag-koper-disqus-har-genomfort-11-foretagsforvarv-efter-miljardinjektion Fri, 12 Jan 2018 08:07:32 +0000 https://www.mkse.com/?p=42788 Klassiska kommenteringstjänsten Disqus har haft några tuffare år då betalväggar och trollförbud minskat intresset för kurerade kommenteringstjänster. Dessutom gick Facebook själva in och tog ...]]>

Klassiska kommenteringstjänsten Disqus har haft några tuffare år då betalväggar och trollförbud minskat intresset för kurerade kommenteringstjänster. Dessutom gick Facebook själva in och tog hand om kommentarsfunktionerna för att driva innehåll till egna sociala nätverket. Nu säljs även hela det tidigare hypade kommentarsfunktionen vidare. Det är teknikföretaget Zeta Global “Data-Driven Marketing Powered by Artificial Intelligence” som i december köpt webbtjänsten. De har ett AI-försett eget Marketing Cloud som erbjuder tjänster inom “people based marketing” samt datainsamling.

Kommentering blev mer av en självklarhet och allt billigare att underhålla efter 2016. Innan Adobe köpte Lifefyre, tidigare en kommentarskonkurrent till Disqus, hade de gjort sin egen pivot och blivit mer av en social hubb och aggressionstjänst för varumärkesägare.

Även svenska, manuella modereringstjänsten Interaktiv Säkerhet Norden AB i Varberg (tidigare Lunarstorm), numera Interactive Security International AB, har fått se sin omsättning minska med omkring 20% de senaste två åren.

Zeta Global har använt de 140 miljoner dollar som bolaget tog in under en finansieringsrunda i april för köpet. Affären är den andra för Zeta i år efter köpet av Boomtrain, ett San Francisco-baserat innovationsföretag som använder sig av artificiell intelligens. Sammantaget har Zeta hunnit göra elva förvärv den senaste tiden.

]]>
Dyson utmanar Electrolux digitalt med Magento och Sitecore https://www.mkse.com/2018/01/11/dyson-utmanar-electrolux-digitalt-med-magento-och-sitecore Thu, 11 Jan 2018 09:58:06 +0000 https://www.mkse.com/?p=42738 Dyson har aggressivt gått in på den svenska marknaden för att utmana självaste Electrolux inom paradgrenen dammsugare. Digitalt har Dyson valt att köra en ackompanjerande ...]]>

Dyson har aggressivt gått in på den svenska marknaden för att utmana självaste Electrolux inom paradgrenen dammsugare. Digitalt har Dyson valt att köra en ackompanjerande Magento 2 installation på shop.dyson.se framtagen av svenska Magento Global Elite Solution-leverantören Vaimo.

Dyson satsar på sladdlösa handdammsugare med egen design och stark sugkraft. Shoppen är uppbyggd med förtroendefaktorer, rutnät av content och commerce, listor med anledningar att köpa samt ett språkval. Det finns ett standard inloggningsförfarande för existerande kunder. Väldigt mycket känns faktiskt standardiserat på Magento-installationen. Vaimo är kända för att kunna pressa priser med standardutbud levererade på bara veckor.

Sitecore- och Episerver-partnern Amaze i England fick ta fram huvuddomänen (inkl. dyson.se) och valde då att lägga allt på en Sitecore customer experience lösning. Den närvaron är mer inspirerande med större produktbilder och information om olika användningsområden.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.

]]>
Magnolia CMS får nya ägare https://www.mkse.com/2018/01/11/magnolia-cms-far-nya-agare Thu, 11 Jan 2018 09:26:52 +0000 https://www.mkse.com/?p=42778 Schweiziska open source java CMS:et Magnolia, med svenska kunden som Telia (den enda som är kvar), har fått en ny intressent och ägare i ...]]>

Schweiziska open source java CMS:et Magnolia, med svenska kunden som Telia (den enda som är kvar), har fått en ny intressent och ägare i tyska riskkapitalaktören Elvaston.

De kommer satsa vissa pengar på att låta Magnolia växa, berättar de. Magnolia, med sju egna/delägda kontor, har enbart omkring 300 kunder över 100 länder. Elvaston äger sedan tidigare Stonebranch Workload-Automation-System, eFulfilment eBusiness och Habel Document management.

Lokala open source-konkurrenten Jahia fick in sina riskkapitalmedel om 200 Mkr redan för tre år sedan. Men de har sedan dess bara berättat om några nya partnerskap, en dyr Gartner-inkludering, den nya Salesforce Commerce modulen (sent om sider) och en uppdaterad egen produktversion. Inga jordskredsframgångar på kundsida eller internationellt sett, direkt.

Senast vi hörde om Magnolia var när tekniska chefen lämnade 2016 för att gå till en headless-aktör.

]]>
ICA uppdaterar apparna med självscanning, “anti-stickyness” och ICA Kort lojalitetsprogram https://www.mkse.com/2018/01/11/ica-uppdaterar-apparna-med-sjalvscanning-anti-stickyness-och-ica-kort-lojalitetsprogram Thu, 11 Jan 2018 08:55:32 +0000 https://www.mkse.com/?p=42699 Apegroup har gått ut med vad de gjort med sitt ICA kundkonto på sistone. Apputvecklarna ska stå bakom det nya lojalitetssystem som ICAs uppdaterade ...]]>

Apegroup har gått ut med vad de gjort med sitt ICA kundkonto på sistone. Apputvecklarna ska stå bakom det nya lojalitetssystem som ICAs uppdaterade app just försågs med. Målet med appen i nuvarande version ska varit att förenkla vardagslivet inom handel och matlagning. Detta innebar att alla ICA Kort-kunder skulle få ta del av sina lojalitetsprogramerbjudanden på samma ställe, i appen.

En av de mer avancerade uppdateringarna var att appen försågs med självscanningfunktionalitet. Nu går det att läsa av varor på plats i butik med appen istället för självscanningshandenheten. Det finns även en OCR-koppling som synkar varor som kunder istället hemma vill e-handla. Apegroup tog även fram synkroniserade shoppinglistor (som gick att dela till familjen). Men ICA Kort försvann inte, det blev ett komplement till appen. Kortanvändare måste fortfarande dra sina separata kort i kassan.

Den stora uppdateringen för receptdelen var insikten att tablet föredrogs av kunderna. Och den app-versionen försågs med “anti-sticky mode“, att handsvepningar ovanför kameran på läsplattan fick agera navigationsstyrmedel. För att hålla iPad’en ren under matlagning. Kunder kan även få intelligentare shoppinglistor baserat på vilka recept från ICAs databas de lagat på sistone.

Coop har historiskt legat aningen för ICA inom området. De introducerade lavaheta “voice” för shoppingslistor i sin motsvarande app redan i december.

ICA är en större Episerver användare och jobbar även med Doberman. De har efter många vändor valt Oracle ATG e-commerce lösning av bl a SapientRazorfish och DigitasLBi för sin samlade butiks-ehandel.

Apegroup har jobbat med kunden i över sex år, men det senaste projektet bygger delvis på erfarenheter från ett annat lojalitetsprojekt. Det tillsammans med TryMe 2015/2016. Try Me gick back under sina första år och appen har nyligen även försvunnit från Appstore.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.

]]>
75 procent av Hallmarks onlineförsäljning i fysisk butik, 33% merförsäljning på plats https://www.mkse.com/2018/01/10/75-procent-av-hallmarks-onlineforsaljning-i-fysisk-butik-33-merforsaljning-pa-plats Wed, 10 Jan 2018 08:49:27 +0000 https://www.mkse.com/?p=42605 Vykortsinstitutionen Hallmark Cards/Home & Gifts/Channels/Crayola är en relativt ny Salesforce Commerce Cloud kund. De har, tillsammans med Salesforce, byggt upp en “unified commerce” lösning ...]]>

Vykortsinstitutionen Hallmark Cards/Home & Gifts/Channels/Crayola är en relativt ny Salesforce Commerce Cloud kund. De har, tillsammans med Salesforce, byggt upp en “unified commerce” lösning för egna digitala och analoga försäljningen under 2017. Hallmark ser sedan ett tag tillbaka på den egna fysiska närvaron som ett eget “distributionsnätverk” för e-handeln, eller handeln som kunderna vill ha den. Här finns ingen kanalisering. Hela 75% av alla online-beställningar 2016/2017 ska ha lagts, packats och genomförts av de befintliga större, egna Hallmark “Gold Crown”-butikerna (2000+ st. över USA) berättar Cheryl Davis, Ent. Architect Hallmark.

Omkring 33% av alla kunder även gör, till Hallmarks glädje, även tilläggsbeställningar i butik. Och hela 90% av alla Amazon-beställningar utförs och driver kund till de fysiska butikerna. Detta ska lett till ökade intäkter samt nöjdare kunder som får shoppa som de önskat.

Hallmark började tidigt med att ta reda på hur de skulle nå kunderna i mobilen, på jobbet, i hemmet på läsplatta etc. Snart insåg bolaget att de behövde kunna sälja alla ej-lagerförda varor online eller via de egna butikerna. Sedan 2015 har företaget strömlinjeformat och framförallt samlat både Ship-to-store, Ship-from-store och “Buy online, pick up in store” lösningar.

Varje butik fick utbilda sig och tänka igenom hur de även skulle kunna ta hand om paketering och lagerhantering av onlinebeställningar. Idag har Hallmark en “Real Time inventory” kontroll, som möjliggör kanaloberoendet. De har även en “Available to sell (ATS)” översikt som bedömer vilka fysiska hinder, lagar, gränsöverskridningar etc. som behöver hanteras per order.

Amazon är mycket viktiga. Den större satsning tillsammans med företaget och deras säljkanaler räknas lika viktiga som egna onlinenärvaron. Omkring 80% av alla orders på Amazon var till nya kunder som Hallmark tidigare inte hade kontakt med.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.

]]>