Ännu ett Wunderkraut kontor lägger ned, 60% har sparkats på 8 månader

In Drupal, Featured by MKSE.com Redaktion Martin Edenström18 Comments

Update: Drupal-inriktade webbyrån Wunderkraut tvingas till fler bakslag. Nu är det Wunderkraut Göteborg som lägger ned, bara månader efter att hela Danmarksverksamheten stängde ned.

Bolaget har därmed tappat 40 anställda av tidigare 70. Fler än hälften på blott en 8-månadersperiod.

Efter ett fint 2012 med både tillväxtpriser och fina kundreferenser verkar framgångståget helt spårat ur. Inte många nya referenser skymtas i egna informationen från i år och som MKSE skrivit tidigare har kunder hört av sig om bristande kvalitet i tidigare tagna kundcase (Lunds universitet, Ericsson, m fl).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Valtech köper upp Intershop-fokuserad B2B-byrå

Mitt i den rätt komplexa, egna konsolideringen fick Wunderkraut för första gången även se en ny typ av konkurrens i nystartade Drupal-enheter på omtyckta och erfarna byråer som Valtech, Creuna och Bazooka. Konkurrens kom även från nya typer av samverkande Drupal-nätverk som First Flight.

Tidigare regionschefen Carl Christiansson säger till MKSE att Magnus Leijonborg är den som är ansvarig för beslutet. Liksom det var vid nedläggningen i Danmark verkar irritationen på lokalkontoret stor över hur ärendet har hanteras. Främst sett till tålamod med satsningen men även gällande kommunikationen internt efter nedläggningen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Valtech Radon ny kreativ partner till Essity

Till IT24 säger VD Magnus Leijonborg att marknaden för bolagets tjänster försämrats det sista året samtidigt som Wunderkraut rekryterade för snabbt förra året. Verksamheterna i Göteborg och Stockholm konsoliderats därmed och  Stockholm blev ny huvudort då ledningen och ägarna sitter där. Kvar på Stockholmskontoret finns 30 anställda.

Ett rejält bakslag för västkusten då den tidigare, numera avhoppade ledningen kom och verkade från den delen av landet.

Kommentarer

 1. Not really a meltdown. There’s just more competition than Wunderkraut had counted on, and they grew too fast.

 2. Jobbigt läge för wunderkraut som varit extremt dryga självcentrerade och kastat smuts på resten av branschen alla år.

 3. Inte ett ord på hemsidan att Node One/Wunderkraut konkat ett par kontor,
  Fortfarande finns kontaktinformation till Göteborg med bild på alla anställda…

 4. Det är inget kontor som har gått i konkurs i Sverige – kontoret i Göteborg läggs ned. Inget annat. Och på kontoret i Göteborg jobbar man på som vanligt fram till det läggs ned – så självklart ska alla kontaktuppgifter finnas kvar så länge som de jobbar på företaget…

 5. Om man tittar på de kunder som väljer Drupal här på MKSE så är det med några få undantag fråga om 2-400 tsek projekt med sannolikt ganska låga förvaltningsintäkter efter leverans. För att få lönsamhet i en sådan affär krävs extremt intensiv nyförsäljning. Helt ok affär om man är ett gäng på 5-10 pers men en väldigt svår affär att lyckas med om man ska betala löner till 60-70 personer.

 6. Åtta personer kommer från Göteborgskontoret, och att Wunderkraut sponsrar vårt DrupalCamp är vi ju väldigt glada för och kan bara spekulera i att det tas från en annan budget än den som har legat till grund för att de valde att stänga kontoret i Göteborg och centrera deras verksamhet till Stockholmskontoret.

 7. Ett kontor i Danmark gick i konkurs. Inget annat.

 8. Växte för snabbt är en omskrivning för en strategi att huvudsakligen anställa lågt betalda juniorer som ska ’skruva’ ihop sidor genom att konfiurera moduler men inte har någon koll på faktisk utveckling/programmering.

 9. Dagens sanning. Wunderkraut och Drupal trodde det gick sälja billig kompetens för dyra slantar. Fråga efter högskoleutbildning nästa gång du tittar på Drupalutvecklare. Finns inte många av den sorten.

 10. Wunderkraut SWEDEN seeking Chapter 11 bankruptcy protection! Drupal, what’s UP?!?

Leave a Comment