Aloha Editor xHTML5 utmanar TinyMCE och CKeditor WYSIWYG

In Drupal, Nyheter, Optimizely/Episerver, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

http://aloha-editor.org/images/aloha-editor-logo.png

I oktober har undertecknad föreläst om CMS för MittUniversitetets elever. Där nämner jag hur det historiskt varit mycket vanligt för både större och mindre CMS att använda samma integrerade/förhandsvals open source WYSIWYG-editor:

  • TinyMCE (av svenska Moxiecode Systems AB) finns och används av bl a WordPress (nedbantad version) Även EPiServer har valt sitt svenska grannföretags produkt till förmån framför egna EPiServer Editor som levde till version 5. Det finns även som vanligt plugin till Drupal (som även har stöd för inbyggda Drupal wysiwyg samt CKEditor, FCKeditor, jWysiwyg, markItUp, NicEdit, openWYSIWYG, Whizzywig, WYMeditor, YUI editor) och andra CMS.

Dessa WYSIWYG-produker har löpande uppdaterats under 00-talet och har sedermera konsekvent fortsatt väljas av CMS-tillverkarna.

Men numera finns det bra alternativ att titta  på. J. Boye Aarhus Web Idol 2010-vinnaren Aloha-editor är speciellt intressant. Den är skriven av ett 30-tal personer från hela världen i i javasctipt och erbjuder fullt xHTML5 stöd med sikte på editering av en sajts vilket DOM element som helst.

Det gör att den i sig själv känns en av CMS största ”killer app”-delar. Testa här eller här för ett trekolumns-exempel.

Kommentarer

Leave a Comment