1922 algoritmer om hur Google och Yandex funkar har läckt

In Nyheter, SEO, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Sökmotorvärlden och SEO-konsultationen väntas bli bra mycket mer detaljorienterad och exakt (som så inte alltid varit fallet i den expertisen) efter att ryska sökmotorn Yandex drabbats av ett internt leak/källkodsexponering.

Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.

En anställd ska ha läckt flera gigabyte med data kring Yandex, som det visar sig, alla 1922 olika algoritmer som ger sökresultaten. Dessa sökresultat ska upp till 80 procent efterlikna t ex Googles mer klassiska algoritm, så det är ett rent ”facit” för SEO-konsulter även på andra sökmotorer.

En tidigare anställd ska ha postat den läckta datan under helgen och det har lett till stor uppståendelse inom SEM/SEO världen. Indirekt ännu en väldigt dålig nyhet för Alphabet som redan kämpar med att bevisa sin nytta framöver när ChatGPT stjäl all uppmärksamhet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Netlify headless får 22 mdr värdering, anledningarna till hysterin

Yandex finns även i Finland, har dotterbolag som sysslar med allt från taxiverksamhet till matleverans, karttjänster och e-handel. I höstas ville bolaget säljas. Grundaren Arkady Volozh hoppade av företaget för några månader sedan då stora delar av verksamheten styckades upp, då tog tidigare projektledaren Tigran Khudaverdyan över bolaget.