Nike och Unilever litar på Netlify headless, förstår stora företags komplexa workflows/interna processer

In Contentful, CXM, Headless / Decoupled CMS, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

WordPress grundare Matt Mullenweg har nyligen ondgjort sig om hur att ”allt med JAMstack är regressivt” och inte bra i förhållande till egna mega-miljard open source produkten. Så brukar det låta när man känner sig hotad, det minns vi från Drupal-Dries uttalanden om t ex Adobe 4-5 år sedan. Som sedan seglade upp och blev den nästan största konkurrenten.

Matt Mullenweg gick till och med så långt att han påpekade hur knappastsub-scale SaaS services” aktörer som amerikanska Netlify är att anse som säkrare än t ex open source. Vilket är ett riskabelt uttalande med tanke på open source-sektorns alla problem med hackerattacker under det senaste decenniet. Samt han påpekade att WordPress med Cloudflare var minst lika snabbt som headless, som många säkert har synpunkter på. Så bottnade allt i det ständiga resonemanget med WordPress UI och mer ”CMS-iga” WYSIWYG som det mer användarvänliga alternativet.

Men det är oturligt han ens namngav Netlify i dessa sammanhang.

Så här kan det se ut när i Sverige mer sällan förekommande JAMstack ska förklaras med loggor

För visst har WordPress-fadern anledning att oroa sig mer för Netlify än t ex andra riskkapital- och börsinfusionerade CMS-trender som Wix och Squarespace. När kundjättarnas IT-arkitekter och egna utvecklare har valt plattformen efter tester och utvärderingar är något på gång. Och när det är prestigebeställare som Nike och Unilever som gjort det kan det gå fort hos många andra aktörer. Det har vi sett i Europa med motsvarande inhousetrender som snabbt påverkat större tidigare Adobe- och Salesforce-svitägare och blivit nya Enterprise-kunder till t ex Contentful och Commercetools.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Holistic kosttillskott tröttnade, byter ut allt till Centra e-handel, Business Central och Wordpress

San Francisco-baserade cloud computing-företaget Netlify är sex år gammalt och grundades av Mathias Biilmann Christensen och Christian Bach. Det är i bolagsstorlek aningen mindre än Contentful, men erbjuder även ett annat upplägg. Målet är att erbjuda global webbsatsningar och kampanjsajter snabbare via sina egna decoupled och molnbaserade Edge webfrontend’ar.

Man har, liksom Contentful, satsat hårt på ett eget ekosystem av plugins och olika typer av Customization. Marknadschefer ska få använda deras egna val av favorit site-generators, CIO/CTO ska få välja sina befintliga build tekniker och frameworks. Det ska vara ett mer fullt fokus på just Jamstack. Det finns en massa plugins inom alla områden som prestanda, PIM och personalisering.

Andra egenskaper man själva listar är ”cloud-scale backend API:s”, att dessa egna edge-frontar är ”programmable” samt kopplingar till populära React, Sanity, Shopify, Vue, Fauna, Angular, Contentful, Airtable, Gatsby, Markdown och Next.js. För att kunder ska kunna skapa allt från e-handel till interaktiva formulär och dokument.

Dessutom har man satsat stort på att förstå större företags komplexa workflows, egna kanaler kring godkännande av digitalt innehåll och interna skapande processer från ax till limpa. En korrekt iakttagelse av Netlify som betyder allt för större företag, men ofta många mindre startups inom CX/CMS ignorerar eller inte förstår sig på då de aldrig sett de stora verksamheterna inifrån.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Triggerbee vinner Marketing Automation uppdrag för Swedish Tonic

Just att distributionen går att addera till tidigare helt- eller delvis uppsatta egna CI/CD vägar (ofta Git-baserade) uppskattas av kunderna:

”- Netlify gör CI / CD, distribution och skalad hosting till en vara och hjälper företag att fokusera på att skapa stora dynamiska konsumentupplevelser i en Jamstack-värld.”

Säger Markus Schork


Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon