AWS Sverige om multicloud och hybrid, så skiljer sig ECS Anywhere från GCP Anthos

In Amazon, Cloud / Förvaltning, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Med en marknadsandel om blott 1/3 av Microsoft Azure eller runt 1/6 av AWS har allt fler tecken tytt på att Google GCP kommer att bli ”Public Cloud Big Three”-aktören som står för de mer öppna standarderna och för att minska eventuell ”cloud-inlåsning”. Det är även den fullt logiska strategin då inte heller GCPs marknadsandelar globalt förändrats de senaste åren (se Canalys-bild nedan).

Det har visat sig att GCP, vars duktiga ingenjörer även står bakom grundkoden Kubernetes, som alla Public Cloud-aktörerna är helt beroende av och varmt omfamnar, kan vara något på spåren här. Stora svenska molnbeställare som IKEA och Volvo ska tillhöra förespråkarna av GCP (som de även handlat upp) multicloud-strategi och möjligheten att flytta ”containers” med egna appar och kod mellan t ex GCP och AWS. Som GCP tillåter med senaste uppdateringarna i hypade Anthos multicloud-lösning.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Flytt till Google GCP räddar Nordnet i pågående hackerattacker, köper headless

Under årets RE:Invent så visar sig även AWS mot hybridhållet i flera nya produktsläpp. Som Amazon EKS Anywhere och Amazon ECS Anywhere. Även om de håller sig långt borta ifrån att bli alltför öppna och tillåtande mot de svurna konkurrenterna. Det bekräftar AWS svenske medarbetare och affärsområdeschef Skandinavien Joakim Stolpe i samtal med MKSE.com.

Tror ni inte på multicloud som Anthos? IKEA och Volvo verkar ju göra det?

” – Det är ju en typ av hybridform, vi ser det som att att resan till molnet brukar ta flera steg, det handlar aldrig om en ”ren switch”. De nya Anywhere-tjänsterna är en del av dessa steg. Med Amazon EKS Anywhere och Amazon ECS Anywhere möjliggör vi för kunderna att managera on-prem på flera nya sätt. Det är bara en del. Vårt samarbete med VM-Ware är en annan lösning kring detta.”

Trots att de svenska industrijättarnas Volvo och IKEAs flört och val av med det betydligt mindre Google GCP molnet kan komma att härstamma från just de nuvarande och framtida multicloud-möjligheterna så anser AWS Sverige att de lanserat rätt typ av nya produkter inför nästa år. ”Anywhere”-produkterna ska vara framtagna med kundens bästa i åtanke:

” – Vi på AWS fokuserar ständigt på vad kunden vill ha. Vi vill kunna serva våra svenska kunder på bästa sätt. Med Amazon EKS Anywhere fokuserar vi enbart på att leverera bästa tjänsterna till våra kunder.”

Menar Joakim Stolpe om multicloud- mot hybridclouddebatten.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  UPS lägger ned CMO-rollen, VD vill se snabb effekt och tydligare bidrag till bolagets lönsamhet