Marketing och AI-företag köper Disqus, har genomfört 11 företagsförvärv efter miljardinjektion

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Klassiska kommenteringstjänsten Disqus har haft några tuffare år då betalväggar och trollförbud minskat intresset för kurerade kommenteringstjänster. Dessutom gick Facebook själva in och tog hand om kommentarsfunktionerna för att driva innehåll till egna sociala nätverket. Nu säljs även hela det tidigare hypade kommentarsfunktionen vidare. Det är teknikföretaget Zeta Global ”Data-Driven Marketing Powered by Artificial Intelligence” som i december köpt webbtjänsten. De har ett AI-försett eget Marketing Cloud som erbjuder tjänster inom ”people based marketing” samt datainsamling.

Kommentering blev mer av en självklarhet och allt billigare att underhålla efter 2016. Innan Adobe köpte Lifefyre, tidigare en kommentarskonkurrent till Disqus, hade de gjort sin egen pivot och blivit mer av en social hubb och aggressionstjänst för varumärkesägare.

Även svenska, manuella modereringstjänsten Interaktiv Säkerhet Norden AB i Varberg (tidigare Lunarstorm), numera Interactive Security International AB, har fått se sin omsättning minska med omkring 20% de senaste två åren.

Zeta Global har använt de 140 miljoner dollar som bolaget tog in under en finansieringsrunda i april för köpet. Affären är den andra för Zeta i år efter köpet av Boomtrain, ett San Francisco-baserat innovationsföretag som använder sig av artificiell intelligens. Sammantaget har Zeta hunnit göra elva förvärv den senaste tiden.