1-kronaskonsulterna utkonkurrerade, Arbetsförmedlingen tar in gratiskonsulter

In Nyheter, Offentlig sektor, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Trots att de offentliga upphandlingarna ska handla om mer än bara pris skördar de konsulter som erbjuder konsulter för en till fem kronor fortfarande störst framgångar. Många har bara sett till att sänka priset ännu mer för att det ska överväga andra faktorer som kvalitet.

Arbetsförmedlingen med Martin Kruse är senaste storköparen av forcerat, pinsamt billig konsulthjälp. CS skriver att de köpt:

  • Kravanalytiker och projektledare från Donald Davies & Partner (omsätter 89 Mkr, går med 0,6 Mkr i vinst) och Konsultbolag1 (Omsätter 64 Mkr, går back med -0,2 Mkr) för ingenting, noll kronor per timme. Eller en krona per timme från den sistnämnda.
  • Testledare, projektledning, systemutveckling och teamledare en krona i timmen från Frontit (omsätter 133 Mkr, går med 5 Mkr i vinst).
  • Konsulter från en krona i timmen inom olika områden från Input (40 anställda, omsätter 61,7 Mkr med 5 Mkr i vinst) och Viati (Omsätter 213 Mkr, går med 8 Mkr i vinst).
  • Användbarhetskonsulter från Oden (som startats av Chas) för fyra och fem kronor per timme.
  • Konfigurationskonsultation, testledare, metodstöd och verktygsstöd från Chas Visual Management (omsätter 79 Mkr, går med 7,3 Mkr i vinst) för så lite som 11 respektive 15 kronor per timme.

Givetvis finns det en anledning att dessa konsulter så gärna vill komma in med sin, ofta juniora, stab att de utnyttjar systemet. Inte minst i högkonjunktur när andra IT-leverantörer motiverar sina anställda med privata sektor-kunder, spännande globala uppdrag och möjligheten att jobba med state-of-the-art språk och teknik.

Speciellt anmärkningsvärt blir det när det gäller en konsultköpare med historik från 2016 att bränna över 100 Mkr av skattebetalarnas pengar. Det i ”nya förmedlingen”, .NET- och Sitevision kombinationsprojektet 2015 som Arbetsförmedlingen till slut bara fick lägga ned.

Nu ska gratis projektledare se till att samma miljonrullning aldrig händer igen. Känns som Arbetsförmedlingen lärt sin läxa.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nu kommer "AImyndigheten", anställer för 13 nya roller inom DataOps

Leave a Comment